Kekurangan omega-3 asid lemak di dalam badan adalah di kalangan teratas 10 penyebab utama kematian di Amerika, yang mendakwa sehingga 96,000 nyawa setiap tahun.Ia telah mendapati bahawa kekurangan omega-3 asid lemak kedudukan sebagai 6 th pembunuh tertinggi dan kematian ini boleh dielakkan jika badan mendapat tahap omega 3-asid lemak yang mencukupi. Minyak ikan adalah salah satu sumber yang sangat baik dari asid lemak omega-3 dan termasuk dalam diet anda membolehkan anda mendapatkan pelbagai manfaat sambil mengurangkan risiko anda kepada banyak penyakit kronik.

Manfaat kesihatan minyak ikan termasuk menurunkan risiko strok dan penyakit jantung. Minyak ikan juga dapat mengurangkan gejala arthritis, sakit sendi dan masalah kulit yang teruk seperti ekzema. Ia juga boleh membantu badan dalam menurunkan berat badan, semasa kesuburan, kehamilan dan meningkatkan tenaga.

FDA juga meluluskan preskripsi minyak ikan dalam rawatan menurunkan paras trigliserida yang tidak sihat. Ia juga digunakan untuk keadaan lain yang berkaitan dengan masalah darah, jantung dan buah pinggang. Ia juga mendapat reputasi sebagai "makanan otak" kerana ia juga membantu dalam mengurangkan gejala hipertensi, kemurungan, penyakit Alzheimer, gangguan tekanan pasca trauma, gangguan perhatian hiperaktif kekurangan defisit dan banyak lagi.

Manfaat Kesihatan Minyak Ikan

Apa yang Oil Fish

Minyak ikan diperolehi daripada tisu ikan yang berminyak dan sumber yang paling biasa ialah lemak dan air sejuk ikan.Ia juga boleh digunakan dari ikan sendiri atau juga daripada makanan tambahan.Ikan yang kaya dengan omega-3 asid lemak termasuk tuna, salmon, ikan kembung, lapisan lemak ikan paus, herring dan meterai tersedu-sedu.Minyak ikan mengandungi omega-3 asid lemak politaktepu , Termasuk asid docosahexaenoic (DHA) dan asid eicosapentaenoic (EPA) .

Asid docosahexaenoic (DHA) adalah asid lemak omega-3 yang merupakan komponen utama retina (mata), korteks serebrum (dalam otak) dan sperma.

Asid Eicosapentaenoic (EPA) adalah asid lemak omega-3 dari ikan berlemak yang melibatkan peradangan dan pembekuan darah.

Ia adalah benar bahawa badan manusia menghasilkan kebanyakan lemak yang diperlukan untuk terus hidup.Walau bagaimanapun, badan tidak menghasilkan omega-3 jadi ia harus dimasukkan dalam diet anda. Kita perlu mendapatkan asid lemak daripada makanan kaya omega-3 seperti sayur-sayuran, minyak ikan dan tumbuhan lain. Ia membantu badan menurunkan pengeluaran trigliserida sebagai tahap trigliserida yang tinggi menyebabkan banyak penyakit kronik seperti stroke, penyakit arteri koronari dan penyakit jantung.

Kesan Omega-3 Kekurangan

Banyak masalah kesihatan boleh dijejaki kembali kerana kekurangan omega-3 dan omega-6 asid lemak dalam badan. Asid lemak Omega-6 tidak baik untuk kesihatan, tetapi memakan banyak lemak tanpa asid lemak omega-3 boleh menyebabkan keradangan. Ini juga membawa kepada penyakit yang teruk.

Kebanyakan orang menggunakan omega-6 dan omega-3 dengan nisbah 20: 1. Walau bagaimanapun, penggunaan ideal adalah kira-kira 2: 1 sehingga kebanyakan orang tidak mempunyai cukup omega-3 dalam badan mereka. Termasuk minyak ikan atau suplemen dalam diet anda adalah penting kerana pengambilan lebihan omega-6 dari makanan segera, makanan goreng dan makanan yang diproses dapat mengurangkan keupayaan tubuh untuk memetabolisme omega-3.

Top 10 Terbukti Kesihatan Manfaat Minyak Ikan

Minyak ikan adalah salah satu sumber yang paling banyak sumber asid lemak omega-3 yang penting dan anda boleh mencapai gaya hidup yang lebih baik dengan memasukkannya dalam diet anda. Berikut adalah manfaat kesihatan minyak ikan.

1. Penyakit Kardiovaskular

Penyakit kardiovaskular

Ia telah terbukti bahawa asid lemak omega-3 adalah berkesan dalam mengurangkan kejadian penyakit kardiovaskular.Ia dikaitkan dengan kadar kelangsungan hidup yang lebih tinggi untuk mangsa serangan jantung.Menurut kajian yang diterbitkan dalam jurnal perubatan Edaran , pesakit serangan jantung yang menggunakan dos minyak ikan yang tinggi menunjukkan peningkatan dalam hati dan fungsi mereka.

Oleh kerana minyak ikan kaya dengan asid lemak omega-3, ia dapat mengurangkan risiko aritmia jantung, penyakit jantung koronari, kegagalan jantung kongestif, serangan jantung dan penyakit jantung kongenital. Ia juga merendahkan tahap kolesterol jahat sambil meningkatkan tahap kolesterol yang baik. Minyak ikan menghalang tubuh daripada menghasilkan terlalu banyak trigliserida dan juga menurunkan tahap trigliserida tambahan. Menurut penyelidikan, minyak ikan juga digunakan dalam mencegah aterosklerosis. Ia juga sangat baik dalam mencegah strok.

2. ADHD

Ramai pakar perubatan percaya bahawa kekurangan asid lemak omega-3 menyumbang kepada gejala ADHD serta masalah kesihatan lain yang berkaitan. Gejala umum ADHD adalah kegelisahan, tingkah laku impulsif, hiperaktif, dan tidak masuk akal. Sebelum memberi ubat berat anak-anak anda seperti Adderall, ibu bapa boleh cuba menambah lebih banyak minyak ikan dalam diet mereka.

Satu kajian pada tahun 2012 melibatkan kanak-kanak dengan ADHD berusia 6 hingga 12 tahun. Mereka dirawat dengan terapi tingkah laku standard bersama dengan methylphenidate tetapi menurut ibu bapa mereka, kanak-kanak dilaporkan tidak mengalami peningkatan selepas lebih daripada enam bulan terapi. Penyelidikan kemudian memberikan beberapa suplemen omega-3 dan omega-6 kanak-kanak dan mendapati peningkatan besar.

Ia juga mendapati bahawa memakan omega-3, terutama DHA, dapat meningkatkan tingkah laku anak-anak dengan ADHD dan meningkatkan kefahaman. Sejak 60% daripada otak terdiri daripada lemak, dipercayai bahawa minyak yang luar biasa ini mempunyai kesan positif pada fungsi otak.

3. Arthritis

arthritis

Gejala yang paling biasa artritis adalah kekakuan dan kesakitan yang disebabkan oleh osteoartritis atau artritis degeneratif.Minyak ikan adalah satu rawatan berkesan untuk artritis, gejala Raynaud, penyakit sendi dan syarat lain yang berkaitan.minyak ikan boleh mengurangkan keperluan untuk dos yang besar bukan steroid ubat anti-radang kerana ia mengandungi ciri-ciri anti-radang yang kuat.jumlah yang besar minyak ikan mempunyai kesan yang besar untuk artritis.Ia juga membantu dalam mengurangkan kesan enzim memusnahkan tulang rawan.

Memandangkan jumlah minyak ikan yang tepat yang diperlukan untuk pembaikan yang ideal masih belum diketahui, pesakit arthritis juga harus berhati-hati terhadap kesan sampingan dari penggunaan minyak ikan.

4. Penyakit Alzheimer

Kajian mengenai hubungan di antara minyak ikan dan penyakit Alzheimer   menunjukkan keputusan yang konsisten. Asid lemak penting minyak ikan melambatkan penurunan fungsi kognitif sambil menghalang atrofi otak untuk penatua. Menurut satu kajian yang dilaporkan dalam edisi FASEB Journal yang melibatkan individu dengan gangguan klinikal ringan, minyak ikan boleh digunakan sebagai rawatan untuk penyakit Alzheimer dan penurunan fungsi kognitif.

Termasuk minyak ikan dalam diet anda juga boleh menyebabkan demensia di teluk. Penyelidik A.S. mendapati bahawa orang yang mempunyai asid lemak omega-3 yang tinggi dari ikan, buah-buahan dan sayur-sayuran lebih baik dalam ujian ingatan bahawa mereka yang mempunyai diet yang kurang baik. Ia juga menyarankan bahawa kesan minyak ikan boleh digunakan sebagai pencegahan untuk memori yang berkaitan dengan umur kurang.

Walaupun tidak ada cara yang pasti-api untuk mencegah Alzheimer lagi, kita tahu bahawa faktor-faktor risiko penyakit jantung dan strok boleh meningkatkan risiko demensia.Nasihat yang terbaik pada masa ini adalah untuk makan makanan yang seimbang dengan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan sihat dengan tidak merokok, mengambil senaman dan mengekalkan tekanan darah dan kolesterol dalam menyemak .”

5. Kanser

Banyak kajian telah menunjukkan bahawa minyak ikan boleh membantu dalam memerangi dan mencegah pelbagai jenis kanser seperti prostat, kolon dan kanser payudara. Ia juga membuktikan bahawa minyak ini membantu ubat-ubatan kanser konvensional menjadi lebih berkesan. Menurut kajian saintifik yang diterbitkan pada tahun 2013, terdapat bukti yang menunjukkan bahawa omega-3 mempunyai kesan antiproliferatif. Ini bermakna minyak ikan boleh menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Kesan anti-keradangan tidak langsung minyak ikan pada sistem imun dan kesan langsung ke sel-sel kanser juga boleh menghalang pertumbuhan tumor.

Terdapat juga penemuan yang menyatakan bahawa asid lemak omega-3 boleh membantu dalam pencegahan dan rawatan kanser payudara kerana ia meningkatkan terapeutik konvensional. Tahap pengambilan ikan yang tinggi semasa masa dewasa juga mungkin mempunyai peluang yang lebih rendah untuk memperoleh kanser payudara.

6. Kebimbangan dan Kemurungan

Kebimbangan

Manfaat neurologi minyak ini adalah luar biasa.Minyak ikan menggalakkan kesihatan jantung dan otak daripada anak-anak kepada orang tua.Penyelidikan telah membuktikan bahawa minyak ikan boleh mengurangkan   kesedihan, kemurungan, keletihan mental, kegelisahan, kegelisahan, dan penurunan libido. Minyak ikan juga mempunyai kesan positif terhadap Gangguan Bipolar.

Menurut satu kajian 2013 yang disiarkan dalam Jurnal Neurosains Eropah, minyak ikan membantu dalam merawat kecemasan dan kemurungan. Kepentingan menambah minyak ikan pada masa perkembangan otak juga tertekan dalam kajian ini. Adalah disyorkan bahawa ibu bapa termasuk minyak ikan dalam makanan keluarga untuk membantu kanak-kanak mencegah kecemasan atau kemurungan apabila mereka membesar.

Dalam kajian yang diterbitkan dalam jurnal Neuroscience pemakanan , kesan tambahan minyak ikan kepada remaja dengan gangguan kemurungan utama dinilai. Hasilnya luar biasa kerana terdapat penurunan gejala kemurungan sebanyak 40% bersama dengan kandungan nutrisi tambahan dalam otak dan asid amino.

7. Darah Edaran

Jika anda mencari alternatif semula jadi untuk meningkatkan peredaran darah di seluruh badan anda, anda juga boleh memberi perhatian lebih kepada minyak ikan atau ikan berlemak. Termasuk dalam diet ini membantu peredaran darah keseluruhan di semua bahagian badan. Ramai doktor juga mencadangkan minyak ikan kepada pesakit mereka kerana ia mengandungi asid lemak omega-3 yang membantu dalam mengurangkan paras trigliserida tinggi serta tahap kolesterol.

Atherosclerosis, keadaan yang dicirikan oleh pembentukan plak (dibentuk oleh trigliserida) di arteri, meningkatkan tekanan darah, menegangkan jantung dan mengurangkan jumlah darah yang mencapai kaki, lengan dan bahagian tubuh yang lain. Penyakit ini boleh menyebabkan strok. Makanan tambahan ikan atau ikan boleh mengurangkan tahap trigliserida dan mencegah penyakit kronik. Ia juga boleh menghilangkan plak yang tersangkut di arteri untuk memberikan peredaran darah yang lebih baik.

8. Penjagaan Kulit dan Rambut

Mask Rambut

Manfaat minyak ikan juga akan meluas ke organ terbesar tubuh, iaitu kulit. Minyak ini mengandungi lemak penting yang dapat meningkatkan bukan sahaja kesihatan tetapi juga keindahan kulit dalam pelbagai cara. Ia menyediakan pemeliharaan yang mengekalkan tekstur kulit elastik dan licin. Terdapat juga kajian yang menunjukkan minyak ikan membantu dalam mencegah atau mengurangkan garis-garis halus dan kedut yang menjadikannya rawatan semula jadi untuk melambatkan tanda-tanda penuaan.

Tahap rendah DHA dan EPA dalam tubuh boleh menyebabkan banyak keadaan kulit seperti rambut menipis, kelemumur, psoriasis, eksim dan tanda awal penuaan. Kekurangan asid lemak penting menjadikan kulit kering. Mengambil minyak ikan secara dalaman boleh membantu kulit menerima nutrien yang tepat yang diperlukan untuk kekal sihat dan bersinar.

Satu lagi perkara yang menarik mengenai minyak ikan ialah ia mengurangkan keradangan.Omega-3 asid lemak poli tak tepu minyak ikan juga boleh digunakan sebagai rawatan untuk selaran matahari   semasa mengurangkan keradangan.

9. Berat Badan

Minyak ikan telah terbukti membantu dalam penurunan berat badan . Orang yang mengambil suplemen minyak ikan mempunyai kecenderungan untuk menurunkan berat badan lebih cepat daripada mereka yang tidak begitu jika anda mencari suplemen semula jadi untuk membantu penurunan berat badan anda, termasuk minyak ikan dalam diet anda boleh memberi manfaat. Kombinasi senaman tetap dan suplemen minyak ikan boleh menghilangkan lemak badan sambil meningkatkan fungsi jantung dan metabolisme.

Minyak ikan menurunkan tahap trigliserida dan meningkatkan tahap kolesterol baik.Minyak ini juga memperbaiki peredaran darah.Menambah minyak ikan untuk diet anda, bersama-sama dengan latihan anda, boleh membantu dalam menyingkirkan lemak tambahan dan mengurangkan risiko anda untuk memperoleh penyakit kronik.Berikut adalah beberapa cara makanan tambahan minyak ikan boleh membantu penurunan berat badan:

  • Kurangkan Lemak dan Membina otot - Mengambil kapsul minyak ikan setiap hari boleh membantu dalam penurunan lemak serta membina otot.Menurut kajian, dengan mengambil 2 gram omega-3 setiap hari untuk enam minggu berturut-turut membantu dalam kehilangan 2 paun lemak badan tanpa perlu bersenam atau menukar pelan diet mereka.Ini bermakna termasuk makanan tambahan minyak ikan bersama-sama dengan latihan dan pelan diet boleh meningkatkan kesannya.
  • Pengurangan selera makan - Minyak ikan juga boleh mengurangkan selera makan anda.Hanya mengambil makanan tambahan minyak ikan selepas anda makan untuk membiarkan menginap penuh sebelum makan seterusnya.Tidak merasa lapar untuk tempoh cukup masa boleh membantu anda menurunkan berat badan.Minyak ikan juga mengeluarkan serotonin, sejenis hormon yang membantu dalam peraturan mood dan selera anda.
  • Mengurangkan Lemak Storage - Minyak ikan juga mengurangkan penyimpanan lemak dalam badan kerana ia meningkatkan sensitiviti insulin.Ini membantu penurunan berat badan sambil mengekalkan badan dalam keadaan yang sihat.sel-sel badan yang lebih sensitif terhadap insulin, kurang lemak disimpan di dalam badan.

10. Gangguan Mata

bagaimana untuk mengembangkan kening tebal

Satu lagi manfaat minyak ikan adalah bahawa ia telah ditunjukkan untuk menghalang atau melambatkan berkaitan dengan usia masalah mata. Satu penyelidikan yang dijalankan pada tahun 2014 oleh penyelidikan Perancis menunjukkan bahawa pesakit dengandegenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD)   mempunyai pengambilan makanan laut rendah dan penggunaan minyak ikan. Ini bermakna tahap EPA dan DHA yang tinggi boleh memberi manfaat kepada mereka yang berisiko tinggi memperoleh AMD.

Ia juga dipercayai bahawa penggunaan lemak tak tepu yang tinggi dari ikan atau minyak ikan dapat mengurangkan paras katarak.

Kesimpulan

Omega-3 asid lemak adalah penting untuk menjaga kesihatan badan kita. Oleh kerana tubuh manusia tidak menghasilkan asid lemak khusus ini, pentingnya kita memasukkan lebih banyak makanan kita dengan memakan makanan kaya omega-3 seperti ikan, minyak ikan dan sayur-sayuran lain. Mempunyai cukup tahap asid lemak omega-3 juga mengurangkan risiko memperoleh penyakit kronik.