Terdapat banyak orang yang mempunyai kecenderungan untuk melupakan keupayaan mereka untuk bergerak dan bersenang-senang diambil kerana mereka mengandaikan bahawa mereka akan sentiasa dapat melakukan ini. Mengalami kesakitan lutut tidak menyeronokkan terutamanya apabila anda mula merasakan sakit di belakang lutut anda. Kesakitan boleh menyebabkan anda lemas pergi ke tempat yang akan anda lawati. Kadang-kadang, ia mungkin menghalang anda meninggalkan rumah anda kerana kesakitan terlalu banyak.

Anda mungkin menganggap bahawa sakit di belakang lutut anda akhirnya akan hilang tetapi ini tidak selalu berlaku. Apabila anda mula merasa sakit di belakang lutut, ini bermakna anda mengalami sesuatu yang mungkin dianggap serius. Anda mungkin berfikir bahawa perkara terbaik untuk dilakukan ialah mengabaikan apa yang anda rasa tetapi ini tidak selalu berlaku. Adalah penting bahawa anda akan dapat mengetahui semua butir-butir yang anda dapati mengenainya.

Sakit Belakang Lutut

Berkenaan Sakit Belakang Lutut

Nyeri di belakang lutut juga dikenali sebagai sakit lutut posterior. Ini mungkin disebabkan oleh pelbagai perkara. Sebagai contoh, ada kalanya terdapat keadaan lutut yang terlibat. Lama kelamaan, dan ketika orang cuba mengabaikan sakit lutut, akhirnya akan menyebabkan kecederaan. Terdapat juga orang lain yang hanya menyedari bahawa kesakitan di belakang lutut adalah satu gejala keadaan yang boleh dicegah awal jika mereka bertindak pantas.

Beberapa gejala biasa yang dirasakan oleh orang apabila mereka mengalami sakit lutut adalah seperti berikut:

 • Sekatan pergerakan kerana sakit lutut
 • sakit yang tajam di belakang lutut
 • lutut bengkak

Jika sekiranya anda telah menguraikan apa yang lazim menyebabkan sakit lutut anda, anda perlu memikirkan perkara berikut:

 • Gejala yang biasanya anda rasakan.
 • Jenis kesakitan yang anda alami.Sakit boleh dirasai dalam pelbagai bentuk.

Kemungkinan Penyebab Nyeri di belakang Lutut

 1. arthritis

arthritis

Setiap kali perkataan 'arthritis' disebutkan, ini mungkin merujuk kepada kesakitan sendi tetapi kerana terdapat banyak jenis kesakitan sendi, ia boleh menggambarkan keadaan reumatik. Terdapat banyak orang di dunia yang menderita arthritis walaupun mereka tidak menyedarinya. Terdapat lebih banyak wanita yang dipengaruhi oleh keadaan ini berbanding lelaki. Pada masa lalu, arthritis dianggap sebagai penyakit yang hanya memberi kesan kepada mereka yang berumur 50 tahun ke atas tetapi sejak beberapa tahun yang lalu, telah diperhatikan bahawa walaupun mereka yang berusia di bawah 18 tahun kini menunjukkan beberapa gejala sakit sendi.

Walaupun tidak ada kajian yang mencukupi yang akan menunjukkan apa yang mungkin menyebabkan arthritis, ada beberapa orang yang mungkin mempunyai faktor yang akan membolehkan mereka diserang oleh artritis lebih kuat. Contohnya, mereka yang berlebihan berat badan atau gemuk mungkin memburukkan arthritis lutut. Terdapat juga beberapa orang yang telah menderita beberapa jenis lutut tertentu yang mungkin diserang lebih banyak oleh arthritis.

Terdapat beberapa orang yang mengalami keadaan yang begitu buruk sehingga mereka memilih untuk mendapatkan penggantian lutut supaya mereka dapat berjalan kembali tetapi ini juga boleh menjadi rumit kerana ia memerlukan beberapa terapi agar orang dapat terbiasa dengan lutut baru mereka. Bagi mereka yang tidak mempunyai arthritis yang serius, mereka mungkin dijelaskan beberapa ubat untuk kesakitan. Mereka yang berlebihan berat badan dikehendaki kehilangan sedikit berat badan kerana berat tambahan boleh menambah tekanan ke sendi. Selepas anda telah didiagnosis dengan arthritis, anda akan dikehendaki melakukan pemeriksaan rutin dengan doktor anda.

 1. Hamstring Kecederaan

Ini adalah keadaan yang juga dikenali sebagai Hamstring Tendonitis. Pada asasnya, anda akan tahu jika anda mempunyai keadaan ini apabila anda tiba-tiba merasakan bahawa lengan belakang anda terasa kaku dan anda hampir tidak dapat memindahkannya pada mulanya. Semasa anda meneruskan senaman anda atau semasa anda terus berjalan, anda akan melihat bahawa rasa sakit akan mula mereda dan anda boleh meneruskan dengan apa yang anda lakukan dengan mudah.

Ini adalah keadaan yang biasanya dirasakan oleh pelari yang suka mengambil bahagian dalam perlumbaan yang memerlukan masa berlalu untuk jangka masa yang panjang dan berjalan dengan cara yang salah. Ini bermakna bahawa pinggul biasanya tidak digunakan. Kerana ini sering dilakukan, hamstring akan mula merasakan keletihan dan tidak lagi berfungsi sebagaimana mestinya.

Rawatan yang mungkin untuk keadaan ini adalah menjalani analisa berjalan kaki. Ini akan membantu doktor anda mengetahui bahagian mana otot anda mengalami masalah dengan semua berjalan yang anda lakukan. Pada masa yang sama, mungkin terdapat rawatan yang akan disyorkan untuk memperkuat beberapa bahagian lutut.

Michele Olson, PhD telah mencipta satu gerakan yang boleh anda lakukan di rumah untuk merawat kecederaan hamstring.

 • Berbaring dengan belakang anda rata di atas lantai.
 • Letakkan tali rintangan pada lutut yang bengkok anda.
 • Cuba buka lutut anda dengan menolak terhadap band ini.

Ini boleh dilakukan setiap hari. Perlu ada tiga set 25 wakil setiap kali ini dilakukan.

 1. Lutut lutut

Lutut lutut

Anda akan menyedari bahawa anda mempunyai lutut lutut jika anda mengalami masalah berjalan dan membungkuk lutut anda. Ini berlaku apabila anda merobek atau meregangkan ligamen yang terdapat pada lutut anda. Jika anda tidak pasti apa ligamen, ini bertanggungjawab memastikan tulang anda akan diadakan bersama-sama. Mereka juga boleh menyokong bahagian lutut yang lain.

Anda boleh mendapatkan lutut lutut apabila anda membuat gerakan mendadak bahawa lutut dan ligamen anda belum siap lagi. Anda boleh melakukan ini apabila anda bermain sukan atau apabila anda melompat dan anda tanah dengan salah di atas tanah. Satu lagi sebab yang mungkin mengapa anda boleh mendapatkan lutut lutut adalah jika anda secara tidak sengaja memukul lutut anda terhadap objek keras. Ini mungkin berlaku apabila anda jatuh di tanah semasa lutut anda bengkok atau apabila anda ditolak ke dinding atau objek keras lain terlalu kuat.

Terdapat beberapa faktor yang boleh meningkatkan kebarangkalian bahawa anda akan mengalami lutut lutut seperti hakikat bahawa anda tidak meregang atau memanaskan badan sebelum melakukan apa-apa bentuk latihan. Ini juga boleh berlaku apabila anda melakukan terlalu banyak latihan.

Terdapat pelbagai jenis rawatan yang boleh didapati untuk lutut lutut anda bergantung kepada keparahannya. Ada kalanya anda memerlukan beberapa ubat untuk memperbaiki keadaan anda. Apabila keadaan itu benar-benar buruk, pembedahan mungkin diperlukan. Selepas pembedahan, terapi fizikal mungkin diperlukan supaya anda dapat mengawal kaki anda sekali lagi.

 1. Bakers Cyst

Anda akan tahu jika anda mempunyai keadaan ini apabila anda cuba meluruskan kaki anda dan apabila anda melakukannya, anda akan mula merasakan sesuatu yang terasa seperti benjolan di belakang lutut anda. Apabila anda cuba menyentuhnya, ia akan berasa seperti belon air.

Penyebab utama keadaan ini terlalu banyak berlari. Apabila orang berlari sepanjang masa, mereka mempunyai kecenderungan untuk menggerakkan kaki mereka dalam usul yang sangat berulang. Ini akan menjadikan tulang rawan gosok antara satu sama lain lebih kerap daripada yang sepatutnya. Akibatnya, topi posterior dan tisu lembut yang terletak di belakang lutut boleh menjadi radang.

Rawatan Kemungkinan: Untuk menghilangkan keadaan ini, perkara terbaik untuk dilakukan adalah untuk menghapuskan bendalir. Ini boleh dilakukan dengan mendapatkan suntikan untuk bahagian belakang lutut atau mempunyai cecair yang dikeluarkan dengan mendapatkan aspirasi. Satu lagi rawatan alternatif yang tersedia adalah untuk mendapatkan jenis urut khas yang boleh menjadi sangat berguna dalam mengeluarkan cecair yang tersangkut di lutut. Oleh kerana rawatan berterusan, kemungkinan cecair akan mula mereda mungkin tetapi ingat bahawa jika anda kembali menjalankan dan memperburuk keadaan kawasan yang terlibat, keadaan ini mungkin kembali.

 1. Posterior Cartilage / Meniskus Tear

Ini dikenali sebagai air mata yang berlaku di bahagian belakang rawan terutamanya berhampiran lapisan dalam sendi. Ini mungkin menjadi lebih teruk jika anda biasanya melakukan pelbagai aktiviti seperti berjalan dan berlari naik dan turun tangga. Anda boleh mengetahui sama ada anda mengalami keadaan ini jika selain daripada kesakitan di lutut, anda akan mengalami sedikit bengkak di belakang lutut. Anda juga mungkin menghadapi masalah untuk menekuk dan meluruskan lutut anda terutama jika anda melakukannya dengan cepat.

Ingat bahawa pembengkakan mungkin tidak berlaku segera. Malah anda mungkin dapat melakukan beberapa aktiviti normal anda walaupun anda sudah merasa sedikit kesakitan. Satu-satunya masa apabila anda tidak boleh bergerak lagi lagi adalah apabila terdapat keradangan yang terlibat.

Untuk membantu mengubati air mata ini, anda perlu mencari nasihat doktor kerana terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Pertama sekali, ada keperluan untuk mengetahui betapa besarnya air mata itu. Selepas itu, faktor lain juga akan dipertimbangkan seperti jantina, umur dan gaya hidup semasa anda. Ia mungkin agak sukar jika anda mengalami beberapa kecederaan yang berkaitan dengannya sebelum ini.

Terdapat juga bahagian dalam meniskus yang dikenali sebagai "zon putih." Ini boleh menjadi lebih sukar untuk menyembuhkan kerana darah tidak mengalir dengan bebas di sana. Ia tidak akan sembuh sendiri. Selain daripada pembedahan, anda mungkin dikehendaki oleh doktor anda untuk berehat pada waktu tertentu atau sekurang-kurangnya sehingga air mata menyembuhkan. Selepas penyembuhan luka, anda masih perlu menjalani terapi fizikal. Sekali lagi, ini bergantung pada keparahan air mata yang anda alami.

 1. Tendonitis

Tendonitis

Ada kemungkinan bahawa otot anak lembu ini akan menyeberang di belakang lutut dan menjadi dilampirkan kepada sendi lutut.Apabila ini berlaku sering, otot betis dan tendon akan menjadi tertekan.Ini adalah suatu keadaan yang biasanya dialami oleh penunggang basikal kerana pergerakan yang biasanya mereka lakukan dengan basikal mereka terutamanya jika mereka melakukannya kerap.

Untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku, anda perlu memastikan bahawa anda akan mudah menggunakan basikal anda. Pastikan kerusi anda tidak terlalu tinggi atau anda tidak terlalu jauh dari pedal anda. Tendonitis mungkin muncul jika anda tidak membiarkan otot-otot punggung anda melakukan tugas dan panduan mereka.

Untuk mengelakkan ini daripada berlaku, anda dikehendaki untuk berehat kaki anda selepas anda telah menaiki basikal anda untuk masa yang lama. Jika anda merasakan sedikit keradangan, anda juga mungkin perlu meletakkan ais di kawasan yang terpengaruh dari lutut anda. Memakai lengan mampatan pada lutut yang terjejas juga akan membuat perbezaan yang besar.

Perlu diingat bahawa hanya kerana anda mengalami sakit lutut, anda tidak akan dibenarkan bersenam lagi. Senaman boleh melakukan banyak untuk lutut anda dengan syarat anda tidak akan keterlaluan. Walaupun anda dikehendaki untuk berehat, jangan berhenti terlalu banyak sehingga titik bahawa anda akan menghentikan apa-apa pergerakan yang boleh anda lakukan di mana anda akan menggunakan kaki anda.

Untuk mengelakkan rasa pelbagai jenis sakit lutut, jangan lupa perhatikan berat badan anda. Anda tidak seharusnya berlebihan berat badan kerana ini boleh menyebabkan beberapa masalah dengan lutut anda. Anda tidak perlu mencapai berat ideal anda dengan segera. Sedikit penurunan berat badan sudah boleh membuat banyak perbezaan. Untuk membantu anda lanjut, dapatkan nasihat doktor anda tentang perkara yang perlu anda lakukan dan perkara-perkara yang harus anda elakkan untuk mengelakkan masalah dengan lutut anda.