Terdapat contoh apabila anda tiba-tiba melihat bahawa anda mempunyai titik-titik merah di sekitar kawasan mata anda. Anda boleh cuba untuk berfikir tentang apa yang menyebabkannya di tempat pertama tetapi anda tidak boleh memikirkan apa-apa sebab mengapa anda akan memilikinya. Banyak kali, titik merah di bawah mata mungkin disebabkan oleh jerawat atau alergi terutama jika benjolan agak dinaikkan tetapi jika titik-titik kecil sepertinya tidak dibangkitkan apabila anda menyentuhnya, apa itu?

Terdapat saluran darah kecil di sekitar kawasan mata anda yang dipanggil kapilari dan apabila mereka terlalu banyak tegang, mereka boleh merosakkan dan berdarah kerana mereka sangat kecil. Pendarahan kemudian akan menunjukkan pada kulit anda sebagai merah, ungu atau coklat. Titik-titik akan muncul dalam kelompok pada masa-masa. Keadaan ini dikenali sebagai Petechiae.

Cara Menentukan Jika Anda Memiliki Petechiae

Anda perlu tahu sama ada anda berurusan dengan Petechiae supaya anda dapat mencari rawatan yang sesuai untuknya. Petechiae mungkin muncul di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan tetapi di muka, biasanya terdapat di bawah mata.

 • Titik kelihatan seperti ruam tetapi mungkin berbeza-beza sedikit warna.
 • Mereka rata untuk menyentuh.
 • Titik-titik akan muncul selepas anda melakukan sesuatu untuk memecahkan bahagian muka anda.

Jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai keadaan ini, jangan panik. Ingat bahawa ia adalah perkara biasa dan mungkin muncul kerana sebab yang berbeza.

Home Remedies For Pink Eye

Punca Titik Merah Di Bawah Mata

Petechiae boleh disebabkan oleh sebab-sebab yang berbeza seperti berikut

 • Melatih untuk Tempoh Masa Panjang

Kapilari boleh mengambil sedikit ketegangan dari semasa ke semasa tetapi jika anda memanjangkan tekanan, ini akan menyebabkan kapilari memecahkan. Beberapa aktiviti yang boleh menyebabkan ketegangan adalah seperti berikut:

 • Muntah
 • Melahirkan anak
 • Angkat berat
 • Menangis
 • Batuk

Terdapat beberapa orang yang agak tidak pasti mengapa muntah boleh menyebabkan Petechiae tetapi pada dasarnya apabila anda muntah, anda menggunakan banyak otot muka anda yang boleh menyebabkan kapilari.

Terdapat banyak penipis darah di pasaran yang diketahui menyebabkan Petechiae. Ini bermakna bahawa walaupun aktiviti yang sedikit boleh menyebabkan kapilari anda pecah. Selain daripada penipisan darah, ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan masalah adalah Penicillin, Quinine, Atropine dan Naproxen.

Terdapat kalanya kanak-kanak mungkin menjalani penyalahgunaan seperti dicekik atau dipukul dengan kuat di kawasan muka. Ini boleh menyebabkan Petechiae muncul di sekitar kawasan mata. Orang yang juga dicekik mungkin juga mengalami keadaan ini. Sekiranya berlaku kecederaan akibat kemalangan seperti kemalangan kereta

Tinggal di bawah sinar matahari terutamanya selepas tempoh cuaca sejuk yang panjang boleh menjadi luar biasa. Rasa matahari pada kulit anda boleh membuat anda berasa santai. Anda hanya perlu memohon semula cahaya matahari setiap 30 minit terutama jika anda tinggal terus di bawah matahari. Sebaik sahaja anda mula lupa menggunakan sunblock, anda akan mula membakar selaran matahari pada bahagian tubuh yang berlainan. Sesetengah orang yang mengalami selaran matahari yang teruk boleh juga membangunkan keadaan ini.

Terdapat penyakit yang berbeza yang boleh menyebabkan Petechiae sama ada virus, kulat atau bakteria. Beberapa contoh penyakit berjangkit adalah seperti berikut:

 • Meningococcemia
 • Mononucleosis
 • Strep Throat
 • Rocky Mountain Spotted Demam
 • Endokarditis

Ini hanya beberapa penyakit berjangkit yang boleh menyebabkan Petechiae. Adalah lebih baik jika anda berunding dengan doktor anda jika anda merasakan bahawa Petechiae anda disebabkan oleh sebarang penyakit berjangkit.

Beberapa Syarat Perubatan Lain

Walaupun penyakit yang anda miliki tidak menular, itu tidak bermakna bahawa tidak ada kemungkinan anda akan mempunyai Petechiae terutama di sekitar kawasan mata anda. Keadaan perubatan berikut boleh menyebabkan Petechiae:

 • Thrombocytopenia - Ini juga dikenali sebagai kiraan platelet rendah
 • Kekurangan Vitamin C
 • Kekurangan Vitamin K

Adalah penting bahawa anda akan mengetahui sebab keadaan kerana lebih kerap daripada tidak, ia tidak akan muncul tanpa sebab yang jelas. Jika penyebabnya serius, ia perlu dirawat dengan segera.

Punca lain dari titik-titik merah di bawah mata

Jika sekiranya titik-titik merah di bawah mata anda tidak rata untuk disentuh, mungkin ada sebab lain mengapa anda mempunyai mereka. Antara punca-punca kemungkinan titik merah pada mata adalah seperti berikut:

 • Jerawat - Ini adalah keadaan yang melanda banyak orang. Mereka mungkin muncul sebagai benang merah, sedap yang boleh membentuk seluruh muka dan bahkan di bahagian leher, belakang dan dada. Ini disebabkan oleh hormon tidak seimbang serta kebersihan yang tidak baik. Orang lain mendapat ini kerana ia berada dalam gen mereka. Walaupun kebanyakan orang yang mendapat jerawat adalah remaja yang sedang melewati masa akil baligh, orang dewasa biasanya mendapatkan jerawat juga.
 • Dermatitis   - Ini adalah keadaan yang digunakan untuk menggambarkan keradangan kulit secara tiba-tiba. Ini berlaku biasanya di bawah kawasan mata. Anda akan tahu jika anda mempunyai dermatitis jika titik-titik merah yang anda akan lihat di bawah kawasan mata anda biasanya gatal dan bengkak. Dermatitis boleh berlaku sebagai tindak balas kepada bahan-bahan yang berlainan.
 • Rosacea   - Ini adalah keadaan yang menjejaskan banyak wanita di seluruh dunia. Ini biasanya bermula di bahagian pipi di bawah mata dan ia akan merebak ke bahagian lain muka. Ini adalah keadaan yang tidak dapat sembuh pada masa kini tetapi ada beberapa ubat dan produk yang akan membantu kulit memperbaiki banyak.
 • Keratosis Pilaris   - Ini adalah sejenis keadaan kulit yang umumnya tidak berbahaya tetapi boleh menyebabkan ramai orang merasa sedar tentang penampilan mereka kerana kulit terasa seperti kertas pasir. Ini berlaku kerana terlalu banyak keratin yang tersangkut pada kulit. Keratin dalam jumlah normal adalah baik kerana ia dapat melindungi kulit daripada jangkitan tetapi terlalu banyak dapat menyebabkan kulit menjadi kasar.

Sekiranya anda mempunyai apa-apa syarat yang disebutkan di atas, ingat bahawa terdapat banyak ubat rumah yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki keadaan kulit anda. Jika anda tidak terlalu selesa dengan melakukan remedi rumah, anda juga mungkin mahu mencuba krim topikal yang boleh dibeli di kaunter. Pastikan anda berunding dengan doktor untuk mengetahui apakah punca titik merah di bawah mata anda.

Red Dots Under Eyes

Cara Merawat Titik Merah Di Bawah Mata Cepat

Ada kalanya anda boleh menunggu untuk Petechiae anda sembuh terutamanya jika mereka hanya disebabkan oleh keteguhan yang berpanjangan tetapi jika mereka berada di sana untuk beberapa waktu, perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah:

 1. Rujuk Doktor Anda tentang Apa Yang Anda Mengalami - Anda mungkin seorang yang sihat yang tiba-tiba terganggu oleh permulaan Petechiae dan anda ingin tahu apa yang telah menyebabkannya. Anda disyorkan untuk melakukan ini jika anda belum selesai menangis diri anda untuk tidur, muntah atau mengalami gangguan emosi hanya sehari atau beberapa jam titik-titik merah di bawah mata anda muncul. Anda akan tahu jika keadaan itu serius jika ia merangkumi sebahagian besar wajah anda. Doktor anda akan bertanya kepada anda jika anda mengalami kecederaan baru-baru ini atau jika anda mengambil ubat baru. Melalui jawapan anda, satu siri ujian mungkin diperlukan.
 2. Rawat Keadaan Anda   - Jika telah terbukti bahawa Petechiae anda dibawa oleh keadaan yang mendasari, anda perlu menyembuhkan keadaan itu untuk membuat Petechiae anda hilang. Rawatan yang boleh dilakukan bergantung kepada apa yang menyebabkannya.
 3. Jadilah lebih berhati-hati   - Ini benar terutama apabila anda semakin tua. Anda menjadi lebih mudah terkena bekuan darah terutama jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu yang memerlukan anda mengambil ubat. Jika anda tahu bahawa anda tidak boleh bergerak seperti yang anda lakukan sebelum ini, luangkan masa anda. Tiada sesiapa yang memaksa anda berbuat apa-apa.
 4. Biarkan Petechiae Heal anda   -Anda mungkin panik apabila anda melihat titik-titik di bawah mata anda bahawa anda akan meletakkan krim, minyak dan pelembap yang berbeza untuk membuat mereka pergi. Anda juga boleh membuat keputusan untuk menjadikannya kurang jelas. Ingat bahawa mereka akan hilang sendiri atau apabila anda mengetahui apa yang menyebabkan mereka, anda boleh menyasarkan keadaan itu untuk membantu titik-titik di bawah matamu hilang.
 5. Letakkan ais di bawah mata anda   - Anda perlu meletakkan sesuatu yang sejuk di bawah mata anda untuk membuat titik-titik merah hilang. Ingatlah bahawa melakukan ini tidak akan menyingkirkan sebab yang mendasari keadaan. Anda boleh meletakkan ais di bawah mata anda jika anda ingin menghalang permulaan Petechiae pada masa akan datang. Sebagai contoh, selepas menangis, anda boleh segera meletakkan ais di bawah mata anda. Ini akan membantu mengurangkan keradangan dan menghentikan kapilari daripada pendarahan keluar. Ingat, jangan letakkan ais di bawah matamu selama lebih dari 5 minit.

10 Home Remedies untuk Menghapuskan Mata Bengkak Cepat

10 Home Remedies untuk Menghapuskan Mata Bengkak Cepat

17 Home Remedies Asli untuk Pink Eye