Sembelit adalah masalah yang menjengkelkan. Sekiranya anda sentiasa mengalami masalah sembelit, matlamat utama anda adalah memastikan anda melakukan sesuatu untuk melegakan masalah anda. Bagi orang yang tidak biasa sembelit, yang dijangkiti oleh sembelit boleh membuangnya dari gelung.

Alasan yang berbeza mengapa anda boleh sembuh

 • Makanan yang anda makan.Beberapa produk makanan yang diketahui biasanya menyebabkan sembelit.Ia boleh berbeza dari seorang ke seorang walaupun.Jika anda makan produk makanan yang tertentu dan anda melihat bahawa anda mempunyai masalah usus selepas itu, mengambil nota itu.
 • Mungkin ada ubat-ubatan yang anda alah kepada dan akan menyebabkan senak. Sekiranya ini berlaku, beritahu doktor anda mengenai perkara ini.
 • gaya hidup anda juga mungkin mempunyai kesan ke atas pergerakan usus anda.Jika anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, kemudian buang air besar anda akan menjadi lebih perlahan daripada sebelumnya.
 • Perubahan diet.Adakah anda baru saja mengubah diet anda?Mungkin anda telah sentiasa dimakan apa yang anda mahu kemudian anda tiba-tiba beralih kepada diet protein yang tinggi.Perubahan secara tiba-tiba boleh membuat ia lebih sukar untuk badan anda untuk menyesuaikan diri.

Masih ada alasan yang berbeza mengapa anda mungkin sembelit tetapi berita baiknya adalah bahawa terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan dan mengambil untuk membantu memberikan kelegaan yang anda perlukan. Jika anda tidak melegakan sembelit anda, ini akan membawa kepada buasir dan ini lebih tidak selesa daripada sembelit.

Anda mempunyai pilihan untuk mencuba ubat rumah yang berbeza atau anda juga boleh memilih untuk membeli julap dan menunggu untuk mendapatkan bantuan yang anda perlukan. Sekiranya ada satu ubat untuk sembelit yang diketahui orang, ia adalah jus epal. Ia boleh berfungsi dengan baik untuk bayi dan kanak-kanak tetapi akankah ia berfungsi untuk anda?

Adakah Apple Juice ubat yang baik untuk Sembelit

Adakah Apple Juice ubat yang baik untuk Sembelit?

Ramai orang menganggap bahawa jus epal adalah baik untuk sembelit kerana ini adalah kenyataan yang telah diteruskan. Jus epal boleh berkesan dalam melonggarkan perut anda tetapi ada beberapa kesan yang tidak diingini yang mungkin anda alami kerana mengambilnya?

Pada ketika ini anda mungkin berfikir bahawa tidak ada kesan yang mungkin dari mengambil jus epal kerana jus epal jelas telah diperolehi dari epal yang umumnya diketahui membantu anda mengurangkan perjalanan anda ke doktor, bukan? Nah, ya tetapi jus epal sudah mengandungi sorbitol yang merupakan sejenis julap tetapi ia tidak mengandungi jus prune. Agar jus epal mempunyai kesan julap, anda mungkin perlu mengambil kira-kira 4 gelas.

Satu lagi masalah dengan jus epal adalah fakta bahawa ia mungkin mengandungi banyak gula. Anda mungkin berfikir bahawa anda memerlukan jus epal tanpa gula tetapi walaupun ia tidak mengandung, ia masih mengandungi banyak gula. Anda tidak memerlukan kelebihan gula dalam sistem anda terutama kerana ini akan berubah menjadi lemak oleh badan anda.

Sudah tentu, anda mungkin berfikir bahawa meminum jus epal masih berbaloi kerana ia mengandungi pelbagai jenis vitamin yang diperlukan oleh badan serta serat. Sekiranya anda memakan epal, anda pasti akan mendapat semua perkara yang baik tetapi dengan jus epal, jumlah serat yang akan anda dapatkan.

Fakta yang jelas

Jika anda ingin mengambil sesuatu yang baik untuk sembelit, jus epal mungkin tidak ubat yang betul yang anda sedang mencari.  Sekiranya anda tidak terlalu suka makan buah-buahan segar, anda boleh cuba meminum jus prun sebagai gantinya kerana ini mengandungi lebih banyak sorbitol. Minum jus epal hanya boleh mengecewakan anda. Mungkin anda perlu tahu lebih lanjut mengenai perkara lain yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan bantuan daripada sembelit.

Pemulihan semula jadi lain Untuk Sembelit

Menghilangkan Sembelit

Oleh kerana anda sudah tahu bahawa jus epal mungkin tidak berfungsi untuk anda, ingatlah bahawa masih terdapat banyak ubat lain yang akan membantu melegakan anda dari sembelit anda:

 1. Lemon segar

Adakah anda tahu bahawa lemon adalah perangsang yang diketahui untuk sistem pencernaan anda?Ini boleh membantu menyingkirkan toksin yang telah terperangkap dalam kolon anda.Jika sekiranya anda tidak boleh mengambil tulenjus lemon   kerana anda mendapati ini terlalu masam, anda boleh mencampurkannya dengan sedikit air dan madu. Selagi anda masih akan mengambil jus lemon, ia akan mencukupi untuk melonggarkan perut anda dan membantu menghilangkan sembelit.

 1. Anda perlu ingat bahawa memakan jagung boleh datang dengan beberapa manfaat.Adakah anda ingin tahu apa manfaat akan menjadi?Berikut adalah beberapa nutrien yang anda boleh mengharapkan untuk mendapatkan daripada makan jagung:

Adakah anda ingin mengambil sesuatu yang boleh membantu membersihkan saluran pencernaan anda? Anda perlu mengambil serat untuk ini. Anda boleh mengharapkan najis anda akan meningkat. Ini juga dapat membantu saluran GI anda kerana serat menjadikannya lebih kuat sehingga dapat membantu memindahkan makanan di sepanjang sistem anda sehingga kotoran dieliminasi dari tubuh anda. Apabila mengambil serat, ingatlah untuk minum lebih banyak air untuk membantu badan anda mencerna racun dari badan anda dengan betul.

 1. Teh pudina

Ini teh yang selalu dikenali untuk membantu mengurangkan beberapa gejala yang disebabkan oleh sembelit. Oleh kerana pudina mengandungi mentol yang sangat berkesan dalam meredakan saluran pencernaan untuk membuat aliran najis secara bebas, anda akan dapat menyingkirkan sembelit anda sedikit selepas minum. Teh Mint boleh datang dengan banyak manfaat lain untuk badan anda juga.

 1. Baking Soda

Baking soda   juga dikenali sebagai natrium bikarbonat dan ini boleh membantu bertindak balas dengan asid yang terdapat di perut anda. Ia akan menghasilkan sedikit garam, karbon dioksida dan air yang boleh membantu menggalakkan pencernaan. Jika anda memilih untuk melakukan ini, campurkan baking soda dengan segelas air. Rasanya mungkin sedikit masin dan hambar pada masa yang sama tetapi anda tahu bahawa ini dapat membantu badan anda untuk mengeluarkan racun dari badan anda. Anda juga boleh mencuba ubat ini jika anda mengalami keasidan perut serta sakit perut ringan.

 1. Castor Oil

Anda mungkin tidak suka castor yang banyak kerana rasanya tetapi ini merupakan ubat yang terkenal dengan sembelit dan juga banyak perkara lain.Jika sekiranya anda ingin menggunakan ini sebagai julap, anda perlu ini semasa perut kosong.Anda perlu mengambil 1 - 2 sudu teh minyak kastor kualiti tulen dan tinggi untuk membuat ia berfungsi.

Jika dalam kes anda tidak terlalu selesa dengan mengambil beberapa produk untuk membantu menyingkirkan sembelit, anda hanya boleh menukar diet anda. Cuba mengelakkan produk makanan yang boleh memupuk sembelit. Pada masa yang sama, anda juga mungkin ingin menjalankan lebih daripada biasa. Semakin badan anda membakar kalori yang telah anda ambil, lebih banyak kemungkinan anda dapat mencerna makanan anda dengan betul.

Cuba Daripada Julap

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jika anda ingin penyelesaian mudah untuk sembelit anda, anda boleh mengambil julap. Kecantikan biasanya tidak seperti apa yang harus anda beralih kepada setiap kali anda berasa sembelit kerana mungkin menyebabkan anda menjadi bergantung kepadanya. Anda mungkin disyorkan untuk mengambilnya jika selepas melakukan beberapa remedi rumah, tiada apa yang berlaku.

Terdapat beberapa jenis julap yang perlu anda ketahui lebih lanjut mengenai:

 • Kecantikan Pelincir  - Berdasarkan nama itu, anda sudah boleh meneka bahawa ia akan membuat kot bangku dan akan menjadikannya lebih licin untuk membantu anda melewati najis lebih cepat daripada sebelumnya.
 • Laxatives Osmotic - Ini adalah berkesan dalam membuat cecair melalui usus anda supaya pencernaan akan digalakkan.Ini bukan untuk semua orang walaupun.Sebelum mengambil sebarang julap osmosis, tanya doktor anda mengenainya pertama.
 • Saline Laxatives  - Jika anda sudah biasa dengan Susu Magnesia maka anda mungkin telah mencuba julap ini sebelum ini. Ini berfungsi dengan mendapatkan air tambahan dari najis anda.
 • Juruterbang Pembentukan Bulk - ini juga dikenali sebagai makanan tambahan dan tidak semestinya julap.Secara umumnya, ini membantu dalam membuat najis lebih besar tetapi untuk membuat mereka lebih mudah untuk lulus, mereka juga lebih lembut.Hanya ingat bahawa terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku apabila anda mengambil ini jenis julap.
 • Laxative stimulant  - Jika anda ingin jenis julap yang akan menggalakkan najis anda keluar dari badan anda maka ini adalah yang terbaik untuk diambil. Ini akan membantu otot-otot usus anda untuk menolak najis.
 • Pelembut kendi - Ini mungkin akan disyorkan oleh doktor anda jika penyebab sembelit anda adalah pembedahan.Sesetengah wanita yang baru melahirkan anak juga boleh diberikan ubat ini.Secara umumnya, ini akan membantu melembutkan najis supaya anda tidak perlu menolak terlalu keras untuk menghilangkan daripada mereka.

Adalah jelas bahawa terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk membantu melepaskan diri dari sembelit anda. Mengapa anda perlu bergantung pada jus epal apabila terdapat banyak remedi rumah lain yang jelas lebih berkesan?