Wsemut untuk menumpahkan lemak tetapi tidak dapat menyerah makanan kegemaran anda? Adakah anda ketagih dengan pizza dan ais krim? Jika ya, cobalah pulih karbohidrat! Sepertiberpuasa berselang, corak makan ini telah mendapat populariti sejak beberapa tahun kebelakangan. Dengan backloading karbohidrat, anda akan menggunakan turun naik semulajadi dalam tahap insulin untuk kelebihan anda. Ia tidak perlu mengira kalori atau makro, mengambil pil diet, atau menimbang makanan anda. Bolehkah ini menjadi kunci kepada kehilangan lemak dan keuntungan otot tanpa lemak? Mari tahu!

Carb Backloading secara ringkas

Kaedah pemakanan ini dibangunkan oleh John Kiefer, ahli pemakanan dan saintis senaman.Pada dasarnya, ia menggalakkan pengambilan latihan karbohidrat atau kemudian pada hari apabila tubuh anda mungkin menyimpannya sebagai glikogen dalam otot.  Pada masa yang sama, ia mengehadkan penggunaan karbohidrat pada hari ketika tubuh paling mampu menyimpannya sebagai lemak.

Dengan menggunakan pendekatan ini, anda boleh menikmati makanan kegemaran anda dan masih kehilangan lemak. Waktu pemakanan adalah segala-galanya. Hasil backbone carb cukup mengesankan, jadi patut dicuba. Peraturannya adalah jelas dan mudah:

  • Makanlah cahaya pada waktu pagi dan petang
  • Hadkan penggunaan karbohidrat sehingga selepas latihan anda (sekitar 5 petang)
  • Muatkan karbohidrat sebaik sahaja anda melengkapkan senaman anda.

Corak makan ini didasarkan pada premis bahawa sensitiviti badan anda terhadap insulin adalah tertinggi pada waktu pagi dan paling rendah pada petang dan lewat petang.Apabila anda mempunyai karbohidrat untuk sarapan, anda mengehadkan keupayaan tubuh anda untuk membakar lemak sepanjang hari.Di samping itu, tahap kortisol lebih tinggi pada waktu pagi, yang menggalakkan penyimpanan lemak.Perkara paling buruk yang boleh anda lakukan pada masa ini ialah makan sarapan pagi berkarbon tinggi.  Saya telah membincangkan isu ini di sini:Ingin Lemak Lemak? Langkau Carbs di Sarapan!

Backbone karbohidrat berdasarkan premis bahawa kepekaan badan anda terhadap insulin adalah tertinggi pada waktu pagi dan paling rendah pada petang dan lewat petang.

Makan karbohidrat pasca latihan membantu menambah kedai glikogen anda. Otot akan menggunakan gula untuk tumbuh dan pulih dari latihan. Kuncinya adalah untuk menjadualkan latihan anda pada waktu siang, dan merancang makanan anda dengan sewajarnya. Lupakan makan karbohidrat sebelum latihan. Badan anda boleh melakukan optimum pada protein dan lemak.

Hack Pemakanan untuk Lemak Pantas Pantas

John Kiefer mengesyorkan fasa pengurangan 10 hari sebelum memuatkan karbohidrat. Untuk hasil yang terbaik, hadkan pengambilan karbohidrat anda kepada 30 gram sehari selama 10 hari. Apa-apa jenis gula selain daripada jumlah serat. Pada hari ke-10, makan banyak protein dan kira-kira satu gram karbohidrat per kilogram berat badan. Pilih karbohidrat glisemik tinggi seperti yang terdapat dalam nasi putih, kentang, pisang, kentang goreng, dan kue. Ulang memuat semula pada hari latihan anda. Pergi karbohidrat rendah pada hari latihan anda.

Sekiranya anda biasanya bersenam pada waktu pagi, langkau sarapan sebelum latihan. Dapatkan goncang protein atau makanan ringan dengan tidak lebih daripada 30 hingga 50 gram gula. Pastikan karbohidrat anda minimum sehingga lewat malam, apabila anda dapat memuatkan beban. Walau bagaimanapun, cuba untuk tidak mengecewakan gula-gula dan pati. Oleh kerana anda telah bekerja lebih awal, otot anda kini kurang sensitif terhadap insulin. Sekiranya anda lembut atau kembung pada keesokan harinya, cuma kurangkan pengambilan karbohidrat anda.

Adakah Carb Backloading Really Work?

Backbone karbohidrat dapat meningkatkan keupayaan tubuh anda untuk membakar lemak untuk bahan bakar. Bahagian yang terbaik ialah anda boleh makan makanan yang anda suka dan bersandar. Katakan anda bekerja sekitar pukul 5 petang. Sebaik sahaja anda kembalirumah, anda boleh berbaring di sofa dan makan beg besar cip diikuti pizza dan coklat. Lakukan hal yang sama pada hari berikutnya dan hari selepas itu. Ingat bahawa anda sepatutnya menurunkan berat badan semasa dalam pelan ini. Bunyi terlalu baik untuk menjadi kenyataan, bukan?

Sama seperti yang lain, corak makan ini mempunyai kelemahannya. Makan lebih banyak kalori daripada yang anda perlukan dan anda akan mendapat berat badan. Kualiti makanan tidak boleh diabaikan sama ada.Diet berdasarkan makanan ringan dan karbohidrat yang halus adalah apa-apa tetapi sihat. Badan anda memerlukan bahan api berkualiti untuk dipertingkatkan. Sekalipun anda menumpahkan lemak, kesihatan anda boleh menderita. Ramai atlet mendakwa bahawa karbohidrat karbohidrat membantu mereka menurun, tetapi mempengaruhi kesihatan dan prestasi keseluruhan mereka.

Makan karbohidrat pada waktu malam tidak akan menyebabkan berat badan lebih daripada memakannya pada waktu pagi atau petang.

Tidak syak lagi bahawa kerja penyaluran karbohidrat. Walau bagaimanapun, ia bukan pendekatan jangka panjang untuk pemakanan yang baik. Apa yang perlu diingat selepas membaca tulisan ini ialah makan karbohidrat pada waktu malam tidak akan menyebabkan penambahan berat badan daripada makan pada waktu pagi atau petang.Untuk bersandar, makan latihan karbohidrat anda dan elakkan mereka pada waktu pagi.

Saran saya adalah untuk mendapatkan karbohidrat anda dari keseluruhan, makanan semulajadi, seperti beras perang, ubi jalar, pasta keseluruhan, pisang, dan oat. Sudah tentu, anda boleh merawat sekali-sekala, tetapi jangan membuat kebiasaan.