Pernahkah anda mengalami minum dan mengalami cirit-birit selepas? Ini biasanya berlaku dan ia dianggap normal oleh sesetengah orang. Adakah anda menganggapnya normal atau sebab utama anda membaca ini sekarang adalah kerana anda mempunyai sedikit terlalu banyak minuman baru-baru ini dan anda telah berakhir di bilik mandi anda sendiri yang cuba menghentikan pergerakan usus yang tidak teratur anda?

Cirit-birit mungkin kelihatan seperti masalah kecil terutama jika dibandingkan dengan penyakit lain yang dianggap serius tetapi apabila cirit-birit tidak diberikan jenis ubat yang diperlukan, ia juga boleh membawa kepada beberapa komplikasi seperti berikut:

  • Extreme Dehidrasi - Apabila orang semata-mata melepaskan najis mereka dan mereka tidak menambah jumlah air yang mereka kehilangan, ini mungkin menyebabkan dehidrasi melampau yang seterusnya boleh mengakibatkan penyakit lain.
  • Kelemahan Extreme - Kerana menjadi dehidrasi, banyak orang tidak berasa cukup kuat untuk bergerak.Mereka juga rasa letih kerana perlu pergi ke bilik air yang begitu kerap.
  • Cahaya headedness - Namun, ini adalah berkaitan dengan yang kering dan orang biasanya kehilangan keupayaan mereka untuk berfikir tentang perkara-perkara yang mereka perlu lakukan.

Jika anda mengalami cirit-birit yang melampau, mungkin idea yang baik jika anda mempunyai seseorang dengan anda. Dengan cara ini, anda boleh yakin bahawa anda akan terhidrasi semasa cirit-birit.

Cirit-birit selepas minum

Mengapa Minuman Alkohol Menimbulkan Cirit-birit?

Alkohol boleh menyebabkan kerengsaan pada saluran pencernaan dan orang-orang yang mempunyai sistem pencernaan yang lebih sensitif;mereka mempunyai kecenderungan untuk mempunyai serangan cirit-birit setiap kali mereka minum.Selalunya, mereka yang menghidap masalah jenis ini adalah mereka yang sudah mengalami IBS atau Sindrom Usus Rengsa tetapi menghairankan, banyak orang tidak mempunyai apa-apa idea bahawa mereka mempunyai ia.Sekarang bahawa anda telah berasa ia, anda perlu ingat bahawa IBS biasanya dialami oleh orang-orang dengan cara yang sangat rawak.Ini bermakna bahawa kadang-kadang orang memilikinya tetapi kadang-kadang, mereka tidak.

Bagaimana Alkohol Punca Cirit-birit

Ia masih sukar bagi anda untuk memahami apa yang mungkin menyebabkan cirit-birit ditemui dalam alkohol. Ia telah dibincangkan bahawa mempunyai IBS boleh menyebabkan cirit-birit tetapi bagaimana pula dengan sesetengah orang yang tidak mempunyai IBS tetapi masih mengalami cirit-birit selepas itu? Adakah terdapat sesuatu dalam alkohol yang mungkin menyebabkan kerengsaan? Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin perlu anda ketahui:

  • Alergi Ragi - Sejak banyak minuman keras mempunyai kandungan yis, ia tidak menghairankan bahawa jika anda alah kepada yis, anda mungkin mempunyai beberapa masalah selepas minum arak.
  • Gandum Intolerance - Jika anda amat gemar bir, anda mungkin mahu untuk memikirkan semula pilihan anda kerana anda mungkin mempunyai intoleransi gandum yang pada asasnya boleh menyebabkan anda mengalami cirit-birit.Ini juga mungkin bermakna bahawa anda alah kepada semua produk gandum serta bijirin yang lain.
  • sulfites   - Terdapat beberapa orang yang alah kepada sulfit yang kadang-kadang dijumpai dalam minuman beralkohol tertentu.

Selain daripada kandungan alkohol yang mungkin boleh menyebabkan jangkitan, terdapat contoh apabila alkohol boleh menyebabkan otot-otot sistem pencernaan berkontrak. Ini bermakna makanan akan bergerak lebih cepat dan akan dikeluarkan oleh tubuh tanpa mendapat semua nutrien yang betul.

Cara Menghilangkan Cirit-birit selepas Minum Cepat

Beberapa Tips Ingat

Sekiranya anda tidak mahu mengalami cirit-birit akibat penggunaan alkohol, ini adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

  • Jika cirit-birit anda dibawa oleh bahan yang terdapat dalam minuman beralkohol, anda mungkin ingin menyemak semua bahan-bahan minuman beralkohol yang anda perlu minum terlebih dahulu. Anda boleh mengelakkan mereka yang anda tahu akan mencetuskan episod cirit-birit.
  • Jika cirit-birit anda adalah disebabkan oleh bahan yang terdapat dalam minuman beralkohol, anda mungkin mahu menyemak semua bahan-bahan yang berbeza daripada minuman beralkohol yang anda perlu minum terlebih dahulu.Anda boleh mengelakkan orang-orang yang anda tahu akan mencetuskan episod cirit-birit.
  • Ingatlah bahawa jika anda mengalami cirit-birit elakkan gas yang lewat. Ia boleh berbau yang mengerikan dan ada juga peluang besar yang mungkin anda lulus sesuatu yang lebih daripada gas.

Mengelakkan situasi yang menimbulkan tekanan dan memalukan dengan memastikan anda dapat bertolak ansur dengan alkohol.