Bagaimana untuk mengurangkan saiz liang pada muka? Orang secara semulajadi mempunyai liang. Pori-pori sebenarnya adalah seluruh badan tetapi untuk sebab-sebab yang pelik, pori-pori lebih jelas di wajah berbanding dengan seluruh tubuh. Sebab utama ini mungkin kerana pori-pori cenderung menjadi lebih besar apabila kulit berminyak.

Wajahnya biasanya merupakan salah satu tempat yang paling hebat di dalam tubuh sehingga hanya semulajadi bahawa liang-liangnya lebih jelas di sana. Selain dari liang-liang yang jelas, sesetengah orang mengalami liang-liang besar yang ingin disingkirkan. Adakah anda ingin menyingkirkan liang besar anda juga? Anda boleh melakukan ini dengan mengikuti panduan langkah demi langkah yang boleh anda baca di bawah tetapi sebelum itu, adalah bijak untuk mengetahui sebab-sebab utama terlebih dahulu mengapa anda mempunyai liang besar.

Punca-punca Pori Besar di Wajah

Pori Besar di Wajah

 • Genetik  - Sesetengah orang telah mengambil liang besar dari ibu bapa atau sanak saudara mereka yang lain.
 • Umur  - Sebagai orang berumur, kulit mereka menjadi kurang elastik. Ini boleh menyebabkan kulit mempunyai liang besar dari semasa ke semasa dan bukannya kembali ke saiz yang biasa, ia tetap seperti itu jika anda tidak makan semua produk makanan yang sesuai untuk membantu kulit anda.
 • Kerosakan Matahari  - Mereka yang terdedah kepada matahari lebih kerap cenderung mempunyai liang yang lebih besar kerana liang-liangnya terbuka untuk melepaskan minyak dan kemungkinan bakteria pada permukaan kulit. Sentiasa terdedah kepada matahari akan menjadikan liang-liang itu kekal seperti itu.
 • Penjagaan kulit yang tidak mencukupi  - Sekiranya anda tidak menjaga kulit anda, ia mungkin tidak dapat pulih dari semua faktor persekitaran yang anda dedahkan kepada setiap hari.
 • Blackheads dan jerawat  - Apabila orang mempunyai komedo, liang mereka cenderung menjadi lebih besar untuk mengandung minyak dan kotoran yang tersangkut pada kulit. Ini juga sama untuk whiteheads.

Sekarang bahawa anda tahu punca-punca yang mungkin untuk liang-liang besar, perkara berikutnya yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah ini dengan panduan langkah untuk memastikan bahawa liang-liang anda akan dikurangkan secara semula jadi.

Bagaimana Mengurangkan Saiz Tiang di Langkah Muka dengan Langkah

Langkah 1. Tentukan Wajah Anda untuk Mengurangkan Saiz Tiang

Mengelupas

Anda mesti memastikan bahawa anda akanterkelupas wajah anda  dua kali seminggu. Sebab utama mengapa anda mengelupas adalah menghilangkan sel-sel kulit mati yang ada pada kulit. Kadang-kadang, mencuci muka anda setiap hari tidak mencukupi untuk menghilangkan sel-sel kulit mati. Mereka akan memerlukan bantuan tambahan anda yang merupakan sebab utama mengapa anda harus mengelupas menggunakan kain bersih. Pastikan kain itu cukup lembut untuk tidak merengsakan kulit anda. Ingat bahawa anda tidak disyorkan untuk mengelupas apabila kulit anda rosak atau teriritasi.

Arah:

 • Menggunakan kain yang bersih dan lembut, gosok lembut di muka dengan air bersih untuk mengeluarkan sel-sel kulit mati.
 • Keringkan kulit kering untuk memastikan kulit tidak jengkel.
 • Lakukan ini dua kali seminggu.

Langkah 2. Gunakan Stim untuk Mengurangkan Saiz Liang di Wajah

Wap

Anda mungkin tidak menyedari ini tetapi anda juga perlu membuka liang-liang anda dari semasa ke semasa untuk menghilangkan kotoran, bakteria dan minyak yang mungkin terperangkap di bawahnya. Anda boleh melakukannya dengan selamat sekali seminggu.

Arah:

 • Letakkan tuala di kepala untuk melindungi rambut anda dari stim.
 • Rebus periuk air bersih.
 • Keluarkan periuk air dari dapur dan letakkan di permukaan rata.
 • Letakkan kepala anda di dekat periuk dan biarkan wap menelan muka anda untuk memastikan serpihan, minyak dan kotoran akan dikeluarkan dengan serta-merta.

Langkah 3.Facial Mask

Topeng muka

Terdapat beberapa orang yang tidak peduli mendapatkan muka atau meletakkan topeng muka di muka mereka kerana alasan mereka adalah terlalu sibuk. Walaupun anda mungkin terlalu sibuk untuk menggunakan topeng muka kadang-kadang, adalah penting bahawa anda melakukannya sekali seminggu untuk meminimumkan saiz liang-liang anda.

Ingatlah untuk mendapatkan jenama yang paling anda percayai dan anda juga perlu menyemak bahan-bahan topeng yang berbeza supaya anda dapat memastikan bahawa anda mendapat yang terbaik. Anda mungkin juga suka membuat topeng wajah anda sendiri tetapi jika anda kurang tepat pada masanya, anda hanya boleh membeli sendiri.

Arah:

 • Ingat bahawa ini lebih baik dilakukan selepas mengukus wajah sejak pori-pori masih bersih.
 • Letakkan topeng di muka dan ikuti arahan yang diberikan. Terdapat beberapa topeng yang boleh dikupas selepas 10 minit sementara yang lain perlu dibersihkan.
 • Lakukan ini seminggu sekali.

Langkah 4. Wash

Basuh

Salah satu perkara yang anda boleh lupa lakukan dari semasa ke semasa adalah untuk mencuci wajah anda terutama apabila anda masih membuatnya. Anda mungkin mengatakan bahawa anda lupa untuk mencuci kerana anda letih tetapi ini boleh menyebabkan liang anda menjadi tersumbat dan akhirnya lebih besar. Apabila mencuci, pilih pembersihan muka pembersihan liang kerana ini boleh memberi kesan yang lebih baik dalam jangka panjang.

Arah:

 • Urut pembersihan muka liang muka di muka.
 • Biarkan selama beberapa minit.
 • Perlahan-lahan mencuci basuh muka pembersihan liang dengan air suam.
 • Pat kering dengan kain bersih.

Langkah 5. Pasang Nada untuk Mengurangkan Saiz Liang di Wajah

Nada

Adalah penting untuk menggunakan toner untuk membersihkan wajah anda setiap malam. Walaupun anda telah mencuci dan mungkin menggosok dan mengelupas kulit anda, masih ada beberapa kotoran yang tersisa di wajah yang boleh menyebabkan pori-pori anda menjadi lebih besar. Apa yang boleh anda lakukan ialah selepas membasuh muka anda setiap malam, gunakan toner yang anda percayai. Ini boleh membantu banyak jika anda boleh menggunakan produk di bawah jenama yang sama supaya wajah tidak perlu menyesuaikan diri dengan perbezaan formula dan ramuan yang digunakan.

Arah:

 • Selepas mencuci muka, letakkan jumlah toner pada bola kapas.
 • Bermula dari leher naik, bersihkan wajah dengan perlahan. Anda juga boleh membersihkan dengan melakukan gerakan bulat.
 • Pastikan untuk membuang kapas yang kotor.

Langkah 6. Gunakan Moisturize untuk Mengurangkan Saiz Liang di Wajah

Melegakan

Salah satu sebab utama mengapa liang menjadi lebih besar adalah kerana tidak ada kelembapan pada kulit terutama pada waktu malam. Kadang-kadang, cuaca boleh menyebabkan kulit menjadi kering daripada biasa. Akibatnya, liang yang lebih besar lebih jelas. Pastikan untuk menggunakan pelembap yang telah mendapat banyak ulasan yang baik untuk memastikan.

Arah:

 • Selepas meletakkan toner di muka anda setiap malam, sedikit banyak pelembap di wajah dan leher anda.
 • Biarkan pelembap setiap malam.
 • Ia adalah pilihan tetapi anda juga boleh menggunakan gel pelembut pada waktu pagi untuk memastikan kulit anda sihat dan lembap.

Anda perlu ingat bahawa rahsia untuk mempunyai liang kecil memastikan kulit anda bersih dan sihat sepanjang masa. Sekiranya anda gagal melakukan ini, kemungkinan besar anda akan terjebak dengan liang-liang besar dan tentu saja anda tidak mahu itu berlaku.