Apa yang menyebabkan cirit-birit hijau pada bayi? Terdapat beberapa ibu yang menjadi perhatian segera ketika melihat najis bayi mereka berwarna hijau. Banyak ibu berfikir bahawa warna hijau dikaitkan dengan menjadi lemah dan tidak sihat. Ini menjelaskan mengapa mereka segera panik dan meminta bantuan doktor mereka. Mempunyai kotoran hijau yang menandakan kesihatan yang buruk adalah mitos kerana ada warna najis lain yang ibu harus lebih prihatin.

Bagi bayi yang disusui, mempunyai najis hijau dari semasa ke semasa sudah biasa. Sesetengah bayi mengalami najis hijau kerana alahan makanan. Biasanya, ini lebih kerap apabila keluarga mempunyai sejarah yang mempunyai reaksi alahan terhadap pelbagai produk makanan terutama kacang-kacangan dan tenusu. Salah satu masa ketika kotoran hijau pada bayi menjadi masalah ketika bayi terus melepaskan alat hijau tanpa melepaskan najis berwarna normal.

Penyebab biasa najis hijau adalah masa transit yang cepat dari makan hingga ke pooping. Jika ia tidak akan dikeluarkan lebih awal, najis akan berubah menjadi coklat. Bayi biasanya mencerna makanan dengan sangat mudah yang menjelaskan mengapa warna kotoran normal untuk bayi berwarna kuning. Jika ia tidak dicerna secepat yang sepatutnya, itu adalah satu-satunya masa apabila ia akan menjadi hijau. Adalah satu keajaiban bagaimana ibu bapa biasanya mengambil berat tentang najis berwarna hijau apabila mereka tidak khawatir tentang kotoran berwarna kuning kerana ini dianggap normal.

Adalah penting untuk diingat bahawa najis bayi mungkin datang dalam pelbagai warna dan jenis. Sebahagian daripada najis ini mungkin kelihatan membimbangkan pada mulanya tetapi sebenarnya, mereka hanya normal. Jika sekiranya anda mendapati bahawa bayi anda secara konsisten mengeluarkan najis hijau, maka anda perlu berunding dengan pakar pediatrik mengenai perkara ini.

Apa yang menyebabkan Green Cirit-birit di Babies

Apa yang Dipertimbangkan Menjadi Bangku Biasa?

Jenis najis yang dianggap normal biasanya berwarna kuning. Ini kerana kandungan lemak yang terdapat dalam susu ibu. Diharapkan pada bulan pertama dan setengah dari kelahiran bayi anda, bayi anda akan cacat kira-kira 3-4 kali sehari. Ada kalanya bayi anda akan kotoran lebih banyak kerana jumlah susu yang diterima daripada anda. Selagi bayi anda diberi makan dengan baik, anda tahu bahawa anda tidak perlu bimbang.

Untuk beberapa hari pertama selepas kehamilan, biasanya sehingga minggu pertama, anda mungkin menjangkakan kotoran akan berwarna gelap tetapi selepas minggu pertama, kotoran harus bertukar menjadi kuning. Untuk mengetahui sama ada bayi anda sihat, anda perlu menyemak sama ada bayi anda sedang mendapat berat badan. Kebanyakan bayi akan mendapat berat badan setiap hari. Ini adalah tanda pertumbuhan yang baik untuk bayi anda.

Sebab-sebab Green Cirit-birit di Babies

Untuk najis hijau yang konsisten, berikut adalah beberapa sebab yang mungkin:

  • Kepekaan terhadap Diet Anda - Mempunyai anda menukar diet anda baru-baru ini?Mungkin anda makan lebih sayur-sayuran daripada biasa atau anda boleh mengambil dalam susu lembu.Ini boleh menjejaskan diet anak anda.
  • Tukar kepada makanan pepejal - Jika anda telah mula menyusukan bayi produk makanan pepejal anda, ini mungkin menukar warna tahi kerana ini adalah sesuatu yang baru kepada badan.
  • Ketidakseimbangan Susu - Jika susu yang anda menghasilkan tidak diterima oleh bayi kerana menghisap masalah dengan payudara anda, maka ini mungkin menyebabkan tahi hijau juga.Terdapat juga keadaan apabila masalah mungkin disebabkan oleh mempunyai susu terlalu banyak.
  • Penyakit - Terdapat sesetengah bayi yang secara automatik mempunyai tahi hijau kerana sakit semasa mereka.Penyakit ini mungkin semudah sebagai mempunyai sejuk atau sebagai serius sebagai mempunyai virus.Jika najis hijau bayi anda membawa dengan mempunyai penyakit, anda boleh menghubungi pakar kanak-kanak anda dengan segera.
  • ubat-ubatan - Anda mungkin mengambil beberapa ubat-ubatan yang bertujuan untuk mengukuhkan anda tetapi anda boleh menghantar bahawa untuk bayi anda.

Tanda-tanda lain bahawa ada sesuatu yang salah dengan Bayi Anda

Anda harus ingat bahawa untuk mengetahui jika ada sesuatu yang salah dengan anak anda, anda sepatutnya mencari gejala berikut:

  • Tiada selera
  • Demam panas
  • muntah
  • ruam
  • Berat Badan

Jika mana-mana gejala berikut yang disebutkan di atas akan dialami bersama cirit-birit, hubungi doktor kanak-kanak anda dengan segera supaya bayi anda segera didiagnosis.

Walaupun mungkin kisah yang berbeza apabila bayi anda mengalami cirit-birit dan melepaskan kotoran hijau, mempunyai najis berwarna hijau biasanya tidak menunjukkan apa-apa yang serius. Jika dalam kes najis hijau disebabkan oleh susu yang anda hasilkan atau hakikat bahawa bayi tidak menyusu ke dada anda dengan betul untuk mendapatkan susu yang sesuai untuk bayi anda, anda disyorkan untuk menghubungi kaunselor penyusuan yang boleh memberi anda dengan butiran yang anda perlukan.

Jika dalam hal bayi anda melepaskan najis hijau tetapi tidak terlalu longgar maka ini mungkin disebabkan oleh terlalu banyak besi yang terapung pada sistem bayi anda. Besi mungkin berasal dari suplemen atau ubat-ubatan yang sedang anda ambil yang anda alami pada bayi anda. Jika kotoran bayi anda seperti ini, anda mungkin perlu bertukar kepada jenama lain yang akan lebih bermanfaat untuk bayi anda.

Satu perkara yang perlu diingat tentang semua ini adalah bahawa tahi bayi anda boleh berubah dari hari ke hari dan walaupun dari satu tahi yang lain.The tahi hijau bayi hari ini anda akan berada dalam warna hari esok yang berbeza, jadi anda hanya perlu untuk menyedari dan mengenali perubahan halus supaya anda segera akan tahu jika ada sesuatu yang salah.

Jika anda juga berhenti dengan memberi makan bayi anda dari payudara anda, mungkin ada beberapa perubahan kecil yang akan berlaku dengan kotoran bayi anda. Ini hanya biasa jadi pastikan anda tahu apa yang diharapkan.

Sebab utama mengapa kotoran hijau seolah-olah menjadi sangat membimbangkan untuk banyak ibu adalah kerana warna tetapi terdapat lebih banyak warna kotoran yang membimbangkan yang ibu bapa perlu fokus pada lebih banyak. Anda akan tahu bahawa anda perlu menghubungi doktor anda dengan segera jika kotoran bayi anda berwarna putih, hitam atau merah.

Green Cirit-birit di Babies

Ketahui sebab-sebab mengapa ini adalah warna kotoran yang lebih serius sekarang

Putih

Reaksi pertama anda apabila anda mendengar tentang kotoran putih adalah bahawa anda tidak pernah tahu bahawa ini mungkin tetapi kebenaran adalah bahawa kotoran putih boleh berlaku pada bayi jika mereka mempunyai masalah hati atau pundi hempedu. Sebab utama mengapa kotoran berwarna putih adalah kerana tidak ada hempedu yang cukup untuk dikunjungi. Sekiranya bayi anda melepaskan kotoran putih, anda perlu segera menghubungi doktor anda.

Hitam

Walaupun terdapat masa ketika kotoran hitam sangat normal seperti ketika bayi masih bayi baru lahir, ada saat-saat hitam dapat menandakan bahwa ada sesuatu yang salah dengan bayi anda. Ini mungkin tanda darah yang mungkin disebabkan oleh jangkitan serius atau pendarahan dalaman. Mungkin terdapat beberapa masalah dengan sistem penghadaman bayi anda yang harus ditangani pada waktu yang mungkin secepat mungkin.

Jika kotoran bayi anda hanya mempunyai beberapa bulu hitam, ini mungkin menunjukkan bahawa darah itu berasal dari anda. Jika puting anda retak dan sentiasa berdarah, bayi anda mungkin mendapat darah bersama dengan susu yang anda hasilkan. Doktor anda akan bertanggungjawab menguji cacar untuk mengetahui siapa darahnya berada dalam najis. Bayi anda mungkin juga perlu diuji untuk masalah pencernaan dan masalah.

merah

Mungkin terdapat masa apabila kotoran berwarna merah mungkin menandakan beberapa masalah dengan susu yang anda hasilkan. Mereka mungkin menunjukkan tanda-tanda alahan susu. Sekiranya ini berlaku, anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera untuk mengetahui langkah-langkah segera. Akan ada masa apabila kotoran mungkin dalam bentuk keras dan merah mungkin menandakan darah. Anda boleh memeriksa bayi anda jika terdapat beberapa luka pada dubur yang mungkin menyebabkan darah terbentuk.

Anda perlu ingat bahawa tidak kira apa yang bayi anda akan melalui, desas-desus mungkin mengambil masa beberapa minggu sebelum mereka kembali ke normal.Sebagai contoh jika bayi anda mempunyai jangkitan usus, anda tidak boleh mengharapkan jangkitan kepada tiba-tiba hilang.Ia akan mengambil masa beberapa minggu sebelum bayi anda kembali seperti biasa lagi.

Firman Akhir mengenai Cirit-birit Hijau pada Bayi

Anda perlu ingat bahawa najis hijau anda tidak sepatutnya menjadi isu utama anda. Anda perlu memberi perhatian kepada warna kotoran bayi anda tetapi warna hijau bukan warna yang paling serius. Cobalah untuk mendapatkan punca kotoran hijau dan mengabaikan beberapa mitos yang telah dikatakan tentang kotoran hijau. Selagi bayi anda sihat dan berkembang setiap hari maka anda tidak perlu risau.

lebih maklumat:

15 Home Pemulihan Semulajadi Untuk menghilangkan Cirit-birit Fast

Mengapa Adakah Minum Alkohol boleh menyebabkan cirit-birit?