Glycerine bukan sahaja terkenal dengan tujuan perubatannya tetapi juga untuk pelbagai kegunaannya untuk kulit yang cantik. Ia biasanya digunakan sebagai pelembap kulit tetapi ada banyak perkara yang boleh ditawarkan daripada itu. Terdapat pelbagai cara termasuk gliserin dalam rutin kecantikan anda!

Glycerine boleh merangsang sel-sel kulit untuk menghidupkan semula sebab itulah banyak produk kulit termasuk gliserin dalam bahan-bahan mereka seperti lotion badan, scrub, topeng muka, sabun, pelembab, bahkan dalam shampoo dan conditioner. Menggunakan gliserin pada kulit boleh membawa kepada penampilan yang lebih sihat dan muda.

Apa itu Gliserin?

Apa itu Gliserin

Gliserin  adalah sebatian yang boleh dibentuk daripada produk semulajadi seperti minyak sayuran. Ia juga boleh disintesis daripada alkohol propilena. Glycerine, juga dikenali sebagai gliserol atau gliserin, digunakan bukan sahaja sebagai rawatan untuk masalah perubatan tetapi juga untuk tujuan kosmetik kerana kebanyakan orang tidak mengalami sebarang kerengsaan daripada gliserin. Walaupun gliserin melakukan fungsi yang sama dalam kosmetik dan produk lain, ia boleh diperolehi dari sumber yang berlainan.

Lemak Haiwan -Glycerine juga boleh didapati dari sabun lemak haiwan. Ia berasal dari trigliserida haiwan, sejenis molekul lemak yang biasanya terdapat dalam darah haiwan. Ia juga merupakan komponen utama tisu lemak haiwan. Ia mengandungi tiga rantai asid lemak yang semuanya dikaitkan dengan tulang belakang gliserol. Apabila pembuatan sabun, ikatan yang memegang asid lemak ke gliserol dipecah menjadi gliserin. Gliserin yang berasal dari lemak haiwan dilabel "gliserin".

Minyak Sayuran  - Satu lagi sumber gliserin ialah gliserin sayuran. Lipid tumbuhan juga disimpan sebagai trigliserida. Trigliserida dari tumbuh-tumbuhan adalah berbeza daripada haiwan kerana rantai asid lemak. Dalam tumbuhan, trigliserida biasanya mempunyai rantai asid lemak tak tepu. Ini juga digunakan untuk membuat sabun. Produk gliserin yang berasal dari minyak sayuran dilabelkan sebagai "sayur gliserin".

Petroleum -Glycerine juga boleh berasal dari sumber sintetik dari makmal seperti produk tindak balas kimia yang bermula dengan petroleum. Memandangkan permintaan terhadap petroleum sintetik berkurangan, kemungkinan bahawa gliserin semula jadi akan digunakan dalam industri.

Ciri-ciri Gliserin

 • Larut air  - Ia larut dalam air dan oleh itu digunakan untuk banyak kosmetik dan produk farmaseutikal.
 • Bukan toksik dan topikal  - Ini boleh digunakan sama ada secara dalaman atau luaran. Malah orang yang mempunyai kulit sensitif boleh menggunakan gliserin!
 • Kotor  - Glycerine adalah likat walaupun dalam suhu normal. Ia tebal yang boleh dicurahkan dengan perlahan. Ciri ini membantu apabila menggunakannya dalam makanan.
 • Hygrosopic  - Ini menyerap kelembapan yang boleh digunakan untuk mengekalkan kulit dan badan yang lembap!
 • Bio serasi  - Tisu hidup seperti otot serasi dengan gliserin. Ia juga digunakan sebagai pengisi di dalam badan.
 • Pelincir- Ia tidak mudah mengoksida yang menjadikannya pelincir yang hebat.

Penggunaan dan Manfaat Gliserin untuk Kulit

Gliserin selamat digunakan. Termasuk gliserin ke dalam rejim penjagaan kulit anda boleh membawa kepada kulit yang lebih sihat, bersinar, licin dan fleksibel. Inilah kegunaan dan manfaat gliserin untuk kulit!
# 1 Pelembap

Pelembap dan Bibir Bibir
Glycerine adalah salah satu pelembap terbaik pada kulit. Oleh kerana gliserin mempunyai sifat-sifat Humektan, pengekalan air di dalam lapisan kulit adalah mungkin. Ia juga mempunyai ciri-ciri hygroscopic yang boleh menjadikan kulit menyerap air dari udara sambil mengeluarkan tanda kering dan membosankan pada kulit. Ini sesuai untuk digunakan terutamanya semasa musim sejuk apabila kulit cenderung menjadi kering. Kulit anda akan tetap dipelihara, lembut dan lembap seperti tidak pernah sebelum ini! Berikut adalah beberapa cara untuk memohon gliserin:

 • Anda boleh memohon gliserin secara langsung pada kulit anda. Anda akan merasakan kulit menjadi lebih lembut dan lembut. Kulit anda segera terhidrasi.
 • Anda juga boleh mencampurkannya dengan krim harian atau gel mandi anda.
 • Cara lain ialah pencampuran gliserin dan air naik bersama-sama. Sapukan campuran pada hari dan malam wajah anda!
 • Tuang 200 - 250 ml gliserin dalam mangkuk dan tambah dua sudu jus kapur. Campurkan dengan baik dalam gelas dan sapukan sebelum tidur.
 • Ambil satu sudu setiap gliserin, vitamin E dan Vaseline. Sapukan campuran pada kulit anda sebelum mandi!

# 2 Melembutkan Kulit
Kulit mula menjadi membosankan ketika usia. Pengeluaran kolagen adalah rendah yang boleh menjadikan kulit kering dan kasar. Ia juga boleh membuat kulit menjadi terdedah kepada kerengsaan dan keadaan kulit yang lain. Nasib baik, gliserin dapat membantu mengekalkan kelancaran kulit! Ia juga boleh mencegah keadaan kulit yang berkaitan dengan kekeringan. Ia boleh membantu anda menjadikan wajah dan kulit anda licin dengan memperbaiki sel-sel kulit yang rosak.

Oleh itu, gliserin sangat baik untuk kulit. Ia perlu digunakan juga pada patch kulit kasar seperti lutut dan siku. Untuk penambahbaikan secara keseluruhan, aplikasi biasa diperlukan.

Kulit berminyakjuga boleh membuat kulit kelihatan kusam yang juga membuatnya mudah melakukan keadaan seperti kemerahan, kerengsaan dan jerawat. Gliserin juga boleh digunakan secara kerap untuk menghalang masalah ini daripada berlaku. Gliserin juga membantu dengan mengisi liang-liang mikroskopik!

# 3 Rawatan Anti-penuaan
Ini hebat untuk menjaga kulit lembut dan bebas daripada garis halus dan kedut. Kesan anti-penuaan gliserin untuk kulit adalah penting untuk kulit semua peringkat umur! Keretakan mikroskopik pada kulit boleh diisi.

Kerana gliserin mempunyai ciri-ciri anti-penuaan, ia dapat menjadikan kulit berasa lebih lembut dan halus. Ramai krim mengandungi gliserin kerana faktor anti-penuaannya. Berikut adalah beberapa cara untuk menambah gliserin dalam rejim anti-penuaan anda:

 • Tambah vitamin E atau minyak ikan untuk gliserin dan urut perlahan-lahan pada kulit.
 • Dalam mangkuk, pecahkan telur dan tambah satu sudu madu. Tambah satu sudu teh gliserin dan kacau dengan baik. Sapukan campuran di muka anda dan urut dengan gerakan bulat. Biarkan selama sekurang-kurangnya dua puluh minit sebelum dibilas dengan air suam. Putih telur juga boleh membantu mengeluarkan kotoran yang dapat mengekalkan kelembutan dan kebersihan kulit.

# 4 Rawatan untuk Jerawat

Dapatkan sembuh Parut Jerawat
Kaya dengan sifat anti-bakteria, gliserin juga bolehmerawat jerawat dan jerawat. Anda boleh memohon pada jerawat dan tanda-tanda lain untuk membuatnya hilang.

Langkah 1: Cara lain adalah dengan campuran satu sudu gliserin, ½ sudu serbuk boraks dan kapur barus dalam busur. Tambah secawan air dan campurkan semuanya bersama-sama.

Langkah 2: Sapukan campuran di muka anda dan biarkan selama beberapa minit.

Langkah 3: Bilas dengan air suam. Selepas beberapa minit, basuh muka anda lagi tetapi dengan air sejuk kali ini untuk menutup liang-liang anda.
# 5 Pembersih Muka Besar
Glycerin bertindak sebagai pembersih untuk mengeluarkan habuk dan kotoran dari kulit. Berikut adalah beberapa cara untuk menggunakan gliserin sebagai pembersih:

 • Campurkan gliserin dengan rosewater dan gunakannya sebagai pembersih. Sebelum tidur, buang wajah anda dengan campuran untuk membersihkan muka dan liang-liang.
 • Dalam mangkuk kecil, campurkan satu sudu gliserin dan tiga sudu susu mentah. Sapukan campuran pada muka anda menggunakan pad kapas atau bola kapas. Lap muka anda dan biarkan ia kering. Sapukan campuran yang sama di wajah anda dan biarkan ia dalam sekelip mata.
 • Anda juga boleh menggabungkan gliserin dan jus oren atau buah sitrus lain sebagai pembersih muka. Dalam mangkuk, tambahkan dua sudu meja gliserin dan satu sudu teh segar. Campurkan dengan baik dan tambah lebih banyak frits untuk menjadikannya susu. Sapukan semalaman dan keluarkannya dengan tuala hangat pada waktu pagi.

# 6 Penyembuhan Blackheads dengan Gliserin

Sembuh Blackheads
Campurkan gliserin, tanah penuh dan serbuk badam bersama-sama. Sapukan campuran di wajah anda terutamanya di kawasan dengan whitehead dan blackheads. Pastikan topeng selama sekurang-kurangnya tiga puluh minit dan gosok perlahan-lahan apabila mengeluarkan topengkeluarkan bintik hitam.
# 7 Buat Toner Wajah Semulajadi
Glycerine mempunyai sifat pembersihan. Ia juga digunakan untuk toning warna kulit. Glycerine menghidupkan nada kulit dengan membuat kulit kelihatan lebih baik dan lebih cerah! Ia boleh mengurangkan kecacatan dan bintik-bintik gelap. Berikut adalah dua cara untuk menggunakan gliserin sebagai toner muka semula jadi.

 • Campurkan ¼ cawan gliserin dengan 1 ½ cawan air mawar. Sapukan pada muka anda dengan lembut. Anda juga boleh menyimpannya dalam botol semburan untuk kegunaan yang lebih mudah.
 • Pilihan lain ialah campuran gliserin dan cuka sari apel. Campurkan dua dalam ukuran yang sama dan terpakai di muka anda. Biarkan pada kulit anda tanpa membilasnya.
 • Anda juga boleh mencampurkan dengan limau. Dab sepotong bola kapas ke dalam campuran dan buang kotoran dan debu di wajah anda. Anda boleh melakukan ini setiap malam sebelum waktu tidur untuk memastikan kulit anda bersih dan segar!

# 8 Skin Protectant
Kerana keupayaan gliserin untuk menghidrat kulit semasa mengisi retak pada kulit pengering, ia berfungsi sebagai pelindung kulit dengan menjaga kulit utuh. Kulit luar adalah halangan semulajadi dari bahan cemar dan bahan pencemar lain yang boleh menyebabkan penyakit. Ini boleh menyelamatkan kulit anda dari kemungkinan penyakit kulit.
# 9 Skin Lightening

Pemulihan Rumah untuk Memutihkan Kulit
Salah satu kegunaan gliserin yang popular adalah untukmencerahkan kulit. Gliserin boleh melindungi kulit dari penyamakan sementara mengeluarkan kotoran tersumbat dari sel-sel. Ini boleh membawa kepada kulit yang lebih cerah dan jelas! Ciri-ciri pembersihan yang membayangkan ia gliserin dapat membantu kulit mempunyai naungan lebih ringan.
# 10 Maturasi Sel
Gliserin sangat berkesan dalam pematangan sel. Ia boleh digunakan di atas kulit berminyak untuk menghilangkan masalah kulit yang mungkin. Anda juga boleh terus jerawat, jerawat dan komedo di teluk!

Manfaat Rambut Glycerine

Remedi Rumah Pertumbuhan Rambut

# 1 Rambut Terangsang
Sama seperti kulit, rambut juga memerlukan kelembapan! Ramai di antara kita yang bimbang tentang rambut kering dan keriting. Rambut kering menyebabkan kerosakan rambut dan keguguran rambut. Hanya sapukan beberapa gliserin pada rambut anda dan urutnya selama beberapa minit. Ini boleh memastikan rambut anda berkilat sepanjang hari.
# 2 Keluarkan Kelemumur dengan Gliserin
Ketombe adalah salah satu masalah utama individu. Menghentikan kelemumur agak mudah dengan gliserin. Glycerine mempunyai ciri-ciri anti-kulat yang dapat membantu merawat kulit kepala gatal dan gatal. Anda boleh menggunakannya secara teratur pada rambut anda. Hanya tambah sedikit titis minyak esensial untuk gliserin dan sapukan secara langsung pada rambut.
# 3 Split Ends
Pencemaran, cara yang salah untuk memberus rambut dan faktor-faktor lain membawa kepada perpecahan. Glycerine juga berkuat kuasa dalam memerangi hujung perpecahan yang menghalang pertumbuhan rambut. Anda juga boleh menambah minyak pati kegemaran anda untuk menjadikannya lebih berkesan!
# 4 Menggayakan rambut anda
Apabila menggayakan rambut anda, anda juga boleh menggabungkan gliserin dengan semburan air anda. Ini boleh membantu anda mencapai gaya yang lebih baik sambil mengekalkan rambut terhidrat! Anda juga boleh menggunakan gliserin sebagai cuti di kondisioner untuk memastikan rambut anda licin dan mudah diurus!
# 5 Menghapuskan Gatal
Semasa musim sejuk, lapisan kulit cenderung kering. Malah kulit kepala menjadi kering yang menyebabkan gatal-gatal. Menggunakan gliserin pada kulit kepala anda boleh membantu melegakan gatal-gatal sambil mengekalkan kulit kepala yang sihat dan lembap.
# 6 Menyimpan Panjang Rambut
Rambut yang sihat cenderung berkembang lebih cepat daripada rambut kusam. Jika anda bermimpi mempunyai rambut seperti ikan duyung, panjang dan berkilat, gliserin boleh menjadi teman terbaik anda! Gliserin membantu bukan sahaja melembapkan kulit tetapi juga rambut. Ini merangsang pertumbuhan rambut yang boleh menyebabkan rambut lebih lama.
# 7 Rambut Semburan
Anda boleh menggunakannya sebagai semburan rambut dengan mencampurkan jumlah yang sama air dan gliserin dalam botol semburan. Sapukan rambut anda untuk mengekalkan gaya anda! Ia berkesan sebagai penghawa rambut.

Peringatan Tambahan:

 • Sebelum menggunakan gliserin secara langsung pada muka anda, cairkannya dengan air. Ia juga terbaik jika anda boleh menggunakan air mawar.
 • Jangan letakkan gliserin terlalu banyak untuk jangka masa yang panjang kerana ini dapat menghidratkan lebih banyak muka.
 • Jangan gunakan gliserin dengan losyen melekit kerana gliserin sudah melekit.
 • Pastikan membasuh gliserin yang berlebihan sebelum keluar. Kerana gliserin adalah melekit, habuk dan kotoran mungkin melekat pada wajah anda.

Dengan semua manfaat gliserin pada kulit serta pada rambut, ia adalah tepat untuk memasukkannya dalam rejimen kecantikan anda!