Wtopi berputar dan mengapa anda perlu peduli? Selain membakar kalori utama, berputar akan membentuk kaki dan glutes anda, menguatkan otot teras anda, dan memberi anda tenaga letupan. Juga dikenali sebagai berbasikal dalaman, aktiviti yang menyeronokkan namun mencabar ini menyerupai medan berbasikal sebenar, keadaan dan teknik menggunakan hampir setiap otot di dalam badan anda. Belum lagi yang anda bolehmembakar seberapa banyak 750 kalori dalam hanya 45 minit! Anda akan membuat peluh sementara melibatkan setiap otot di dalam badan anda.

Apa itu Spinning dan Bagaimana Ia berfungsi?

Latihan berputar adalah cara terbaik untuk membakar lemak dan kekal dalam bentuk. Ia juga membantu melegakan tekanan dan memastikan jantung anda sihat.Kelas putaran akan mendapat endorphin anda mengalir dan meningkatkan mood anda.Dengan begitu banyak manfaat, tidak hairan mengapa aktiviti ini telah menjadi popular di seluruh dunia. Dari kanak-kanak dan remaja kepada wanita hamil dan warga tua, rides berbasikal dalaman untuk semua peringkat umur. Malah orang-orang yang tidak menjalani masa yang lama boleh mengambil kelas berputar dan meningkatkan kecergasan keseluruhan mereka.

Bentuk latihan ini juga dipanggil berbasikal studio. Kebanyakan gim dan kelab kesihatan menawarkan kelas berputar yang terdiri daripada lima hingga 20 orang. Seorang pengajar yang berkelayakan akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan, berapa pantas untuk pergi, dan bagaimana untuk mendapatkan yang terbaik daripada latihan anda. Para peserta dapat menikmati tunggangan yang menyeronokkan, termasuk pendakian bukit, sprint, latihan selang, dan program pembakaran lemak. Mana-mana gim yang menawarkan kelas berputar dilengkapi dengan basikal khas. Latihan berputar biasa boleh berlangsung di mana saja dari 40 minit hingga satu jam. Tiada apa-apa seperti menamatkan perasaan kelas yang habis tetapi bersedia menghadapi cabaran baru.

Basikal yang digunakan untuk sukan ini berbeza daripada yang direka untuknyarumah   gunakan. Secara umum, basikal berputar mempunyai tempat duduk dan hendal boleh laras, roda berat berwajaran yang mengambil kelajuan semasa anda pedal, dan latihan interaktif untuk mendapatkan jantung anda mengepam.Kebanyakan latihan membakar kira-kira 500 hingga 600 kalori sejam bergantung kepada kelajuan dan tahap rintangan.

Adakah Spinning Really Effective?

Anda mungkin tertanya-tanya jika berputar adalah bernilai masa anda. Bentuk latihan ini telah mendapat populariti sejak beberapa tahun kebelakangan.Faedah kesihatannya melampaui kehilangan lemak. Latihan berputar yang sengit boleh:

• Membakar kalori
• Nada otot anda
• Membina kekuatan badan yang lebih rendah
• Dapatkan senaman badan penuh
• Meningkatkan tenaga anda
• Memperkuat teras anda
• Membantu membina otot tanpa lemak
• Bentuk kaki dan glute anda
• Meningkatkan kesihatan kardiovaskular
• Meningkatkan keseimbangan dan koordinasi anda
• Meningkatkan bahan kimia yang baik di otak anda
• Melepaskan kemurungan dan perubahan mood

Berbanding dengan jenis latihan lain, berputar mempunyai sedikit atau tiada kesan pada sendi anda. Ia selamat walaupun bagi mereka yang sakit lutut dan sakit belakang. Anda boleh bekerja dengan keras pada basikal berputar tanpa menyakiti diri sendiri atau berasa sakit kemudian. Aktiviti yang menyeronokkan ini adalah alternatif yang hebat untuk treadmill, tuan tangga, dan latihan basikal elips. Belum lagi bahawa anda boleh maju pada kelajuan anda sendiri dan memilih kelajuan dan rintangan yang diingini.

Apabila anda menghadiri kelas berputar, anda akan bertemu peminat kecergasan lain dan mempelajari cara baru untuk kehilangan berat badan atau tetap bersesuaian. Ini adalah cara terbaik untuk berteman dan mengubah rutin senaman anda. Jika anda menikmati mengangkat berat, lakukan pemutar bukan kardio pada hari-hari yang tidak berlatih atau selepas selesai senaman anda.