Ramai orang tidak sedar sekarang mengenai Stenosis Foraminal Neural. Ia adalah keadaan di mana bukaan sepanjang tulang belakang sempit yang menjadikannya lebih sukar untuk saraf tulang belakang untuk melewati laluan. Sering kali, saraf menjadi mencubit dan ini menyebabkan gejala yang berbeza yang akan dirasakan oleh seseorang. Kadang-kala, keparahan gejala mungkin berbeza-beza bergantung kepada jumlah saraf yang dicucuk di laluan. Rawatan yang akan dilakukan akan sangat bergantung kepada bagaimana keadaan maju telah berkembang.

Punca Stenosis Foraminal Neural

Stenosis Foraminal Neural

Keadaan ini tidak boleh diperoleh kerana cuaca atau kerana perkara yang berbeza yang dilakukan oleh orang. Berikut adalah beberapa sebab penyebabnya:

 • Congenital  - Orang dilahirkan dengan keadaan ini. Kebanyakan masa, orang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai keadaan ini sehingga masa ketika laluan sudah menjadi terlalu sempit untuk saraf tulang belakang untuk dilalui.
 • Umur  - Adalah semulajadi bahawa apabila usia orang, kord rahim akan mula melemahkan dan akan mula menjadi lebih sempit. Inilah sebab utama mengapa lebih ramai orang yang didiagnosis dengan keadaan ini berusia lebih dari 40 tahun.
 • Tulang Spurs dan kelainan  - Terdapat keadaan tertentu di mana tulang tambahan mula tumbuh. Terdapat juga keadaan tertentu yang boleh mengubah kadar pertumbuhan tulang. Ini mungkin menjejaskan saraf tunjang.
 • Penyakit Degeneratif  - Penyakit degeneratif adalah penyakit yang semakin memburuk dari masa ke masa. Jika penyakit berkaitan dengan masalah tulang, kemungkinan besar orang akan mengembangkan stenosis foraminal saraf selepas beberapa waktu.
 • Aktiviti berulang - Ada kalanya orang membangun keadaan ini kerana melakukan aktiviti tertentu berulang-ulang kali.
 • Obesiti  - Ada sebab yang baik mengapa orang sepatutnya menjaga berat badannya normal. Ia bukan sahaja kerana mereka dikehendaki untuk kelihatan baik tetapi kerana jika berat badan mereka adalah normal, mereka dapat memastikan bahawa mereka boleh selamat dari berbagai kemungkinan penyakit yang boleh menyebabkan kegemukan.

Ini hanya beberapa penyebab penyakit ini. Masih terdapat sebab-sebab lain yang perlu anda ketahui lebih lanjut mengenai menghentikan kemungkinan memperoleh penyakit ini.

Diagnosis Stenosis Foraminal Neural

Ada kalanya orang sudah pergi ke doktor untuk tanda pertama pelbagai gejala yang tidak pernah mereka rasakan sebelum ini tetapi ada juga yang mengandaikan bahawa gejala akan hilang sendiri. Ini tidak benar untuk keadaan ini sama sekali dan bagi mereka yang merasakan beberapa gejala yang akan disebutkan di bawah, adalah lebih baik untuk menjadualkan pemeriksaan dengan doktor anda dengan serta-merta. Yang menghairankan, keadaan ini sukar untuk didiagnosis mungkin kerana gejala-gejala sangat lambat dalam berlaku kadang kala gejala tidak konsisten sama sekali.

Untuk diagnosis rasmi untuk berlaku, doktor akan meminta pesakit untuk memberikan maklumat terkini mereka dan juga akan bertanya mengenai sejarah perubatan seseorang. Sesetengah ujian juga perlu dilakukan termasuk pengimejan diagnostik untuk mendiagnosis keadaan ini.

Gejala Stenosis Foraminal Neural

Gejala Stenosis Foraminal Neural

Agar penyakit itu dapat diperhatikan, hanya normal bagi gejala-gejala untuk mula berlaku. Berikut adalah beberapa gejala yang mungkin nyata kerana keadaan:

 • Rasa malu  - Akan ada masa apabila beberapa bahagian badan sukar untuk bergerak atau tidak dapat dirasakan sama sekali.
 • Sensasi Tingling  - Ini sama dengan memegang kedudukan tertentu selepas tempoh masa yang lama dan akhirnya mengubah kedudukan, sensasi kesemutan mungkin dirasakan dari semasa ke semasa walaupun bahagian tertentu badan tidak dikekang sama sekali.
 • Kelemahan otot - Ini adalah salah satu gejala yang akan menarik perhatian orang dengan mudah kerana aktiviti akan menjadi terkawal apabila keadaan menjadi lebih jelas.
 • Kehilangan Pergerakan Pundi Kencing dan Usus  - Sesetengah orang yang hanya cuba pergi ke doktor apabila mereka menyedari bahawa mereka tidak dapat mengawal pergerakan pundi kencing dan usus mereka lagi.
 • Sakit tertentu - Kadang-kadang, orang merasa bahawa kaki mereka menyakitkan tanpa alasan sama sekali. Ini mungkin salah satu daripada simptom Stenosis Foraminal Neural. Biasanya, rasa sakit hanya dapat dirasakan ketika saraf sedang mengalami luka di dalam laluan.

Selain dari gejala-gejala yang disebutkan di atas, mungkin ada gejala lain yang berkaitan dengan penyakit ini. Sebaik sahaja anda perasan bahawa anda merasakan 2 atau lebih gejala yang disebutkan di atas, mungkin sudah tiba masanya untuk anda diperiksa oleh doktor anda.

Rawatan Terbaik Untuk Stenosis Foraminal Neural

Latihan Stenosis Foraminal Neural

Bagi mereka yang mempunyai keadaan ini, pilihan yang jelas adalah untuk mencari rawatan yang mungkin supaya mereka dapat menjadi lebih baik. Berikut adalah beberapa rawatan yang mungkin tersedia:

 1. Rawatan Bukan Pembedahan  - Biasanya, ini adalah jenis rawatan yang disyorkan untuk mereka yang kondisinya tidak begitu buruk. Ini bermakna keadaan itu baru sahaja bermula dan masih boleh diperbaiki. Ini melibatkan pengambilan beberapa ubat untuk melegakan kesakitan dan gejala lain yang mungkin dirasakan oleh orang.
 2. Terapi fizikal  - Sesetengah orang yang didiagnosis dengan keadaan ini kehilangan perasaan mereka dengan bahagian tertentu badan mereka dan matlamat utamanya adalah merasakan bahagian-bahagian tubuh mereka lagi. Terapi fizikal akan ditetapkan dan mungkin mengambil sedikit masa sebelum kesannya dirasai tetapi apabila orang mula membaik, keadaan otot dan tulang akan menjadi lebih baik.
 3. Rawatan Kiropraktik  - Rawatan jenis ini memerlukan chiropractor untuk mencuba menyelaraskan saraf tunjang untuk memperbaiki perasaan orang sekarang. Sesetengah orang bersumpah dengan jenis rawatan ini sementara ada juga yang merasa seperti rawatan ini tidak berbaloi.
 4. Terapi Ais dan Panas  - Ini adalah jenis terapi yang dilakukan untuk merawat kesakitan yang dibawa oleh keadaan. Ingatlah bahawa kesakitan hanya akan hilang tetapi keadaannya akan terus memburuk selagi ia tidak ditangani.
 5. Perubahan Gaya Hidup  - Seperti yang disebutkan sebelumnya, terdapat keadaan apabila orang hanya mula mengalami keadaan ini kerana perkara-perkara yang mereka lakukan. Bagi orang yang melakukan perkara-perkara tertentu berulang kali, ini mungkin tiket mereka untuk memperoleh keadaan ini. Mengubah tabiat dengan melakukan perubahan gaya hidup yang lengkap dapat mengurangkan peluang orang memperoleh keadaan.
 6. Pembedahan Minimally Invasif  - Bagi mereka yang mempunyai kes ringan dalam keadaan ini. Sesetengah pembedahan kecil mungkin berlaku untuk memperbaiki apa yang salah.
 7. Pembedahan Penguraian  - Apabila semua perkara yang telah diuji tidak dilakukan apa-apa untuk mengubah keadaan orang, ini adalah jenis rawatan yang disyorkan untuk penyelesaian lengkap.

Ingatlah bahawa rawatan yang akan disyorkan akan bergantung kepada keterukan keadaan. Ia juga penting bagi pesakit untuk mengetahui kebaikan dan keburukan setiap rawatan yang ada. Terdapat risiko dan komplikasi tertentu yang mungkin berlaku terutama ketika menjalani pembedahan dekompresi. Memahami perkara yang boleh dilakukan kepada pesakit akan membantu orang membuat keputusan yang tepat.