Bagi sesetengah orang, mereka tidak mengetahui bahawa kulat kuku juga dikenali sebagai onychomycosis. Ini boleh dianggap sebagai keadaan kulit di mana sejenis kulat boleh dilihat pada satu bahagian kuku. Hasilnya, kuku menjadi dijangkiti. Terdapat beberapa orang yang cuba mengabaikannya tetapi selepas beberapa lama, mereka mula melihat hasil jangkitan. Terdapat beberapa jangkitan yang sangat teruk sehingga ia boleh merebak ke semua kuku.

Ingatlah bahawa terdapat kes-kes di mana kulat kuku jari kaki menjadi sangat teruk sehingga kuku boleh retak atau berpecah. Terdapat juga beberapa orang yang cenderung kehilangan kuku jari mereka dalam proses itu. Sebelum anda mula panik kerana jamur kuku jari kaki anda, anda perlu ingat bahawa jenis keadaan ini sangat dapat disembuhkan. Ini adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk membuat kulat hilang.

Hentikan kulat kuku jari kaki

Bagaimana untuk menghilangkan kuku jari kaki Kulat Naturally

 1. Tea Tree Oil

Ramai orang tidak menyedari bahawa minyak pokok teh mengandungi beberapa sifat antiseptik dan antijamur. Ini boleh membantu menghilangkan kulat kuku jari kaki yang mungkin menyebabkan anda kesakitan dan ketidakselesaan. Ingat bahawa selain daripada kulat kuku, minyak pokok teh juga boleh digunakan untuk menyingkirkan jangkitan lain yang boleh menyebabkan masalah kulit.

 • Memastikan bahawa anda akan bercampur minyak pokok teh dengan minyak pembawa seperti minyak kelapa atau minyak zaitun.
 • Drop minyak pada bahagian yang terjejas kuku.
 • Meninggalkan minyak yang diletakkan pada kuku selama kira-kira 10 - 15 minit.Memastikan bahawa ia akan meresap.
 • Terdapat keperluan untuk meletakkannya pada kuku yang menjejaskan kira-kira 3 kali sehari.
 1. Minyak Jingga

Terdapat banyak orang yang terkejut mengetahui bahawa minyak Orange sebenarnya berkesan dalam menghilangkan kulat kuku jari kaki. Ini kerana minyak oren boleh sangat membantu dalam menyingkirkan kulat yang menyebabkan masalah kuku.

 • Campurkan minyak oren dengan minyak zaitun dan gaul rata bersama-sama.
 • Menggunakan penitis untuk menggugurkan beberapa titik pada kuku dijangkiti.
 • Biarkan minyak oren dicampur dengan minyak zaitun dibiarkan pada kuku dijangkiti kira-kira 60 minit.
 • Adakah ini tentang 2x sehari untuk hasil yang terbaik.
 1. Baking Soda

Baking Soda boleh menjadi Deodoran Asli

Perkara yang menarik mengenai pengembang soda,  adakah ia satu perkara yang orang biasanya boleh melihat di dalam rumah mereka. Selain dari fakta bahawa ia dapat membantu menghilangkan kulat yang menyebabkan kulat kuku, ia juga dapat membantu menghilangkan bau yang mungkin ada masalah.

 • Gunakan baking soda dan campurkan masuk dengan hidrogen peroksida dan garam Epsom.
 • Campurkan semua bahan-bahan dengan teliti.Setelah anda yakin bahawa segala-galanya telah bercampur-campur, apa yang anda perlu lakukan adalah menambah cuka.
 • Meletakkan campuran pada besen dan meletakkan kaki anda selama kira-kira 10 minit.Ini akan membantu menghilangkan kulat kuku jari kaki itu.
 • Ulangi proses ini kira-kira 2x sehari.
 • Ini perlu dilakukan sehingga kemajuan menjadi jelas.
 1. Minyak kelapa

Minyak kelapa biasanya mempunyai asid kaprilat yang merupakan sebab utama mengapa minyak kelapa dapat sangat berkesan dalam menghilangkan kulat kuku. Perkara yang hebat tentang ini ialah ia dapat menembusi sisi kuku dan menghilangkan kulat kuku jari kaki. Ini akan membantu membubarkan jangkitan yang mungkin ada di sisi dinding kuku.

 • Letakkan minyak kelapa di sebelah kuku.
 • Biarkan minyak kelapa ditinggalkan di tepi kuku selama kira-kira 15 minit.
 • Ini perlu dilakukan kira-kira 2 - 3 kali sehari untuk beberapa minggu sehingga masalah menjadi diselesaikan.
 1. Listerine Mouthwash

Listerine Mouthwash

Terdapat banyak orang yang menjadi terkejut apabila mereka mengetahui bahawa Listerine ubat merupakan salah satu daripada perkara-perkara yang boleh digunakan sebagai ubat rumah untuk menghilangkan kulat kuku jari kaki.ubat yang boleh membantu menyingkirkan bakteria dan kulat.

 • Place Listerine pada tab air.
 • Campurkan Listerine dengan cuka cuka putih.
 • Letakkan kuku kaki terjejas oleh kulat di lembangan mana ia perlu direndam selama kira-kira setengah jam.
 • Bilas kawasan tersebut dan pastikan kawasan kering.
 • Lakukan ini sekali atau dua kali sehari.

Pemulihan lain untuk Pertimbangkan

rawatan kulat kuku jari kaki

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda ingin melakukan ubat-ubatan di rumah, anda perlu ingat bahawa ada juga perkara lain yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kulat kuku jari kaki yang tidak melibatkan penggunaan ubat-ubatan di rumah.

 1. Rawatan Pembedahan - Dalam usaha untuk menghapuskan kulat kuku jari kaki yang cepat, pilihan yang anda boleh berfikir tentang adalah perlu pembedahan.Jangan ingat bahawa ini hanya disyorkan apabila orang mempunyai kulat kuku jari kaki yang teruk.Ada kalanya orang hanya perlu mengambil sebahagian kuku bergantung kepada apa yang ditimpa kulat.Jangan ingat bahawa jumlah penyingkiran kuku biasanya tidak digalakkan.
 2. Debridement Kuku - Ini adalah proses yang biasanya dilakukan oleh doktor yang mana hanya tisu mati atau dijangkiti akan dilakukan untuk diharapkan buang suntikan.Kadang-kadang, ini dilakukan dengan memotong kuku atau menghilangkan sel-sel kulit mati di tepi kuku.Ini kadang-kadang digunakan untuk suntikan yang teruk.
 3. Rawatan Laser - Terdapat sesetengah orang yang memilih untuk mendapatkan rawatan laser dan bukan kerana mereka percaya bahawa ia boleh membantu mereka menghilangkan kulat kuku pada masa yang secepat mungkin.Rasuk fokus yang tinggi boleh membantu menghilangkan kulat di kawasan di mana kulat terus tumbuh.kulat boleh dikeluarkan walaupun ia mungkin mengambil masa beberapa sesi sebelum kulat boleh sama sekali dihapuskan.Ada kemungkinan bahawa ia mungkin mengambil masa yang lama.
 4. Ubat Mulut - Mungkin ada sesetengah doktor yang akan menetapkan ubat-ubatan lisan untuk membantu menghilangkan jangkitan tetapi ini tidak mungkin dilakukan kerap dan ia hanya akan bergantung kepada keterukan jangkitan yang sedang dialami.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk membantu menyingkirkan kulat kuku jari kaki. Ia mungkin mengambil sedikit masa bergantung pada jenis rawatan yang anda pilih untuk dilakukan. Selain dari ubat-ubatan rumah yang disebutkan di atas, masih ada orang lain yang boleh diperiksa dan dilakukan. Jika anda tidak mencuba beberapa ubat rumah, ada juga prosedur lain yang boleh dilakukan untuk membantu menyingkirkan jangkitan pada waktu yang mungkin.

Lebih teruk kulat kuku jari kaki, semakin sukar untuk membantu menghilangkannya. Adalah bijak untuk berbincang dengan doktor anda supaya anda tahu tugas yang betul untuk dilakukan.