Ada kalanya anda tiba-tiba mendapati bahawa anda mempunyai titik-titik kecil yang kecil pada kulit anda. Terdapat banyak orang yang tidak dapat membantu tetapi mengadu tentang ini kerana titik-titik itu mungkin kelihatan sedap. Pada masa yang sama, mereka bimbang tentang apa yang mungkin membawa titik-titik kecil dan merah.Terdapat dua jenis titik merah yang boleh didapati pada kulit:

 • Papule - Titik merah pada kulit yang biasanya dibangkitkan.
 • Macule - Titik merah pada kulit adalah rata.

  Anda harus ingat bahawa ketika datang ke titik-titik kecil yang kecil, terdapat begitu banyak kemungkinan sebab untuk penampilan mereka. Ada kalanya penyebabnya sangat biasa seperti jerawat tetapi ada juga masa apabila titik merah pada kulit mungkin menandakan keadaan lain. Terdapat contoh apabila orang segera menjadi cemas apabila melihat titik merah pada kulit mereka kerana mereka tahu bahawa titik merah mungkin berkaitan dengan pelbagai keadaan kulit. Beberapa titik merah pada kulit mungkin sangat kecil tetapi mereka juga mungkin muncul dalam kelompok. Bagaimana titik merah akan muncul pada kulit akan bergantung kepada keadaan kulit yang anda miliki.

Gejala mungkin berkaitan dengan Tempat merah pada kulit

Terdapat beberapa gejala yang mungkin dialami bersama dengan titik-titik merah yang ada pada kulit anda seperti berikut:

 • Gatal-gatal
 • Melepuh Kulit
 • Penskalaan
 • Bengkak
 • Sakit

  Sekali lagi, jenis gejala yang anda alami akan bergantung pada keadaan yang menyebabkan anda mempunyai titik-titik kecil yang kecil pada kulit anda.

Punca Tempat merah pada kulit
Punca Tempat merah pada kulit (Google Images)

Punca biasa bagi Tempat merah pada kulit

Mari kita mulakan dengan menutup punca lazim bintik merah pada kulit

 1. Jerawat

Jerawat   adalah sejenis keradangan kulit biasa yang boleh bermula dari tahun-tahun remaja dan boleh dialami sepanjang tahun orang dewasa. Ini disebabkan oleh kelenjar minyak yang terlalu aktif. Terdapat beberapa orang yang boleh dengan mudah mendapatkan rawatan untuk jerawat walaupun bagi sesetengah orang, mengimbangi hormon mereka telah mengakibatkan kehilangan jerawat. Rawatan mungkin berbeza-beza bergantung pada keadaan orang tersebut.


 1. Alergi

  Terdapat beberapa orang yang mengalami alergi kerana terdedah kepada pelbagai faktor persekitaran seperti habuk. Kadang-kadang, alahan mungkin juga disebabkan oleh makanan yang dimakan oleh orang-orang. Selagi badan mengesan sesuatu sebagai bahan asing, ini mungkin telah menyebabkan alergi yang boleh menyebabkan beberapa titik merah kecil pada kulit.


 1. bisul

Tumis yang mungkin muncul pada kulit mungkin berbeza-beza. Sesetengahnya begitu kecil sehingga kelihatan seperti jerawat manakala yang lain menjadi besar kerana jumlah nanah yang boleh didapati di bawah mendidih. Terdapat beberapa orang yang pergi ke pakar dermatologi untuk merawat bisul mereka sementara sesetengah orang telah mencuba mengeluarkan bisul sendiri.


 1. Bites Bug

  Terdapat banyak serangga yang menggigit dan apabila mereka menggigit, bahagian kulit menjadi sedikit meradang dan menaikkan. Anda biasanya boleh memberitahu apa jenis bug yang digigit anda bergantung pada bagaimana gigitan seperti pada kulit anda.


 1. cacar air

  Ini adalah keadaan yang biasanya biasa berlaku di banyak kanak-kanak tetapi mungkin juga dialami oleh beberapa orang dewasa yang tidak pernah mengalami cacar air sebelum ini. Orang yang sudah memilikinya semasa mereka yang lebih muda kurang berkeupayaan untuk membangunkan keadaan itu lagi dalam tahun-tahun dewasa mereka. Bagi sesetengah orang yang ingin mencegah keadaan ini, mereka boleh menjalani beberapa tembakan untuk mengelakkan mereka daripada mendapat penyakit ini.


 1. Hubungi Dermatitis

  Terdapat bahan yang berbeza yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit dan beberapa orang yang menjadi terdedah kepada ini mungkin mempunyai dermatitis kontak. Jenis titik merah kecil yang muncul pada kulit biasanya kelihatan seperti mereka diletakkan bersama-sama dalam satu kawasan biasanya di kawasan yang telah terdedah kepada bahan berbahaya.


 1. Ruam Lampin

  Ini biasa bagi bayi dan anak-anak yang masih memakai lampin. Ada kalanya popok bukan bukti bocor sehingga kulit bayi dan anak-anak terdedah kepada bakteria dan kuman lain yang boleh menyebabkan kerengsaan. Terdapat juga orang dewasa yang mengalami keadaan ini ketika memakai pakaian yang ketat atau ketika mereka memakai pakaian basah untuk jangka waktu yang lama.


 1. Campak

  Ini adalah penyakit yang sangat berjangkit yang lebih biasa di kalangan kanak-kanak tetapi juga boleh dihubungi oleh orang dewasa yang belum pernah mengalami campak sebelum ini. Ada beberapa gejala yang berpengalaman dengan campak seperti demam, batuk dan hidung berair. Kebanyakan kanak-kanak dan orang dewasa yang mengidap penyakit campak telah merebak di seluruh badan mereka termasuk mulut dan lidah mereka.


  Punca Kemungkinan lain   Titik Merah Kecil pada Kulit   Sekarang bahawa anda sudah mengetahui beberapa keadaan kulit biasa yang mungkin menyebabkan bintik-bintik kecil, merah muncul pada kulit, lebih baik untuk meneroka sebab-sebab lain kemungkinan titik-titik merah sehingga anda akan mendapat maklumat yang anda perlukan.
 • Ubat-ubatan

Ada beberapa ubat yang boleh anda ambil yang boleh menyebabkan reaksi tertentu pada kulit anda. Ini termasuk penampilan titik-titik kecil dan merah walaupun anda tidak memilikinya pada permulaannya. Jika anda merasakan bahawa ubat-ubatan anda yang menyebabkan titik-titik kecil, merah, anda boleh meminta doktor anda untuk menukar ubat-ubatan anda secepat mungkin.


 • Petechiae

  Ini sering digambarkan sebagai patch kecil, merah yang boleh ditemui pada kulit. Sesetengah orang mula menganggap bahawa ini adalah ruam kerana ia muncul di kawasan tertentu kulit di mana ruam mungkin berlaku. Ingat bahawa walaupun mereka kelihatan seperti ruam, penampilan petechiae bermakna darah itu enggan mendaki di bawah kulit. Ini mungkin tanda keadaan yang serius. Sebagai contoh, sesetengah orang yang mempunyai leukemia biasanya mengalami gejala ini terlebih dahulu.


 • Penuaan

  Anda perlu ingat bahawa sebagai usia kulit anda, mungkin ada perkara yang berbeza yang akan anda alami pada kulit. Mempunyai benjolan merah pada kulit lebih kerap jika anda mempunyai kulit yang adil. Anda tidak perlu risau kerana benjolan merah ini biasanya akan hilang selepas beberapa waktu. Jika sekiranya mereka tidak pudar atau mereka menjadi lebih cerah, itulah masa yang perlu anda pergi ke pakar dermatologi anda.


 • Melanoma

  Terdapat beberapa orang yang membangun titik merah pada kulit mereka kerana melanoma yang merupakan jenis kanser kulit. Walaupun titik biasanya berwarna gelap dan mungkin kelihatan lebih ungu daripada merah pada masa-masa, sesetengah orang mungkin mengabaikannya terlebih dahulu sebagai titik-titik merah biasa. Jika sekiranya anda melihat tanda-tanda titik yang mencurigakan atau benjolan pada kulit anda, anda boleh menghubungi doktor anda dengan serta-merta. Ingat bahawa kanser kulit biasanya mudah dirawat selagi ia akan dirawat semasa tahap awal.

Titik Merah Kecil pada Kulit
Chilldren - Red Dots on Skin (Google Images)

Merawat Titik Kecil, Merah di Kulit

Adalah penting jika anda melihat tanda-tanda kecil, titik merah pada kulit anda, anda akan mencari bantuan doktor dengan serta-merta. Anda tidak akan tahu apa rawatan yang perlu anda lakukan kecuali anda sudah mengetahui punca yang tepat. Jika sekiranya anda hanya paranoid bahawa anda akan mendapat beberapa titik merah pada kulit anda, anda boleh menghalangnya daripada berlaku dengan memastikan bahawa anda akan menjaga diri anda dilindungi. Cuba tolak pendedahan anda terhadap sinaran berbahaya matahari. Anda juga mungkin ingin mendapatkan diri anda semalaman diperiksa setiap tahun supaya jika dalam hal terdapat sesuatu yang salah dengan anda, ia akan dikesan awal dan rawatan dapat dilakukan dengan mudah. Anda juga perlu berhati-hati kerana tertabrak objek keras yang berbeza atau mendedahkan diri kepada serangga akan meningkatkan peluang anda memperoleh titik-titik kecil dan merah pada kulit anda. Sudah tentu, untuk mengatasi beberapa keadaan kesihatan yang serius, adalah penting bahawa anda akan memberi perhatian kepada gaya hidup semasa anda. Perhatikan jenis makanan yang anda makan. Adakah anda hanya makan produk makanan yang sihat? Jika diet semasa anda terdiri daripada banyak makanan segera maka anda sudah boleh mengandalkan banyak keadaan lain yang anda mungkin tidak dapat melihat pada kulit anda.

 • Sapukan pelindung matahari pada kulit anda. Setiap kali anda keluar dan bila-bila anda tahu bahawa anda akan mendedahkan diri anda kepada cahaya matahari, memakai pelindung matahari.Anda juga boleh memakai topi untuk melindungi kulit dan rambut anda.
 • Hadkan pendedahan anda kepada sinar matahari. Anda disyorkan untuk mengelakkan matahari 10:00-14:00 kerana ini adalah masa yang apabila sinar matahari boleh menjadi terang.
 • Minum banyak jus buah semulajadi.   Terdapat kemungkinan besar bahawa kulit anda mungkin tidak mendapat jumlah vitamin dan nutrien yang diperlukan. Minum jus buah-buahan dan minuman vitamin. Ini pasti akan membantu.

  Dengan semua butir-butir yang anda pelajari, anda mungkin boleh mengenali titik-titik merah yang telah muncul di kulit anda dengan mudah. Dapatkan rawatan untuk titik-titik merah dengan segera jika perlu.