Spenyelidikan cientific menunjukkan bahawa makan karbohidrat untuk sarapan pagi sebenarnya dapat membantu menyimpan lemak dan membuat kalori terbakar. Makanan sarapan pagi konvensional dipenuhi dengan karbohidrat dan aditif yang mudah. Saya yakin anda terus mendengar bahawa perlu makan karbohidrat untuk sarapan pagi untuk mendapatkan tenaga dan fokus, dan lebih banyak hari berlalu, kurang gula yang perlu anda ambil. Walaupun anda pasti makan karbohidrat mengikuti latihan anda, anda tidak memerlukan mereka perkara pertama pada waktu pagi.

Kenapa Anda Tidak Dapat Makan Karbohidrat untuk Sarapan

Anda mungkin terkejut mengetahui bahawa makan karbohidrat pada waktu pagi boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Biar saya jelaskan mengapa ini berlaku. Terdahulu pada hari sensitiviti insulin lebih tinggi di kedua-dua sel otot dan lemak.Mempunyai makanan kaya karbohidrat untuk sarapan pagi akan menyebabkan tubuh anda menyimpan lemak. Ghrelin, hormon kawalan kelaparan, dilepaskan di dalam badan anda sepanjang malam, yang merangsang pengeluaran hormon pertumbuhan dan membuat anda lapar. Kerana ini berlaku, badan anda mula membakar lemak untuk tenaga dan mengurangkan pecahan protein untuk digunakan sebagai bahan bakar.Tahap hormon pertumbuhan puncak kira-kira dua jam selepas anda bangun selagi anda tidak meningkatkan kadar insulin dengan makan karbohidrat.

Dengan kata lain, anda memulakan hari pembakaran lemak. Walaupun anda sedang bekerja, badan anda akan membakar lebih banyak kalori daripada biasa dengan perut kosong. Apa yang berlaku jika anda makan karbohidrat untuk sarapan pagi? Pertama sekali, tahap insulin anda serta tahap glukosa darah anda akan meningkat, yang mengurangkan pembakaran lemak untuk sepanjang hari. Pada masa yang sama, paras kortisol anda akan tetap tinggi. Spike insulin tiba-tiba merangsang pengeluaran sel-sel lemak kosong baru sambil menurunkan kadar hormon pertumbuhan dan ghrelin.

Intinya adalah makan karbohidrat lebih awal pada hari itu akan memberi kesan negatif terhadap kedua-dua pembakaran lemak dan bangunan otot. Bukan sahaja ia menurunkan kadar hormon pertumbuhan anda, tetapi meningkatkan paras gula darah dan membawa kepada peningkatan berat badan.

Taman Kehidupan - Sehingga 50% Off

Apa yang Harus Anda Makan untuk Sarapan?

Sekarang anda tahu kenapa anda tidak boleh makan karbohidrat pada waktu pagi, anda mungkin bertanya pada diri sendiri apa yang anda boleh makan untuk sarapan pagi.Peraturan pertama adalah untuk tidak memakan apa-apa yang keluar dari mesin layan diri.   Ini agak jelas, kan?Peraturan kedua adalah untuk mempunyai sarapan yang kaya dengan protein   terdiri daripada telur rebus yang keras, kacang dan biji, daging lembu tanpa lemak, bacon, keju kotej, yogurt, ricotta, tauhu, atau protein goncang. Daging tanpa lemak adalah bebas karbohidrat dan mengandungi banyak protein.

Sarapan berprotein tinggi akan memberi anda lebih lama dan meningkatkan kadar metabolisme anda, yang akan menyebabkan tubuh anda membakar lebih banyak kalori sepanjang hari. Satu kajian baru-baru ini yang dijalankan di University of Missouri telah menunjukkan bahawa sarapan pagi yang kaya dengan protein membantu mengurangkan snek yang tidak sihat pada waktu petang dan meningkatkan kawalan selera makan. Menurut Institut Teknologi Makanan, orang yang makan telur pada waktu pagi mengurangkan pengambilan kalori mereka sehingga 36 jam selepas sarapan.

Kajian lain menunjukkan bahawa makan burritos Mexico atau steak pada waktu pagi lebih cenderung untuk membantu anda tetap langsing daripada sarapan bijirin. Hanya berfikir seminit - bijirin sarapan dimuatkan dengan gula, sementara steak adalah sumber protein dan asid amino. Burritos Mexico mengandungi gula dan lemak, tetapi sekurang-kurangnya mereka kaya dengan protein dan karbohidrat baik dari beras dan sayuran.Diet rendah karbohidrat, diet kaya protein telah dikaitkan dengan penurunan berat badan yang lebih tinggi berbanding pelan makan rendah karbohidrat tinggi.

Bagaimana jika anda tidak mempunyai masa untuk membuat sarapan? Mulakan hari anda dengan goncang protein! Anda juga boleh campurkan beberapa putih telur untuk meningkatkan pengambilan protein anda. Jika anda pergi ke gym, ambil protein bersama-sama dengan suplemen pra-latihan. Elakkan makan makanan glisemik tinggi pada waktu pagi kerana mereka akan meningkatkan tahap insulin anda. Pastikan anda sentiasa mempunyai beberapa telur atau daging dengan sayuran untuk sarapan pagi.