Jika anda mengalami alahan, anda perlu tahu bahawa anda tidak bersendirian. Di seluruh dunia, terdapat orang yang berbeza yang mendapat alahan dari pelbagai perkara. Jika anda mengalami alergi sepanjang hidup anda, adakah anda sudah tahu apa yang mungkin mencetuskan gejala anda? Gejala alahan bermusim termasukruam,  ekzema, dan keadaan kulit yang lain. Ada peluang yang anda sudah tahu tetapi terdapat beberapa pencetus yang sukar dielakkan. Artikel ini akan memberitahu anda 5 minyak penting untuk pelepasan alergi musiman.

minyak pati untuk alergi

Penyebab biasa mendapat alergi

 • Pollen  - Terdapat banyak orang yang sebenarnya alergi terhadap debunga, apabila debunga masuk ke dalam sistem mereka, sistem imun mereka akan mula melawannya walaupun tidak berbahaya dan ini boleh mengakibatkan alergi.
 • Genetik  - Jika seseorang dalam keluarga anda mempunyai alahan, terdapat kemungkinan besar anda juga mempunyai alahan. Terdapat juga peluang alahan untuk perkara yang sama.
 • Pendedahan kepada zarah habuk  - Terdapat beberapa orang yang segera mendapat tindak balas alahan apabila terdedah kepada debu. Sama dengan pendedahan orang untuk debunga, pendedahan kepada habuk boleh menyebabkan reaksi alergi.

Ingat bahawa ada saat-saat apabila anda merasa sukar untuk menentukan apa yang menyebabkan alergi anda dengan sebab mudah apabila anda makan produk makanan sebelum ini, anda tidak mendapat alergi, tetapi sekarang anda telah memakannya lagi, anda telah mengalami tindak balas alergi. Ingat bahawa kadang-kadang, jumlah makanan yang anda akan makan juga akan menentukan sama ada anda akan mengalami reaksi alahan atau tidak.

Pada ketika ini, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda boleh menghentikan reaksi alahan anda daripada berlaku. Terdapat kalanya ia boleh berlaku pada masa-masa apabila anda mahu mereka tidak akan berlaku kerana anda berada di tengah-tengah acara penting yang mempunyai pelanggan dengan anda. Alahan boleh menyerang bila-bila masa dan di mana sahaja dan anda perlu tahu bagaimana anda boleh menghalangnya.

Apa yang boleh anda lakukan untuk membantu anda menyingkirkan pencetus alergi mungkin adalah untuk menggunakan minyak penting. Jika dalam kes anda tidak sedar, minyak penting diekstrak daripada pelbagai produk yang boleh membantu dalam membendung tindak balas alergi. Penggunaan minyak pati boleh menghalang anda daripada mengalami situasi yang memalukan.

Minyak Essential Untuk Alergi Bermusim

Top 5 Minyak Atsiri Untuk Bantuan Alahan Bermusim

 1. Minyak Essential Peppermint(Mentha piperita)

Perkara yang bagus tentang peppermint mungkin adalah bau dan aromanya. Ia adalah minty dan ini sahaja boleh membantu mencegah reaksi alergi tetapi apa yang menjadikannya lebih istimewa adalah perkara-perkara yang berbeza yang boleh dilakukannya kepada tubuh juga. Ia boleh membantu menghilangkan masalah pencernaan dan pernafasan yang juga menderita. Dengan menggunakan minyak esensial ini, anda boleh yakin bahawa anda akan dapat bernafas lebih mudah, berasa lega dan bernafas dengan mudah.

 • Tempatminyak pati peppermint  di leher anda apabila anda bangun pada waktu pagi. Ingat bahawa anda perlu memastikan bahawa kulit anda tidak akan terancam dalam prosesnya. Hanya letakkannya pada patch kecil kulit anda terlebih dahulu. Anda boleh meletakkannya semula pada waktu malam atau ketika anda menjalani reaksi alahan.
 • Anda juga boleh minyak zaitun apel bersama-sama dengan minyak pembawa berhampiran lubang hidung anda. Ini akan berkesan dalam memberikan bantuan segera terutama jika anda mengalami masalah bernafas kerana alergi anda.
 1. Minyak Esensial Eucalyptus

Perkara yang baik tentang Eucalyptus adalah ia juga dikenali untuk membantu melegakan isu-isu pernafasan yang mungkin ada pada orang. Ia juga merupakan salah satu minyak penting yang biasanya digunakan oleh orang jika mereka ingin mendapat bantuan segera dari alahan. Selain itu, penggunaan eucalyptus dapat membantu orang nafas lebih baik.

 • Campurkan kayu putih dengan mana-mana minyak pembawa. Pastikan anda mencampur dengan teliti. Jangan gunakan kayu putih sahaja kerana ini boleh mengganggu bahagian kulit anda.
 • Letakkan di bahagian leher, dada dan belakang dan tunggu gejala alergi anda untuk mula berkurang.
 • Sekiranya anda ingin meletakkannya terus pada kulit anda, anda juga boleh menyedut minyak kayu putih jika anda meletakkannya dalam air mendidih.
 • Bernafas dalam stim tetapi pastikan untuk melakukan ini secara sederhana.
 1. Minyak Essential Lemon

Lemon juga dikenali sebagai minyak pati yang sangat berkesan untuk menghilangkan alahan mungkin disebabkan oleh fakta bahawa ia mempunyai sifat anti histamin. Apa yang dilakukannya ialah memastikan bahawa keradangan akan diturunkan sangat. Orang biasanya mendapat keradangan pada bahagian tubuh yang berlainan kerana alahan.

 • Campurkan minyak pati lavender (Lavandula angustifolia) dengan minyak lavender dan minyak peppermint.
 • Gargle minyak penting di atas mulut sebelum menelan.
 • Lakukan ini apabila anda mempunyai reaksi alahan.
 • Anda juga boleh meletakkannya  minyak lemontopikal selagi anda mempunyai minyak pembawa yang dapat dicampurkan dengan sebelum menggosok leher, daerah lubang hidung dan belakang.
 1. Minyak Essential Lavender

Sekiranya terdapat satu minyak penting yang dikenali dengan sifat anti histamin semulajadi, ia adalah lavender. Perkara yang hebat tentang ini ialah anda boleh menggunakannya untuk merawat diri anda semasa anda menjalani reaksi alahan. Selain dari fakta bahawa ia dapat menghilangkan alahan anda, ia juga boleh menenangkan dan memberi kesan yang menenangkan pada badan anda sehingga anda tidak akan merasa sedar tentang bau anda jika anda perlu meletakkannya sebelum keluar. Walaupun anda disyorkan untuk menggunakannya pada waktu malam kerana ia dapat membantu anda tidur dengan lebih baik.

 • Gunakan beberapa titisan minyak lavender dan sapukan pada dahi anda, andasinusdan juga pipi anda untuk menghentikan keradangan mungkin kerana alergi.
 • Anda juga boleh meresap minyak lavender. Sekali lagi, pastikan anda akan melakukannya sebelum anda tidur pada waktu malam.
 • Satu tip untuk diingati adalah jika anda perlu membawanya bersama anda apabila anda keluar, anda boleh meletakkan bola kapas yang dicelup dalam minyak lavender dan letakkan di Ziploc.
 1. Minyak Essential Kemenyan

Sejak ribuan tahun yang lalu, Frankincense selalu diketahui mempunyai beberapa manfaat perubatan yang boleh sangat membantu orang-orang yang mengalami alergi. Selain itu, ia juga boleh membantu dalam membantu orang menyembuhkan luka dan membakar lebih mudah berbanding sebelum ini.

 • Pastikan anda mencampur minyak wangi dengan minyak pembawa dan ini boleh diletakkan di bahagian belakang kawasan leher, dibelakang dan di bahagian dada.
 • Tunggu kesan berlaku.
 • Ini boleh dilakukan setiap kali orang mengalami kesukaran dengan pernafasan.

Cuba minyak pati terbaik untuk alergi musiman sekarang. Anda kini boleh menyingkirkan tindak balas alergi yang mungkin berlaku pada saat-saat yang paling aneh. Pengetahuan mengenai hal ini boleh menjadi sangat berguna untuk anda terutama semasa musim alergi.