Terdapat banyak orang yang mengatakan bahawa mereka biasanya berasa lebih letih ketika mereka semakin tua. Namun, ada beberapa orang yang merasa letih dan tidak bersemangat walaupun mereka masih muda. Setiap kali orang merasa ada tanda-tanda keletihan, mereka biasanya mengeluh kepada orang lain. Walaupun ia boleh memukul orang yang berumur pertengahan, mereka yang muda juga mungkin mula merasakannya.

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin berasa letih seperti berikut:

 • Beberapa keadaan perubatan - Jika anda mengalami gangguan tiroid atau anda mempunyai diabetes, anda mempunyai kecenderungan untuk berasa letih lebih cepat daripada biasa.
 • Kurang tidur - Tidak cukup tidur pada malam sebelumnya tidak akan memberikan anda tenaga yang anda perlukan untuk merasa baik tentang diri anda.
 • Anemia - Anda mungkin tidak mempunyai cukup sel-sel darah merah lebih awal dan hasilnya, anda berasa lebih letih daripada biasa.
 • kemurungan - Adakah anda hanya pergi melalui sesuatu yang benar-benar emosi?Ia mungkin kerana apa yang kamu alami di pejabat atau anda mungkin akan berasa buruk kerana bagaimana anda merawat seseorang yang anda menjaga.Kemurungan boleh berpunca daripada perkara yang berbeza dan ia mengikuti bahawa apabila anda tertekan, anda tidak mempunyai tenaga untuk melakukan perkara-perkara yang berbeza.

Sekarang anda sudah tahu beberapa sebab yang mungkin mengapa anda berasa letih, anda perlu tahu cara yang berbeza tentang bagaimana anda boleh menghentikan diri anda daripada berasa lelah sepanjang masa.

Cara Berhenti Rasa Bosan All The Time

Cara Berhenti Rasa Bosan All The Time

 1. Mempunyai diri ditanda jika anda mempunyai keadaan perubatan

Telah disebutkan sebelumnya bahawa salah satu sebab mengapa anda merasa letih adalah kerana keadaan perubatan anda. Jika anda agak tidak pasti dengan sebabnya, kenapa anda mungkin mempunyai beberapa masalah, kemudian pergi ke doktor anda.

 • tekanan darah anda akan diperiksa untuk menolak beberapa keadaan perubatan.
 • Mungkin ada satu siri ujian yang anda perlu menjalani untuk menolak syarat-syarat tertentu.
 • Mungkin ada beberapa ubat-ubatan yang anda akan disyorkan untuk mengambil.Jika anda mempunyai beberapa ubat-ubatan baru yang anda ambil, anda perlu memberitahu doktor anda mengenainya.
 1. Pastikan diet anda adalah baik

Diet buasir

Akan ada masa apabila anda ingin produk makanan yang berbeza tetapi anda tahu bahawa makanan ini tidak akan baik untuk kesihatan anda. Sebagai contoh, anda boleh makan makanan segera setiap hari walaupun ini tidak digalakkan kerana ini akan menjadi buruk untuk kesihatan anda. Makanan yang anda makan akan membuat perbezaan yang besar dengan kesihatan anda. Terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan untuk memperbaiki diet anda.

 • Minum air yang secukupnya sepanjang hari.Anda digalakkan untuk minum kira-kira 8 - 10 gelas air setiap hari walaupun anda akan disyorkan untuk minum lebih banyak.
 • Bersarapan walaupun anda tidak berasa lapar pada waktu pagi.Apabila anda makan sarapan pagi, anda akan mempunyai kecenderungan untuk berasa lebih baik sepanjang hari.
 • Anda mungkin perlu makan setiap tiga hingga empat jam untuk memastikan bahawa anda akan berasa kenyang.
 • Rancang makanan yang anda akan makan.Anda mungkin perlu menyimpan pada serat dan banyak sayur-sayuran berdaun.
 • Elakkan minum kopi selepas masa tengah hari.Kopi sebelum tengah hari akan memberi anda peluang untuk kekal bertenaga sepanjang hari anda.
 1. Bernafas dengan betul

Terdapat banyak kali apabila anda akan mengambil pernafasan anda dengan betul.Ini adalah sesuatu yang kita lakukan tanpa berfikir jadi kebanyakan masa, anda tidak bernafas cara yang anda perlu.Apabila anda bernafas dengan betul, anda juga akan meningkatkan tahap tenaga anda.Apabila anda membangunkan teknik pernafasan yang betul, anda akan dapat untuk memperbaiki postur anda.

 • Anda perlu bernafas bukan dari dada anda tetapi dari diafragma anda.
 • Anda perlu untuk menarik nafas panjang dan secara sedar untuk berasa baik.
 • Memperbaiki postur anda supaya darah dan oksigen akan mengalir dengan baik.
 1. Buat yoga

Kalori-gelapan dengan-Bikram-Yoga

Anda sudah tahu pada ketika ini bahawa melakukan pelbagai bentuk latihan boleh menjadi baik untuk anda tetapi salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan ialah yoga. Melalui yoga, anda boleh meningkatkan tahap tenaga anda. Terdapat banyak orang yang merasakan bahawa setiap kali mereka melakukan yoga, mereka berasa lebih fikiran dan mereka dapat memikirkan hal-hal yang lebih baik untuk dilakukan sepanjang hari.

 • Mencari seorang jurulatih yoga yang terkenal untuk memberi orang-petunjuk yang anda perlukan.
 • Lebih baik jika anda melakukan yoga pada mulanya sendiri tetapi apabila anda mempunyai orang lain dengan anda, itu akan menjadi lebih seronok.
 • Selepas beberapa lama, anda boleh mula melakukan yoga anda sendiri selagi anda mempunyai tikar, yoga boleh dilakukan dengan mudah.
 1. Jangan Menduduki More Than jam yang

Adakah anda menyedari bahawa apabila anda duduk, anda mempunyai kecenderungan untuk membuat jantung anda lebih laju daripada biasa. Menurut kajian, terdapat beberapa orang yang meningkatkan peluang mereka untuk menjadi lebih muda kerana duduk sepanjang masa. Anda juga meningkatkan peluang anda mendapat penyakit.

 • Jika anda bekerja di pejabat, cuba untuk meregangkan dan berdiri sedikit dari semasa ke semasa.
 • Berjalan hanya untuk 2 minit sudah akan membantu kesihatan anda dan akan membuat anda berasa lebih bertenaga.
 • Jika anda tahu bahawa anda tidak akan dapat bertahan yang banyak sepanjang hari, anda sentiasa boleh bersenam 30 minit setiap hari melalui berjalan, berjoging atau berjalan.Ia akan membuat banyak perbezaan.
 1. Bilik Anda Perlu Selesa

Bilik Perlu Selesa

Kerana anda perlu tidur cukup setiap malam, anda sepatutnya mempunyai bilik di mana anda boleh tidur nyenyak. Jika anda tidur dengan pasangan anda dan pasangan anda, tidur cukup mungkin lebih rumit kerana akan ada saat-saat ketika pasangan anda akan mendengkur dengan keras atau akan bergerak sambil tidur. Cuba selesaikan bilik anda dengan melakukan perkara-perkara berikut:

 • Suhu bilik anda perlu selesa.Orang biasanya perlu tidur di dalam bilik dengan suhu yang lebih rendah untuk mula berasa mengantuk.
 • Jika anda mempunyai haiwan kesayangan, pastikan bilik anda mempunyai pertaruhan haiwan peliharaan untuk tidur.
 • Jangan menonton jam anda. Ia akan menjadi lebih sukar bagi anda untuk tidur dan mendapatkan yang lain yang anda perlukan apabila anda sentiasa menonton jam anda.
 • Mengelakkan minum arak apabila anda berada kira-kira untuk pergi ke tidur kerana ini tidak akan membolehkan anda untuk tidur lebih baik.
 • Cuba lakukan sesuatu yang santai sebelum anda pergi untuk tidur.Jika selepas 15 minit anda masih tidak dapat tidur, anda boleh cuba membaca.Ini akan membantu anda tidur lebih baik pada waktu malam.
 1. Mengambil tidur

Terdapat beberapa orang yang menghentikan diri daripada mengambil tidur kerana sebab-sebab yang berbeza.Sebagai contoh, terdapat beberapa orang yang mengelak daripada mengambil tidur kerana mereka tidak mahu untuk membolehkan orang ramai melihat bahawa mereka adalah mengantuk.Terdapat juga beberapa yang tidak suka tidur kerana mereka percaya bahawa ini boleh menghalang mereka daripada tidur pada waktu malam.Sudah tentu, jika mereka tidak mendapat tidur yang cukup, mereka akan masih berasa letih.

 • Lembu yang perlu anda ambil biasanya sekitar 40 minit.
 • Jika anda mengambil tidur yang lebih lama daripada 40 minit, ia adalah cara awak memberitahu anda bahawa anda letih kerana anda tidak mendapat cukup tidur.
 • Apabila anda mengambil jumlah tidur yang betul, anda akan berasa lebih bertenaga. Ini boleh membawa prestasi yang lebih baik apabila ia berkaitan dengan tugas yang perlu anda lakukan.
 1. Membetulkan postur Anda

Membetulkan postur Anda

Lihatlah cara anda berdiri atau duduk. Jika punggung anda tidak lurus semasa anda duduk atau berdiri, ini bermakna anda mempunyai postur yang lemah. Anda perlu menarik kembali bahu anda, letakkan dada anda dan perut anda untuk membuat anda merasa lebih bertenaga.

 • Anda boleh mula dengan sengaja membetulkan postur anda sedikit demi sedikit.
 • Anda boleh membetulkan bahu anda terlebih dahulu kerana sebaik sahaja anda melakukan ini, bahagian lain badan anda yang anda perlukan untuk memperbaiki akan diperbetulkan secara semula jadi.
 • Selepas beberapa lama, postur baru anda akan postur biasa anda dan anda akan melihat bahawa anda tidak merasa seperti letih seperti yang anda lakukan sebelum ini.
 1. Tuliskan Pikiran Anda

Penulisan diketahui mengurangkan jumlah tekanan yang anda rasa sepanjang hari. Mempunyai buku nota di mana anda boleh menuliskan pemikiran anda. Pada masa yang sama, tuliskan makanan yang anda makan dan kesan pelbagai produk makanan pada anda. Anda juga boleh perhatikan aktiviti yang telah anda lakukan dan bagaimana aktiviti-aktiviti ini membuat anda merasa.

 • Anda perlu mengetahui hubungan antara aktiviti dan jumlah tenaga yang anda miliki sepanjang hari.
 • Tempat secara terperinci bagaimana banyak tidur anda telah mendapat dan jika anda mampu untuk berehat kerana tidur atau tidak.
 • Jangan lupa untuk meletakkan tarikh supaya anda dapat membandingkannya dengan tulisan-tulisan lain yang akan anda buat pada masa akan datang.

Anda boleh berhenti merasa lelah sepanjang masa jika anda mula menjalani kehidupan yang lebih bahagia daripada yang anda tinggal sekarang. Pastikan anda berada bersama orang yang akan membuat anda merasa baik dan bahagia bukan dengan orang yang hanya akan membawa anda ke bawah. Semakin anda ketawa dan tersenyum, semakin bertenaga anda akan merasa.