Sesiapa yang pernah pingsan sepenuhnya memahami keinginan untuk menghilangkan diri dari sensasi yang dahsyat ini. Tidak ada yang lebih melemahkan daripada tindakan pengsan. Kadang-kadang anda tahu anda akan pingsan, dengan itu anda dengan cepat cuba mengubah apa sahaja yang mungkin menyebabkan anda rasa ini. Dan kemudian ada saat-saat yang jarang berlaku apabila anda berlutut dan kepala anda awan, kemudian BAM, anda berada di atas lantai.

Tetapi apa yang boleh anda lakukan terhadap pengsan?Terdapat beribu-ribu isteri-cerita dongeng, yang semua rakan anda adalah lebih daripada bersedia untuk memberitahu anda.Tetapi kebanyakan masa anda mengetahui bahawa mereka tidak bekerja, dan hanya penggunaannya adalah untuk membuat anda berasa seperti seorang yang bodoh sekitar rakan-rakan anda.Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ubat semula jadi untuk pengsan, dan bahan-bahan yang tidak termasuk penghinaan awam.

Pemulihan Home Untuk Pengsan

Bagi anda yang tidak biasa dengan apa yang pengsan sebenarnya, pada asasnya apabila seseorang melangkah keluar dan menjadi tidak sedarkan diri. Punca-punca untuk tingkah laku jenis ini boleh berbeza-beza kerana banyak perbezaan, dan kadang-kadang mengancam nyawa, pembolehubah. Sesetengah orang, apabila mereka menghadapi masalah saraf atau cemas dengan tekanan dan kebimbangan mereka dengan pengsan. Inilah cara badan mereka memilih untuk menangani lebih banyak kebimbangan.

Walau bagaimanapun, ini tidak begitu biasa, dan boleh dilihat lebih banyak dalam filem hitam dan putih lama daripada kehidupan sebenar. Namun, pengsan masih terlepas dari kehidupan seharian kita. Berikut adalah beberapa sebab lain mengapa orang pengsan, jika anda menjadi mangsa ini dan tidak betul-betul tahu kenapa, mungkin salah satu sebab ini adalah punca.

Sesetengah orang yang telah mengalami dengan pengsan mungkin mempunyai beberapa masalah lain.Masalah-masalah ini termasuk kejutan insulin, keletihan haba, sawan, histeria, anemia atau kekurangan oksigen . Semua ini adalah pembolehubah yang boleh menyebabkan seseorang menjadi lemah. Walau bagaimanapun, beberapa masalah ini boleh dicegah, sepertikeletihan haba   - dalam kebanyakan kes. Sekiranya anda sedang bekerja di luar bermain dengan rakan-rakan anda, dan anda mula berasa ringan dan mual, cari tempat teduh atau penyaman udara dengan cepat dan minum segelas air sejuk. Ini harus memandu anda dari ancaman pingsan.

Seseorang di sekeliling anda telah pingsan, apa yang perlu anda lakukan? Nah, terdapat beberapa rawatan semulajadi yang boleh dilakukan untuk membantu membawa seseorang keluar dari ejaan pengsan, atau membantu melindungi mereka jika mereka terdedah kepada pengsan. Walau bagaimanapun, jika anda berada di sekeliling seseorang ketika mereka pingsan ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan dengan segera.

 • Mulakan dengan memeriksa nadi mereka, denyutan jantung dan corak pernafasan mereka - memastikan bahawa segala-galanya adalah meletakkan dalam julat yang normal.Jika anda merasakan bahawa mana-mana daripada faktor-faktor ini tidak dalam operasi normal segera meminta bantuan kecemasan.
 • Biasanya percikan air sejuk di muka cukup untuk membawa seseorang keluar dari pengsan, tetapi ingat, jangan tenggelamkan mereka, cuma percikan mereka dengan ringan.
 • Memandangkan mereka sebanyak udara yang mungkin.Ini boleh dicapai dengan melonggarkan pakaian yang ketat, membuka tingkap dan pintu serta mempunyai orang lain berdiri di belakang, dalam usaha untuk membersihkan kawasan lapang untuk udara segar.
 • Jika tiada kerja di atas, daripada membuat tangan anda ke dalam genggaman dan sedikit menumbuk belakang mereka antara bahu untuk merangsang jantung.Sedikit paun!
 • Apabila orang yang telah pengsan terjaga, jika mereka mampu, mereka telah menghirup segelas air sejuk, dan cuba untuk memastikan mereka santai.
 • Jika ada, letakkan 8 titisan antispasmodic berwarna di bahagian belakang lidah.
 • Ada kalanya pernafasan buatan atau oksigen diperlukan (CPR). Apabila orang itu sedar lagi, cari sebab kekurangan oksigen mereka.
 • Jika anda, atau seseorang yang anda kenal, mempunyai banyak mantra pengsan, daripada minum teh yang diperbuat daripada yang berikut:
 1. Mint
 2. Rue
 3. Mistletoe
 4. Rosemary
 5. Cayenne.