Ada kalanya anda sedang berjalan ketika anda hanya merasakan keperluan untuk menonjol telinga anda. Ini hanya biasa kerana anda ingin keupayaan untuk mendengar lagi. Kadang-kadang, kerana penumpuan tekanan di dalam telinga, anda mungkin mengalami masalah pendengaran tetapi telinga anda dapat membantu menyelesaikan masalah tersebut. Jadi, bagaimana untuk menonjol telinga dan melepaskan kesesakan telinga?

bagaimana untuk pop Telinga Anda

Bagi sesetengah orang, mereka telah belajar bagaimana untuk menonjol telinganya lama dahulu tetapi hakikat bahawa anda membaca ini sekarang mungkin bermaksud bahawa anda mengalami masalah dengan muncul telinga anda.

Sebelum anda mengetahui pelbagai cara tentang bagaimana anda boleh memainkan telinga anda, anda perlu memahami sebab-sebab mengapa telinga anda dapat memberi anda ketidakselesaan. Tiub Eustachian boleh didapati di dalam telinga dan ia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa terdapat tekanan yang cukup pada kedua-dua belah telinga.

Apabila terdapat terlalu banyak tekanan di dalam telinga, tiub Eustachian menjadi tersekat dan ini boleh menyebabkan perasaan tidak selesa. Kadang-kadang, orang tidak dapat mendengar apa-apa semasa untuk orang lain; perasaan kadang-kadang boleh menyakitkan. Apabila telinga tidak muncul selepas tiub Eustachian menjadi disekat, ini boleh menyebabkan pelbagai penyakit telinga lain.

Terdapat pelbagai cara yang boleh anda telinga dengan mudah. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan anda selesa semula.

Top 10 Cara Asli untuk pop Telinga anda cepat dan Selamat

Pop Telinga Anda

 1. Gunakan Swallow to Pop Telinga Anda

Pada ketika ini, anda mungkin berfikir mengapa menelan dimasukkan apabila anda biasanya menelan secara tidak sedar semua sepanjang hari.Setiap kali anda menelan, ini hanya mungkin menyebabkan tekanan yang cukup di dalam badan anda untuk memaksa tiub Eustachio untuk menjadi terbuka lagi.Ini akan membantu menyamakan tekanan yang anda rasa di dalam telinga anda.

 • Ingat bahawa akan ada masa-masa apabila anda akan merasa sukar untuk ditelan kerana mungkin terlalu banyak tekanan yang dapat ditemui di telinga.
 • Cuba untuk menelan anyway atau anda juga boleh minum air untuk membantu anda menelan lebih cepat.
 1. Elakkan Tidur

Terdapat beberapa orang yang tidak boleh membantu tetapi tidur semasa perjalanan panjang. Walaupun ini boleh menjadi selesa untuk sesetengah orang kerana mungkin satu-satunya masa mereka untuk tidur, tidur ketika kereta naik atau menuruni gunung atau ketika kapal terbang akan mendarat hanya akan meningkatkan jumlah tekanan yang dapat dijumpai di dalam telinga. Apabila orang tidur, mereka tidak menelan atau mengunyah dan ini dapat membantu membuat tekanan lebih lama.

 • Adalah baik untuk tidur selagi anda tahu bahawa anda jauh dari tempat yang mungkin menyebabkan tekanan udara di telinga anda.
 • Jika anda tahu bahawa anda berada berdekatan dengan tempat dan anda berasa mengantuk, cuba untuk tetap sibuk dengan melakukan pelbagai perkara.
 1. Chew

Salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk membantu menyingkirkan tekanan yang anda rasakan di dalam telinga anda adalah untuk mula mengunyah. Anda harus ingat bahawa apabila anda mengunyah, anda perlu mengunyah dengan betul. Anda akan mula merasakan tekanan hilang.

 • Anda boleh memilih untuk kunyah makanan yang anda makan.Jika anda tidak mempunyai apa-apa makanan, gula-gula getah boleh lakukan.
 • Anda juga boleh menggambarkan pergerakan mengunyah walaupun anda tidak mengunyah apa-apa.
 • Adakah ini berulang kali sehingga kesakitan hilang.
 1. menguap

Walaupun anda tidak boleh memaksa diri anda untuk menguap, ramai orang merasakan keinginan untuk menguap apabila mereka melihat orang lain menguap. Bagi yang lain, pemicu mungkin semudah melihat perkataan itu. Menguap dapat sangat bermanfaat dalam membantu menghilangkan tekanan udara yang telah dibina di dalam telinga.

 • Cuba untuk membuat diri anda menguap dengan melihat seseorang yang menguap.
 • Tidak bernafas cukup juga boleh menyebabkan anda menguap.
 • Fikirkan tentang menguap, ia adalah berkemungkinan bahawa badan anda akan melakukannya selepas itu.
 1. Gunakan Nasal Spray ke Pop Telinga Anda

Oleh kerana hidung disambungkan ke telinga, menggunakan semburan hidung dapat membantu menghilangkan tekanan udara yang dapat dijumpai di dalam telinga; Ingatlah bahawa ia agak sukar untuk terus menggunakan semburan hidung terutamanya semasa penerbangan panjang kerana terdapat masa-masa apabila ia boleh menyumbat telinga lagi kerana terlalu berlebihan. Pastikan anda hanya akan melakukannya dari semasa ke semasa.

 • Membeli semburan hidung dari kedai ubat yang sebelum perjalanan anda.
 • Anda juga boleh membuat semburan hidung anda sendiri dengan mencampurkan garam dan air.
 • Letakkan hujung semburan pada hidung dan semburan apabila tiub Eustachian berasa disekat.
 1. Ambil Candy keras

Sebab utama mengapa anda perlu mengambil gula-gula adalah kerana ini boleh membantu anda menelan selalunya. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, semakin banyak yang ditelan, semakin banyak kemungkinan tekanan di udara anda akan hilang.

 • Makan gula-gula keras yang anda suka kerana ini boleh membuat anda menelan lebih cepat kerana anda suka rasa.
 • Pastikan anda tidak makan terlalu banyak gula-gula kerana ini boleh menjadi buruk bagi gigi.
 1. Gunakan Drop Ear untuk Pop Telinga Anda Cepat

Sentiasa ada peluang yang menggunakan telinga jatuh terutama penerbangan panjang boleh membantu menghilangkan tekanan yang anda rasa di dalam telinga anda.

 • Meletakkan beberapa titik titisan telinga dalam satu telinga.
 • Dongakkan kepala anda dengan cara yang lain supaya cecair tidak akan keluar lagi.
 • Selepas beberapa minit mengalirkan telinga dan membersihkan dengan teliti.
 • Melakukan perkara yang sama dengan telinga yang lain.
 1. Mengambil Pancuran Hot

Ada kalanya wap dari pancuran air panas dapat membuat anda bernafas lebih baik dan akibatnya, ini juga dapat membantu telinga anda berasa lebih baik kerana tekanannya berkurang.

 • Sediakan mandi panas atau mandi panas.
 • Adakah ini untuk kira-kira 10 - 20 minit.
 • Anda mungkin akan dapat mengurangkan tekanan pada telinga anda dengan ketara.
 1. Cubit Hidung Anda

Cuba untuk bernafas keluar semasa mencubit hidung anda; anda mungkin mendengar pop diikuti dengan keselesaan kerana anda boleh mendengar lagi.

 • Letakkan hujung jari telunjuk dan ibu jari anda di hidung anda.
 • Cuba bernafas.
 • Jangan meniup terlalu keras.
 • Anda akan mendengar bunyi yang lembut di kedua-dua telinga.
 1. Dapatkan Bantuan Doktor

Jika sekiranya anda telah mencuba pelbagai perkara yang disebutkan di atas dan tidak ada yang membantu atau jika mereka membantu, mereka tidak membantu seberapa banyak yang anda mahu, anda boleh berjumpa doktor anda mengenainya. Anda perlu menerangkan apabila penyekatan berlaku dan apakah perkara yang telah anda lakukan untuk mencuba menyingkirkan penyumbatan itu.

 • Pastikan untuk mengikuti apa yang doktor telah menasihatkan anda lakukan.
 • Sekiranya anda dikehendaki mengambil ubat-ubatan maka dengan berbuat demikian.
 • Jangan memburukkan lagi keadaan anda dengan mencuba perkara lain yang tidak terbukti selamat.

Dengan pelbagai cara yang disebutkan di atas tentang cara menonjol telinga anda, anda akan dapat merasa nyaman walaupun semasa penerbangan panjang.