Pernahkah anda tertanya-tanya bagaimana sesetengah produk yang anda tidak memberi perhatian khusus kadang-kadang boleh memberi anda beberapa faedah? Ini adalah kes dengan cuka sari apel. Ia diketahui memberi banyak kesan yang baik. Inilah sebabnya mengapa banyak ubat rumah semulajadi termasuk penggunaan cuka sari apel mungkin kerana ia boleh digunakan untuk pelbagai perkara. Artikel ini menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membuang ketuat menggunakan cuka sari apel.

Sehingga kini, mari kita memberi tumpuan kepada salah satu kegunaan utama cuka sari apel iaitu untuk menghilangkan ketuat pada bahagian tubuh yang berlainan. Sebelum anda menjadi benar-benar teruja dan mula mendapat cuka sari apel, ingat bahawa bertentangan dengan kepercayaan popular,cuka sari apel tidak membunuh virus (Human Papilloma Virus) yang menyebabkan ketuat. Sebaliknya, apa yang dilakukannya ialah mengupas ketuat dari kulit yang sihat dan dalam proses mengelupas; sebahagian besar virus boleh datang dengannya.

Ketuat boleh menjadi sangat sedap dan tidak seperti jerawat di mana terdapat banyak krim, toner, astringen dan produk kecantikan lain yang boleh digunakan untuk membuat mereka pergi, ketuat tidak memberi orang banyak pilihan. Bagi sesetengah orang, mereka mengambil rawatan seperti pengalkilan tetapi ini boleh menyebabkan banyak wang bergantung kepada jumlah ketuat yang boleh ditemui pada kulit. Warts sebenarnya adalah masalah kulit yang paling dicari kedua di Internet dan hakikat bahawa anda sedang membaca ini sekarang bermakna anda juga ingin menyingkirkannya secara semula jadi.

Keluarkan Wart Menggunakan Cuka Apple Cider

Prosedur Mengeluarkan Ketuat dengan Penggunaan Cuka Apple Cider

Anda mungkin sudah teruja mengetahui proses yang tepat tentang cara menggunakan cuka sari apel yang dapat membantu dalam penyingkiran kutil. Pertama, anda perlu ingat bahawa bahan-bahan yang akan anda gunakan untuk prosedur itu perlu digunakan untuk prosedur ini sahaja. Jika anda menggunakannya untuk perkara lain, ini mungkin menyebabkanvirus muncul semula pada kulit. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ambil:

 1. Basuh bahagian badan yang ditimpa dengan ketuat. Anda harus ingat untuk mencuci tangan anda juga untuk mengelakkan bakteria menjadi bersentuhan dengan kulit.
 2. Ambil satu cawan cuka sari apel dan campurkan dengan air.
 3. Letakkan cuka sari ape di kawasan yang terjejas menggunakan bola kapas. Ingatlah bahawa jika anda boleh menyerap bahagian tubuh yang menghidap kutil pada mangkuk cuka sari cuka yang diencerkan, ini juga baik.
 4. Tinggalkan cuka sari apel di kawasan yang terkena kulit selama 20 minit.
 5. Lakukan ini setiap hari sehingga anda mula melihat perubahan yang ketara dengan ketuat yang ada pada badan anda.

Bagi mereka yang ingin merendam, prosedur ini hanya boleh berfungsi dengan baik untuk mereka yang mempunyai ketuat pada tangan dan kaki mereka kecuali sudah tentu anda boleh berada dalam satu kedudukan untuk merendam sebahagian tubuh anda selama lebih kurang 20 minit atau lebih.

Jika dalam kes anda tidak mempunyai 20 minit setiap hari untuk melakukannya kerana anda sibuk dengan kerja atau anda sentiasa keluar, berikut adalah satu lagi prosedur yang akan membolehkan anda untuk menghilangkan ketuat anda semasa anda masih tidur dengangunakan cuka sari apel.

 1. Sekali lagi, basuh bahagian badan anda yang mempunyai ketuat untuk memastikan ia bersih.
 2. Basuh tangan anda juga.
 3. Gunakan cuka sari apel tulen kali ini dan basuh bola kapas ke dalamnya.
 4. Letakkan bola kapas pada yang terjejaskawasan kulit. Sekiranya anda mempunyai banyak ketuat yang anda perlu buang, anda mungkin mahu bola kapas berasingan bagi setiap kawasan. Letakkan pembalut ke atas bola kapas untuk memastikan bola kapas di tempat.
 5. Pastikan bola kapas dan pembalut setiap malam.
 6. Lakukan ini setiap malam sebelum tidur supaya anda dapat melihat perubahan ketara bagaimana ketuat anda kelihatan seperti.
 7. Ulangi proses ini sehingga anda mula melihat bahawa ketuat anda berubah menjadi hitam.
 8. Walaupun ketuat anda sudah mula mengupas, teruskan penyingkiran kutil pada kulit dengan menggunakan bola kapas dan cuka sari apel.
 9. Walaupun ketuat anda sudah dikupas, terus lakukan proses ini di kawasan yang pernah ditimpa ketuat. Ini akan membantu memastikan bahawa virus tidak akan kembali.
 10. Buang bahan yang anda gunakan untuk keseluruhan prosedur.

Ingat bahawa dengan kedua-dua prosedur yang disebutkan di atas, rasa sakit yang mungkin dirasakan oleh orang ramai boleh berbeza-beza. Sebagai contoh, ada kalanya orang tidak merasa sakit tetapi ada juga masa ketika melakukan prosedur boleh menyakitkan terutama bagi orang yang mempunyai banyak ketuat.

Penyingkiran Wart

Tahap Penyingkiran Wart Anda Perlu Tahu

Semasa melakukan prosedur secara berterusan setiap hari atau setiap malam, anda perlu bersiap sedia untuk kemungkinan penyingkiran kutil yang mungkin anda alami. Inilah peringkat:

Peringkat 1: Ketuat akan mulai membengkak kerana kehadiran cuka sari ape. Bengkak boleh datang dengan sedikit berdenyut yang pasti akan dirasakan oleh tubuh. Ingatlah bahawa jika anda tidak merasakan tahap ini, pertimbangkan diri anda bertuah kerana ini bermakna bahawa anda akan mengalami penyingkiran sakit kutil secara percuma.

Peringkat 2: Ketuat akan mula kelihatan berbeza. Anda mungkin melihat bahawa ia sudah bertukar menjadi hitam. Sekiranya anda mempunyai beberapa ketuat di sesetengah kawasan, anda mungkin melihat bahawa sesetengah telah menghitam sementara yang lain masih mempunyai warna semulajadi kerana penyingkiran ketuat mungkin berbeza-beza.

Peringkat 3: Ketuat akan mula mengelupas. Pada ketika ini, anda mungkin tergoda untuk membuang ketuat pada anda sendiri tetapi ingat bahawa jika anda cuba untuk mengeluarkannya ketika belum siap untuk dikeluarkan, beberapa bahagian ketuat masih boleh ditinggalkan . Ini sekali lagi akan tumbuh menjadi ketuat matang yang anda akan sekali lagi, perlu dikeluarkan.

Mengeluarkan Ketuat Genital?

Bagi sesetengah orang, mereka merasakannyaketuat alat kelamin  biasanya disebabkan oleh penyakit kelamin yang juga boleh dihapuskan dengan melakukan kedua-dua prosedur yang disebutkan di atas tetapi anda sangat berkecil hati kerana melakukan ini kerana ketuat kelamin adalah berbeza. Ketuat genital tidak boleh dikeluarkan dengan menggunakan ubat rumah seperti cuka sari apel. Jika sekiranya ia adalah ketuat alat kelamin yang anda ingin dikeluarkan dari tubuh anda, dapatkan nasihat doktor anda untuk memperoleh pandangan.

Sifat asid cuka cider epal telah memungkinkan kulit mengupas dan virus bersama-sama dengan ketuat itu dikeluarkan dalam proses. Sekiranya anda tidak ingat bagaimana ia dirasakan menjadi bebas kutil, sekarang adalah masa yang anda mesti mula melihat perbezaannya. Selepas anda melakukan prosedur menghilangkan ketuat menggunakan cuka sari apel, anda tidak perlu risau lagi mengenai ketuat.