Terdapat banyak orang yang tahu bahawa radang paru-paru adalah salah satu keadaan yang wujud pada masa ini. Ia adalah keradangan tisu paru-paru walaupun bukan sahaja disebabkan oleh virus, jangkitan dan bakteria. Masih ada sebab-sebab lain yang dapat berkembang menjadi keadaan penuh sesak nafas. Orang yang menderita radang paru-paru biasanya sukar untuk bernafas kerana kantung udara mereka biasanya dipenuhi dengan nanah.

Terdapat ramai orang yang tahu bahawa pneumonia merupakan salah satu daripada syarat-syarat yang wujud pada masa kini.Ia adalah keradangan pada tisu paru-paru walaupun ia bukan sahaja disebabkan oleh virus, jangkitan dan bakteria.Mungkin masih terdapat sebab-sebab lain yang boleh berkembang menjadi keadaan yang penuh ditiup.Orang yang mengalami radang paru-paru biasanya mendapati sukar untuk bernafas kerana pundi udara mereka biasanya menjadi penuh dengan nanah.

Terdapat punca-punca pneumonia yang berbeza. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia bukan sahaja disebabkan oleh virus, jangkitan dan bakteria. Terdapat jenis pneumonia lain yang juga disebabkan oleh kulat. Sesetengah mungkin juga mengalami radang paru-paru kerana pendedahan berterusan mereka terhadap produk kimia yang buruk bagi tubuh.

Terdapat sebab-sebab yang berbeza pneumonia.Seperti yang dinyatakan sebelum ini, ia bukan sahaja sepenuhnya disebabkan oleh virus, jangkitan dan bakteria.Terdapat lain-lain jenis radang paru-paru yang juga disebabkan oleh kulat.Ada juga yang boleh membangunkan pneumonia disebabkan pendedahan berterusan kepada bahan kimia yang tidak baik untuk badan.

Terdapat pelbagai jenis radang paru-paru yang boleh didapati seperti berikut:

 • Terdapat pelbagai jenis radang paru-paru yang boleh didapati seperti berikut:   - Inilah yang anda sebut pneumonia yang hanya memberi kesan kepada satu paru-paru.
 • - Ini adalah apa yang anda memanggil pneumonia yang hanya memberi kesan satu paru-paru. Pneumonia Double
 • - Ini adalah apa yang anda memanggil pneumonia yang memberi kesan kepada kedua-dua paru-paru. Lobar Pneumonia

Ada kalanya radang paru-paru hanya akan bermula dengan satu lobus atau satu paru-paru tetapi kerana rawatan tidak diambil segera, radang paru-paru akan mula menyebar dan menjadi lebih buruk. Pneumonia tidak akan tiba-tiba pergi sendiri. Sesetengah rawatan diperlukan untuk menyembuhkan keadaan.

Ada kalanya pneumonia hanya akan bermula dengan satu lobus atau paru-paru tetapi kerana rawatan tidak diambil dengan segera, radang paru-paru yang akan mula merebak dan menjadi lebih teruk.Pneumonia tidak akan tiba-tiba hilang dengan sendiri.Beberapa rawatan yang diperlukan untuk menyembuhkan keadaan.

Ada gejala yang berbeza yang mungkin anda rasakan apabila mengalami radang paru-paru seperti berikut:

 • Fever
 • Menggigil
 • menggigil
 • Kesukaran Pernafasan
 • Kelemahan
 • Sukar bernafas
 • Menggigil

Adalah jelas bahawa ini adalah simptom umum yang boleh dirasakan oleh orang apabila mereka mengalami keadaan lain. Ini adalah sebab mengapa anda mendapat pemeriksaan segera selepas merasakan gejala ini disyorkan.

Ia adalah jelas bahawa ini adalah gejala umum bahawa orang juga boleh rasa apabila mereka mengalami keadaan lain.Ini adalah sebab mengapa mendapat diri anda mengetahui serta merta selepas berasa gejala-gejala ini adalah disyorkan.

? Adakah Pneumonia Contagious Bagaimana Contagious adalah Pneumonia

Sesetengah orang cenderung menjadi keliru dengan bagaimana penyakit radang paru-paru mungkin kerana penyakit ini mungkin mudah mematikan. Ia semua bergantung kepada jenis radang paru-paru yang ada pada seseorang. Terdapat beberapa jenis radang paru-paru yang boleh menyerang orang dengan mudah kerana sistem imun mereka yang lemah.

Sesetengah orang cenderung untuk menjadi keliru dengan bagaimana pneumonia berjangkit mungkin kerana penyakit ini boleh bertukar maut dengan mudah.Ia semua bergantung kepada jenis radang paru-paru yang seseorang.Terdapat beberapa jenis radang paru-paru yang boleh menyerang orang mudah kerana sistem imun mereka yang lemah.radang paru-paru   boleh jadi seperti contohnya, mereka yang tidak dirawat lebih awal mungkin mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami jenis radang paru-paru yang lebih serius manakala mereka yang lebih tua mungkin juga sukar untuk pulih. Bagaimana sistem imun orang kuat juga akan memberi kesan kepada keterukan radang paru-paru yang orang akan mengalami.

Antara jenis radang paru-paru yang paling biasa adalah berikut:

 • Sebahagian daripada jenis yang paling biasa pneumonia berjangkit adalah seperti berikut:
 • Bakteria Pneumonia
 • Pneumonia Viral
 • Mycoplasma Pneumonia

Sebahagian daripada jenis yang paling biasa pneumonia berjangkit adalah seperti berikut:

Pneumonia bakteria jelas jenis pneumonia yang dibawa oleh bakteria. Keterukan keadaan ini sangat bergantung pada bakteria yang mensasarkan paru-paru. Bakteria yang kuat biasanya menyebabkan masalah yang sangat teruk. Terdapat dua jenis pneumonia bakteria. Yang pertama adalah Pneumonia Acquired Community atau (CAP) dan Streptoccocus Pneumonia.

Bagi CAP, ini adalah sejenis radang paru-paru yang mungkin diterima disebabkan oleh penetapan bahawa orang akan terdedah. Sebagai contoh, jika anda bernafas dalam titisan daripada batuk dan bersin, anda mungkin juga mengalami radang paru-paru. Untuk Streptoccocus Pneumonia, sebaliknya, ini adalah jenis radang paru-paru yang mungkin disebabkan oleh sejenis bakteria yang mungkin hidup di hidung dan tekak. Bakteria mungkin dapat menembusi paru-paru.

Bakteria Pneumonia

Punca utama radang paru-paru virus adalah kerana selsema dan selesema yang telah meningkat kerana rawatan tidak dilakukan dengan serta-merta. Apabila virus memasuki paru-paru, ini boleh menjadikan paru-paru menjadi radang dan orang akan mendapati ia lebih sukar untuk bernafas.

Punca utama pneumonia virus adalah kerana selsema mudah dan selesema yang telah dinaikkan kerana rawatan tidak dilakukan dengan segera.Apabila virus memasuki paru-paru, ini boleh membuat paru-paru menjadi radang dan orang akan merasa sukar untuk bernafas.

Satu jenis pneumonia yang kuat yang telah berjaya membunuh ramai orang adalah SARS. Ini adalah jenis virus yang mungkin bermula sebagai sesuatu yang serupa dengan selesema biasa tetapi ketika ia berlangsung, ia menjadi lebih kuat dan keadaannya akan bertambah buruk seiring dengan waktu. Jenis virus ini mula-mula ditemui pada tahun 2003. Terdapat banyak orang yang telah mati kerana keadaan ini. Walaupun ia lebih banyak berlaku pada awal tahun 2000, masih ada beberapa kes jenis pneumonia jenis virus yang dilaporkan pada masa ini.

Pneumonia Viral

Ini adalah jenis radang paru-paru yang sukar didiagnosis kerana ia tidak kelihatan sendiri pada mulanya. Ia hanya apabila ia sudah dalam peringkat lanjutan bahawa ia akan dikesan. Ini boleh menjadi masalah besar yang sering diperiksa. Perkara yang baik tentang jenis radang paru-paru ini adalah ringan walaupun ia mungkin dipindahkan dari satu orang ke orang lain.

Mycoplasma Pneumonia

Ini adalah jenis pneumonia yang biasanya tahan terhadap pelbagai jenis ubat. Jenis bakteria ini boleh hidup di kulit dan juga di hidung tetapi mungkin menyebabkan beberapa masalah selepas beberapa ketika. Ingatlah bahawa jenis radang paru-paru ini boleh menjadi lebih tahan terhadap ubat apabila antibiotik tidak digunakan dengan betul.

Lain-lain Jenis Pneumonia

Jenis-jenis Pneumonia

Selain daripada jenis utama pneumonia yang disebutkan di atas, masih ada jenis radang paru-paru lain yang mungkin tidak begitu popular seperti pneumonia berjalan. Ini sama dengan radang paru-paru bakteria tetapi perbezaan utama ialah ia tidak setakat bakteria biasa yang ada. Pneumonia berjalan mungkin mempunyai gejala berikut:

Ada kalanya orang yang mengalami jenis radang paru-paru ini mungkin mengalami ruam, cirit-birit dan bahkan kerongkong.

Kulat Pneumonia

Ini adalah satu lagi jenis radang paru-paru yang ada. Terdapat beberapa jenis kulat yang boleh menyebabkan radang paru-paru. Malah bernafas dalam kulat ini apabila anda mempunyai sistem imun yang kuat tidak akan menimbulkan masalah kerana kulat ini terdapat di udara. Anda hanya akan mempunyai masalah dengan ini apabila anda mempunyai sistem kekebalan yang bermasalah dan lemah.

Terdapat beberapa gejala yang mungkin dirasakan seperti berikut:

 • Sesak nafas
 • menggigil
 • Fever

Terdapat banyak orang yang mengalami radang paru-paru jamur yang kemajuan keadaan dengan serta-merta kerana sistem kekebalan mereka yang lemah. Sesetengah orang yang sudah mempunyai keadaan serius boleh mendapat jenis radang paru-paru ini. Ini menjelaskan mengapa orang yang telah melemahkan sistem imun disyorkan memakai topeng atau mengasingkan diri mereka.

Beberapa Komplikasi daripada Pneumonia

Anda harus ingat bahawa apabila anda mengalami radang paru-paru, anda akan mula merasa berbeza tetapi anda mungkin tidak menghiraukannya sebagai sesuatu yang mungkin datang dan pergi seperti selesema atau selesema. Sekiranya anda mengalami masalah selama tempoh masa yang panjang, anda harus segera pergi ke doktor.

Doktor biasanya akan melakukan ujian awal yang bermaksud bahawa anda perlu untuk bernafas dalam dan keluar manakala doktor meletakkan stetoskop di dada anda.Salah satu tanda-tanda bahawa anda sebenarnya mempunyai pneumonia adalah apabila sejenis letusan bunyi menjadi mendengar setiap kali anda bernafas.Jika sekiranya anda diuji positif untuk ini, ujian seterusnya yang anda perlu lakukan adalah seperti berikut:

 • X-Ray dada
 • Ujian darah
 • Ujian fizikal

Selepas semua ujian dilakukan, itulah masa apabila jenis pneumonia yang anda miliki akan ditentukan. Anda harus ingat bahawa apabila radang paru-paru anda tidak dirawat, terdapat kemungkinan besar anda akan mendapat banyak komplikasi dalam jangka masa panjang.

Pneumonia pada Kanak-kanak

Pneumonia pada Kanak-kanak

Sekiranya terdapat banyak orang yang mengalami kesukaran untuk pulih ketika mereka mengalami radang paru-paru, bayangkan betapa sukarnya bagi anak-anak. Terdapat kanak-kanak yang mati setiap tahun kerana pelbagai jenis radang paru-paru. Sebab mengapa lebih banyak kanak-kanak mati akibat radang paru-paru daripada orang dewasa terutamanya kerana gejala mereka tidak begitu jelas. Kebanyakan orang dewasa mengandaikan bahawa anak-anak mereka hanya mengalami masalah mudah.

Jika anda mengesyaki bahawa anak anda mempunyai radang paru-paru, anda perlu menghubungi doktor anda dengan segera supaya satu siri ujian akan dilakukan. Juga, sedar akan pelbagai gejala yang mungkin ditunjukkan oleh anak anda. Anda tidak boleh mengharapkan anak anda tidak cukup untuk tinggal di tempat tidur. Mungkin ada masa apabila mereka akan bertindak kuat tetapi sebenarnya, mereka sudah mengalami masalah. Ingat bahawa terdapat beberapa kanak-kanak yang mungkin lebih mudah mengalami radang paru-paru apabila mereka terdedah kepada anak-anak lain yang juga mempunyai keadaan.