Bagaimana untuk membuang earwax dengan selamat di rumah? Earwax adalah salah satu cecair badan yang biasanya tidak kelihatan dan sentiasa dilupakan sehingga anda meletakkan hujung telinga telinga di dalam telinga anda. Nah, itu tidak cantik. Ia secara semulajadi menghasilkan bahan yang menjamin telinga anda daripada bakteria dan bahan cemar yang tidak diingini. Ia juga berfungsi sebagai pelumas telinga. Walau bagaimanapun, jika anda sangat sedar mengenai perkara itu, artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara yang betul untuk menghapuskan earwax. Pertama, anda perlu ingat mengapa badan menghasilkan lilin telinga:

 • Untuk mencegah bakteria, kuman dan habuk daripada memasuki bahagian dalam telinga.
 • Untuk melambatkan pertumbuhan bakteria di dalam saluran telinga.
 • Untuk mengurangkan risiko jangkitan, kerengsaan atau kerosakan kepada telinga dalam.
 • Untuk melindungi telinga daripada kerengsaan disebabkan oleh air seperti ketika berenang.

Earwax sebenarnya bermanfaat kerana ia melindungi telinga, jadi mengapa anda perlu mengeluarkannya? Sudah tentu, anda hanya perlu menyingkirkannya apabila terlalu banyak! Lebihan lilin telinga boleh menyebabkan kehadiran bakteria. Ia juga boleh menjejaskan pendengaran. Jadi, apakah cara yang betul untuk membersihkan telinga? Sekiranya anda menggunakan swab kapas untuk membersihkan telinga anda?

Swab kapas Bolehkah Punca Tahi telinga Tersumbat

bagaimana untuk membuang Tahi telinga

Earwax adalah gabungan cerumen untuk menjaga kulit di telinga anda lembap. Walaupun ia tidak kelihatan seperti itu, telinga juga direka untuk membersihkan sendiri dengan menolak telinga dari kanal.

Pembungkusan kapas adalah salah satu pilihan yang paling popular untuk membersihkan telinga. Selain murah, mereka boleh didapati di semua pasaraya, kedai serbaneka dan farmasi. Ia juga mudah digunakan, bukan? Tetapi, adakah anda tahu bahawa swab kapas sebenarnya tidak baik untuk telinga?

Apabila menggunakan swab kapas, ia mengganggu proses pembersihan semula jadi telinga yang menyebabkan telinga membuat lebih banyak lilin. Lama kelamaan, kerana anda telah menggunakan kapas untuk membersihkan telinga anda, telinga terdorong lebih dalam di terusan dan boleh menyebabkan penyumbatan yang perlu dikeluarkan oleh doktor.

 • Tahi telinga akan ditolak jauh ke dalam kanal telinga apabila membersihkan dengan swab kapas.Ini boleh membawa kepada tersumbat dan ketidakselesaan.
 • Satu lagi sebab untuk tahi telinga tersumbat ialah penggunaan objek tajam seperti pin rambut untuk membersihkan bahagian luar telinga sebagai lilin juga dapat ditolak lagi dalam.Ia juga berbahaya kerana objek tajam sengaja boleh merosakkan gegendang telinga!
 • Orang yang juga sering menggunakan fon telinga dan orang yang menggunakan alat bantuan pendengaran lebih cenderung kepada tahi telinga membina-up.

Earwax yang berlebihan boleh juga membina kerana penyempitan telinga telinga yang disebabkan oleh beberapa penyakit tulang, kulit, tisu penghubung dan lain-lain jenis jangkitan. Pembentukan ini boleh menyebabkan gangguan, gatal-gatal, ketidakselesaan, perasaan kenyang, kehilangan pendengaran separa dan pening. Ia boleh menyebabkan kerengsaan apabila terdapat halangan atau impak kerana pengumpulannya dalam bahagian telinga telinga yang lebih dalam. Sesetengah tanda-tanda lampin yang berlebihan adalah bunyi di telinga dan sakit telinga.

Cara Menggunakan Kapas swab Betul?

Pembungkusan kapas boleh berfungsi dengan berkesan jika anda melakukannya dengan cara yang betul:

 • Memasukkan swab kapas dalam telinga anda.
 • Mengikis wujud tahi telinga.
 • Membuang swab kapas dan itu sahaja.

Walaupun seolah-olah mudah untuk membersihkan telinga anda, masih penting untuk mengambil perhatian tambahan kerana telinga sangat sensitif! Anda juga mungkin membersihkan telinga anda salah. Anda boleh mendapatkan bantuan daripada doktor atau pakar telinga untuk menghilangkan earwax. Terdapat juga ubat-ubatan yang mudah dan semulajadi yang boleh menghilangkan earwax keras dari telinga.

10 Pemulihan Semulajadi Terbaik untuk menghilangkan Tahi telinga

Bergantung kepada berapa banyak kuping yang terkumpul, anda mungkin perlu mengulangi mana-mana rawatan yang beberapa kali. Peringatan: jangan cuba ubat-ubatan ini jika anda mempunyai gendang telinga yang tertelan. Lebih baik dirawat oleh pakar telinga.

# 1 Salt Water

Garam dan Magnesium
Air garam adalah rawatan yang paling biasa untuk mengeluarkan lilin telinga keras yang boleh dilakukan di rumah. Ia boleh melembutkan penumpukan earwax yang menjadikannya lebih mudah untuk dikeluarkan.

Langkah 1: Dalam satu setengah cawan air suam, campurkan satu sudu teh garam sehingga garam larut.

Langkah 2: Dip bola kapas dalam larutan.

Langkah 3: Kemaskan kepala anda ke arah siling dan sapukan bola kapas perlahan-lahan untuk mencurahkan sedikit air garam ke dalam telinga anda. Teruskan dalam kedudukan yang sama sekurang-kurangnya selama tiga minit.

Langkah 4: Kemaskan kepala anda di seberang untuk mengalirkan air garam keluar dari telinga anda.

Langkah 5: Bersihkan bahagian luar telinga dengan kain untuk menghilangkan tahi telinga lembut.
# 2 Baby Oil

bayi-minyak
Ramai orang menggunakan minyak bayi untuk membuang earwax menggunakan kapas. Minyak bayi juga boleh melembutkan earwax dan mengawal penyingkirannya.

Langkah 1: Jika anda mempunyai penitis telinga, lebih baik menggunakannya. Isikan dengan minyak bayi.

Langkah 2: Condong telinga ke arah siling dan letakkan pada tiga tetes minyak bayi di dalam telinga.

Langkah 3: Letakkan bola kapas pada pembukaan telinga untuk mengelakkan berlakunya minyak. Biarkan selama beberapa minit.

Langkah 4: Sekarang anda boleh mengeluarkan bola kapas dan kecondongkan kepala anda dengan cara yang bertentangan untuk mengeluarkan minyak.

Langkah 5: Bersihkan kawasan luar telinga anda dengan kain bersih.
# 3 Air Panas

Air panas
Anda juga boleh menggunakan air suam untuk mengepam telinga anda yang boleh membantu menghilangkan penumpahan earwax dengan lebih mudah. Pastikan anda menggunakan air yang ditapis dan bersih.

Langkah 1: Isikan jarum getah-getah dengan air suam.

Langkah 2: Condongkan telinga anda ke arah siling dan luruskan telinga telinga dengan mengeluarkan telinga luar.

Langkah 3: Gunakan jarum suntik dengan air suam untuk meletakkan sedikit air suam ke dalam telinga telinga. Biarkan selama satu minit.

Langkah 4: Dongakkan kepala ke sisi lain untuk membuang air.Hanya membersihkan air yang berlebihan dan tahi telinga yang keluar dari telinga anda dengan kain bersih.
# 4 Gaul Alkohol dan Cuka
Ini adalah salah satu ubat tradisional untuk menghilangkan earwax keras dari telinga. Campuran cuka dan menggosok alkohol boleh membubarkan telinga. Cuka boleh memerangi kulat dan bakteria manakala alkohol juga bertindak sebagai agen pengeringan dan menyejat pada suhu yang rendah. Campuran juga boleh mencegah jangkitan.

Langkah 1: Campurkan sama rata alkohol dan cuka.

Langkah 2: Celupkan bola kapas dalam penyelesaian.

Langkah 3: Condongkan telinga ke arah siling dan pasang bola kapas untuk menjatuhkan dua atau tiga larutan ke dalam telinga. Biarkan selama sekurang-kurangnya lima minit.

Langkah 4: Dongakkan kepala ke sisi lain untuk membuang air dan juga tahi telinga cair dari telinga luar.
# 5 Hidrogen Peroksida

Hidrogen Peroksida
Satu lagi cara yang hebat dan berkesan untuk menghilangkan pembentukan telinga adalah hidrogen peroksida. Ia mempunyai ciri-ciri effervescent yang boleh menyingkirkan earwax serta mayat lain dari telinga dengan mudah.

Langkah 1: Campurkan jumlah air yang sama dan hidrogen peroksida (3%).

Langkah 2: Dapatkan penitis telinga dan isikan dengan penyelesaiannya.

Langkah 3: Condongkan telinga yang terjejas dan letakkan beberapa tetes penyelesaian ke telinga. Biarkan selama beberapa minit.

Langkah 4: Tolak kepala anda ke bahagian lain untuk mengeluarkan larutan bersama dengan telinga yang cair. Bersihkan bahagian luar telinga anda dengan kain bersih.

Baking Soda
Soda penaik mempunyai banyak kegunaan dan salah satu daripada mereka mengeluarkan paru-paru yang berlebihan. Air dicampur dengan 10% baking soda boleh melembutkan penumpukan earwax.

Langkah 1: Dalam dua sudu air, campurkan ¼ sudu teh baking soda.

Langkah 2: Condongkan telinga yang terjejas ke arah siling dan gunakan penitis untuk mencurahkan beberapa titik larutan ke dalam telinga. Biarkan ia duduk selama sepuluh minit.

Langkah 3: Menggunakan jarum suntikan getah, letakkan air hangat ke dalam telinga anda.

Langkah 4: Dongakkan kepala ke pihak lain untuk menghapuskan penyelesaian serta tahi telinga lembut.Bersihkan bahagian luar telinga dengan kain.
# 7 Glycerin
Satu lagi penyelesaian yang berkesan untuk mengeluarkan pembentukan earwax adalah gliserin. Ia mempunyai sifat pelembap dan pelincir yang boleh membantu melembutkan telinga keras.

Langkah 1: Condongkan telinga yang terjejas ke arah siling. Dengan menggunakan penitis, letakkan empat titisan gliserin ke dalam telinga.

Langkah 2: Letakkan bola kapas pada pembukaan telinga. Biarkan seperti itu selama beberapa jam.

Langkah 3: Letakkan bola kapas dan tarik air hangat ke dalam telinga.

Langkah 4: Tuangkan air dengan memiringkan kepala anda ke bahagian yang lain. Bersihkan dan kering bahagian luar telinga dengan tuala bersih.
# 8 Olive Oil

Minyak Zaitun
Minyak zaitun juga digunakan secara tradisional untuk melembutkan earwax keras untuk menghapusnya dengan mudah. Ia juga mempunyai ciri-ciri antiseptik yang dapat mengurangkan risiko sebarang jangkitan.

Langkah 1: Minum minyak zaitun yang cukup.

Langkah 2: Condongkan telinga yang terjejas ke arah siling. Isi penitis dan letakkan tiga hingga empat tetes minyak zaitun ke telinga. Biarkan ia duduk selama sepuluh minit.

Langkah 3: Selepas sepuluh minit, condongkan kepala ke seberang untuk menghilangkan minyak serta telinga yang terlarut. Bersihkan bahagian luar telinga.

Selain daripada minyak zaitun, minyak mustard juga berkesan untuk melembutkan earwax yang keras!
# 9 Almond Oil

Manfaat kesihatan Almond Oil
Minyak almond juga digunakan untuk mengubati earwax yang keras. Ia bertindak sebagai pelincir dan boleh melembutkan earwax untuk memudahkan ia mengeluarkannya dari telinga anda.

Langkah 1: Isikan penitis telinga dengan minyak badam yang hangat.

Langkah 2: Condongkan telinga ke arah siling dan letakkan lima tetes minyak badam di telinga.

Langkah 3: Biarkan ia duduk sekurang-kurangnya sepuluh minit untuk membiarkan minyak melembutkan lilin.

Langkah 4: Letakkan tisu ke telinga dan condong ke arah yang bertentangan untuk mengeluarkan minyak serta lilin yang dibubarkan.

Langkah 5: Bersihkan bahagian luar telinga dengan kain bersih dan lembut.

# 10 Omega-3 Asam Lemak

Omega 3 Asam Lemak

Salah satu penyebab yang biasa untuk lampin yang berlebihan adalah kekurangan asid lemak omega-3. Anda boleh mengambil suplemen omega-3 atau makan makanan yang kaya omega-3 seperti salmon, walnut, alpukat, sardin, minyak hati ikan kod dan makarel.

Mencegah Bekalan Earwax Lebihan

Berikut adalah beberapa petua mengenai bagaimana untuk mencegah pembekuan telinga yang berlebihan.

 • Apabila mengambil mandi, menjalankan beberapa air ke dalam telinga anda untuk memastikan ia lembap.Ini boleh mengelakkan bangunan daripada tahi telinga dan juga menghalang tahi telinga daripada mendapat kering.
 • Elakkan daripada menggunakan apa-apa objek runcing di dalam telinga anda kerana ia boleh menyebabkan jangkitan apabila lilin ditolak lebih dalam.
 • Jangan gunakan air sejuk apabila penyaliran keluar air yang berlebihan.
 • Jangan masukkan kapas ke dalam telinga telinga. Hanya keluarkan lilin telinga yang terdedah pada pembukaan untuk mengelakkan menolak lilin telinga yang lebih dalam.
 • Seboleh-bolehnya, jangan gunakan penghilang lilin telinga lilin. Lilin telinga boleh berbahaya kerana anda perlu memegang lilin yang menyala dekat dengan telinga anda!
 • Pastikan badan anda mendapat cukup asid omega-3 yang tidak hanya baik untuk kesihatan tetapi juga penting untuk menghentikan masalah earwax.
 • Jangan gunakan minyak HOT di dalam telinga kerana ia boleh membakar kulit boleh menyebabkan jangkitan telinga.
 • Kurangkan penggunaan produk tenusu.
 • Selepas menggunakan ubat-ubatan rumah yang disebutkan di atas dan masalahnya masih berterusan, dapatkan nasihat doktor.

Earwax adalah sebahagian daripada pertahanan tubuh. Ia melincirkan, membersihkan dan melindungi telinga telinga dengan memerangkap kotoran. Ia juga melambatkan pertumbuhan bakteria. Walau bagaimanapun, jika penyumbatan kuping menjadi masalah, cubalah ubat-ubatan di atas atau dapatkan nasihat doktor anda.