Terdapat pelbagai perkara yang kita lakukan setiap hari yang sudah menjadi sebahagian daripada rutin kita supaya kita tidak menyedari jika aktiviti ini boleh menyebabkan beberapa masalah dengan tubuh kita atau jika perkara-perkara ini benar-benar sihat untuk kita. Mungkin anda sudah biasa melakukan senaman di gim yang apabila anda merasa sakit pada bahu anda pada keesokan harinya, anda tidak menganggap bahawa ia adalah dari biasa sehingga masa apabila anda sedar bahawa rasa sakit itu mengambil masa yang lama untuk pergi Artikel ini menunjukkan anda bagaimana untuk merawat otot yang ditarik di bahu di rumah.

Apabila anda mula merasakan sakit bahu, ini mungkin disebabkan oleh otot yang ditarik di kawasan bahu atau mungkin juga disebabkan oleh air mata pada ligamen. Ia juga boleh disebabkan oleh kerosakan kepada otot atau tendon. Apabila otot ditarik, ini boleh merosakkan beberapa saluran darah kecil yang terletak di kawasan bahu. Mungkin ada juga pendarahan yang terlibat dan lebam.

Cara Mengobati A Muscle Ditarik Di Bahu Fast

Sebab-sebab yang mungkin bagi Sakit Bahu

Bahu anda diperbuat daripada banyak ligamen, tendon dan otot sehingga terdapat keadaan yang berbeza yang mungkin anda usahakan apabila anda mengalami sakit bahu. Berikut adalah beberapa kemungkinan keadaan yang mungkin anda ada:

 1. Labrum Tear

Anda akan tahu jika anda mempunyai masalah jenis ini jika anda mendapati diri anda tidak dapat memutar lengan anda dengan betul. Anda mungkin merasakan bahawa bahu anda agak tidak stabil dan anda tidak boleh berbuat apa-apa yang biasanya anda lakukan.

 1. Pemisahan Bersama AC

Ini adalah jenis keadaan yang anda rasa jika ia adalah sendi anda yang mempunyai beberapa masalah. Sekiranya anda merasakan kesakitan apabila anda cuba menaikkan lengan anda ke atas atau jika anda mengalami masalah tidur kerana sakit, ini mungkin menjadi punca utama.

 1. Bahu beku

Ini adalah keadaan yang juga dikenali sebagai capsulitis pelekat. Ini adalah satu keadaan yang mungkin secara beransur-ansur berlaku walaupun anda tidak menyedari hal itu sehingga masa bahunya telah membeku dan anda tidak boleh bergerak sama sekali. Anda akan tahu jika anda mempunyai keadaan ini jika bahu anda terasa ketat dan jika anda biasanya sakit.

Gejala Setelah Ditarik Otot Bahu

Jika sekiranya anda masih mengesyaki jika anda telah menarik otot bahu anda, terdapat beberapa gejala yang perlu anda cari untuk memastikan dengan apa yang anda akan dapat. Beberapa gejala mungkin termasuk yang berikut:

 • Sakit walaupun semasa anda berehat. Walaupun anda tidak melakukan apa-apa, bahu anda masih terluka.
 • Kelemahan otot.Jika anda tahu bahawa anda boleh mengangkat beberapa perkara sebelum ini tetapi anda tidak dapat melakukan ini sekarang, ini boleh menjadi tanda bahawa anda telah ditarik otot bahu anda.
 • Ketidakupayaan untuk menggunakan otot pada semua.Jika otot ditarik adalah lebih serius daripada yang anda telah pada mulanya berfikir, anda mungkin tidak dapat berbuat apa-apa sama sekali kerana anda tidak dapat bergerak otot.
 • Anda juga boleh mencari beberapa bengkak berhampiran kawasan di mana otot cedera.Anda juga boleh melihat beberapa kesan lebam dan kemerahan yang disebabkan oleh kecederaan.

Anda disyorkan supaya diri anda didiagnosis oleh doktor anda jika anda mula merasakan gejala yang disebutkan di atas. Dengan cara ini anda boleh yakin tentang keadaan anda. Sebaik sahaja anda telah didiagnosis oleh doktor anda, anda sudah boleh mula melakukan beberapa remedi rumah yang akan membantu mengubati keadaan anda.

Terdapat beberapa orang yang ingin diri mendiagnosis dan semasa ini boleh dilakukan, anda disyorkan untuk masih pergi ke doktor anda untuk memastikan.Bagaimana jika anda akan menganggap bahawa anda sedang mengalami penyakit tertentu hanya untuk menyedari bahawa anda mempunyai masalah-masalah lain?

Bagaimana untuk menghilangkan A Muscle Ditarik Di bahu di Rumah

 1. Ice Pack Untuk Muscle Ditarik Di Bahu

   Pek Ais Untuk Otot Ditarik Di Bahu

Anda tahu bahawa untuk menghentikan pendarahan atau bengkak pembuluh darah dan otot yang ditarik, anda perlu menggunakan pek ais yang anda boleh memohon di kawasan bahu yang sakit selama kira-kira 10 minit.

 • Anda boleh menyediakan pek ais anda sendiri dengan meletakkan beberapa ais pada kain bersih sebelum memohon pada kulit.Ais mula cair, anda tahu bahawa anda perlu berhenti memohon pada kulit untuk seketika.
 • Jika anda mempunyai pek ais sebenar kemudian memohon pada kulit anda tetapi ingat tidak pernah untuk meletakkan ia pada kulit anda tanpa menggunakan sebarang bentuk meliputi perlindungan melainkan jika anda mahu kulit anda menjadi membeku.
 • Anda perlu melakukan ini beberapa kali sehari. Sekali lagi, jangan tinggalkan kulit selama lebih daripada 10 minit.
 1. Rest

Terdapat sebab mengapa anda telah menarik otot anda di tempat pertama. Cuba untuk berfikir tentang sebab sebenar mengapa anda telah menarik otot anda dan elakkan melakukan tindakan yang sama kecuali anda mahu memburukkan keadaan anda yang bukan sesuatu yang perlu anda lakukan.

 • Jika anda boleh mengambil cuti dari kerja atau daripada melakukan aktiviti yang berbeza yang melibatkan penggunaan bahu anda, kemudian berbuat demikian.
 • Anda mungkin ingin mengurangkan aktiviti yang akan anda lakukan selama beberapa hari atau lebih.
 • Cuba untuk menjaga diri anda selesa walaupun apabila kawasan bahu anda mencederakan.Ada kalanya anda tidak dapat tidur kerana kesakitan.Doktor anda mungkin mencadangkan beberapa ubat untuk itu.
 1. Melindungi Otot Dari Kecederaan Lanjutan

Pada ketika ini, anda sudah tahu apa yang menyebabkan otot anda menjadi menarik atau cedera. Mengetahui apa yang menyebabkan ia akan membuat anda ingin mengelakkan aktiviti yang sama. Anda tidak mahu memanjangkan tempoh masa yang anda perlu berehat kerana otot yang ditarik anda supaya pastikan anda tidak melakukan apa-apa yang boleh menyekatnya lagi.

 1. Tambah Pemampatan kepada Bahu

Tambah Pemampatan kepada Bahu

Anda boleh memohon mampatan pada bahagian bahu yang terjejas sehingga anda akan mula membiarkannya sembuh sendiri. Ia mungkin sedikit menyakitkan pada mulanya terutamanya apabila anda meletakkan mampatan pada kawasan bahaya bahu anda tetapi ia akan mula berasa lebih baik selepas beberapa waktu.

 • Pastikan bahawa anda akan mengeluarkan semua pakaian ketat dari kawasan bahu.
 • Gunakan pembalut elastik yang anda boleh membalut di sekitar kawasan bahu.
 • Ingat untuk tidak meletakkan pembalut yang terlalu ketat kerana anda mungkin berakhir dengan mencederakan diri anda lebih.
 • Tinggikan bahagian yang cedera supaya bengkak boleh lakukan sedikit.Ini mungkin sukar untuk dilakukan untuk bahu anda tetapi anda akan dapat untuk membuat ia berfungsi.
 1. Minum Ubat

Apabila ia datang kepada ubat yang sesuai yang anda akan ambil untuk membantu anda menyembuhkan otot yang ditarik, anda perlu mengambil ubat antiradang bukan steroid. Ini akan membantu anda bergerak lebih jauh tetapi ingat bahawa walaupun anda bergerak, anda harus menghentikan diri anda daripada melakukan aktiviti yang sama yang menyebabkan anda telah menarik otot di tempat pertama.

 • Anda mungkin tidak disyorkan oleh doktor anda untuk mengambil ubat anti radang jika anda mempunyai penyakit buah pinggang atau apa-apa keadaan lain yang boleh menjejaskan kesihatan anda.
 • Ingat bahawa terdapat juga beberapa ubat-ubatan yang boleh anda ambil yang hanya akan menghilangkan rasa sakit buat sementara waktu tetapi tidak akan menghentikan keradangan otot yang ditarik.
 • Mengikuti garis panduan yang disyorkan apabila ia datang untuk minum ubat-ubatan.Sesetengah orang menyalahgunakan dadah dan ini bukan sesuatu yang harus anda lakukan kerana anda bukan sahaja mungkin memburukkan lagi keadaan anda tetapi juga mengurangkan imuniti anda daripada penyakit.
 1. Ambil Vitamin C

Vitamin C

Adakah anda menyedari bahawa mengambil vitamin C boleh menjadi sangat berkesan dalam mengurangkan kesakitan akibat dengan menarik otot? Anda boleh mengambil Vitamin C sekali sehari. Bukan sahaja ini membantu menghilangkan rasa sakit, ini juga dapat memperbaiki keadaan kulit dan rambut keseluruhan anda.

 1. Terapi fizikal

Sekiranya anda mendapati diri anda tidak dapat menggerakkan bahu anda dengan betul walaupun anda telah melakukan perkara-perkara yang disebutkan di atas, anda perlu mencari ahli terapi fizikal. Ahli terapi fizikal akan bertanggungjawab untuk merumuskan beberapa aktiviti yang boleh anda lakukan untuk mengembalikan kekuatan bahu anda sekali lagi. Anda boleh mengharapkan bahawa anda akan melakukan beberapa langkah, tabiat dan kaedah lain yang berkesan yang akan membantu anda menggunakan bahu anda sekali lagi.

Apabila mencari ahli terapi fizikal yang betul, anda perlu mencari seseorang yang sangat disyorkan oleh doktor anda. Jika anda ingin mencari sendiri, cari senarai dalam talian dan baca ulasan.

Sentiasa berunding dengan doktor anda terlebih dahulu jika anda akan mengambil beberapa makanan tambahan untuk kesakitan bahu anda. Anda tidak memerlukan banyak perkara untuk merawat otot yang ditarik tetapi ingat bahawa pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati. Pastikan bahu anda sentiasa sihat sebelum anda melakukan beberapa aktiviti berat supaya anda boleh mengelakkan diri daripada bahaya bahu anda dalam proses tersebut.