Ada kemungkinan bahawa anda sedar sensasi cucukan di bahu atau belakang anda.Selepas beberapa lama, anda mungkin merasa bahawa kawasan itu sudah kebas.Kebanyakan masa, ini adalah apa yang anda mungkin berasa jika anda telah dalam kedudukan tertentu untuk sekian lama tetapi jika anda sentiasa rasa ini dalam bilah bahu anda, perlu sebabnya anda berasa cemas?

Anda perlu ingat bahawa rasa sakit yang terasa di bahu bahu boleh datang dan pergi pada waktu. Mungkin ada hari-hari apabila anda tidak merasakannya dan kemudian ada hari-hari apabila anda tidak dapat membantu tetapi membatalkan aktiviti yang anda telah merancang kerana kesakitan. Punca utama ini boleh menjadi saraf kecil di bahu bahu anda.

Pada ketika ini, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana anda akan tahu jika anda mengalami keadaan ini. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Saraf mencubit dalam Blade Bahu

Tanda-tanda dan Gejala saraf yang mencubit dalam Blade Bahu

Apabila anda mempunyai saraf yang mencubit, terdapat peluang yang sangat besar apabila anda merasa sakit, anda akan merasa banyak kesakitan. Kadang-kadang, gejala ini mungkin bersifat sementara sementara pada masa-masa, ia boleh bertahan lama dan ia hanya akan hilang apabila anda melakukan sesuatu mengenainya. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala yang perlu anda hadapi:

  • sakit -Ia telah nyatakan sebelum ini yang anda akan cenderung untuk berasa sakit pada bahu anda.Jenis sakit yang mungkin anda rasa akan berbeza-beza.Mungkin ada kalanya kesakitan seolah-olah menembak di bahagian-bahagian badan anda tetapi mungkin juga terdapat kali apabila kesakitan hanya berterusan dalam satu kawasan.
  • kebas - Jika anda mula merasakan bahawa anda tidak boleh berasa lengan dan bahu anda yang lebih lagi, ini adalah mungkin tanda pasti mempunyai saraf mencubit .Jenis kelemahan yang mungkin anda rasa mungkin hanya dapat dirasai melalui lengan anda tetapi pada masa-masa, ia boleh bergerak sehingga lengan anda.Ini mungkin membuat ia lebih sukar untuk anda untuk pergi dengan tugas-tugas biasa anda.
  • Kelemahan - Anda mungkin mula merasakan bahawa anda tidak boleh bergerak di sekitar bahu dan lengan anda yang lebih lagi.Mengangkat barang boleh menjadi sangat sukar untuk anda lakukan dan juga cuba untuk mengangkat tangan anda ke tahap yang sama dengan bahu anda boleh mencabar.

Ingatlah bahawa ini adalah hanya beberapa tanda yang anda alami dan jenis gejala yang mungkin anda alami juga akan berbeza-beza mengenai betapa beratnya saraf telah dicubit. Ingatlah bahawa pada masa-masa, mempunyai saraf yang mencubit hanya akan bersifat sementara.

Rawatan untuk saraf mencubit dalam Blade Bahu

Adalah penting bahawa anda akan mendapat diagnosis sebenar dari doktor anda untuk memastikan keadaan semasa anda. Sebaik sahaja ia telah disahkan bahawa anda mempunyai saraf yang mencubit, apa yang anda boleh lakukan adalah melakukan rawatan yang boleh membantu meringankan keadaan anda. Perkara yang baik tentang rawatan yang mungkin anda lakukan adalah bahawa ia boleh dilakukan di rumah.

  • Alternatif panas dan sejuk memampatkan

Panas dan sejuk memampatkan

Anda perlu tahu bahawa dalam apa-apa jenis keradangan saraf, anda boleh membantu keadaan semasa anda dengan memusingkan kompres panas dan sejuk. Jika dalam kes anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan, anda boleh meletakkan kompres panas terlebih dahulu selama kira-kira 15 minit kemudian menukarnya dengan kompres sejuk selama 15 minit lagi. Ini akan membantu saraf anda pulih lebih cepat. Ini boleh dilakukan sehingga anda mula berasa lebih santai apabila rasa sakit telah berkurang.

Ada kemungkinan doktor anda akan menetapkan ubat-ubatan yang boleh diambil untuk menghilangkan kesakitan. Beberapa ubat-ubatan ini boleh dibeli di kaunter tetapi anda perlu ingat untuk tidak menyalahgunakan bilangan ubat-ubatan yang boleh anda ambil sepanjang hari. Terlalu banyak akan selalu menjadi buruk bagi anda.

Ini adalah sesuatu yang ramai orang cenderung untuk lupa - untuk mengambil bersandar dari semasa ke semasa.Anda boleh sentiasa terlalu sibuk dengan kerja dan anda merasa bahawa masa lapang anda perlu dibelanjakan untuk perkara-perkara lain yang anda anggap menjadi besar tetapi anda perlu ingat bahawa mengambil rehat yang lengkap adalah benar-benar perlu.Apabila anda berehat, tekanan yang saraf mencubit anda mungkin perasaan boleh dikurangkan.Jangan tunggu arahan doktor anda mengenai bagaimana anda akan untuk berehat.

Ambil Suntikan

Doktor anda boleh memberi anda pilihan untuk mengambil suntikan kortison untuk saraf-saraf anda. Orang yang telah mencuba ini mengatakan bahawa ia berfungsi dan telah membantu mengatasi kesakitan. Terdapat beberapa yang telah mencuba ini juga dan tidak bekerja sama sekali supaya mereka perlu melihat pilihan lain yang tersedia.

Sekiranya anda mengalami kes saraf yang teruk dan anda mengalami banyak kesakitan kerana itu, anda harus ingat bahawa anda juga boleh memilih menjalani pembedahan. Ini biasanya pilihan terakhir anda supaya anda boleh menjangkakan pelbagai rawatan lain sebelum doktor anda memutuskan bahawa ini akan menjadi cara terakhir untuk membantu anda mendapatkan bantuan.

Pencegahan saraf mencubit dalam Blade Bahu

Menjalankan Dengan sering

Sekiranya anda tidak mempunyai keadaan dan anda tidak merancang untuk mengalami keadaan, apa yang anda boleh lakukan adalah untuk mengelakkan ia daripada berlaku. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan supaya anda tidak akan mengalami keadaan ini:

  1. Latihan dengan betul

Terdapat beberapa orang yang menganggap bahawa setiap jenis latihan adalah hebat tetapi apabila orang melakukan senaman yang salah, mereka bukan sahaja merosakkan otot mereka, tetapi mereka juga boleh membuat saraf dan juga tulang mereka dalam proses.

Baca: 10 Latihan yang Sangat Upper Middle Back Pain

  1. Mengekalkan Diet Sihat

Terdapat kemungkinan bahawa salah satu daripada sebab utama mengapa anda mempunyai saraf mencubit adalah kerana anda mempunyai berat badan berlebihan.Jika anda akan mengekalkan diet yang sihat , ini boleh membantu anda mengekalkan jenis berat badan yang sepatutnya anda. Pada masa yang sama, anda akan mengelakkan toksin dalam badan anda.

  1. Cuba Acupuncture

Anda tidak perlu mempunyai saraf mencubit sebelum anda cuba akupunktur.Ini dikenali untuk menjadi sangat popular dan boleh digunakan sebagai satu rawatan alternatif terhadap masalah-masalah lain yang anda mungkin alami.Jangan ingat bahawa akupunktur diketahui mengekalkan keseimbangan seluruh badan anda.

  1. Mempunyai postur yang betul

Salah satu sebab mengapa anda mungkin telah mengembangkan saraf yang mencubit adalah kerana sikap anda. Pastikan bahawa anda akan menjaga belakang anda lurus dan cuba untuk tidak membungkuk kerana ini akan membawa kepada pelbagai komplikasi yang anda mungkin tidak tahu.

  1. Terapi fizikal

Mungkin ada kali apabila anda mungkin perlu menjalani terapi fizikal untuk mengurangkan rasa sakit   bahawa anda merasakan seluruh tubuh anda. Pastikan anda menyimpan sesi anda supaya anda dapat menjaga tubuh anda dalam keadaan baik.

Baca: Adakah teruk Lower Back Pain Nyatakan Masalah serius?

Mudah-mudahan butiran-butiran mengenai saraf yang terkena di bilah bahu anda akan membantu anda mengetahui apa yang perlu dilakukan sekiranya anda mengalami keadaan ini.