Aadakah anda tertanya-tanya bagaimana untuk mempercepatkan metabolisme dan membakar lemak? Lupakan pil diet, pembakar lemak, dan penggalak metabolisme yang dipanggil. Perkara-perkara ini mempunyai sedikit atau tiada hasil.Cara terbaik untuk meningkatkan kadar metabolik anda, seperti berpuasa berselang, latihan rintangan metabolik, MCT, dan berbasikal karbohidrat, sebenarnya kurang dikenali kepada orang ramai.  Atlet dan pembina badan telah menggunakan strategi ini selama beberapa dekad, tetapi kebanyakan orang tidak pernah mendengar tentang mereka.

Secara peribadi, saya telah mencuba setiap strategi ini dan mereka bekerja. Saya mendapat hasil yang terbaik dengan berpuasa berselang, terutamanya untuk memecahkan dataran kehilangan berat badan. Pelanggan saya sentiasa terkejut melihat bahawa mereka sebenarnya boleh kehilangan lemak dengan memuatkan karbohidrat sekali atau dua kali seminggu. Strategi ini dikenali sebagai berbasikal karbohidrat dan memberikan hasil yang menakjubkan.

Jadi, adakah anda bersedia untuk menumpahkan pound tambahan sekali dan untuk semua? Berikut adalah lima cara yang disokong sains untuk mempercepat metabolisme dan lemak obor:

Puasa Berselang

Banyak kajian telah menunjukkan bahawapuasa berselang-seli meningkatkan metabolisme dan membantu anda memecahkan dataran tinggi.  Apabila anda tidak makan selama sekurang-kurangnya 16 jam, kedai glikogen otot anda hampir kosong. Akibatnya, badan anda terpaksa menggunakan lemak tersimpan untuk tenaga.

Banyak atlet dan pembina badan takut bahawa puasa yang berselang-seli akan melambatkan metabolisme mereka dan menyebabkan kehilangan otot. Selagi anda tidak berpuasa selama lebih daripada tiga hari, tidak perlu risau.Metabolisme anda akan berkurangan hanya selepas 72-96 jam tanpa makanan.

Sejauh kehilangan otot, anda mungkin menghadapi masalah jika anda berpuasa selama 28 jam atau lebih.  Selepas 28 jam berpuasa, tubuh anda akan mula menggunakan kedai glikogen hati. Atas sebab ini, anda harus mempunyai makanan kaya protein dan / atau asid amino sebaik sahaja puasa anda selesai. Intinya ialahdiet berpuasa yang sekejap  mempercepat metabolisme, mengubah tubuh Anda menjadi mesin pembakaran lemak.

Carb Berbasikal

"carb cycling and metabolism"Adakah anda biasa dengan berbasikal karbohidrat? Pendekatan ini sangat popular di dunia bina badan. Ia juga merupakan pilihan kegemaran bagi mereka yang mengikuti diet ketogenik kitaran.Mengurangkan badan karbohidrat beberapa hari berturut-turut dan kemudian memuatkan karbohidrat selama satu atau dua hari akan memastikan metabolisme anda tinggi.  Hari karbohidrat yang tinggi harus diletakkan pada hari latihan berat anda. Apabila anda memuatkan karbohidrat, pengambilan lemak anda perlu disimpan sekurang-kurangnya.

Terdapat banyak cara untuk melaksanakan berbasikal karbohidrat. Contohnya, anda boleh makan kurang daripada 30 gram karbohidrat sehari selama lima hari berturut-turut, diikuti oleh dua hari berturut-turut karbohidrat. Lekatkan kalori harian anda dan pilih karbohidrat kompleks dari bijirin penuh, beras perang, pasta keseluruhan, ubi jalar, dan oatmeal. Sudah tentu, perkara-perkara yang sedikit rumit, tetapi itu cerita lain. Apa yang anda harus ingat adalah bahawa berbasikal karbohidrat adalah salah satu cara terbaik untuk mempercepatkan metabolisme anda dan membakar lebih banyak kalori.

MCT Oil

Minyak MCT (rantai medium trigliserida) telah mendapat banyak populariti sejak beberapa tahun yang lalu. Ini lemak penting boleh didapati dalam minyak kelapa dan minyak isirong sawit. Tidak seperti lemak lain, ia mudah dicerna dan dimetabolisme. MCT diangkut terus ke hati. Kompaun ini meningkatkan thermogenesis, menyebabkan tubuh anda membakar lebih banyak kalori sepanjang hari.

Penyelidikan menunjukkan bahawa minyak MCT meningkatkan metabolisme dan mempunyai selera makan yang kuat. Ia juga menguatkan sistem imun anda, mengurangkan risiko penyakit jantung, dan memberikan tenaga yang berkekalan. Ramai pesakit dengan penyakit gastrousus diberi makan dengan MCT kerana sebatian ini tidak memerlukan garam hempedu untuk penghadaman. Cara terbaik untuk mendapatkan MCT dalam diet anda ialah memasak dengan minyak kelapa, menambahnya kepada minuman ringan, atau menggunakannya dalam sup dan salad dressings.

Latihan Rintangan Metabolik

Latihan kekuatan meningkatkan metabolisme, menyebabkan tubuh anda membakar lemak lama selepas latihan anda selesai. Walau bagaimanapun, beberapa teknik senaman amat berkesan untuk kehilangan lemak. Ini termasuklatihan rintangan metabolik, yang menggabungkan kedua-dua latihan kardio dan kekuatan.  Jika anda bosan dengan rutin senaman lama anda, MRT adalah pilihan yang hebat.

Latihan semacam ini melibatkan supersets, rehat yang rendah dan pergerakan kompaun, litar, dan latihan jarak intensiti yang tinggi. Apabila dilakukan dengan betul, ia akan meningkatkan metabolisme anda dan meningkatkan keupayaan anda untuk membina otot. Untuk hasil yang terbaik, pastikan berat anda berat dan tempoh rehat anda pendek.

Sarapan Protein Tinggi

"high-protein breakfast"Makan protein pada waktu pagi adalah cara yang mudah tetapi berkesan untuk meningkatkan kadar metabolik anda.Metabolisme perlahan sering menunjukkan ketahanan insulin. Pada waktu pagi, tahap insulin anda tinggi. Sekiranya anda makan karbohidrat untuk sarapan, insulin akan meningkat lebih tinggi, menjadikan anda penat dan penat dengan tengah hari.  Saya sebenarnya membincangkan topik ini di sini:Ingin Lemak Lemak? Langkau Carbs di Sarapan!

Sarapan berprotein tinggi akan membuatkan anda lebih lama dan mempercepat metabolisme. Belum lagi anda akan mempunyai tenaga yang berterusan sepanjang hari. Makanan yang anda makan untuk sarapan pagi boleh meningkatkan atau melambatkan kadar metabolisme anda. Mungkin sudah tiba masanya untuk memikirkan semula sarapan gula tinggi, tinggi karbohidrat yang biasa digunakan. Bagel bertukar untuk bacon, telur, dan keju untuk memastikan tahap metabolisma anda tinggi dan membakar lemak.

Sumber:

//www.healthylivingheavylifting.com/unmasking-the-myths-behind-intermittent-fasting/

//www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23582559

//www.labrada.com/blog/lean-body-challenge-transformation-contest/carbohydrate-cycling/

//www.precisionnutrition.com/all-about-carb-cycling

//nutritionreview.org/2013/04/medium-chain-triglycerides-mcts