Hsekiranya anda mendapat berat badan selepas mula bersenam? Adakah anda bekerja tetapi mendapat berat badan? Apa yang berlaku kepada anda sekarang adalah sangat normal. Kebanyakan orang yang baru mula bekerja keluar melalui fasa ini.Berat awal yang diperoleh selepas memulakan program senaman adalah masalah sementara yang disebabkan oleh kesakitan otot, keuntungan otot, pengekalan air dan faktor lain. Jika anda mempunyai diet yang seimbang, jangan risau. Latihan itu sendiri tidak menyebabkan kenaikan berat badan.

Mari kita lihat sebab-sebab sebenar mengapa anda telah mendapat berat badan selepas mula bersenam:

Kesakitan Muscle Onset yang Dihentikan (DOMS)

Kebanyakan orang yang mula berolahraga, terutamanya yang terlibat dalam latihan kekuatan, mengalami satu bentuk kesakitan otot yang dikenali sebagai DOMS. Setiap kali anda mengangkat berat, anda menyebabkan air mata dan trauma mikroskopik ke otot. Ini membantu badan anda mengembangkan gentian otot yang lebih kuat, yang membawa kepada pertumbuhan dan perkembangan otot. Walau bagaimanapun, jika anda baru mula bekerja, anda akan mengalami kesakitan otot yang terhenti.

DOMS adalah tindak balas biasa untuk senaman berat. Badan anda cuba melindungi dan mempertahankan kumpulan otot yang disasarkan. Kesakitan pada umumnya adalah yang paling teruk dalam tempoh dua yang pertama selepas pelan senaman baru.Akibatnya, otot anda akan meradang dan mengekalkan air. Skala ini akan menunjukkan peningkatan berat 3- 3- pon dalam beberapa minggu akan datang. Jadi jangan risau - orang-orang pound tambahan tidak FAT, tetapi air.

Berat badan selepas mula bersenam dapat mengecilkan kebanyakan orang. Untungnya, ini merupakan isu sementara yang tidak menjejaskan semua orang. Sesetengah orang pulih selepas beberapa hari, manakala yang lain mungkin memerlukan dua atau tiga minggu untuk kembali kepada berat badan awal mereka. Walaupun anda mungkin tidak dapat mencegah kesakitan otot sepenuhnya, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan gejala-gejalanya. Untuk permulaan, dapatkan rehat dan panaskan sebelum rutin senaman anda yang seterusnya. Cuba urut atau mandi ais untuk mengurangkan kesakitan otot dan bengkak.


Disimpan Glycogen

Apabila anda bersenam secara teratur, otot anda menjadi lebih baik dan lebih baik untuk menyimpan glikogen. Otot memerlukan glikogen (glukosa tersimpan) untuk dilakukan pada tahap optimum dan pulih selepas senaman yang sengit. Atlet Pro dapat bersenam dan mencapai hasil yang hebat sambil mengurangkan kedai-kedai glikogen mereka (contoh: semasa memotong atau sebelum pertandingan), tetapi itu adalah cerita yang berbeza. Kami bercakap tentang orang biasa yang baru sahaja mula bersenam.

Tubuh manusia memegang 3 gram air untuk setiap gram glikogen tambahan yang disimpan dalam otot.   Sekiranya anda mula bekerja, anda akan mengalami pengekalan air akibat penggantian glikogen. Jangan panik. Semua orang pergi melalui fasa ini. Sebenarnya, skala mungkin naik dan turun setiap hari disebabkan oleh glikogen dan DOMS.

Untuk mengurangkan pengekalan air, anda boleh melekat pada adiet karbohidrat rendah / ketogenikatau minum teh herba dengan kesan diuretik ringan (seperti teh hijau). Walau bagaimanapun, strategi ini mungkin tidak sesuai untuk seseorang yang baru untuk kecergasan.

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah menunggu sehingga berat badan anda menjadi stabil. Berhenti memberi tumpuan kepada skala begitu banyak. Perhatikan cara pakaian anda sesuai. Ambil seluar jeans lama yang tidak lagi sesuai dengan anda dan cuba sekali setiap beberapa minggu. Ini akan membantu anda memikirkan berapa banyak lemak yang anda telah hilang.

Otot Gain

Apabila anda mula bekerja atau menukar rutin senaman anda, otot anda akan tumbuh dan menjadi lebih kuat. Jika anda bersenam secara teratur dan melakukan latihan kardio dan kekuatan, anda akan kehilangan lemak dan mendapatkan otot tanpa lemak. Mereka yang hanya melakukan kardio dan melangkau berat badan akhirnya menjadi lemak kurus, yang tidak baik.

Intinya adalah bahawa otot berat lebih daripada lemak. Semasa anda membina otot, anda akan menjadi lebih berat. Pada masa yang sama, anda akan melihat lebur lemak kerana metabolisme anda menjadi lebih cepat. Lihatlah model kecergasan yang paling popular - mereka berat banyak, tetapi mempunyai badan yang sempurna dengan otot-otot yang jelas dan abs absah.

Makan Kompensasi

Bagi kebanyakan mereka yang telah mendapat berat badan selepas mula bersenam, makan pampasan adalah pelakunya. Itulah sebenarnya penyebab berat badan yang paling biasa.Kebanyakan orang meremehkan jumlah kalori yang digunakan. Pada masa yang sama, mereka melebihkan jumlah kalori semasa dibakar. Ada yang memukul gim sebagai alasan untuk menikmati gula-gula dan makanan ringan."Baiklah, saya bekerja keras hari ini. Saya berhak mendapat kuki atau sepotong pizza. Apa yang paling buruk yang boleh berlaku? "   Adakah bunyi biasa?

Sekiranya matlamat anda adalah untuk mendapatkan otot, penting untuk mengambil lebih banyak kalori berbanding membakar. Walau bagaimanapun, kalori tersebut harus berasal dari makanan yang kaya dengan protein, karbohidrat kompleks, dan lemak yang sihat. Sekiranya anda mahu menurunkan berat badan, maka anda perlu mengambil lebih sedikit kalori daripada anda membakar. Perlu diketahui bahawa tidak semua kalori dicipta sama. 100 kalori dari stik tidak sama dengan 100 kalori dari ais krim. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenaicara kalori menjejaskan tubuh anda   di sini.

Di dalamDiet Kesihatan Sihat Wanita, Cassandra Forsythe mengatakan bahawa "Orang berfikir mereka boleh bersenam dan memberi ganjaran kepada mereka. " Walaupun benar orang aktif mempunyai keperluan kalori yang lebih tinggi dan boleh memakan makanan kegemaran mereka sekali-sekala, ini tidak berlaku kepada orang-orang yang baru saja mula bekerja dan perlu kehilangan lemak. Sekiranya anda memerlukan motivasi, cari cara lain untuk memberi ganjaran kepada anda seperti urut, jaket baru, atau malam bersama kawan-kawan anda.

Tekanan

Tekanan dan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan kenaikan berat badan pada orang-orang yang baru mula berolahraga. Kelenjar adrenal anda memberi kesan kepada cara badan anda kelihatan dan berapa beratnya. Apabila anda mengalami tekanan, badan anda mengeluarkan kortisol.Ini membawa kepada perubahan mood, gula darah tinggi, keletihan, metabolisme menurun, keinginan gula dan makanan berlemak, dan tahap lemak perut yang lebih tinggi.

Peningkatan tahap kortisol telah dikaitkan dengan makanan emosi dan keinginan untuk makanan yang tidak sihat. Jika anda ingin menurunkan berat badan, anda mesti mengubah gaya hidup anda. Kehilangan berat badan tetap dan kesihatan yang optimum memerlukan lebih daripada senaman.