When ia datang untuk membina kaki kuat, berkuasa, squats adalah standard emas. Selama bertahun-tahun, terdapat perdebatan besar mengenai squats vs. press leg. Senaman mana yang paling berkesan untuk hipertrofi otot? Yang manakah tekanan kurang pada sendi? Adakah squats selamat untuk belakang dan lutut?

Adakah Squats Lebih Baik daripada Tekan Kaki?

Penyelidikan menunjukkan bahawa kedua-dua pendirian sempit dan pendirian meluas luas mengaktifkan lebih banyak otot daripada akhbar kaki. Variasi squat membawa kepada tahap hamstring, quad, erector spinae, dan aktiviti glute yang lebih tinggi daripada akhbar kaki. Pembina badan terkenal dunia seperti Ronnie Coleman, Tom Platz, dan Cawangan Warren mendakwa bahawa tiada latihan tunggal yang boleh menggantikan squats.

Latihan kaki ini juga melibatkan punggung, lengan, dan bahu anda untuk mengimbangi berat badan dan menstabilkan bahagian atas badan anda. Tekanan kaki memberikan lebih banyak sokongan untuk otot teras dan belakang anda, yang membolehkan anda memberi tumpuan lebih baik pada kaki anda. Julat gerakan jongkong mengenai sendi pinggul dan lutut agak besar, yang membawa kepada pembangunan otot yang lebih besar. Kebanyakan ahli kecergasan mendakwa bahawa squats adalah senaman paling berkesan yang boleh dilakukan untuk hipertrofi kaki / glute. Bukan sahaja ia mengepam kaki anda, tetapi juga meningkatkan metabolisme anda, meningkatkan kadar testosteron dan hormon pertumbuhan, dan menjadikan seluruh tubuh anda tumbuh.

Squats vs. Leg Press: Persamaan dan Perbezaan

Jangan lupa bahawa squats adalah satu latihan yang berfungsi. Ini bermakna ia meniru pergerakan semula jadi tubuh anda. Kajian telah menunjukkan bahawa akhbar kaki membuat atlet lebih cenderung untuk mengurangkan masalah punggung. Kedua-dua jongkong dan akhbar kaki adalah latihan kompaun yang melibatkan pelbagai sendi seperti lutut dan pinggul. Walaupun kedua-duanya berfungsi quads, glutes, dan hamstrings, jongkong memerlukan lebih banyak menstabilkan otot. Tambahan, akhbar kaki mempunyai gerakan yang lebih pendek daripada jisim jarak jauh. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya sesuatu yang buruk. Pelbagai gerakan yang lebih pendek membawa kepada ketegangan dan pam yang berterusan, yang boleh merangsang pertumbuhan otot.


Apabila datang kepada squats vs press leg, penting untuk menentukan matlamat dan batasan anda.Contohnya, orang yang mempunyai masalah belakang, orang tua, dan remaja muda tidak perlu berhenti.   Akhbar kaki lebih selamat untuk punggung anda. Squats adalah latihan kaki utama, tetapi mereka bukan untuk semua orang.   Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan:

• Jika anda mempunyai masalah balik, pergi untuk latihan isolasi atau isometrik seperti dinding duduk dan sambungan kaki.

• Jika anda mengalami masalah pinggul, pilih tekan kaki.

• Untuk hypertrophy kaki, lakukan kedua-dua squats dan menekan kaki.

• Untuk hypertrophy glute, fokus pada squats.

• Jika anda cuba untuk mendapatkan lebih kuat, pergi untuk deadlifts dan squats.

Kedua-dua latihan mempunyai kebaikan dan keburukan. Squats lebih unggul daripada akhbar kaki kerana mereka meningkatkan koordinasi dan keseimbangan. Latihan ini melibatkan seluruh tubuh anda. Melakukan squats adalah cara terbaik untuk membangunkan pangkalan yang baik. Sebaliknya, akhbar yang kurang membolehkan anda mengangkat lebih banyak berat badan, yang akan menyebabkan rangsangan setempat pada hamstrings, quads, dan betis. Ini akan menyebabkan badan yang lebih rendah. Selain itu, mesin akhbar kaki memberikan kedudukan dan keselamatan yang tepat. Oleh kerana anda menggunakan kembung dan glutes kurang, anda meletakkan lebih banyak penekanan pada quads.

Kesimpulannya

Akhbar kaki boleh digunakan bersama jongkong untuk meningkatkan hipertrofi quadriceps. Terdapat banyak sebab untuk menggabungkan kedua-dua latihan anda. Anda boleh melakukan kedua-dua latihan pada hari yang sama, atau menggantikan hari persekolahan dan kaki anda. Latihan kaki yang popular ini adalah kunci untuk quads serius jacked.