Selalunya banyak orang yang berhujah mengenai jagung. Nampaknya ramai orang bingung tentang jagung apa. Ada yang tertanya-tanya jika jagung sebenarnya sayur-sayuran dan jika itu, jenis sayuran itu. Sesetengah orang mengatakan bahawa jagung sebenarnya bijirin. Sudah tentu, ada yang mengatakan bahawa jagung sebenarnya buah dan pelbagai hujah akan terus dan terus.

Terdapat sentiasa banyak orang-orang yang berdebat mengenai jagung.Ia seolah-olah bahawa banyak orang keliru dengan apa jagung.Ada yang tertanya-tanya jika jagung sebenarnya sayur-sayuran dan jika ia adalah, apa jenis sayur-sayuran adalah ia.Sesetengah orang mengatakan bahawa jagung sebenarnya sebutir.Sudah tentu, ada yang akan berkata bahawa jagung sebenarnya buah-buahan dan pelbagai hujah-hujah yang akan pergi pada dan pada.

Mungkin ada banyak orang yang mengatakan bahawa jagung itu benar-benar sayur-sayuran dan sesetengah orang sangat yakin mengenainya kerana mereka menganggap jagung sebagai 'sayuran' kegemaran mereka apabila ditanya tentangnya. Sekiranya anda melihat ciri-ciri jagung bagaimanapun, anda akan mengetahui bahawa ia dianggap lebih bijir dan bukan buah.

Adakah anda ingin tahu mengapa jagung dianggap bijirin? Ia adalah kerana komponennya. Cara ia menghasilkan semula boleh agak berbeza dari sebelumnya. Pertama sekali, anda perlu ingat bahawa ia menggunakan sistem pembiakannya untuk menghasilkan semula. Mengetahui ini, ia boleh dianggap sebagai buah tetapi kemudian, kerana jagung dianggap kering berbanding dengan buah-buahan lain, ia dikelaskan sebagai bijian.

Adakah anda ingin tahu mengapa jagung dianggap sebagai sebutir?Ia adalah kerana komponennya.Cara bahawa ia mengeluarkan semula boleh menjadi agak berbeza daripada sebelum ini.Pertama sekali, anda perlu ingat bahawa ia menggunakan sistem pembiakan dalam usaha untuk membiak.Mengetahui ini, ia boleh dianggap sebagai buah-buahan tetapi kemudian, kerana jagung dianggap sebagai kering berbanding buah-buahan lain, ia diklasifikasikan sebagai sebutir.

Sudah tentu, jika anda tidak percaya jenis ini penjelasan dan anda masih ingin terus percaya bahawa jagung adalah sayur-sayuran maka ia akan terpulang kepada anda.Ia akan menjadi sukar untuk percaya kepada sesuatu untuk masa yang lama hanya untuk menyedari kemudian bahawa kepercayaan anda tentang sesuatu yang agak berbeza.Apa yang penting sekarang adalah bahawa anda akan mengetahui lebih lanjut mengenainya dan kali ini, anda hanya akan mempelajari fakta-fakta.

Beberapa Fakta mengenai Jagung

 • Beberapa Fakta mengenai Jagung Jagung juga dikenali sebagai Maize di negara-negara berbahasa Inggeris yang lain.
 • Jagung pertama yang ada di Amerika Tengah.Ia juga pertama dituai di sana dan di Selatan Mexico.Dari kali pertama yang orang telah belajar bagaimana untuk memasak dan makan, orang telah mendapat ketagih dengannya.  Kebanyakan orang lebih suka makan jagung manis dan anda boleh membezakannya kerana warna kekuningannya. Walaupun jenis jagung manis mungkin sedikit putih dan melekit. Terdapat juga beberapa orang yang lebih suka jagung bayi walaupun ini hanya boleh dimakan apabila ia sudah di dalam tin. Jagung bayi mungkin manis atau asin bergantung kepada bagaimana ia dibungkus dan apa yang anda suka.
 • Kebanyakan orang lebih suka makan jagung manis dan anda boleh membezakannya kerana warna kuning itu.Walaupun jenis lain jagung manis mungkin sedikit putih dan melekit.Terdapat juga beberapa orang yang lebih suka jagung bayi lebih walaupun ini hanya boleh dimakan apabila ia sudah dalam tin.Baby jagung mungkin manis atau masin bergantung kepada bagaimana ia dibungkus dan apa keutamaan anda.
 • Terdapat beberapa saintis yang telah menjadi begitu berminat dengan jagung yang mereka telah mencipta pelbagai jagung yang super manis.Mereka membuat jenis jagung dengan sedikit gula supaya ia akan menjadi lebih manis apabila dimakan. Anda perlu ingat bahawa bagi setiap cawan jagung yang anda makan, anda mengambil kira-kira 175 kalori.
 • Ini mungkin mempunyai sedikit lebih banyak kalori daripada sayur-sayuran biasa anda tetapi jika anda suka rasa jagung dan anda tidak mengambil terlalu banyak, ini adalah masih lebih baik daripada makanan ringan yang lain yang anda mungkin berfikir makan untuk makanan ringan.
 • Jagung boleh terbaik digunakan selepas anda membelinya walaupun jika anda ingin memelihara kemanisan, anda perlu memastikan bahawa anda akan sejukkan terlebih dahulu sebelum anda boleh memasak.  Ramai orang suka mendidihnya di atas air tetapi ada juga yang akan memilih untuk memasaknya atau memasaknya. Terdapat rempah yang berbeza yang juga boleh ditambah kepada jagung tetapi rasa yang paling biasa adalah garam dan mentega. Sekiranya anda mahukan sesuatu yang berbeza, anda boleh memilih untuk menggosok jagung dengan lemon. Anda juga boleh menambah cabai cabai dan herba lain untuk membuatnya rasa yang berbeza. Anda mungkin terkejut dengan perisa yang anda akan temui.

Ramai orang lebih suka mendidih di atas air tetapi ada juga yang akan memilih untuk gelombang mikro atau grill ia.Terdapat rempah yang berbeza yang juga boleh ditambah ke jagung tetapi rasa yang paling biasa adalah garam dan mentega.Jika anda mahu sesuatu yang berbeza, anda boleh memilih untuk gosok jagung dengan lemon.Anda juga boleh tambah cili merah dan herba lain untuk membuat ia rasa yang berbeza.Anda mungkin terkejut dengan rasa yang anda akan datang dengan.

Kebaikan Jagung

Anda perlu ingat bahawa jagung yang memakan boleh datang dengan beberapa faedah. Adakah anda ingin tahu apa manfaatnya? Berikut adalah beberapa nutrien yang boleh anda harapkan untuk mendapatkan dari makan jagung:

 • Anda perlu ingat bahawa memakan jagung boleh datang dengan beberapa manfaat.Adakah anda ingin tahu apa manfaat akan menjadi?Berikut adalah beberapa nutrien yang anda boleh mengharapkan untuk mendapatkan daripada makan jagung: - Keperluan untuk serat sudah diketahui dengan jelas kerana tanpa serat, akan menjadi lebih sukar bagi tubuh untuk menstabilkan kadar gula darah sistem. Sekiranya anda cuba menurunkan berat badan, makan jagung boleh memberi manfaat kepada anda kerana ia mengandungi serat. Ini bermakna anda akan berasa lebih lama dan anda tidak akan mempunyai keinginan untuk makan apa-apa yang anda tidak sepatutnya makan.
 • Potasium - Ini adalah satu lagi nutrien yang boleh didapati di dalam produk makanan yang lain tetapi jika anda akan mengambil jagung, anda tahu bahawa ini adalah sesuatu yang anda akan mendapat juga.Kalium diketahui meningkatkan fungsi jantung.Pada masa yang sama, kalium boleh membuat tulang anda kuat.
 • Vitamin A - Anda mungkin sedar bahawa Vitamin A adalah salah satu vitamin yang diperlukan oleh tubuh, tetapi anda mungkin terkejut bahawa anda boleh mencari vitamin ini dalam jagung.Anda perlu ingat bahawa dengan mengambil Vitamin A, anda akan mengukuhkan saraf anda.Hal ini boleh menyebabkan anda untuk mempunyai badan yang lebih sihat secara keseluruhan.Jumlah Vitamin A yang anda perlukan setiap hari adalah berbeza bergantung kepada jantina anda.Anda mungkin memerlukan lebih Vitamin A apabila anda adalah seorang lelaki berbanding dengan apabila anda seorang wanita.

Kesan buruk Corn

Antara Kesan Buruk Corn

Walaupun jagung dikenali sebagai baik untuk kesihatan secara keseluruhan, memakan terlalu banyak juga boleh menjadi buruk bagi anda. Anda sepatutnya mengetahui kesan negatif jagung supaya anda dapat mengehadkan jumlah yang anda ambil.

 • Mengandungi Terlalu Banyak Pati - Hakikat bahawa ini mengandungi terlalu banyak kanji boleh membuat ia tidak sihat berbanding dengan produk makanan lain yang boleh anda ambil.Jika anda membandingkannya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran lain, ia mungkin tidak menjadi seperti yang sihat yang anda fikirkan.
 • Tinggi karbohidrat - Telah diketahui bahawa orang perlu mengambil karbohidrat untuk berasa bertenaga sepanjang hari tetapi terlalu banyak karbohidrat boleh menjadi buruk kerana mereka boleh bertukar kepada gula dan akhirnya akan membuat orang merasa kembung dan lemak.Memakan terlalu banyak jagung bermakna bahawa anda juga akan mengambil terlalu banyak karbohidrat dan ini sudah tentu, sesuatu yang anda harus mengelakkan.
 • Tidak Baik untuk pesakit kencing manis - Bagi orang yang mengidap penyakit kencing manis sama ada jenis 1 atau jenis 2, jagung boleh menjadi salah satu produk makanan yang harus dielakkan kerana ia mengandungi gula yang tidak akan memberi manfaat kepada seseorang yang mengidap penyakit kencing manis secara keseluruhan.

Bagi mereka yang suka jagung tetapi ingin makan tanpa lemak yang tidak diingini, salah satu produk berasaskan jagung yang paling disyorkan ialah jagung pop. Ingatlah bahawa jagung pop hanya boleh dimakan sebagai makanan ringan jika anda tidak akan menambah lemak atau lemak lain yang tidak sihat. Menambah beberapa natrium mungkin tidak terlalu berfaedah juga. Jagung mungkin bukan sayur-sayuran tetapi ia masih boleh dimakan dan dinikmati.