Mnisbah akrilat memainkan peranan utama dalam kehilangan lemak dan bangunan otot. Walaupun benar bahawa keperluan makronutrien berbeza dari satu orang ke satu lagi, anda boleh memanipulasi nombor ini untuk mencapai matlamat kecergasan anda. Jika anda ingin menurunkan berat badan, kurangkan asupan karbohidrat harian anda. Makan lebih banyak protein dan lemak pada masa yang sama. Untuk pertumbuhan otot, gunakan lebih banyak protein dan karbohidrat. Campurkan lemak dengan karbohidrat dan anda akan mendapat berat badan, membangunkan rintangan insulin, dan meningkatkan kolesterol yang tidak baik.

Apakah Macronutrien?

Semua orang bercakap tentang kalori dan diet fad, tetapi hanya beberapa orang memberi tumpuan kepada makro mereka.Berapa banyak otot yang anda raih dan berapa banyak lemak yang anda boleh kehilangan bergantung sepenuhnya pada nisbah makronutrien dalam diet anda. Macronutrien termasuk protein, karbohidrat, dan lemak. Ini adalah satu-satunya nutrien yang memberikan kalori kalori anda. Sekiranya anda membaca sayaartikel sebelumnya, anda akan melihat bahawa 100 kalori bernilai karbohidrat akan memberi kesan kepada badan anda secara berlainan daripada 100 kalori bernilai protein. Nisbah macronutrien boleh membuat atau memecahkan diet anda.

Dalam sayajawatan sebelumnya, Saya telah menyebut jumlah kalori dalam makronutrien. Penting untuk mengingat nombor ini, tanpa mengira matlamat kecergasan anda.

• 1 gram protein menyediakan 4 kalori
  • 1 gram karbohidrat menyediakan 4 kalori
  • 1 gram lemak memberikan 9 kalori

Nisbah macronutrien adalah peratusan lemak, protein, dan karbohidrat dalam diet anda. Berbeza dengan kepercayaan popular, tidak ada nisbah macronutrient ajaib untuk penurunan berat badan. Untuk menentukan jumlah nutrien yang diperlukan, anda perlu mempertimbangkan usia anda, berat badan, jisim otot, tahap kecergasan dan matlamat.

Sesetengah orang kehilangan berat badan dengan melekat pada diet yang merangkumi 35% protein, 40% karbohidrat, dan 25% lemak. Lain-lain hanya menetapkan jumlah minimum protein dan karbohidrat. Mereka yang mengikuti diet ketogenik melekat pada lemak 75%, protein 25%, dan karbohidrat 5%.Tidak ada benar atau salah tepat apabila ia datang kepada makronutrien. Satu-satunya cara untuk mengetahui nisbah macronutrien ideal anda ialah melalui percubaan dan kesilapan.

Apakah Nisbah Macronutrien Terbaik untuk Kehilangan Lemak?

Terdapat banyak cara yang berbeza untuk menentukan nisbah macronutrien harian anda. Untuk menjaga sesuatu yang mudah, hitungkan nisbah harian protein dan karbohidrat anda berdasarkan berat badan anda, dan ambil kalori kalori dari lemak. Apabila mengira makro anda, tujuan sekurang-kurangnya:

• 1 gram PROTEIN per paun berat badan
  • 0.35 gram lemak setiap pon berat badan
  • 100-150 gram CARBS sehari untuk kekal sihat dan mengekalkan berat badan anda
  • 50-100 gram CARBS sehari untuk menurunkan berat badan dengan mudah
  • 20-50 gram CARBS sehari untuk ketosis dan kehilangan berat badan FAST

Berapa banyak karbohidrat yang anda harus makan bergantung kepada matlamat anda. Jika anda ingin kehilangan lemak dan mengekalkan otot, makan 50-100 gram karbohidrat setiap hari. Ini adalah rangkaian penyelenggaraan yang biasa untuk orang-orang yang carb sensitif. Jika anda ingin mendapatkan bentuk peraduan atau menurunkan berat badan dengan cepat, gunakan kurang daripada 50 gram karbohidrat sehari. Dengan cara ini anda akan mendapat ketosis, menghapuskan air yang berlebihan, dan membakar lemak dengan cepat.

Individu aktif yang ingin mengekalkan berat badan mereka harus makan 100 hingga 150 gram karbohidrat setiap hari. Untuk kehilangan lemak, turun 50 gram karbohidrat sehari.

Makro anda harus datang dari keseluruhan, makanan semulajadi seperti buah segar dan sayur-sayuran, telur, produk tenusu, ikan, daging tanpa lemak, kacang-kacangan, dan biji. Sekiranya anda mengambil karbohidrat daripada gula dan makanan ringan, akhirnya anda akan mendapat berat badan. Atlet dan pembina badan dengan peratusan lemak badan yang sangat rendah harus mengambil lebih banyak protein untuk mencegah kehilangan otot.

Intinya adalah bahawa nisbah makronutrien yang berbeza berfungsi untuk orang yang berlainan pada tahap yang berlainan dalam kemajuan mereka. Protein yang tinggi, diet karbohidrat yang rendah akan berfungsi hebat untuk orang gemuk. Walau bagaimanapun, diet yang sama boleh memberi kesan buruk pada pembina badan yang ingin mendapatkan otot.

Bermain dengan nisbah yang berbeza untuk mengetahui apa yang paling sesuai untuk badan anda. Ambil nutrien anda daripada makanan yang sebenar dan hindari alkohol, gula-gula, dan makanan yang diproses.