Adakah anda ingin mengetahui status kesihatan anda sekarang? Anda mungkin jenis orang yang mendasakan kesihatan anda terutama pada gejala yang anda rasa tetapi ada veteran lain yang tahu bahawa untuk mengetahui kesihatan mereka sekarang, mereka akan mendasarkan kesihatan mereka pada warna kotoran mereka. Jika sekiranya anda tidak mempunyai idea tentang apa yang patut anda lakukan atau jika anda menghadapi masalah dengan mendapatkan butiran yang betul mengenai kotoran anda, maka anda boleh mempelajari semua butir-butir yang anda perlukan di sini.

Sebelum anda menjadi gementar selepas melihat warna kotoran anda, ingatlah bahawa ada hal-hal yang berbeza yang boleh mempengaruhi warna semasa kotoran anda seperti berikut:

Punca Kemungkinan Mempunyai Green tahi

  • Makanan yang anda makan.   Jika anda akan makan makanan dengan warna-warna yang jelas, anda tahu bahawa kotoran anda juga akan mempunyai warna yang sama seperti makanan yang anda makan.
  • Jumlah hempedu yang akan digunakan untuk mencerna makanan.Hempedu biasanya berwarna kuning - hijau supaya anda boleh menjangkakan bahawa tahi anda juga akan berada dalam warna yang sama.
  • Makanan tambahan dan ubat-ubatan. Makanan tambahan dan ubat-ubatan yang anda ambil juga akan mempunyai kesan ke atas warna tahi anda.

Apa Adakah Ia Min Apabila tahi anda Adakah Green?

Apa Adakah Ia Min Apabila tahi anda Adakah Green

Sekarang bahawa anda tahu bahawa terdapat pelbagai perkara yang boleh mempengaruhi warna najis anda, anda mungkin masih tertanya-tanya apa artinya ketika kotoran anda berubah menjadi hijau. Ini selalu menjadi kebimbangan bagi banyak individu kerana mereka berfikir bahawa mempunyai kotoran berwarna hijau adalah buruk. Anda tidak sepatutnya membuat kegunaan hijau sebagai satu masalah besar kerana anda hanya mungkin mempunyai perkara berikut:

  • Makan sayur-sayuran berdaun hijau - Adakah anda menikmati banyak sayur-sayuran berdaun hijau kerana ini adalah sebahagian daripada diet anda?Tiada apa yang salah dengan ini kerana sayur-sayuran berdaun hijau adalah baik untuk kesihatan tetapi kerana warna yang kukuh, jangan terkejut jika najis anda juga akan menjadi kehijauan kerana kandungan klorofil daun yang boleh membuat najis anda bertukar hijau.
  • Mengambil dalam makanan tambahan besi   - Adakah anda sentiasa perlu mengambil makanan tambahan besi? Sekiranya anda berbuat demikian, jangan terkejut dengan najis hijau sesekali yang akan anda lihat.
  • Pencernaan yang cepat , ia adalah hijau pertama kerana kuning - warna hijau hempedu?Selepas itu, ia akan melalui usus besar dan itu adalah apabila ia akan bertukar coklat.Jika najis anda pergi oleh usus cepat, maka ia akan kekal hijau sehingga anda membiarkan ia keluar dari sistem anda.

Sekarang bahawa anda mengetahui penyebab kemungkinan mempunyai kotoran hijau, masihkah anda fikir ia berbahaya? Ia hanya boleh berbahaya apabila anda melihat beberapa darah yang bercampur dengan najis anda. Apabila anda melihat bahawa terdapat beberapa jenis darah, hubungi doktor anda dengan segera.

Anda mungkin terlalu prihatin terhadap perkara iniwarna najis anda   bahawa anda terlupa memberi tumpuan kepada seberapa sering anda melewati najis. Kebanyakan masa, orang akan buang najis sekali atau dua kali sehari tetapi ada beberapa orang yang mendapati normal untuk lulus kira-kira 3 - 4 kali manakala mereka yang sembelit mungkin tidak mempunyai pergerakan usus selama beberapa hari. Sekiranya anda melihat perubahan tiba-tiba dalam pergerakan usus anda seperti tiba-tiba anda tidak terancam sesedikit sebelum ini atau anda kini semakin kerap daripada biasanya maka ini boleh menjadi masalah. Cuba cari apa yang mungkin menyebabkan ini? Ia mungkin kerana makanan yang anda makan.

Kotoran berwarna hijau telah dibincangkan jadi mengapa tidak membincangkan warna-warna najis lain juga? Ini boleh membantu membimbing anda dalam menyedari apabila anda perlu bimbang tentang warna kotoran anda dan apabila anda hanya boleh mengangkatnya.

warna kotoran

Brown

Jelas sekali, ini dianggap sebagai warna yang normal dan sihat untuk kotoran. Proses di mana kotoran dapat bertukar coklat sebenarnya agak rumit kerana tubuh membuat banyak usaha untuk melakukannya. Bakteria di dalam usus yang akan makan dan membentuk kotoran yang boleh menjadikannya menjadi coklat. Jelas sekali, apabila anda mempunyai kotoran berwarna coklat, anda tidak perlu bimbang kerana ini dianggap sebagai warna najis biasa.

Hitam

Apabila anda melihat najis hitam gelap, ini mungkin menjadi tanda bahawa makanan yang telah terjebak dalam usus anda cukup lama. Ini hanya boleh menjadi masalah apabila najis gelap juga mempunyai konsisten seperti tar. Ini menandakan bahawa anda mungkin mengalami pendarahan dalaman di suatu tempat di dalam sistem anda tetapi warna gelap menunjukkan bahawa ia mungkin lebih tinggi dalam sistem pencernaan anda kerana warna telah menjadi gelap. Untuk memastikan, anda disyorkan untuk menghubungi doktor anda dengan segera supaya isu ini dapat ditangani dengan serta-merta.

merah

Ini adalah warna yang harus benar-benar mendapat perhatian anda kerana apabila anda mempunyai najis merah, ini bermakna anda mengalami pendarahan dalaman di suatu tempat di saluran usus yang lebih rendah. Jika anda mempunyai buasir, anda mungkin terkejut kerana darah akan datang dari anda. Ini boleh membuat anda sangat prihatin dan anda perlu segera menghubungi doktor anda supaya anda tahu apa yang perlu dilakukan. Ingatlah bahawa darah bukanlah sesuatu yang harus anda lihat dalam najis anda sehingga apabila anda melihat merah dalam najis anda, anda harus mencari akar permasalahan yang mungkin.

Selain dari warna-warna yang disebutkan di atas, terdapat juga beberapa orang yang mungkin mempunyai kotoran berwarna putih mungkin kerana kekurangan pengeluaran hempedu yang sepatutnya mengubah kotoran menjadi warna yang berbeza. Mempunyai najis putih boleh mengejutkan untuk melihat juga dan anda harus mengetahui mengapa anda tidak mempunyai hempedu banyak dalam sistem anda.

Sekarang warna najis telah dibincangkan, mari kita beralih kepada perkara lain seperti bentuk najis yang boleh keluar dari tubuh anda. Contohnya, adakah anda pernah mengalami najis yang nampaknya penuh lendir? Jika dalam kes anda ada maka ada alasan yang mungkin untuk ini. Ia mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai ulser dan lendir memberitahu anda bahawa anda mungkin mempunyai banyak nanah di perut anda. Satu lagi sebab untuk ini adalah penyakit Chron. Jika anda belum didiagnosis oleh doktor anda, kini adalah masa untuk anda pergi ke doktor untuk mengetahui apa yang anda perlukan.

Stools Terapung

Sekali-sekala, anda mungkin mempunyai beberapa najis terapung di tandas anda dan ini menunjukkan bahawa anda mempunyai banyak udara di dalam perut anda mungkin disebabkan oleh tabiat makan yang buruk atau kerana makanan yang anda ambil tidak dapat dipertimbangkan oleh badan anda sebagai sihat. Walaupun ini tidak sepatutnya menyebabkan anda menghubungi doktor anda dengan segera, ingat bahawa apabila najis anda terapung, anda perlu mengesan berapa kali najis anda telah terapung. Jika ia terus berlaku, perhatikan apa yang anda makan.

Bad Smelling Stools

Jika anda biasanya mempunyai najis berbau buruk maka ini adalah suatu petunjuk mengenai jenis diet yang anda ada.Ini hanya menjadi isu jika najis berbau buruk anda terus selama beberapa hari atau lebih.Ingat bahawa tahi berbau busuk juga boleh menunjukkan sesuatu masalah mungkin dalam sistem pencernaan anda.Memantau kekerapan ini berlaku dan melihat sama ada perubahan dalam diet anda boleh membuat ini lebih baik.

Najis kecil

Walaupun mempunyai najis kecil dianggap normal bergantung kepada jumlah yang telah anda keluarkan, mempunyai najis kecil juga boleh menunjukkan bahawa sistem pencernaan anda baru saja sembuh dan ia tidak dapat menghasilkan najis besar biasa yang biasa digunakan sebelum ini. Ini boleh menjadi kebimbangan jika anda cuba untuk lulus najis dan anda akan mendapat banyak kesakitan dalam proses ini. Ini mungkin menunjukkan bahawa terdapat penyumbatan di suatu tempat dalam sistem pencernaan anda yang menghalang najis keluar dari keadaan normal seperti biasa.

Akan ada momen apabila kotoran anda akan menjadi gabungan pelbagai warna, gabungan pelbagai bentuk sekali lagi bergantung kepada makanan yang anda makan. Hanya ambil perhatian tanda-tanda amaran dan apa jenis warna dan bentuk yang perlu anda bimbang supaya anda boleh bercakap dengan pengamal perubatan mengenainya pada waktu yang paling cepat.

Ingat bahawa jika kotoran anda mempunyai semua gejala amaran yang konsisten selama kira-kira 3 hari berturut-turut, ini harus menghubungi perhatian anda dengan serta-merta. Anda tidak boleh menunggu dan melihat lagi jika gejala akan hilang. Anda perlu mengambil tindakan untuk membuat najis anda kembali ke warna dan bentuknya yang normal. Butiran terperinci mengenai kotoran anda sememangnya telah membantu anda dalam menyedari bahawa kotoran hijau bukanlah masalah yang besar dan pada masa yang sama, anda kini lebih mengetahui perkara yang dianggap lebih serius.