Bagaimana untuk menghilangkan bunions cepat? Terdapat beberapa orang yang tidak menyedari bahawa mereka mempunyai bunions. Mereka mengandaikan bahawa mereka hanya mempunyai kaki lebar tetapi mempunyai bunion boleh menjadi jelas kerana mereka biasanya muncul berhampiran sendi kaki. Bunions sebenarnya disebabkan oleh pembentukan tulang tambahan kerana pertumbuhan sendi yang tidak normal pada kaki.

Biasanya, orang-orang yang mempunyai bunions merasa bahawa mereka hanya perlu belajar cara hidup dengan memilih kasut yang betul yang dapat menampung bunion mereka dan akan memastikan kaki mereka tidak akan menyakiti tetapi sebenarnya, ada beberapa perkara yang dapat dilakukan untuk berkesan menghilangkan bunions pada waktu yang paling cepat. Adakah anda juga ingin tahu bagaimana anda boleh menyingkirkan bunion dengan berkesan?

Menghilangkan Bunions

Bagaimana untuk menghilangkan Bunions Tanpa Pembedahan

 1. Minyak Zaitun

Sebab utama mengapa minyak zaitun dapat menjadi berkesan dalam menyingkirkan bunion adalah kerana ia dapat meningkatkan peredaran darah secara efektif. Ini dapat mengurangkan saiz bunion jika ini akan dilakukan setiap hari.

 • Urut bunion pada kaki sekali pada waktu pagi dan sekali pada waktu malam.
 • Adakah ini sehingga terdapat perubahan yang ketara dengan bagaimana bunion kelihatan seperti.
 1. Semak Kasut Anda

Terdapat kemungkinan bahawa sebab utama mengapa anda telah membeli bunion di tempat pertama adalah kerana anda memakai kasut yang tidak sesuai. Apabila anda memakai kasut yang tidak sesuai dengan betul, ini menghentikan aliran darah dan cecair sinovial mengalir melalui tulang.

 • Pastikan anda memakai saiz yang betul kasut.Jika anda mempunyai kasut yang terlalu kecil untuk anda, anda mungkin perlu membiarkan mereka pergi.
 • Jika anda mempunyai kaki lebar, ia boleh menjadi sukar untuk mencari kasut yang betul untuk anda.Ia akan menjadi penting untuk muat kasut terlebih dahulu supaya anda tidak akan mempunyai sebarang masalah.
 • Jika anda gemar memakai kasut bertumit, pastikan bahawa anda akan mengambil masa untuk berehat kaki anda sekali-sekala untuk memastikan.
 1. Adakah Latihan Kaki Beberapa

Latihan kaki

Jika anda sentiasa melakukan senaman lain untuk badan anda, anda perlu ingat bahawa anda juga perlu melakukan senaman untuk kaki anda.Jangan ingat bahawa melakukan senaman kaki akan melambatkan atau mungkin akhirnya berhenti kemunculan bunion pada kaki anda.

 • Memastikan bahawa anda akan meregangkan kaki besar anda terutamanya sebelum tidur pada waktu malam.
 • Menghulurkan semua jari kaki anda apabila anda pasti bahawa kaki besar anda telah diregangkan.
 • Flex jari anda beberapa kali. Anda mungkin perlu memegangnya terlebih dahulu selama 10 saat sebelum bergerak lagi.
 1. Ice Pack

Jika anda merasakan bahawa anda sudah mempunyai masalah dengan bunions, apa yang anda boleh lakukan adalah memastikan bahawa anda tidak akan menyebabkan ia membengkak.Jika dalam kes bunions anda sudah bengkak, anda boleh menggunakan pek ais untuk mengurangkan masalah ini.Menggunakan pek ais juga boleh mengurangkan kesakitan   yang anda rasa.

 • Letakkan pek ais pada bunion anda selama kira-kira 15 minit.
 • Pastikan anda tidak meletakkan pek ais yang lebih daripada itu kerana ini boleh menjadi buruk bagi kulit.
 • Adakah ini setiap hari atau setiap kali anda merasa sakit kerana bunions anda.
 1. Castor Oil

Anda hanya boleh menyebut minyak castor kepada sesetengah orang dan mereka akan mempunyai reaksi. Sesetengah orang mengingati minyak kastor sebagai sesuatu yang perlu mereka ambil apabila mereka tidak berasa sihat. Minyak kastor tercapai dalam sifat anti radang. Ini boleh menjadi berkesan dalam menyingkirkan kesakitan.

 • Memanaskan minyak kastor pertama.
 • Mencelup kain bersih ke dalam minyak dan meletakkan pada bunion.
 • Meliputi kain dengan tuala lain untuk memastikan bahawa minyak kastor akan tinggal dipanaskan.
 • Ini boleh dilakukan terutama apabila bunion menyakitkan.
 1. Kaki Rendam dalam Air Panas

Kaki di Air Panas

Ingat bahawa salah satu sebab utama mengapa bentuk bunion adalah kerana kaki letih dan darah tidak mengalir dan mengalir dengan betul. Apa yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki ini adalah anda perlu merendam kaki anda dalam air suam.

 • Sediakan semangkuk air suam.
 • Apabila air cukup panas, letakkan kaki anda di sana selama kira-kira 20 minit.
 • Kehangatan air akan membantu mengurangkan keletihan dan kesakitan kaki.
 1. Gunakan Bunion Aid

Terdapat beberapa orang yang tidak menyedari bahawa terdapat produk yang dikenali sebagai Bunion Aid yang boleh diletakkan dengan baik pada produk. Produk ini dikenali untuk membetulkan masalah Bunion orang.

 • Pastikan bahawa anda akan mendapat saiz yang sesuai untuk kaki anda.
 • Meletakkannya di atas kaki anda dalam sekelip mata.
 1. Epsom Salt

Sebab utama mengapa Epsom garam boleh menjadi sangat berkesan adalah kerana ia mengandungi magnesium sulfat yang dikenali untuk membantu menghilangkan keradangan dan kesakitan yang disebabkan oleh bunion.

 • Pastikan anda mempunyai garam Epsom yang cukup yang boleh anda letakkan pada keseluruhan baldi air.
 • Rendam kaki anda pada baldi air selama 20 minit.
 • Anda akan mula merasakan kesakitan anda akan hilang.
 • Lakukan setiap hari ini boleh mengurangkan saiz bunions.
 1. Lada Merah

Sebab utama mengapa Lada Merah boleh berkesan terhadap bunion adalah kerana ia mempunyai capsaicin. Ia berkesan dapat menghilangkan bunion dan juga akan membantu menghilangkan rasa sakit dan ketidakselesaan yang dibawa oleh mempunyai bunions.

 • Letakkan sedikit jeli petroleum di kawasan kaki di mana lada merah akan diletakkan.
 • Letakkan lada merah di atas dan biarkan selama beberapa minit.
 • Letakkan kain di atas lada merah supaya haba akan dirasakan.

Singkirkan Bunions Cepat Dengan Surger

Jika sekiranya anda telah mencuba semua ubat-ubatan rumah yang mungkin dapat menghilangkan bunions tetapi ubat-ubatan ini tidak berfungsi sama sekali, apa yang boleh anda lakukan adalah untuk menjalani pembedahan. Ingat bahawa terdapat pelbagai jenis pembedahan yang ada. Anda perlu membincangkannya dengan pakar bedah supaya anda tahu jenis pembedahan yang betul untuk mendapatkannya.

Ingatlah bahawa jika anda menjalani pembedahan, anda perlu mengambil sedikit masa supaya anda dapat pulih. Ia juga diharapkan bahawa anda perlu menjalani perubahan gaya hidup yang lengkap supaya anda dapat menghalang penampilan kembali bunions di masa depan. Anda juga mungkin perlu berusaha untuk memberi perhatian kepada diet anda seperti jenis makanan yang anda perlukan untuk dimakan. Anda juga perlu mengambil masa untuk bersenam kerana ini dapat merangsang aliran darah.

Melakukan semua perkara yang disebutkan di atas dapat membantu anda menyingkirkan bunion pada waktu yang paling cepat. Anda juga akan berasa selesa semula tanpa bungkusan yang boleh menyebabkan anda merasa sakit dan tidak selesa.