Tanya orang dari tahun 60-an dan 70-an jika mereka biasa dengan minyak pati Patchouli dan mereka mungkin tahu apa itu. Walaupun anda ingin tahu tentangnya, anda tidak sering mendengarnya. Anda perlu tahu apa yang berlaku sebelum anda memahami mengapa dan bagaimana ia dapat memberi manfaat kepada anda, bukan?

Apa yang Patchouli Oil Essential?

minyak pati nilam   adalah sejenis minyak yang berasal dari tanaman malar hijau yang merupakan ahli keluarga Labiatae. Telah dikatakan bahawa jenis minyak pati ini telah dipanggil dengan cara ini kerana ia berasal dari daun berwarna hijau. Namanya, Patchouli, boleh didapati dari dua perkataan: "Patchai dan Ellai." Apabila kedua-dua perkataan diterjemahkan, ia bermaksud 'Daun Hijau'. Selain daun, beberapa minyak pati juga berasal dari bunga.

Jenis minyak ini mula-mula menjadi tersedia di Asia Tenggara tetapi apabila popularitinya berkembang, ia menjadi tersedia di pelbagai bahagian dunia juga. Aroma minyak ini tidak disukai secara meluas. Sesetengah orang menyukainya kerana mereka terdedah kepadanya. Ini mungkin kerana bau agak serupa dengan tanah basah. Aroma sedikit manis walaupun jika anda benar-benar akan menciumnya dan ia juga cenderung untuk mendapatkan lebih banyak sebagai masa berlalu. Seperti usia minyak ini, warna menjadi kuning gelap.

Minyak Essential Patchouli

Nilam di Ancient Times

Sejak permulaan masa, Patchouli selalu dianggap sebagai berharga. Ia sangat berharga bahawa untuk mendapatkannya, peniaga membayarnya sebagai pertukaran untuk emas. Menurut laporan, Raja Tutankhamun memerintahkan supaya 10 gelas minyak dikuburkan bersama dia ketika dia meninggal dunia.

Ini mungkin kerana sejak awal masa, jenis minyak ini digunakan untuk pelbagai perkara yang berbeza. Sebagai contoh, ini digunakan untuk menyembuhkan keadaan kulit yang berbeza. Setiap orang mempunyai kulit kering, minyak nilam digunakan. Terdapat juga masalah rambut yang dapat diselesaikan kerana menggunakan minyak Patchouli.

Mungkin salah satu kegunaan paling popular jenis minyak sebelum ini adalah untuk kain. Ia mula digunakan untuk menangkis pelbagai jenis serangga terutamanya rama-rama yang boleh menghasilkan beberapa lubang dalam kain. Ia menjadi sangat popular bahawa terdapat banyak pengeluar lain dari negara-negara lain yang juga meletakkan minyak nilam pada kain mereka supaya mereka boleh menjualnya.

Menggunakan Minyak Essential Patchouli Hari Ini

Jika anda tertanya-tanya bagaimana anda boleh menggunakan Minyak Essential Patchouli sekarang, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

 • Sapukan beberapa titik minyak pati yang Patchouli di pergelangan tangan anda.
 • Urut pada kulit anda.
 • Letakkan beberapa titik pada syampu biasa anda.

Manfaat kesihatan Patchouli Oil Essential

Manfaat kesihatan Patchouli Oil Essential

Sekarang anda tahu bagaimana anda boleh menggunakan Minyak Essential Patchouli, anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai faedahnya supaya anda tahu dengan tepat apa yang anda akan dapat apabila anda mula menggunakannya.

 1. Ini boleh menjadi berkesan sebagai antidepresan

Adakah anda menganggap diri anda tertekan dari semasa ke semasa? Mungkin ada alasan yang berbeza untuknya. Anda mungkin berasa tertekan kerana anda masih dapat mengingati beberapa kenangan tragis yang mungkin berlaku akhir-akhir ini atau beberapa tahun sebelum ini. Anda juga mungkin tertekan kerana keletihan mental. Anda terlalu letih dengan kerja dan perkara yang berbeza yang anda lakukan yang anda tidak tahu bagaimana untuk mengatasi lagi. Minyak nilam boleh menjadi antidepresan yang berkesan kerana bau yang unik. Bau boleh menyebarkan rasa sedasi ringan ke otak dan seluruh badan supaya perasaan kehilangan dan keletihan akan berkurangan dengan ketara.

Untuk meningkatkan kesan minyak penting ini, sebaiknya ia diletakkan di dalam penyebar minyak. Ini akan membantu asap diserap dengan mudah oleh badan. Jika anda tidak terlalu menyukai bau minyak Patchouli, anda boleh mencampurkannya dengan jenis minyak lain untuk bertolak ansur dengan bau yang lebih baik.

 1. Ini datang dengan ciri-ciri antiseptik

Walaupun anda sentiasa cuba yang terbaik untuk mengelakkan ia, masa yang akan datang apabila anda akan mempunyai beberapa luka yang anda ingin untuk menyembuhkan pada masa yang secepat mungkin.Beberapa luka akan sembuh dengan mudah terutamanya jika mereka adalah semata-mata calar tetapi jika anda mempunyai beberapa luka yang serius, menggunakan minyak Patchouli kepada orang-orang luka akan mengelakkan kemungkinan mendapat jangkitan dan penyakit serius yang lain.

 1. Ini boleh digunakan untuk menghilangkan jenis jangkitan kulat

Mungkin terdapat jenis jangkitan kulat yang anda terjejas sekarang. Anda mungkin mengalami jangkitan kulat pada kaki anda atau bahagian lain kulit anda. Anda tidak mahu hidup dengan kulat. Anda perlu memastikan bahawa anda akan menyingkirkannya. Daripada menggunakan krim kulat biasa yang mungkin memerlukan banyak wang atau mungkin tidak berkesan sama sekali, anda boleh cuba menggunakan minyak Patchouli sebagai ubat rumah. Ubat yang anda akan lakukan akan bergantung pada apa yang anda ada.

arah

 • Untuk kulat kuku, anda mungkin mahu memohon minyak Patchouli pada kapas.Meletakkan bola kapas pada kuku terjejas dan anda boleh balut dengan pembalut untuk membunuh kulat.
 • Untuk kurap, anda boleh mencampurkan minyak dengan minyak pembawa seperti minyak zaitun sebelum memohon secara langsung pada kulit.Ini akan membantu menghilangkan kurap pada masa yang secepat mungkin.
 1. Membantu menghilangkan beberapa masalah seksual

Salah satu masalah utama lelaki ialah disfungsi erektil. Ini adalah keadaan di mana mereka merasa sukar untuk melakukan. Ada sebab-sebab yang berbeza mengapa lelaki mungkin mengalami keadaan ini. Ia boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang mendasar atau mungkin juga disebabkan tekanan dan tekanan. Terdapat juga beberapa wanita yang mungkin agak tidak berminat dalam hubungan seks. Penggunaan minyak ini boleh menjadi berkesan dalam menyingkirkan isu-isu tersebut. Jenis minyak ini boleh merangsang hormon dan boleh meningkatkan daya seks. Ini telah digunakan selama beratus-ratus tahun. Tidak ada alasan bahawa ia tidak akan berfungsi sekarang.

 1. Minyak Essential nilam boleh membantu menghilangkan bau mulut

Terdapat beberapa orang yang tidak dapat bercakap dengan orang lain yang mereka suka kerana mereka takut nafas mereka akan mula berbau teruk. Sesetengah mungkin mempunyai nafas yang buruk kerana kebersihan mulut yang lemah tetapi ada juga yang mendapatkannya kerana keadaan kesihatan yang berbeza. Untuk menghilangkan nafas berbau, anda boleh menggunakan minyak Patchouli dan campurkan dengan air suam dan garam. Gosok di sekitar mulut anda selama beberapa minit untuk menghilangkan bau mulut anda.

 1. Ini juga boleh menjadi berkesan dalam menghilangkan bau badan

Sekiranya ia boleh membantu menghilangkan bau mulut anda, anda sudah boleh merasakan bahawa ini dapat membantu menghilangkan bau badan anda juga. Perkara terbaik mengenai hal ini ialah ia sangat mudah untuk dicampur dengan air mandi anda. Hanya rendam dalam air dengan beberapa titik minyak penting ini. Ingat untuk tidak menggunakan terlalu banyak kerana terlalu banyak bau minyak ini sudah boleh menjijikkan.

 1. Ini boleh menjadi berkesan dalam menghilangkan demam

Mengapa badan bertindak balas dengan demam dari semasa ke semasa? Demam mempunyai erti bahawa ada sejenis jangkitan yang sedang dilawan oleh tubuh anda. Walau bagaimanapun, demam dapat membuat orang berasa lemah. Jika anda tidak mahu berasa sakit lagi, anda boleh menggunakan minyak Patchouli sebagai ubat rumah semulajadi. Untuk menjadikannya berfungsi, menyebarkan beberapa titik minyak pada penyebar. Ini mungkin lebih berkesan daripada cuba membuat minyak Patchouli menjadi teh kerana ini mungkin tidak terlalu selamat.

 1. Ini boleh menjadi sangat berkesan dalam membuat anda kelihatan lebih muda daripada usia sebenar anda

Sekiranya ada satu perkara yang banyak orang mahu mencapai, ia kelihatan lebih muda daripada usia sebenar mereka. Ada yang akan menjalani pelbagai rawatan untuk memelihara belia mereka. Sudah tentu, sesetengah orang pergi ke laut dan akhirnya menjadi tidak dapat dikenali. Sekiranya anda ingin kelihatan lebih muda dan berasa lebih muda, penggunaan minyak Patchouli boleh menjadi berkesan.

arah

 • Campurkan Minyak Essential Patchouli dengan satu lagi jenis minyak pembawa.
 • Urutkan campuran minyak di wajah anda dalam gerakan bulat. Anda mungkin perlu bermula dari bahagian bawah muka ke atas.
 • Menjadi tertentu mengenai bahagian mata.Pastikan bahawa anda tidak akan sapukan terlalu banyak kerana ini boleh meningkatkan penampilan kedutan pra-matang.
 1. Ini boleh menjadi penghalau serangga yang sangat aktif

Malah sebelum anda mengetahui tentang semua manfaat lain dari minyak Patchouli, ini mungkin satu manfaat yang anda kenali. Anda tahu bahawa ini boleh digunakan terhadap serangga. Pada masa lalu, nenek moyang kita mungkin telah menggunakan daun kering tetapi kini anda boleh menggunakan bentuk yang lebih kuat. Anda boleh menjangkakan bahawa ia akan menjadi lebih berkesan dalam menyingkirkan serangga yang menjengkelkan. Anda mempunyai pelbagai pilihan apabila anda menggunakannya:

arah

 • Anda boleh terus memohon pada kulit sebagai penghalau serangga.Hanya sapukan pada beberapa tempat di pergelangan tangan dan kaki anda.
 • Sekiranya anda hendak berkhemah, anda boleh memohon pada kain yang akan anda gunakan atau khemah anda. Ia mungkin cukup untuk menghalau nyamuk.
 • Satu lagi pilihan yang boleh menjadi yang paling popular adalah dengan meletakkan beberapa titik yang Patchouli pada peresap dan mencampurkannya dengan satu lagi jenis minyak pati.Ia akan bertindak bukan sahaja sebagai penghalau serangga tetapi akan memberi manfaat lain minyak Patchouli juga.
 1. Ini boleh membantu meningkatkan kekerapan membuang air kecil

Jika anda memerlukan diuretik semulajadi maka anda telah menemui apa yang anda cari.Sejak anda meningkatkan bilangan jenis yang anda akan membuang air kecil, ini boleh mempunyai banyak kesan sampingan yang ketara seperti membantu anda menurunkan berat badan, penyingkiran garam berlebihan dijumpai di dalam tubuh dan penyingkiran toksin dalam badan anda.Ini adalah sangat penting kerana penyingkiran garam dan toksin lain akan mengurangkan kemungkinan yang ditimpa buah pinggang atau pundi hempedu batu dan gout.

Kesan Sampingan Minyak Patchouli

Telah dikatakan bahawa meletakkan terlalu banyak minyak Patchouli dapat menuai beberapa kesan sampingan yang negatif. Beberapa kesan sampingan mungkin termasuk berikut:

 • Hilang selera makan
 • Photosensitivity
 • Kesan sedatif

Kehilangan selera mungkin tidak kelihatan seperti kesan negatif tetapi jika anda mempunyai sejarah mengalami gangguan makan, lebih baik anda mengelakkan jenis minyak ini.

Terdapat juga beberapa orang yang bimbang jika minyak Patchouli selamat digunakan. Biasanya selamat selagi ia akan digunakan dalam jumlah biasa. Terdapat beberapa orang yang tidak boleh menggunakan jenis minyak ini. Sebagai contoh, wanita yang menjangkakan dan berada dalam trimester pertama mereka harus mengelakkan ini kerana ia mungkin berbahaya. Sebaik sahaja mereka maju ke trimester kedua dan ketiga namun, ini boleh menjadi selamat digunakan.

Berdasarkan perkara yang anda pelajari tentang minyak nilam, adakah anda fikir anda sudah bersedia untuk mencubanya? Anda akan mendapat banyak manfaat daripadanya. Ingatlah bahawa anda tidak boleh menanggung apa-apa jenis minyak pati. Anda boleh mencampurkannya dengan minyak pembawa lain dan menggunakannya secara topikal tetapi tidak pernah memakannya dengan apa-apa cara kerana ia mungkin mempunyai kesan yang berbeza pada badan anda. Berhati-hati dengan menggunakan terlalu banyak ini kerana sesetengah orang tidak tahan bau. Sesetengah mungkin juga mempunyai reaksi alergi terhadapnya.