Adakah kentang sayuran? Selalu ada banyak perkara yang diperdebatkan orang biasanya. Sebagai contoh, terdapat banyak orang yang diberi makan pelbagai jenis fakta sejak beberapa tahun yang lalu. Akibatnya, orang kadang-kadang mempunyai fakta yang tidak boleh dianggap sebagai fakta kerana mereka tidak benar.

Ada orang yang telah membahaskan pelbagai perkara sejak beberapa tahun yang lalu dan salah satu perkara yang diperdebatkan orang adalah sama ada kentang adalah sayuran atau tidak. Adakah anda tertanya-tanya tentang ini juga? Mungkin anda sudah berhujah tentang perkara ini dengan orang lain. Sisi mana awak? Adakah anda percaya bahawa kentang adalah sayuran atau tidak?

Ada orang yang telah membahaskan tentang pelbagai perkara sejak beberapa tahun lalu dan salah satu daripada perkara-perkara yang orang berdebat mengenai sama ada kentang adalah sayur-sayuran atau tidak.Adakah anda tertanya-tanya tentang perkara ini serta?Mungkin anda telah berhujah mengenai ini dengan orang lain.Pihak mana yang anda?Adakah anda percaya bahawa kentang adalah sayur-sayuran atau tidak?

Adalah Potato A Sayur

Jika anda tertanya-tanya sama ada benar bahawa kentang adalah sayuran, anda harus ingat bahawa menurut beberapa laporan yang telah dibuat; kentang itu benar-benar sayuran. Ini sebenarnya sayur sayuran malam.

Ia mungkin menjadi kejutan kepada orang ramai bahawa semua sayur-sayuran yang terdapat di malam-malam yang tersedia, hanya kentang dan semua yang berkaitan dengannya adalah yang dimakan oleh manusia. Satu lagi contoh sayur sayuran malam adalah tembakau tetapi orang tidak benar-benar memakan tembakau. Sebaliknya, ini adalah asap kerana ia mempunyai kesan tertentu.

Mungkin terdapat kekeliruan dengan kentang yang merupakan sayuran atau buah kerana orang lain yang boleh dianggap sebagai sayuran seperti terung dan tomato sebenarnya buah-buahan. Anda mungkin mengelaskan produk makanan bergantung kepada jenis rasa yang mereka dapat memberi tetapi terung dan tomato dianggap buah kerana mereka mempunyai biji. Kentang adalah sayuran kerana ia tidak mengandungi benih.

Mungkin ada beberapa kekeliruan dengan kentang menjadi sayur-sayuran atau buah-buahan kerana orang lain yang boleh dianggap sebagai sayur-sayuran seperti terung dan tomato adalah buah-buahan sebenarnya.Anda mungkin mengklasifikasikan produk makanan bergantung kepada jenis rasa yang mereka boleh memberi tetapi terung dan tomato dianggap sebagai buah-buahan kerana mereka mempunyai benih.kentang adalah sayur-sayuran kerana ia tidak mengandungi apa-apa benih.

Pada masa ini, manusia telah memakan kentang untuk jangka masa yang panjang yang boleh menjadi agak mengejutkan bagi banyak orang mengapa kentang kadang-kadang dianggap sebagai berbahaya. Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan dengan kentang dari kentang tumbuk, kentang goreng dan juga kentang goreng.

Pada masa ini, manusia telah memakan kentang untuk tempoh masa yang panjang ia boleh menjadi agak mengejutkan bagi banyak rakyat mengapa kentang boleh kadang-kadang dianggap sebagai berbahaya.Sudah ada begitu banyak perkara yang boleh dilakukan dengan kentang dari kentang lenyek, kentang goreng dan juga coklat hash.

Bagi sesetengah orang yang selalu memakan kentang mentah atau mungkin memakan beberapa daun dan batang kentang tanpa memasak mereka, ini mungkin tidak terlalu membimbangkan tetapi telah terbukti bahawa orang ramai mendapat beberapa masalah kesihatan kerana ini. Ada yang melaporkan hanya mendapat beberapa gejala cirit-birit. Ada juga yang mengalami muntah kerana makan kentang mentah tetapi ada juga yang mati kerana itu.

Anda harus ingat bahawa apabila ia berkaitan dengan masalah ini dengan kentang, ini boleh diselesaikan hanya dengan mengeluarkan kulit kerana kebanyakan sebatian toksik boleh didapati di sana.

Selain warisan sebagai sebahagian daripada keluarga malam-malam, satu lagi sebab mengapa ia dianggap buruk untuk kesihatan adalah kerana jumlah racun perosak yang biasanya berlaku. Jika ia terdedah kepada banyak racun perosak, ia mempunyai keupayaan untuk mengambil jumlah sisa racun makhluk perosak ini. Sekiranya anda ingin mengelakkan kemungkinan ini, cari kentang yang dilabel sebagai organik. Ini bermakna bahawa kentang-kentang ini telah lama tumbuh tetapi pada masa yang sama, mereka tidak terdedah kepada sebarang racun perosak sama sekali.

Selain daripada warisan sebagai sebahagian daripada keluarga nightshade itu, satu lagi sebab mengapa ia dianggap sebagai tidak baik untuk kesihatan adalah kerana jumlah racun perosak yang ia biasanya mempunyai.Jika ia didedahkan kepada banyak racun perosak, ia mempunyai keupayaan untuk mengambil ini jumlah sisa racun perosak.Jika sekiranya anda ingin mengelakkan kemungkinan ini, cari kentang yang dilabel sebagai organik.Ini bermakna bahawa kentang ini telah mengambil masa yang lama untuk berkembang tetapi pada masa yang sama, mereka tidak terdedah kepada mana-mana racun perosak pada semua.

Selepas perkara-perkara yang telah anda pelajari di atas, anda mungkin tidak pasti jika terdapat beberapa kelebihan yang anda dapat dari makan kentang tetapi kajian menunjukkan bahawa masih terdapat beberapa faedah yang anda boleh dapatkan. Anda hanya perlu memastikan bahawa anda akan makan secara sederhana dan ini tidak akan menjadi masalah.

Berikut adalah beberapa kelebihan yang mungkin anda dapat:

  • Akan memberikan anda bahan api pantas - Jika dalam kes anda akan memerlukan sesuatu yang boleh membuat anda bertenaga untuk tempoh yang singkat, penggunaan kentang boleh memberi manfaat kepada anda.Anda akan segera berasa bertenaga supaya anda boleh meneruskan dengan tugas anda.
  • Mempunyai kanji tahan - Kanji boleh dianggap sebagai perkara yang tidak baik oleh ramai orang tetapi dengan cara yang, kanji tahan boleh memberi kesan yang agak serupa dengan serat.Ini bermakna bahawa selepas makan kentang, anda akan cenderung untuk berasa kenyang.Oleh itu, ini akan menghapuskan keperluan untuk anda untuk mengambil produk makanan lain yang anda tidak akan mendapat manfaat daripada.
  • Mengandungi karotenoid Karotenoid   diketahui sebagai inhibitor toksin yang mungkin menyebabkan beberapa masalah dalam tubuh. Pada masa yang sama, karotenoid boleh membantu menghalang keradangan saraf.
  • Mempunyai Kukoamine   - Jika anda adalah seseorang yang menderita hipertensi maka anda tahu bahawa Kukoamine adalah sebatian fenolik baru yang boleh menjadi sangat bermanfaat untuk anda.

Sekarang bahawa anda tahu kelebihan makan kentang, adakah anda sanggup mengambil peluang untuk makan kentang pada waktu sekarang?

Cara Memasak Kentang

Cara Memasak Kentang

Sekarang bahawa anda telah membuat keputusan sedar untuk mencuba memakan kentang sekali lagi, anda perlu ingat bahawa ada cara yang berbeza untuk memasaknya. Sekali lagi, ingat bahawa membuang kulit kentang boleh sangat membantu kerana ini dapat mengurangkan pendedahan anda terhadap sebatian yang akan menjadi toksik untuk anda.

  • Mengukus - Ini mungkin cara yang paling disyorkan untuk anda untuk memasak kentang kerana anda tidak akan dapat menambah beberapa lemak yang tidak sihat semasa memasak.Ini akan memastikan bahawa nutrien yang anda akan mencari dalam kentang masih akan tetap berlaku baginya.
  • Memanggang - Terdapat sesetengah orang yang gemar rasa kentang panggang terutamanya jika mereka telah melakukannya dalam perkhemahan tetapi ini tidak semestinya baik terutama jika kentang boleh dibakar.Ia mungkin bermula mengandungi karsinogen.
  • Menggoreng - Ini mungkin cara yang paling terkenal untuk memasak kentang kerana diakui, ini boleh menjadi lazat serta tetapi kesan-kesan buruk yang ini dapat memberikan dalam jangka masa panjang perlu diberi perhatian sewajarnya.Biasanya, masa yang anda belajar tentang jumlah kalori yang anda ambil kerana kentang goreng, anda akan kehilangan keinginan untuk makan kentang goreng sepanjang masa.

Sudah tentu, selain kaedah memasak yang disebutkan di atas, anda juga boleh memilih mendidih atau membakar kentang. Baking adalah baik-baik saja selagi anda akan menambah jumlah yang tepat untuk perisa kentang anda. Lebih baik jika anda dapat mengelakkan terlalu banyak garam dan mentega. Anda boleh menambah rasa lain. Mendidih biasanya akan membawa anda ke mash kentang anda. Sekali lagi, perasa yang akan anda masukkan akan banyak perkara.

Anda harus ingat bahawa pati tahan yang boleh didapati dalam kentang boleh sangat bermanfaat untuk anda. Jika anda ingin menjadi lebih terdedah kepadanya, anda mungkin perlu menyejukkan kentang anda terlebih dahulu sebelum anda memakannya. Sayur-sayuran ini mungkin tidak sihat seperti yang lain tetapi anda harus mengakui bahawa ia sungguh hebat.