Pernahkah anda mengalami minum dan mengalami cirit-birit selepas? Ini biasanya berlaku dan ia dianggap normal oleh sesetengah orang. Adakah anda menganggapnya normal atau sebab utama anda membaca ini sekarang adalah kerana anda mempunyai sedikit terlalu banyak minuman baru-baru ini dan anda telah berakhir di bilik mandi anda sendiri yang cuba menghentikan pergerakan usus yang tidak teratur anda?

Cirit-birit mungkin kelihatan seperti masalah kecil terutama jika dibandingkan dengan penyakit lain yang dianggap serius tetapi apabila cirit-birit tidak diberikan jenis ubat yang diperlukan, ia juga boleh membawa kepada beberapa komplikasi seperti berikut:

  • Dehidrasi melampau  - Apabila orang hanya melepaskan najis mereka dan mereka tidak menambah jumlah air yang mereka hilang, ini mungkin menyebabkan dehidrasi yang melampau yang boleh menyebabkan penyakit lain.
  • Kelemahan yang melampau  - Kerana dehidrasi, ramai orang tidak merasa cukup kuat untuk bergerak. Mereka juga berasa letih kerana terpaksa pergi ke bilik mandi yang sentiasa kerap.
  • Ketangkasan cahaya  - Namun, ini berkaitan dengan dehidrasi dan orang biasanya kehilangan keupayaan mereka untuk berfikir tentang perkara yang harus mereka lakukan.

Jika anda mengalami cirit-birit yang melampau, mungkin idea yang baik jika anda mempunyai seseorang dengan anda. Dengan cara ini, anda boleh yakin bahawa anda akan terhidrasi semasa cirit-birit.

Cirit-birit selepas Minum

Mengapa Minuman Alkohol Menimbulkan Cirit-birit?

Alkohol boleh menyebabkan kerengsaan pada saluran penghadaman dan orang yang mempunyai sistem pencernaan yang lebih sensitif; Mereka mempunyai kecenderungan untuk mengalami serangan cirit-birit apabila mereka minum. Biasanya, mereka yang mengalami masalah ini adalah mereka yang sudah menderita IBS atau Sindrom Irritable Bowel tetapi menghairankan, ramai orang tidak tahu apa-apa. Sekarang anda sudah merasakannya, anda perlu ingat bahawa IBS biasanya dialami oleh orang secara rawak. Ini bermakna kadang-kadang orang memilikinya tetapi kadang-kadang, mereka tidak.

Bagaimana Alkohol Menimbulkan Cirit-birit

Ia masih sukar bagi anda untuk memahami apa yang mungkin menyebabkan cirit-birit ditemui dalam alkohol. Ia telah dibincangkan bahawa mempunyai IBS boleh menyebabkan cirit-birit tetapi bagaimana pula dengan sesetengah orang yang tidak mempunyai IBS tetapi masih mengalami cirit-birit selepas itu? Adakah terdapat sesuatu dalam alkohol yang mungkin menyebabkan kerengsaan? Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin perlu anda ketahui:

  • Alergi Ragi - Oleh kerana banyak minuman beralkohol mempunyai kandungan ragi, tidak menghairankan jika anda alah kepada ragi, anda mungkin mengalami masalah selepas minum alkohol.
  • Intoleransi Gandum  - Jika anda suka gelas bir, anda mungkin ingin memikirkan semula pilihan anda kerana anda mungkin mempunyai intoleransi gandum yang pada dasarnya boleh menyebabkan anda mengalami cirit-birit. Ini juga bermakna bahawa anda alah kepada semua produk gandum serta butiran lain.
  • Sulfit  - Terdapat beberapa orang yang alah kepada sulfit yang kadang-kadang dijumpai dalam minuman beralkohol tertentu.

Selain daripada kandungan alkohol yang mungkin boleh menyebabkan jangkitan, terdapat contoh apabila alkohol boleh menyebabkan otot-otot sistem pencernaan berkontrak. Ini bermakna makanan akan bergerak lebih cepat dan akan dikeluarkan oleh tubuh tanpa mendapat semua nutrien yang betul.

Cara Menghilangkan Cirit-birit selepas Minum Cepat

Beberapa Tips Ingat

Sekiranya anda tidak mahu mengalami cirit-birit akibat penggunaan alkohol, ini adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

  • Jika cirit-birit anda dibawa oleh bahan yang terdapat dalam minuman beralkohol, anda mungkin ingin menyemak semua bahan-bahan minuman beralkohol yang anda perlu minum terlebih dahulu. Anda boleh mengelakkan mereka yang anda tahu akan mencetuskan episod cirit-birit.
  • Jangan lupa minum air. Salah satu sebab mengapa orang mengalami cirit-birit adalah kerana tubuh tidak cukup terhidrat dan bahkan jika orang sudah menderita keadaan, ada keperluan untuk minum air untuk merasa baik walaupun keadaan mereka sedang mengalami.
  • Ingatlah bahawa jika anda mengalami cirit-birit elakkan gas yang lewat. Ia boleh berbau yang mengerikan dan ada juga peluang besar yang mungkin anda lulus sesuatu yang lebih daripada gas.

Mengelakkan situasi yang menimbulkan tekanan dan memalukan dengan memastikan anda dapat bertolak ansur dengan alkohol.