Have anda pernah bertanya-tanya kenapa kadang-kadang mudah untuk tetap di landasan dengan diet anda dan kemudian suatu hari, anda hanya kehilangan kawalan ke atas pengambilan makanan anda? Bagaimana dengan detik-detik ketika anda tidak dapat mengawal nafsu anda dan akhirnya menyerah? Pada mulanya, perkara-perkara ini nampaknya tidak membuat perbezaan. Anda melampaui dari semasa ke semasa, melangkaui latihan anda, dan makan besar, tetapi berat badan anda tetap sama.

Pada suatu hari anda mula semakin besar dan lebih besar. Walaupun usaha anda, anda tidak boleh menurunkan berat badan dan kembali ke tabiat makan lama anda. Apakah psikologi di belakang berat badan? Mengapa mengubah makan anda adalah tabiat yang begitu susah?

Kitaran Psikologi Berat Badan

Sebagai sebahagian daripada anda mungkin tahu, saya bukan hanya seorang pakar pemakanan dan jurulatih kecergasan, tetapi seorang ahli psikologi juga. Saya tidak berfungsi sebagai ahli psikologi sekarang kerana saya lebih suka memberi tumpuan kepada pemakanan dan membantu orang ramai mengawal berat badan mereka. Walau bagaimanapun, saya telah memahami psikologi di belakang berat badan. Saya tahu bagaimana rasanya kehilangan kawalan ke atas badan anda dan berhenti menjaga. Saya pernah ke sana.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, saya sedar bahawa saat anda berhenti merawat adalah saat anda mulai merasa tua dan mendapatkan berat badan.

Anda mungkin akan melalui masa-masa sukar seperti menukar pekerjaan, merasa kesepian di bandar baru, kehilangan kawan anda, atau berpisah dengan pasangan anda. Atau anda hanya kehilangan motivasi anda. Terdapat orang yang memerlukan sesuatu untuk memastikan mereka bermotivasi sepanjang perjalanan. Sebagai contoh, saya merancang pemotretan baru setiap kali saya kehilangan motivasi saya.

Masalahnya ialah suatu hari nanti anda tidak akan berasa gembira dengan perkara-perkara yang biasa membuat anda bahagia. Perkara-perkara kecil ini sebenarnya boleh membunuh anda atau hanya kehilangan artinya. Sebagai contoh, saya tidak peduli lagi tentang menyamar dan sesuai dengan pakaian baru. Saya memerlukan sesuatu yang lain supaya saya bermotivasi, jadi saya telah berfikir tentang bersaing. Ini hanya satu contoh. Mari kembali kepada psikologi di belakang berat badan.

Sebaik sahaja anda kehilangan motivasi anda dan berhenti menjaga, anda tiba-tiba mula mendapat berat badan dan kelihatan berbeza secara keseluruhan. Anda mungkin tidak perasan pada mulanya, tetapi ia akan menjadi masalah utama. Sudah tentu, ini tidak terpakai kepada semua orang. Tetapi itu benar bagi kebanyakan orang yang akhirnya mendapat berat badan berlebihan atau obes. Apabila anda mula menyedari perubahan fizikal ini, anda memutuskan untuk makan lebih sihat atau bersenam lebih.

Di waktu pagi, anda mempunyai sarapan, pergi kerja, dan kemudian memukul gim. Tetapi apabila anda kembalirumah, keinginan gula melanda. Jadi anda pergi ke kedai atau dapatkan makanan ringan dari peti sejuk.Ini berlaku hari ini dan esok dan hari selepas esok dan setiap hari dari sekarang ... dan supaya anda mendapati diri anda terjebak dalam lingkaran setan.

Kehilangan motivasi membawa kepada peningkatan berat badan yang kecil. Anda cuba untuk kehilangan yang pound tambahan dan kembali ke trek, tetapi anda gagal. Sementara itu, anda terus meningkatkan berat badan. Ini menjadikan anda berasa lebih tertekan dan merosakkan keyakinan diri anda. Anda bereaksi dengan makan lebih banyak. Rumah anda menjadi kotor. Lama kelamaan, anda berhenti menjaga pakaian, makanan, tidur, dan juga kesihatan. Makanan perlahan-lahan menjadi ubat anda. Tiada seolah-olah lebih menarik daripada masa anda datangrumah, hidupkan TV, dan mula makan makanan kegemaran anda diikuti oleh pencuci mulut dan makanan ringan. Ia adalah mimpi yang anda tidak mahu berakhir.

Sudah tentu, ada saat-saat apabila anda bangun dan sedar betapa kotor anda telah menjadi. Ini adalah apabila anda memberitahu diri anda sendiri bahawa "Ia selesai. Esok saya akan mula makan sihat sekali lagi, bersenam lebih, dan ambil perhatian saya dengan lebih baik. "Tetapi keesokan harinya hanyalah satu lagi pengembaraan hari ini.

Adakah Ia Mungkin Berhenti Makan Makan dan Mengambil semula Kawalan?

Kebanyakan kali, berat badan mempunyai punca psikologi. Pada suatu hari anda hanya berhenti menjaga. Ia bukan sikap terbaik, tetapi ia berlaku kepada semua orang. Perkara yang paling penting ialah bangun untuk realiti sebelum terlambat.Anda boleh berhenti makan pesta dan menguasai semula kehidupan anda, tetapi tidak mudah. Anda akan gagal, mula semula, gagal lagi, mulakan semula dan sebagainya. Setiap kali anda memulakan semuanya, ia akan kelihatan lebih sukar dan sukar untuk mencapai matlamat anda.

Anda akan menangis, berasa tertekan, dan berputus asa. Sekiranya anda cukup kuat, anda akan mula lagi keesokan harinya. Jika anda lemah, anda akan berhenti mencuba dan akhirnya memusnahkan diri anda. Anda boleh menyalahkan orang lain, mengadu tentang keadaan, dan membenci diri sendiri, tetapi ini tidak akan membawa ke mana-mana sahaja.

Satu-satunya cara untuk mengubah hidup anda dan memecahkan kitaran ganas ini adalah untuk menaikkan punggung anda, menyingkirkan sampah di dalam peti sejuk anda, dan tetap komited kepada matlamat anda. Sukar dan menyakitkan, tetapi itu satu-satunya pilihan anda.