Flebih banyak tenaga dan penurunan berat badan untuk pencegahan penyakit, superfoods menjanjikan segala macam faedah yang luar biasa. Mereka mempunyai sumber eksotik, membanggakan kuasa penyembuhan yang luar biasa, dan mengemas satu tan nutrien. Adakah tuntutan ini benar atau hanya gembar-gembur pemasaran? Bolehkah anda mempercayai kekuatan superfood? Mari kita ketahui kebenaran!

Bagaimana"Super"   Adakah Superfoods, Really?

Makanan berkuasa tinggi ini dipasarkan sebagai ubat yang mungkin untuk penyakit jantung, kolesterol tinggi, obesiti, diabetes, penuaan, dan juga kanser. Walaupun tiada standard rasmi wujud untuk istilah ini"Superfood,"  ia muncul dalam majalah kesihatan, blog, dan laman web perubatan. Semua orang bercakap tentang manfaat penyembuhan spirulina, acai berries, dan biji chia.

Secara umum, tuntutan ini berdasarkan fakta bahawasuperfood mengandungi antioksidan yang kuat dan sebatian lain dengan faedah kesihatan yang terbukti. Sebagai contoh, blueberry dan brokoli mempunyai anthocyanin dan zeaxanthin, dua antioksidan yang menggalakkan kesihatan kardiovaskular, penuaan penuaan, dan meningkatkan penglihatan. Makanan lain juga mengandungi nutrien ini, tetapi dalam kuantiti yang lebih kecil.

Dari sudut pandang perubatan, superfood adadidakwa   penyembuhan atau kesan menggalakkan kesihatan. Berdasarkan penggunaan popular, apa-apa makanan biasa yang sangat berkhasiat dan menyokong kesihatan yang optimum boleh mendapat"Super"   status. Kebanyakan orang menggunakan istilah ini"Superfood"   ketika bercakap mengenai berry, kale, bayam, quinoa dan makanan lain yang dikemas dengan serat, vitamin, mineral, dan lemak yang baik.

Memanfaatkan Kekuatan Superfoods

Kebenarannya adalah bahawa banyak makanan ini telah wujud selama berabad-abad. Faedah kesihatan mereka disokong oleh sains. Satu-satunya kebaharuan ialah istilah"Superfoods,"  yang kebanyakannya digunakan untuk tujuan pemasaran. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa superfoods hanya satu trend. Sebaliknya - mereka mempunyai nilai pemakanan yang tinggi dan mempamerkan sifat-sifat kesihatan, seperti penurunan kerentanan terhadap jangkitan, pencegahan kanser, rambut dan kuku yang lebih kuat, meningkatkan penghadaman, dan imuniti yang lebih kuat. Lain-lainfaedah superfoods  termasuk peningkatan tenaga, kulit wajah yang lebih muda, kehilangan lemak, dan fungsi otak yang lebih baik. Selain itu, tiada kesan sampingan yang perlu dibimbangkan.

Superfoods boleh meningkatkan kesihatan anda - tidak ragu lagi. Terdapat hanya satu tangkapan - anda perlu makan yang bersih untuk meraih faedah mereka. Jika makanan harian anda terdiri daripada kentang goreng dan pizza, anda tidak akan mendapat lebih sihat atau mengurangkan berat badan.Superfoods tidak boleh mengimbangi makan buruk. Mereka bekerja, tetapi hanya apabila digunakan sebagai sebahagian daripada diet seimbang. Makan buah badam atau biji chia setiap hari adalah sangat tidak berguna sekiranya makanan anda yang lain didasarkan pada makanan ringan dan soda. Selain itu, superfood mempunyai kalori juga. Snek pada kacang sepanjang hari boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Intinya adalah bahawa superfoods, makanan berkhasiat tinggi atau apa sahaja yang anda panggil, adalah tambahan yang dialu-alukan untuk plat anda. Dimuatkan dengan vitamin dan antioksidan, mereka akan meningkatkan sistem kekebalan tubuh anda dan menjaga penyakit. Tetapi tiada seorang pun daripada mereka adalah ubat ajaib yang mampu menghapuskan kesan buruk pemakanan yang buruk. Satu-satunya cara untuk memanfaatkan kuasa mereka adalah menjadikan mereka sebahagian daripada diet yang sihat.