Sayarancangan diet berpuasa yang semakin nampak semakin semakin popular di kalangan atlet. Bolehkah anda membina otot dan kehilangan lemak tanpa makan setiap beberapa jam? Kebanyakan atlet bersekutu berpuasa dengan kehilangan otot atau katabolisme. Orang biasa berfikir berpuasa sebagai cara untuk menghilangkan toksin dan meningkatkan kesihatan mereka. Jadi, bagaimanakah kerja berpuasa yang berselang-seli? Adakah corak makan ini sesuai untuk pembina badan?

Mari kita mulakan dengan beberapa fakta yang cepat. Satu kajian yang dijalankan oleh Universiti Rochester telah menunjukkan bahawakadar metabolik meningkat selepas 36-48 jam berpuasa, dan menurun selepas 60 jam tanpa makanan. Di samping itu, badan memasuki mod kelaparan selepas tiga hari (72 jam puasa). Ini adalah apabila kehilangan otot berlaku. Oleh kerana kebanyakan orang tidak akan melangkau makanan selama lebih dari 36 jam, puasa yang berselang-seli adalah selamat dan tidak menyebabkan katabolisme.

Apakah Diet Puasa Berterusan?

Bertentangan dengan kepercayaan popular, puasa seketika tidak sebenarnya diet, tetapi pola makan.Keupayaan untuk pergi tanpa makanan untuk jangka masa yang panjang diwarisi dari nenek moyang kita.Kajian terbaru menunjukkan bahawa pelan diet berpuasa yang berselang-seli meningkatkan kesihatan dan komposisi badan, menyebabkan sedikit peningkatan kadar metabolisme. Ia juga boleh meningkatkan kepekaan insulin dan membantu pemakanan mengekalkan badan yang lebih leaner, lebih berotot dengan lemak badan yang kurang.

"the renegade diet"

Pada amnya, diet berpuasa yang berselang-seli merancang penggantian antara tempoh sekatan kalori yang melampau (puasa) dan makanan yang biasa. Mereka yang menyokong teori ini mendakwa bahawa puasa yang berselang-seling mendorong kenaikan otot dan kehilangan lemak. Metabolisme meningkat semasa berpuasa. Anda pada dasarnya menggantikan tempoh puasa dengan tetingkap makan.

Bina badan adalah berdasarkan idea makanan yang kecil dan kerap. Mempunyai beberapa makanan kecil sepanjang hari menjadikan metabolisme anda tinggi dan menghalang kehilangan otot. Makanan yang anda makan menyediakan tubuh anda dengan nutrien penting yang menyokong pertumbuhan dan pembaikan otot. Pendekatan ini meningkatkan tenaga anda dan tidak membebankan sistem pencernaan. Jadi apa gunanya berpuasa seketika?

Bagaimanakah Diet Puasa Berpuasa?

Pemakanan puasa yang berpecah-belah mungkin kelihatan seperti ini: cepat selama 16 jam, makan makanan biasa selama 8 jam seterusnya, dan kemudian cepat lagi.   Bilangan makanan tidak relevan. Puasa boleh berlangsung 16 hingga 36 jam. Pelan diet berpuasa yang berselang-seli datang dalam semua bentuk dan saiz, jadi anda perlu mencuba dan melihat apa yang paling sesuai untuk anda.

Penyelidikan menunjukkan bahawa berpuasa berselang-seli mengambil tubuh anda"Dari trek"   untuk seketika dan membantu mengurangkan lemak badan sambil mengekalkan kekuatan dan otot tanpa lemak.

Bunyi gila, bukan? Namun, banyak pembina badan dan individu yang menyedari kesihatan menyokong pemakanan puasa yang berselang-seli. Nampaknya bekerja dalam keadaan berpuasa memberi tenaga dan kekuatan letupan. Lain-lain mendakwa bahawa orang yang mengalami gejala hypoglycemic mungkin tidak bertindak balas dengan baik kepada pendekatan ini.

Manfaat Puasa Berselang-seli

Ada banyak kontroversi yang mengelilingi pelan diet puasa seketika yang paling popular serta selang puasa / pemakanan terbaik. Corak makan ini sesuai untuk mereka yang tidak mempunyai masa untuk merancang makanan mereka dan menjejaki makanan yang dimakan.

Faedah-faedah kesihatan yang berpotensi untuk pemakanan puasa seketika termasuk:

• Memastikan metabolisme kuat dan sihat
• Meningkatkan pengoksidaan asid lemak
• Mengurangkan tahap glukosa darah
• Meningkatkan tahap hormon pertumbuhan
• Meningkatkan kepekaan insulin
• Membantu membina otot dan kehilangan lemak
• Menghilangkan toksin dari badan
• Meningkatkan kesihatan otak
• Meningkatkan prestasi fizikal
• Meningkatkan komposisi badan
• Mengurangkan risiko kanser
• Meningkatkan pembakaran lemak
• Menurunkan tekanan darah
• Meningkatkan kawalan selera makan
• Menggalakkan kesihatan kardiovaskular
• Merangsang perolehan dan pembaikan selular
• Mengurangkan biomarka keradangan
• Melambatkan proses penuaan

Puasa berselang-seli mungkin kelihatan rumit, tetapi sebenarnya agak mudah. Jika anda biasanya makan malam pada pukul 7 malam dan sarapan pagi pada pukul 7 pagi pada hari berikutnya, anda berpuasa selama 12 jam.   Ini boleh jadi contoh puasa yang berselang-seli.   Ia sesuatu yang anda sudah lakukan - tidak setiap hari, tetapi agak kerap. Untuk meraih faedah berpuasa berselang, berhenti makan selepas 6 petang dan sarapan pagi pada 10 pagi pada hari berikutnya. Itulah 16 jam puasa dan 8 jam makan.

"eat stop eat"Untuk mengelakkan kehilangan otot, pemula harus memulakan dengan cepat percubaan dengan pergi selama 24 jam tanpa makanan. Mereka dibenarkan minum air. Sesetengah orang juga minum teh, smoothie buah / sayuran, kopi, dan glutamin. Pelan diet berpuasa yang berselang-seli agak kontroversi. Pendekatan ini memudahkan anda memukul makro harian anda dan mengekalkan atau membina otot. Sesiapa yang ingin menumpahkan lemak atau menghabiskan sedikit masa di dapur harus mencuba rancangan makan ini.

Sumber - Contoh pemakanan puasa seketika: