Ada kemungkinan bahawa anda ingin menambah beberapa minyak penting untuk kehidupan harian anda kerana anda ingin memastikan kulit anda kelihatan hebat selepas beberapa waktu. Adakah anda tahu bahawa terdapat banyak manfaat yang boleh anda dapatkan dari minyak yang akan anda dapatkan? Mungkin agak sukar untuk mengetahui minyak apa yang boleh dianggap penting.

Anda tidak perlu bimbang lagi kerana sekarang anda sudah tahu apa jenis minyak yang boleh anda gunakan supaya anda dapat melihat kulit yang lebih baik.

Minyak Essential untuk Penjagaan Kulit

10 Minyak Essential Terbaik untuk Penjagaan Kulit

  1. Minyak pokok teh

Salah satu perkara terbaik mengenai minyak pokok teh adalah berbeza dari semua minyak lain yang boleh diletakkan pada kulit. Ia tidak melekit kerana jenis minyak yang lain. Malah, minyak pokok teh digunakan oleh ramai orang untuk menghilangkan kecacatan mereka.

Anda boleh meletakkan minyak pokok teh pada kecacatan anda juga. Ini akan membantu mengeringkan tempat dan menjadikan kulit anda lebih baik dalam jangka panjang. Sekiranya anda perlu menghilangkan jerawat, ini adalah produk yang tepat yang anda boleh cuba. Ingat bahawa ini boleh digunakan sebagai ubat yang baik sebagai ganti produk jerawat lain yang akan membantu menghilangkan cacat akibat jerawat.

  1. Minyak lavender

Lavender diketahui mempunyai banyak ciri antiseptik dan anti kulat. Inilah sebab mengapa ia dikenali sebagai salah satu minyak pati yang paling terkenal. Selain daripada fakta bahawa minyak lavender dapat membantu merangsang darah, pada masa yang sama, ia juga dapat membantu menenangkan seluruh tubuh.

Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan minyak Lavender. Sebagai contoh, ia boleh membantu menghilangkan beberapa keadaan kulit seperti ekzema, psoriasis dan juga jerawat. Selain dari manfaat yang dapat diberikan kepada kulit, ia juga boleh digunakan untuk kegelisahan kerana ia dapat menenangkan saraf.

  1. Minyak Grapeseed

Ini hanya satu jenis minyak yang boleh digunakan apabila orang mempunyai kulit berminyak. Terdapat banyak orang yang tidak menyukai fakta bahawa mereka perlu menggunakan kertas atau serbuk pembasmian minyak dari semasa ke semasa kerana kulit berminyak mereka.

Perkara yang baik mengenai minyak biji Anggur adalah sangat membantu dalam mengawal pengeluaran minyak di muka. Perkara yang hebat tentang ini adalah bahawa ia penuh dengan anti oksidan. Ini bermakna anda akan dapat melihat kulit yang lebih muda dan sihat dengan menggunakan jenis minyak ini untuk wajah anda.

  1. Rose Oil

Sekiranya minyak Grapeseed dikenali sebagai jenis minyak terbaik yang boleh digunakan untuk kulit berminyak, minyak meningkat adalah bertentangan tepat kerana ia boleh digunakan untuk kulit kering. Bagi orang yang merasakan kulit mereka matang matang, penggunaan minyak mawar boleh sangat membantu. Ia mempunyai ciri-ciri antiseptik dan astringen yang boleh digunakan untuk merawat kulit dan menjadikannya lebih baik. Ia boleh membantu menghilangkan jerawat yang boleh didapati di kulit juga.

  1. Minyak Argan

Terdapat banyak orang yang tidak tahu apa yang harus mereka lakukan apabila mereka tahu bahawa mereka telah mendapat pendedahan matahari terlalu banyak atau jika mereka tahu bahawa mereka telah menyakiti diri mereka melalui perkara-perkara yang telah mereka lakukan.

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa anda tidak boleh berbuat apa-apa tentang masalah kulit yang anda miliki sekarang, anda harus ingat bahawa anda akan dapat menyingkirkan masalah ini dengan penggunaan minyak Argan.

  1. Minyak Chamomile

Perkara yang hebat tentang jenis minyak ini adalah diekstrak dari bunga supaya ia mempunyai bau semulajadi yang boleh menyegarkan untuk deria orang. Ramai orang tidak menyedari bahawa terdapat dua jenis chamomile yang ada.

Jenis chamomile pertama ialah Chamomile Jerman dan yang lain adalah Chamomile Rom. Kedua-dua chamomiles ini kedua-dua santai dan menenangkan. Kedua-dua jenis chamomile ini mungkin mempunyai kesan tertentu bergantung kepada apa yang orang perlukan saat ini.

  1. Minyak zaitun

Terdapat banyak orang yang sudah sedar bahawa minyak zaitun adalah salah satu minyak yang diperlukan oleh tubuh untuk menjadi lebih baik. Terdapat beberapa laporan mengenai orang yang dilaporkan mandi di dalam minyak zaitun. Di sesetengah negara, ini tidak mungkin kerana ia sangat mahal.

Perkara yang baik mengenai minyak zaitun ini adalah ia boleh digunakan untuk pelbagai perkara. Ia boleh digunakan untuk penjagaan kulit dan penjagaan kesihatan. Untuk kulit, jenis minyak ini diketahui lebih berguna untuk orang yang mempunyai kulit kering dan kusam. Mereka yang mempunyai kulit berminyak mungkin menjadi oilier apabila mereka menggunakan jenis minyak ini.

  1. Minyak Cedarwood

Terdapat tiga jenis pokok Cedar yang boleh didapati. Jenis Cedar ini boleh digunakan untuk pelbagai keadaan kulit. Sebagai contoh, Texas Cedarwood digunakan untuk menenangkan kulit gatal. Jenis lain kayu cedar juga boleh digunakan untuk melembapkan kulit kering dan kusam. Cedarwood lain juga boleh mempunyai sifat astringent yang boleh membantu membersihkan kulit.

  1. Dilo Oil

Terdapat banyak orang yang tidak tahu apa minyak Dilo. Nampaknya minyak Dilo kaya dengan Omega 3 Asam lemak. Selain itu, terdapat juga Omega 6 dan juga Omega 9 yang boleh menjadi sangat baik untuk kulit.

Ini biasanya disyorkan untuk orang-orang yang harus bekerja berjam-jam di bawah matahari dan masih memerlukan kulit mereka untuk menjadi gemuk, lembap dan kelihatan muda. Banyak orang menggunakan ini sebagai minyak penuaan mereka. Ini adalah jenis minyak terbaik yang boleh anda gunakan jika anda ingin menjadikan kulit kelihatan lebih kukuh.

  1. Lemon Grass Oil

Terdapat banyak orang yang menjadi keliru dengan rumput limau dan lemon. Lemon rumput berbau seperti lemon tetapi ia biasanya berbau lebih manis dan lebih baik. Perkara yang baik tentang hal ini ialah ia boleh digunakan secara topikal.

Ia boleh membantu membuang bakteria yang boleh ditemui di permukaan kulit dan pada masa yang sama, ia boleh membantu menjadikan pembersih kulit. Semuanya semula jadi jadi tidak ada bahan kimia yang ditambah pada jenis minyak ini walaupun ia diletakkan di muka. Selain itu, rumput Lemon juga penting kerana ia boleh digunakan sebagai deodoran organik yang tidak memerlukan bahan kimia untuk berfungsi dengan baik.

Berikut adalah beberapa minyak penting yang perlu anda sertakan pada rutin penjagaan kulit anda. Ingat bahawa selain dari manfaat yang dapat memberi kulit anda, masih terdapat manfaat lain yang mungkin juga memberikan tubuh anda.