Salah satu sebab mengapa ia sukar untuk keluar dari katil pada waktu pagi adalah kerana anda tidak berasa sihat. Apabila anda bangun dengan sakit kepala, mesti ada sesuatu yang anda lakukan untuk membuat anda mengalami ini.

Apabila anda mengalami sakit kepala, anda tidak tahu apa yang boleh anda lakukan supaya anda boleh menjadi selesa. Terdapat juga pelbagai jenis sakit kepala yang mungkin anda rasakan. Bahagian kepala yang sakit mungkin berubah bergantung pada sakit kepala yang anda alami.

Jika anda ingin menyingkirkan sakit kepala anda, anda perlu tahu apa yang menyebabkannya. Pada masa yang anda tahu apa sebab utama, anda sudah boleh menghentikan kemungkinan bangun dengan sakit kepala. Beberapa ubat rumah boleh dilakukan untuk menyingkirkan rasa sakit tetapi jika ubat-ubatan di rumah tidak berfungsi, ini adalah tanda bahawa sakit kepala anda kronik dan anda harus segera menghubungi doktor anda.

Bangunkan Dengan Sakit Kepala

Punca Bangun Tidur Dengan Sakit kepala

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda mungkin mengalami sakit kepala. Berikut adalah beberapa sebab mengapa anda menderita:

  1. Migrain

Ini adalah salah satu sebab yang paling biasa mengapa anda telah mengalami sakit kepala. Terdapat dua jenis migrain yang berbeza. Jenis migrain pertama mungkin datang tanpa mengalami sebarang gejala lain. Ini biasanya bermula pada waktu pagi tetapi rasa sakit akan meningkat dalam jangka panjang. Anda akan tahu jika anda mempunyai jenis migrain ini jika rasa sakit bermula dari sisi dan akan tersebar di seluruh kepala. Sesetengah mungkin mengalami rasa sakit pada muka mereka.

Jenis migrain kedua adalah yang membawa gejala. Walaupun ini juga mungkin dirasakan pada waktu pagi, ada kalanya ia dapat dirasai di pelbagai bahagian hari ini. Migrain jenis ini boleh bertahan sehingga satu jam dan orang biasanya tidak merasa yakin bahawa mereka mempunyai migrain di tempat pertama.

  1. sinusitis

Terdapat beberapa orang yang tidak dapat tidur pada waktu malam kerana kesakitan yang mereka rasa di dahi mereka. Sebaik sahaja mereka tidur namun mereka mungkin bangun beberapa kali sebelum waktu pagi. Ini menjelaskan mengapa pada waktu pagi, sakit kepala masih ada. Sebab utama mengapa sinusitis berlaku adalah kerana keradangan sinus maxillary. Terdapat gejala yang berbeza yang boleh dirasai bersama dengan keadaan ini supaya anda akan mengetahui dengan tepat jika ini adalah keadaan yang anda alami.

  1. Sleep Apnea

Ini adalah satu keadaan tidur di mana orang mungkin berhenti bernafas beberapa kali pada waktu malam. Ini adalah keadaan yang berbahaya kerana tanpa oksigen, badan itu mati. Ini menjelaskan mengapa sesetengah orang dikehendaki memakai topeng oksigen semasa mereka tidur untuk memastikan bahawa mereka sentiasa bernafas. Salah satu gejala yang mungkin dikaitkan dengan ini adalah jika anda mendengkur. Anda boleh pergi ke doktor dengan segera jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai keadaan ini supaya anda dapat didiagnosis dengan sewajarnya.

  1. Dehidrasi

Adakah anda tahu bahawa salah satu daripada sebab mengapa anda mungkin mengalami masalah untuk tidur pada waktu malam yang akhirnya boleh menyebabkan anda sakit kepala adalah dehidrasi?Anda perlu memastikan bahawa anda akan minum air yang cukup sepanjang hari.Setiap kali anda merasa dahaga, anda boleh minum air yang cukup adil.Jika anda minum terlalu banyak air sebelum tidur tetapi boleh bangun di tengah malam dengan keperluan untuk kencing.Jika anda perlu bangun dan berasa lebih baik pada hari itu, memilih untuk minum air sejuk, ini akan menyebabkan anda berasa lebih berjaga-jaga.

  1. Gigi Batu

Terdapat beberapa saat apabila anda menggilap gigi semasa anda sedang tidur. Ini akan menyebabkan anda menghadapi masalah dengan rahang anda yang akhirnya dapat menimbulkan rasa sakit yang menyebabkan anda mengalami kesakitan di waktu pagi apabila anda bangun. Jika anda mengesyaki bahawa ini adalah keadaan yang menyebabkan sakit kepala anda, pergi ke doktor gigi pada waktu yang paling cepat. Sekali lagi, anda tidak akan tahu jika anda menggerut gigi sehingga orang lain memberitahu anda mengenainya.

  1. Alahan

Terdapat peluang besar bahawa anda akan mengalami masalah tidur kerana alahan anda. Jika anda terdedah kepada hama habuk sebelum tidur pada waktu malam, anda tidak akan mendapat banyak rehat. Untuk memperbaiki keadaan anda, anda mungkin ingin menukar penyebaran katil serta kes bantal anda. Jika sekiranya katil anda berhampiran dengan langsir anda, anda juga perlu menukar langsir anda juga.

  1. Tekanan sakit kepala

Ini adalah jenis sakit kepala berdasarkan namanya yang berpunca daripada tekanan. Terdapat banyak wanita yang mengalami ini lebih daripada lelaki. Ini mungkin disebabkan oleh tekanan yang dialami oleh pelbagai perkara yang sedang berlaku. Ini kadang-kadang juga bersifat psikologi. Anda akan tahu jika anda mengalami sakit kepala tekanan jika sakit datang dari bahagian bawah kepala jika berkaitan dengan mata. Kesakitan mungkin bermula dari sisi jika sakit kepala berpunca dari kemurungan.

  1. Sakit kepala sistematik

Terdapat beberapa lelaki yang mengalami sakit kepala ini kerana mereka adalah perokok. Ini berlaku oleh etiologi vaskular. Lelaki yang mengalami sakit kepala ini mungkin telah tidur sebentar selama beberapa jam dan kemudian bangun dengan sakit kepala yang teruk. Ada kalanya sakit kepala mungkin berlanjutan selama beberapa hari. Ada juga keadaan apabila rasa sakit boleh hilang kemudian tiba-tiba datang. Ini biasanya boleh menjejaskan aktiviti yang perlu dilakukan oleh orang ramai sepanjang hari.

Selain daripada kemungkinan sebab untuk sakit kepala yang dinyatakan di atas, anda perlu ingat bahawa masih terdapat sebab-sebab yang berbeza untuk sakit kepala anda.Jika sakit kepala biasanya berlaku pada waktu pagi, anda perlu membiarkan doktor tahu mengenainya.Jelaskan tanda-tanda yang berbeza yang anda rasa bersama-sama dengan sakit kepala.

Pemulihan Home Untuk Bangun Tidur Dengan Sakit kepala

Pemulihan Rumah Untuk Sakit Kepala

Terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan agar anda boleh menyingkirkan sakit kepala anda. Sudah tentu, langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah mengetahui punca utama sakit kepala anda. Sebaik sahaja anda tahu, anda sudah boleh mula melakukan cara yang lembut untuk menghilangkan kesakitan.

Ini memberi manfaat terutamanya jika sakit itu baru bermula.Mengurut kepala anda akan membantu memberitahu otak anda untuk menghilangkan rasa sakit dengan mudah.Anda mungkin perlu mengetahui pelbagai titik tekanan yang disediakan supaya anda dapat mengurangkan kesakitan.Mungkin ada kalanya profesional boleh melakukan urutan untuk anda.Khusus tentang jenis kesakitan yang anda rasa supaya mereka akan mempunyai idea di mana mereka harus memberi tumpuan kepada.Jika sakit itu disebabkan oleh mata anda, kawasan yang akan diurut adalah satu di antara kening anda.Kesannya boleh serta-merta dan anda mungkin terkejut dengan bantuan yang anda akan mendapat dalam proses.

Jika anda tahu bahawa rasa sakit yang dirasakan oleh dehidrasi maka anda dapat menyelesaikannya dengan mudah jika anda minum air. Ada kalanya anda mungkin mengalami sakit kerana racun yang terdapat pada bahagian tubuh yang berlainan. Terdapat juga beberapa produk makanan yang harus anda elakkan supaya anda tidak mengalami sebarang sakit kepala.

Ada kalanya anda mungkin mengalami sakit kepala yang teruk kerana pelbagai sebab. Untuk menghilangkan kesakitan, anda mungkin mengambil mandi sejuk. Ini akan membantu mencairkan saluran darah dan pada akhirnya dapat membantu menghilangkan rasa sakit. Selepas rawatan air sejuk awal, anda boleh bertukar dengan air panas. Melakukannya secara bergantian akhirnya akan membantu menghilangkan rasa sakit.

  • Mengurangkan Pendedahan kepada Perkara Yang Menekan Anda

Apakah sebab-sebab mengapa anda berasa tertekan? Adakah kerana kerja anda? Mungkin anda ingin berfikir tentang penyelesaian yang dapat membantu masalah anda dengan kerja pergi. Sekiranya anda tertekan dengan kehidupan peribadi anda, ada perkara yang berbeza yang boleh anda lakukan untuk menghalang ketegangan anda. Anda juga perlu mengingatkan diri anda bahawa masalah yang akan anda alami akhirnya akan hilang jika anda bekerja keras untuk melakukannya.

Anda harus ingat bahawa sakit kepala anda tidak perlu memakan awak. Anda harus mengenali punca utama sakit kepala anda dan akhirnya memikirkan bagaimana anda boleh menyingkirkan sakit kepala anda untuk kebaikan. Jika anda memerlukan bantuan doktor, jangan teragak-agak untuk mendapatkannya. Jika anda tahu bahawa sakit kepala anda disebabkan oleh tindak balas anda terhadap perkara-perkara yang berlaku di sekeliling anda seperti kemarahan anda, anda boleh mencari cara bagaimana anda dapat melepaskan rasa sakit dengan mudah.