Bagaimana untuk menggunakan hidrogen peroksida di telinga untuk penyingkiran lilin telinga? Anda mungkin biasa dengan Hidrogen Peroksida yang juga dikenali sebagai H202. Ini adalah perkara yang kebanyakan orang ada di rumah kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai perkara yang berbeza. Ia diketahui membersihkan luka. Anda juga boleh menggunakan hidrogen peroksida untuk memuntahkan rambut anda. Pasti, perkara-perkara yang boleh dilakukan oleh hidrogen peroksida mungkin berbeza-beza.

Menggunakan Hidrogen Peroksida

Hidrogen Peroksida

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan dengan penggunaan hidrogen peroksida:

 • Untuk Jerawat - Bagi mereka yang mengalami jerawat, penggunaan hidrogen peroksida sebagai toner yang boleh membantu membersihkan kulit.
 • Menyahjangkit Berus dan Berus Gigi - Adakah anda berfikir bahawa sikat rambut anda perlu dibersihkan?Anda boleh membersihkan lagi dengan penggunaan hidrogen peroksida.Anda juga boleh memastikan bahawa berus gigi anda bersih jika anda akan menggunakan hidrogen peroksida untuk membersihkan berus gigi anda.
 • Mencerahkan Nails - Jika sekiranya anda telah meninggalkan menggilap kuku anda pada kuku anda terlalu panjang atau jika kuku anda adalah rapuh dan lemah, anda boleh menggunakan hidrogen peroksida untuk membuat mereka kelihatan lebih sihat.Mempunyai kuku putih boleh membuat kuku anda kelihatan lebih baik.
 • Mencerahkan Gigi - Adakah anda berfikir bahawa gigi anda boleh diperbaiki jika hanya ia akan menjadi lebih putih?Anda tahu bahawa ini adalah mungkin jika anda menggunakan hidrogen peroksida sebagai salah satu agen pembersih yang anda akan gunakan untuk gigi anda.
 • Bakteria Membunuh Mulut - Akan ada saat-saat apabila memberus gigi anda tidak mencukupi.Akan ada saat-saat apabila anda perlu menggunakan ubat kumur dalam usaha untuk terus membunuh bakteria terperangkap di mulut anda, tetapi jika anda mahu sesuatu yang boleh anda gunakan dengan mudah, hidrogen peroksida boleh bekerja juga.

Selain daripada perkara-perkara yang dinyatakan di atas, masih terdapat kegunaan lain hidrogen peroksida   yang patut anda ketahui. Salah satu penggunaan hidrogen peroksida yang paling popular adalah penyingkiran lilin telinga. Ini mungkin sesuatu yang anda telah merancang untuk melakukan beberapa lama tetapi anda tidak pasti bagaimana anda akan menariknya.

Apabila ia datang kepada tahi telinga, anda perlu tahu bahawa setiap orang menghasilkan mereka.Orang lain dapat mengeluarkannya dengan mudah manakala ada juga beberapa yang tidak cukup mendapat tahu bagaimana untuk membersihkan telinga mereka dengan sewajarnya.Akibatnya, terlalu banyak tahi telinga menjadi terperangkap di telinga.Secara umumnya, telinga lilin boleh membantu melindungi telinga dari kotoran dan bahan-bahan berbahaya yang lain tetapi terlalu banyak tahi telinga juga boleh menghalang orang dari pendengaran.Pada masa yang sama, terlalu banyak tahi telinga boleh menjadi tempat pembiakan bakteria untuk berkembang.

Item Yang Anda Perlu

Anda perlu tahu bahawa sebelum anda memulakan dengan proses mengeluarkan lilin telinga dengan menggunakan hidrogen peroksida, anda perlu memastikan bahawa anda mempunyai semua item yang mungkin anda perlukan seperti berikut:

 • Hidrogen Peroksida
 • Penitis
 • alkohol
 • Pengering rambut
 • tisu
 • Syringe Buluh Getah
 • Q-tip
 • Minyak Zaitun

Sebaik sahaja anda mempunyai semua item yang mungkin anda perlukan, sudah tiba masanya untuk anda memulakan prosesnya.

Menggunakan Hidrogen Peroksida dalam telinga untuk telinga Wax Pembuangan

Cara Menggunakan Hidrogen Peroksida dalam telinga untuk telinga Wax Pembuangan

 1. Pastikan bahawa anda akan memanaskan minyak zaitun sehingga hangat. Sekali ia hangat, anda boleh mendapat kira-kira 2 - 3 tetes minyak.
 2. Anda perlu sengetkan kepala anda ke satu sisi.Ambil perhatian bahawa telinga yang anda akan membersihkan akan menjadi menghadap siling.Ini akan membolehkan anda untuk membersihkan tahi telinga yang sewajarnya.
 3. Anda boleh terlebih dahulu meletakkan minyak di telinga telinga dan tunggu minyak itu siap. Ingatlah untuk tidak meletakkan terlalu banyak kerana ini juga boleh terjebak di telinga anda.
 4. Anda boleh menyediakan kira-kira 4 - 5 tetes Hidrogen Peroksida yang akan jatuh ke telinga anda.
 5. Anda boleh menunggu selama kira-kira 10 - 15 minit.Ia adalah perkara biasa untuk anda untuk mendengar beberapa menggelegak bunyi dalam proses.Anda juga boleh mula merasakan bahawa telinga anda adalah sedikit gatal dan geli.
 6. Selepas anda rasa bahawa bunyi menggelegak telinga anda telah berhenti, maka anda perlu sengetkan kepala anda ke arah pihak lain untuk membolehkan hidrogen peroksida dan minyak untuk mengalirkan sendiri.Beberapa lilin telinga lembut juga boleh mula mengalirkan supaya memberi perhatian kepada ini supaya anda boleh membersihkan ia dengan sewajarnya.
 7. Prosedur yang sama perlu dilakukan pada telinga yang lain.
 8. Jika sekiranya anda masih merasakan bahawa sedikit tahi telinga tersekat pada telinga anda, anda akan perlu menggunakan picagari mentol getah.Anda perlu memerah mentol supaya air akan memancut di dalam telinga.Ini akan mengeluarkan lilin telinga kesan dan membolehkan lilin telinga untuk disalirkan bersama-sama dengan hidrogen peroksida dan minyak.
 9. Akan ada masa apabila anda perlu mengulangi proses ini setiap hari untuk beberapa hari yang tertentu sehingga lilin telinga yang telah terperangkap menjadi dikeluarkan sepenuhnya daripada telinga anda.Anda perlu bersabar kerana anda benar-benar perlu memperuntukkan masa untuk membuang tahi telinga daripada telinga anda dengan menggunakan hidrogen peroksida.

Tips Lain untuk Ingat

Anda harus ingat bahawa membersihkan telinga anda dengan hidrogen peroksida perlu dilakukan dengan hati-hati kerana telinga sangat sensitif. Anda perlu memastikan bahawa anda akan melindungi mereka pada setiap masa.

Jika anda mempunyai jangkitan telinga yang berterusan atau jika anda mengesyaki bahawa anda mempunyai jangkitan telinga, anda tidak disyorkan untuk melakukan prosedur yang disebutkan di atas kerana ini hanya boleh memburukkan atau memperburuk keadaan semasa anda. Sebisa mungkin, anda perlu mempunyai jangkitan anda terlebih dahulu sebelum anda dapat melakukan ini.

Ini juga tidak disyorkan untuk orang yang mempunyai kulit sensitif kerana terdapat keadaan apabila orang yang mempunyai kulit sensitif yang melakukan ini mendapat alahan selepas beberapa waktu. Ini hanya boleh menyebabkan kerengsaan dan masalah dalam jangka panjang.

Ini juga tidak digalakkan untuk mereka yang mempunyai kulit sensitif kerana ada ketikanya mereka yang mempunyai kulit sensitif yang melakukannya mendapat alahan selepas beberapa ketika.Ini hanya boleh menyebabkan kerengsaan dan masalah dalam jangka masa panjang.

 • Apabila menggunakan pukulan Q untuk menghilangkan lilin berlebihan, disarankan agar lilin akan dikeluarkan dengan teliti. Anda perlu mengelakkan meletakkan q - tip jauh di dalam telinga kerana ini boleh menolak ke bawah ke bawah. Ini juga boleh menyebabkan jangkitan telinga.
 • Apabila menggunakan Q - tip untuk menghilangkan lilin yang berlebihan, ia adalah disyorkan bahawa lilin itu akan dikeluarkan halus.Anda akan perlu untuk mengelakkan meletakkan q - tip dalam dalam telinga kerana ini boleh menolak tahi telinga ke bawah.Ini juga boleh menyebabkan jangkitan telinga.
 • Anda perlu untuk mengeringkan telinga luar yang sesuai dengan sewajarnya dengan air, jika anda tidak akan melakukan ini, ada kemungkinan besar bahawa bakteria boleh tumbuh di luar telinga anda dan ini tidak akan menjadi menyenangkan kerana ini boleh membawa kepada jangkitan.

Jika sekiranya penggunaan hidrogen peroksida tidak banyak dilakukan untuk membersihkan lilin telinga dari telinga anda, anda perlu mencari bantuan profesional perubatan dengan serta-merta.