Terdapat banyak orang yang kadang-kadang merasa sangat tidak selesa kerana sakit gigi bijak. Bagi sesetengah orang, jika gigi kebijaksanaan mereka berkembang secara normal, mereka tidak perlu bimbang tentang apa-apa. Mereka tahu bahawa gigi mereka tumbuh tetapi mereka tidak menyebabkan kesakitan atau punca lain yang menjadi perhatian.

Anda mungkin berfikir sekarang mengapa gigi kebijaksanaan anda menyakitkan. Ini mungkin kerana gigi anda terpengaruh yang mana ia semakin berkembang dengan cara yang salah. Ia juga mungkin kerana gusi lembut dan mungkin menyebabkan kesakitan. Adalah mungkin bahawa anda merasakan semua perkara yang disebutkan di atas dan anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenainya sehingga anda dapat menyingkirkan rasa sakit itu.

Gejala Gigi Otak Sakit-Bagaimana untuk mengetahui jika gigi kebijaksanaan terpengaruh?

Rasa Sakit Gigi

Ia telah disebutkan sebelum ini bahawa gigi kebijaksanaan yang berpengaruh mungkin menyakiti jika gigi tidak tumbuh dengan betul. Berikut adalah beberapa cara untuk mengetahui sama ada gigi bijak yang tumbuh pada gusi anda terpengaruh atau tidak.

 • Sakit kepala  - Ramai orang tidak menyedari bahawa kepala disambungkan kepada saraf gigi. Apabila gigi yang terpengaruh bertindak, ia mungkin menyebabkan orang mengalami sakit kepala.
 • Bengkak  - Walaupun gigi kebijaksanaan anda semakin meningkat, ini tidak bermakna bengkak dapat dianggap sebagai alasan untuk tidak hadir kerana memiliki gigi bijak. Apabila gusi adalah penender, ini akan menyakitkan lebih.
 • Pereputan gigi  - Terdapat contoh apabila orang tidak menyedari bahawa mereka sudah mengalami kerosakan gigi tetapi ini boleh menjadi lebih jelas jika gigi kebijaksanaan terpengaruh.

Selain daripada perkara ini, masih terdapat cara lain di mana masalah dengan gigi boleh diberikan perhatian yang wajar.

15 Best Home Remedies For Wisdom Gigi Pain Relief

Terdapat pelbagai ubat rumah yang boleh anda cuba untuk menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan yang anda rasa kerana gigi kebijaksanaan anda. Berikut adalah beberapa remedi rumah yang boleh diuji dengan betul di rumah anda sendiri.

1.Menyediakan Sakit Gigi Hati Dengan Timun

timun untuk sakit gigi

Terdapat sebab yang baik mengapa timun dipilih sebagai salah satu ubat rumah yang mesti dilakukan oleh orang. Ini mungkin kerana hakikatnya ia secara semulajadi sejuk dan ia boleh digunakan dengan berkesan untuk membantu menyingkirkan kesakitan gigi kebijaksanaan.

Apa yang kamu perlu

Arah

Anda hanya perlu pastikan anda membersihkan timun dahulu. Letakkan timun di dalam peti sejuk selama beberapa minit. Sesetengah orang lebih suka meletakkan timun secara langsung di dekat pipinya supaya kesejukan timun boleh membawa kelegaan segera.

2. Percayalah Rasa Sakit Hikmah Dengan Cengkeh

Cengkih

Terdapat beberapa orang yang agak keliru dengan apa yang cengkih. Secara saintifik, ia dikenali sebagai Eugenia Arimaticum dan ia mempunyai banyak sifat yang boleh membantu melegakan kesakitan segera daripada masalah gigi kebijaksanaan. Kredit untuk kelegaan kesakitan segera adalah kerana Eugenol yang mempunyai ulas.

Apa yang kamu perlu

 • Cengkeh segar
 • Minyak pati
 • Bola kapas

Arah

Anda mempunyai pilihan sama ada secara langsung menempatkan ulas segar di tempat di mana gigi kebijaksanaan menyebabkan beberapa masalah atau anda juga mungkin ingin mencampurkannya dengan sejenis minyak terlebih dahulu seperti minyak kelapa yang juga boleh mempunyai beberapa sifat penyembuhan. Dengan bola kapas, mereka boleh diletakkan di tempat di mana ia menyakitkan.

3. Buah-buahan

Bawang

Bawang selalu dikenali untuk digunakan untuk pelbagai perkara. Mereka digunakan untuk memasak dan kadang-kadang mereka digunakan sebagai alat untuk membuat orang menangis tetapi ketika orang hampir menangis kerana sakit yang disebabkan oleh gigi kebijaksanaan mereka, bawang juga boleh digunakan. Bawang mengandungi beberapa komponen yang dapat mengurangkan kesakitan sedikit.

Apa yang kamu perlu

 • Bawang (Bawang lebih pedas boleh menjadi lebih berkesan)

Arah

Apa yang anda perlu lakukan ialah mengunyah bawang mentah berhampiran tempat di mana gigi bijak anda berkembang. Untuk masa-masa kesakitan sudah terlalu banyak, anda boleh letakkan bawang merah dan berair di tempat yang menyakitkan. Ingatlah bahawa anda juga perlu cuba meletakkan beberapa jus bawang pada bola kapas dan meletakkannya di kawasan yang menyakitkan.

4.Apply Ice Pack untuk Mengurangkan Sakit Gigi yang Sakit Selepas Pengeluaran

 

Bungkusan ais

Terdapat banyak orang yang tidak menghiraukan kuasa pek es untuk melegakan kesakitan segera. Daripada hanya cuba untuk tidak menangis kerana kesakitan, mengapa tidak hanya menggunakan pek ais supaya anda akan tersenyum lagi dalam masa yang singkat?

Apa yang kamu perlu

 • Ais
 • Mana-mana bekas di mana ais boleh diletakkan.

Arah

Ia boleh menjadi sangat mudah, pastikan anda mempunyai ais yang cukup untuk mengisi seluruh pek dan letakkan ais di dalam bekas. Letakkan pek ais di kawasan yang menyakitkan dan kerana kesejukan ais, kelegaan akan dirasai selepas beberapa waktu.

5. Percayalah Rasa Sakit Cacat Cepat Dengan Daun Jambu Daun

Daun Jambu Daun

Terdapat beberapa orang yang membeli jambu batu dengan daun masih utuh dan lebih kerap daripada tidak, daunnya dibuang. Kebanyakan orang berfikir bahawa daun tidak boleh digunakan untuk apa-apa tetapi daun jambu dapat digunakan untuk membantu menyingkirkan kesakitan gigi kebijaksanaan. Daun jambu daun mengandungi beberapa komponen yang boleh digunakan untuk melegakan kesakitan.

Apa yang kamu perlu

Arah

Apa yang anda perlu lakukan ialah rebus daun jambu dengan sedikit air selama kira-kira 5 minit. Selepas mendidih, buatkan cecair sejuk supaya ia lebih mudah digunakan. Letakkan sedikit garam dengan jambu dan air. Gunakan cecair sebagai cecair mouthwash yang boleh anda gunakan kira-kira 3x sehari atau seberapa banyak yang anda perlukan.

6.Bourbon

Anda mungkin tertanya-tanya sekarang, apa minuman beralkohol lakukan dalam senarai yang sepatutnya memberikan anda gambaran tentang bagaimana anda dapat menyembuhkan masalah gigi kebijaksanaan anda. Ingatlah bahawa minuman beralkohol mempunyai beberapa sifat yang boleh membantu menghilangkan rasa sakit dan sakit gigi.

Apa yang kamu perlu

 • Gelas untuk menuangkan bourbon dalam
 • Bourbon

Arah

Pastikan anda meletakkan bourbon pada kaca. Swish di kaca sedikit sebelum meletakkannya di mulut anda. Sekali di mulut anda, pastikan anda juga boleh meletakkannya di kawasan yang terjejas. Ini akan membantu kesakitan terhenti sedikit. Ini akan menjadikan beberapa kawasan mulut mati rasa sehingga rasa sakit tidak akan dirasakan.

7. Percayalah Rasa Sakit Hikmat Tentu Dengan Bawang Putih

Bawang putih

Seperti bawang, bawang putih juga mempunyai beberapa sifat yang dapat membantu menyembuhkan beberapa masalah dengan gigi bijak. Sebab utama mengapa bawang putih adalah ubat rumah yang berkesan mungkin kerana Thiacremonone. Ini dapat membantu menghilangkan rasa sakit.

Apa yang kamu perlu

 • Cengkeh bawang putih
 • Mortar \u0026 Pestle
 • Garam

Arah

Pertama pastikan anda meletakkan ulas bawang putih pada mortar \u0026 alu dan tolak bawang putih sedikit sehingga jus akan dibebaskan. Bawang putih boleh diletakkan terus di kawasan yang sakit. Terdapat beberapa orang yang lebih suka menghancurkan bawang putih supaya ia boleh menjadi zat pasty. Sekiranya anda memilih untuk melakukan ini, pastikan anda meletakkan garam pada pasta untuk menjadikannya lebih berkesan.

8.Peppermint

Peppermint

Apa-apa bahan mentah mungkin selalu berbunyi seperti idea yang baik apabila menyingkirkan masalah sakit gigi tetapi ingat bahawa peppermint adalah salah satu cara yang berkesan untuk menghilangkan sakit gigi kebijaksanaan.

Apa yang kamu perlu

 • Daun Peppermint
 • Teh Peppermint

Arah

Ingat bahawa anda mungkin mahu mengambil teh kerana ini dapat membantu memastikan rasa sakit akan turun sedikit. Jika sekiranya anda tidak mahu minum teh, apa yang boleh anda lakukan hanyalah menghancurkan beberapa daun peppermint dan letakkan di kawasan yang terjejas. Letakkan daun dihancurkan sedikit selama kira-kira 20 minit.

9. Percayalah Rasa Sakit Hikmat Dengan Asafetida

Asafetida

Asafetida diketahui mempunyai banyak vitamin dan nutrien yang boleh digunakan oleh orang untuk melegakan kesakitan segera. Ia dikenali sebagai bahan memasak di beberapa bahagian dunia tetapi kebanyakan masa, orang menggunakannya untuk kesakitan dan kesakitan mereka.

Apa yang kamu perlu

 • Asafetida
 • Mortar \u0026 Pestle
 • Jus lemon
 • Bola kapas

Arah

Apa yang boleh anda lakukan ialah letakkan jus lemon dan asafetida pada mangkuk mortar. Gunakan alu untuk menghancurkan asafetida supaya ia akan dicampur dengan jus lemon. Letakkan ramuan dari mangkuk ke casserole untuk memanaskan ramuan sedikit. Letakkan bola kapas di ramuan itu kemudian letakkan di kawasan yang terjejas. Anda akan mula merasakan kesakitan hilang selepas beberapa waktu.

10. Percayalah Rasa Sakit Hikmah Dengan Daun Kubis

Daun Kubis

Semasa tamadun purba, daun kubis telah digunakan untuk menyembuhkan beberapa sakit dan pembengkakan yang dialami oleh orang-orang. Selain daripada fakta bahawa daun kubis mempunyai ciri-ciri anti radang, ia juga mempunyai asid laktik yang boleh membantu menyembuhkan kesakitan yang disebabkan oleh gigi kebijaksanaan.

Apa yang kamu perlu

 • Daun Kubis
 • Rolling Pin

Arah

Apa yang perlu anda lakukan ialah letakkan daun kubis pada permukaan yang rata dan mulailah menggulung pin pada daun kubis sehingga menjadi rata. Ingat bahawa anda perlu mengambil vena untuk memastikan. Apabila urat telah dikeluarkan, daun kubis boleh diletakkan di kawasan yang terkena mulut.

11.Menyelesaikan Kesakitan Gigi Otak Dengan Minyak Oregano

Minyak Oregano

Terdapat beberapa orang yang tidak suka menggunakan ini mungkin kerana perasaan ketinggalan selepas menggunakan jenis ubat ini.

Apa yang kamu perlu

Arah

Ingat bahawa anda sudah boleh membeli minyak oregano dan bukannya cuba untuk mengeluarkan minyak oregano sendiri. Anda boleh meletakkannya di kawasan yang sakit. Kesannya akan dirasakan dengan segera. Biasanya, mereka yang meletakkannya di kawasan yang terjejas mula berasa sensasi terbakar tidak lama lagi. Ini adalah sebab mengapa ramai orang lebih suka mengelakkannya.

12.Try Vanilla Extract

Banyak orang tahu apa ekstrak vanila kerana ia biasanya digunakan untuk penaik dan kadang-kadang juga memasak. Ini boleh dibeli dari pasar raya atau kedai khusus. Terdapat beberapa orang yang lebih suka melakukan ekstrak vanila sendiri tetapi fakta bahawa ekstrak vanili boleh berkesan dalam menyingkirkan sakit gigi yang disebabkan oleh peningkatan gigi bijak.

Apa yang kamu perlu

 • Vanilla Extract (Kedai dibeli atau Dibuat Rumah)
 • Bola kapas

Arah

Jika anda memilih untuk membuat ekstrak vanila, anda perlu campurkan dalam kacang vanila yang dibancuh dengan alkohol dan air. Jika anda sudah mempunyai ekstrak vanili, letakkan bola kapas pada ekstrak dan letakkan di kawasan yang terkena mulut. Ingat bahawa anda mungkin perlu meninggalkan bola kapas selama beberapa minit. Lakukan semula jika anda merasakan keperluan untuk berbuat demikian.

13.Menyelesaikan Kesakitan Gigi Hati Dengan Minyak Pokok Teh di Rumah

Minyak pokok teh

Sejak awal masa, minyak pokok teh telah digunakan untuk menyingkirkan rasa sakit dan rasa yang dirasakan oleh nenek moyang kita sehingga tidak mengejutkan lagi bahawa minyak pokok teh boleh digunakan untuk membantu menghilangkan rasa sakit gigi. Ingat bahawa minyak pokok teh diketahui mempunyai kesan anestetik yang ringan yang bermaksud bahawa kawasan di mana rasa sakit itu dapat diturunkan untuk jangka waktu tertentu.

Apa yang kamu perlu

Arah

Apa yang perlu anda lakukan ialah campuran ramuan minyak pokok teh bercampur dengan minyak zaitun. Gunakan jari anda untuk meletakkan ramuan di kawasan yang terjejas di mulut anda. Sebab utama mengapa minyak zaitun juga diletakkan bersama-sama dengan minyak pokok teh adalah untuk mencairkannya. Minyak pokok teh kadang-kadang terlalu kuat untuk orang ramai. Elakkan menelan minyak pokok teh kerana orang mungkin mengalami ketidakselesaan selepas melakukannya. Jika sekiranya minyak pokok teh telah ditelan dan beberapa masalah yang dialami selepas itu, pergi ke doktor adalah penyelesaian terbaik.

14. Ubat Gigi Rasa Sakit Dengan Oats

Walaupun kesakitan tidak dapat dikurangkan dengan penggunaan oat, ini sangat berkesan untuk menghilangkan nanah yang mungkin terbentuk kerana pertumbuhan gigi kebijaksanaan. Terdapat kalanya nen boleh meningkat bergantung pada perkara yang dimakan oleh orang.

Apa yang kamu perlu

Arah

Anda boleh menggunakan gandum yang tidak dimasak untuk ini. Hanya letakkan oat di kawasan yang terjejas. Walaupun oat lebih dikenali kerana cuba mengeluarkan abses di dalam mulut, masih terdapat beberapa orang yang telah melaporkan bahawa rasa sakit yang mereka rasa kerana gigi kebijaksanaan telah menurun dengan ketara selepas itu.

15.Rawatan Otak Gigi Rematik Dengan Halia

Halia

Ingat bahawa halia adalah lebih biasa digunakan apabila rasa sakit yang dirasakan oleh orang ramai kerana gigi kebijaksanaan mereka adalah lebih ringan daripada kesakitan biasa. Halia mengandungi beberapa sifat bakteria anti yang dapat membantu menghilangkan rasa sakit yang disebabkan oleh gigi bijak. Sesetengah jangkitan di sekeliling mulut juga boleh dikurangkan dengan penggunaan halia.

Apa yang kamu perlu

Arah

Ingat bahawa anda boleh memilih untuk memotong akar halia menjadi kepingan kecil dan letakkan di kawasan yang terjejas di dalam mulut anda tetapi sesetengah orang merasa menyakitkan untuk menggigit akar halia kerana ia agak sukar. Apa yang boleh dilakukan orang lain ialah membuat teh halia. Anda boleh meletakkan akar halia potong pada casserole dengan air. Ia akan tersekat selama kira-kira 20 minit. Pastikan cecair itu menjadi sejuk terlebih dahulu. Ini boleh digunakan sebagai sejenis ubat kumur. Ini boleh dilakukan sehingga ramuan halia keseluruhan selesai.

Amaran

Ingat bahawa beberapa remedi rumah yang disebutkan di atas dapat membantu menghilangkannyagigi bijak  Kesakitan mungkin berkesan untuk sesetengah orang tetapi bagi sesetengah orang, ia tidak akan begitu hebat. Terdapat sebab yang baik mengapa terdapat banyak remedi rumah untuk dicuba. Terdapat kemungkinan besar masih terdapat beberapa remedi rumah yang tidak disebutkan di atas. Oleh kerana anda mengalami kesakitan gigi bijak, kami berharap anda dapat mencari ubat rumah yang berkesan untuk menjadikan anda lebih selesa.