Eterangkan keajaiban bagaimana pembina badan dan model kecergasan dicincang sebelum bersaing? Apakah strategi yang mereka gunakan untuk mengurangkan berat air? Bagi ramai orang, pengekalan cecair boleh menjadi mimpi ngeri. Ada yang mendapat sehingga lima pound dari satu hari ke yang lain setiap kali mereka makan makanan masin. Berat air membuat mereka berasa kembung, gemuk dan berat walaupun makan bersih dan bekerja.

Saya adalah salah satu daripada orang-orang yang memegang air dengan mudah. Tidak kira apa yang saya makan, saya mengekalkan air. Masalah ini semakin teruk ketika saya makan keju, salad, sup dan makanan masin yang lain. Sebagai contoh, jika saya mempunyai sup ayam untuk makan malam, saya bangun pada keesokan harinya dengan bengkak dan sehingga enam pound tambahan! Pengekalan cecair membuatkan saya berasa sengsara.

Diuretik bukan pilihan - sekurang-kurangnya tidak lama - kerana ia boleh menyebabkan masalah kardiovaskular dan kekacauan dengan elektrolit dalam darah anda.   Begitu juga Clenbuterol, ubat popular yang digunakan oleh peminat kecergasan dan pembina badan. Produk ini berfungsi, tetapi ia tidak selamat dalam jangka masa panjang.

Setelah bertahun-tahun bergelut dengan pengekalan cecair, saya telah menemui beberapa teknik yang mudah untuk kehilangan berat badan semalaman tanpa pil.   Strategi-strategi ini benar-benar berfungsi dan dapat membantu anda kehilangan lebih dari empat pon daripada dari satu hari ke seterusnya:

Teh Dandelion"dandelion tea water retention"

Akar dandelion adalah salah satu daripada diuretik semula jadi yang paling selamat dan paling kuat di luar sana. Tumbuhan ini boleh membantu anda kehilangan berat badan dalam beberapa jam sahaja. Berbanding diuretik biasa, ia tidak mempunyai kesan sampingan dan tidak menyebabkan kegelisahan atau jantung berdebar.Secara peribadi, saya perhatikan bahawa ia berfungsi paling baik apabila digabungkan denganberpuasa berselang.   Jadi, jika anda tertanya-tanya bagaimana kehilangan berat air dalam sekelip mata, minum satu cawan teh dandelion pada petang. Elakkan makan selepas itu. Untuk kesan yang lebih sengit, dapatkan secawan pagi atau petang juga.

Selain sifat diuretiknya, teh dandelion membantu menghilangkan toksin dari hati, meningkatkan penghadaman, dan mengurangkan kembung. Ia boleh digunakan pada jangka masa panjang, tetapi ini boleh menyebabkan dehidrasi. Saya hanya menggunakannya dua atau tiga kali seminggu, dan ia mempunyai hasil yang hebat!

Air suling

Satu lagi cara mudah untuk mengurangkan berat air adalah dengan minum air sulingan.Ia berfungsi kerana air sulingan mengangkut badan natrium dengan melekat padanya.   Berbanding dengan air paip atau ditapis, ia tidak mempunyai natrium, kalium, atau fluorida. Air jenis ini menyerap bahan toksik dari badan dan menghapuskannya.Banyak pembina badan dengan cepat menggunakan air suling untuk kehilangan cecair yang berlebihan sebelum bersaing.

Kelemahannya ialah anda juga akan kehilangan elektrolit (kalium, natrium, dan klorida) dan mengesan mineral, yang boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan aritmia. Atas sebab ini, disyorkan untuk mempunyai minuman elektrolit (seperti Gatorade) apabila menggunakan air suling. Gunakan strategi ini hanya jika anda bersiap-siap untuk pertandingan atau mahu menunduk dengan cepat.

Bath Epsom Salt"Epsom salt bath water retention"

Mandi di garam Epsom membantu mengurangkan pengekalan air secara semula jadi. Ramai selebriti dan pelari gim bersumpah oleh garam Epsom untuk perut yang rata.Ia adalah cara yang baik untuk menghilangkan kulit anda, menghidupkan otot, dan menghilangkan toksin.   Apa yang anda perlu lakukan ialah mencampurkan dua cawan garam Epsom dalam air panas yang hangat, dan kemudian rendam selama 15 minit. Lakukan dua atau tiga kali seminggu untuk menghilangkan kembung dan mengurangkan berat air.

Puasa Berselang

Saya peminat besar berpuasa. Amalan ini bukan sahaja membantu anda melepasi dataran tinggi, tetapi juga mengurangkan pengekalan air dan kembung. Apabila berpuasa, tubuh anda akan masuk ketosis. Akibatnya, ia menghapuskan lebihan air. Pernahkah anda perasan bahawa jika anda tidak makan selama sekurang-kurangnya lima atau enam jam, anda kencing lebih kerap dan mendapatkan perut rata?

Puasa jangka pendek mengurangkan keradangan dalam tubuh anda dan menghilangkan toksin.   Belum lagi manfaatnya terhadap pertumbuhan otot! Banyak kajian telah menunjukkan bahawa berpuasa berselang-seli meningkatkan tahap hormon pertumbuhan, meningkatkan kepekaan insulin, dan mengawal gula darah. Saya telah membincangkan topik ini di sini:Diet Sentiasa Berpuasa: Lebih Banyak Otot, Kurang Lemak.

Potong kembali pada Karbohidrat

"carbs water retention"Setiap gram karbohidrat memegang tiga hingga empat gram air. Dengan memotong karbohidrat, air berlebihan juga menyala.   Ini menjelaskan mengapa kebanyakan orang boleh kehilangan sehingga 10 kilogram apabila memulakan diet ketogenik atau rendah karbohidrat. Ia juga menjelaskan berat badan yang membimbangkan pada hari selepas makan curang. Oleh itu, jika anda bertanya kepada diri anda bagaimana untuk mengurangkan berat air dalam sekelip mata, pastikan pengambilan karbohidrat anda minimum (kurang daripada 50 gram sehari). Pada masa yang sama, mengurangkan pengambilan natrium anda. Sekiranya anda memotong karbohidrat tetapi makan makanan masin, anda akan memegang air.

Minum banyak air

Minum lebih banyak air sebenarnya boleh membantu anda menyingkirkan cecair berlebihan. Apabila anda dehidrasi, badan anda cenderung menahan air. Oleh itu, dehidrasi boleh membuat anda kelihatan kembung dan gemuk. Tidak kira bagaimana anda merancang untuk kehilangan berat badan, teruskan hidrasi sepanjang hari.

Drop Water Weight dengan Kopi dan Teh

Kopi dan teh adalah diuretik semulajadi. Jika anda memegang air, dapatkan lebih banyak kafein. Secara peribadi, saya tidak mencadangkan lebih daripada dua cawan kopi sehari kerana ia boleh menyebabkan penderitaan dan kegelisahan. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh bertolak ansur dengan jumlah kafein yang lebih besar tanpa sebarang kesan sampingan. Untuk kehilangan berat badan dengan cepat, anda boleh minum kopi dan teh, termasuk pada hari-hari ketika anda berpuasa. Ia berfungsi dengan baik.

Adakah anda mempunyai petua mengenai cara kehilangan berat air dalam sekelip mata?