Bagi sesetengah orang, mereka tidak mengetahui bahawa kulat kuku juga dikenali sebagai onychomycosis. Ini boleh dianggap sebagai keadaan kulit di mana sejenis kulat boleh dilihat pada satu bahagian kuku. Hasilnya, kuku menjadi dijangkiti. Terdapat beberapa orang yang cuba mengabaikannya tetapi selepas beberapa lama, mereka mula melihat hasil jangkitan. Terdapat beberapa jangkitan yang sangat teruk sehingga ia boleh merebak ke semua kuku.

Ingatlah bahawa terdapat kes-kes di mana kulat kuku jari kaki menjadi sangat teruk sehingga kuku boleh retak atau berpecah. Terdapat juga beberapa orang yang cenderung kehilangan kuku jari mereka dalam proses itu. Sebelum anda mula panik kerana jamur kuku jari kaki anda, anda perlu ingat bahawa jenis keadaan ini sangat dapat disembuhkan. Ini adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk membuat kulat hilang.

Hentikan kulat kuku jari kaki

Cara Menghilangkan Kulat Kuku Telur Secara semulajadi

 1. Minyak pokok teh

Ramai orang tidak menyedari bahawa minyak pokok teh mengandungi beberapa sifat antiseptik dan antijamur. Ini boleh membantu menghilangkan kulat kuku jari kaki yang mungkin menyebabkan anda kesakitan dan ketidakselesaan. Ingat bahawa selain daripada kulat kuku, minyak pokok teh juga boleh digunakan untuk menyingkirkan jangkitan lain yang boleh menyebabkan masalah kulit.

 • Pastikan anda mencampurkan minyak pokok teh dengan minyak pembawa seperti minyak kelapa atau minyak zaitun.
 • Letakkan minyak pada bahagian kuku yang terjejas.
 • Biarkan minyak yang diletakkan di atas kuku selama kira-kira 10 - 15 minit. Pastikan ia akan meresap.
 • Terdapat keperluan untuk meletakkannya pada kuku yang terjejas kira-kira 3 kali sehari.
 1. Minyak Jingga

Terdapat banyak orang yang terkejut mengetahui bahawa minyak Orange sebenarnya berkesan dalam menghilangkan kulat kuku jari kaki. Ini kerana minyak oren boleh sangat membantu dalam menyingkirkan kulat yang menyebabkan masalah kuku.

 • Campurkan minyak oren dengan minyak zaitun dan kacau bersama.
 • Gunakan penitis untuk menjatuhkan beberapa titisan pada kuku yang dijangkiti.
 • Biarkan minyak oren bercampur dengan minyak zaitun yang tersisa di kuku yang dijangkiti selama kira-kira 60 minit.
 • Lakukan ini kira-kira 2x sehari untuk hasil terbaik.
 1. Serbuk penaik

Baking Soda boleh menjadi Deodoran Asli

Perkara yang bagus tentangserbuk penaik  adakah ia satu perkara yang orang biasanya boleh melihat di dalam rumah mereka. Selain dari fakta bahawa ia dapat membantu menghilangkan kulat yang menyebabkan kulat kuku, ia juga dapat membantu menghilangkan bau yang mungkin ada masalah.

 • Menggunakan baking soda dan campurkan dengan hidrogen peroksida dan garam Epsom.
 • Campurkan semua ramuan dengan teliti. Setelah anda yakin bahawa semuanya telah dicampur, apa yang perlu anda lakukan ialah menambah cuka.
 • Letakkan campuran di atas lembangan dan letakkan kaki anda selama kira-kira 10 minit. Ini akan membantu menghilangkan kulat kuku jari kaki.
 • Ulangi proses ini kira-kira 2x sehari.
 • Ini perlu dilakukan sehingga kemajuan menjadi jelas.
 1. Minyak kelapa

Minyak kelapabiasanya mempunyai asid kaprilat yang merupakan sebab utama mengapa minyak kelapa dapat sangat berkesan dalam menghilangkan kulat kuku. Perkara yang hebat tentang ini ialah ia dapat menembusi sisi kuku dan menghilangkan kulat kuku jari kaki. Ini akan membantu membubarkan jangkitan yang mungkin ada di sisi dinding kuku.

 • Letakkan minyak kelapa di sebelah kuku.
 • Biarkan minyak kelapa ditinggalkan di sebelah kuku selama kira-kira 15 minit.
 • Ini perlu dilakukan kira-kira 2 - 3 kali sehari selama beberapa minggu sehingga masalahnya dapat diselesaikan.
 1. Listerine Mouthwash

Listerine Mouthwash

Terdapat ramai orang yang terkejut apabila mereka mengetahui bahawa mulut Listerine hanya salah satu perkara yang boleh digunakan sebagai ubat rumah untuk menghilangkan kulat kuku jari kaki. Mulut boleh membantu menghilangkan bakteria dan kulat.

 • Letakkan Listerine di dalam tab air.
 • Campurkan Listerine dengan cuka cuka putih.
 • Letakkan kuku jari kaki yang terjejas oleh kulat di lembangan yang mana ia perlu direndam selama kira-kira setengah jam.
 • Bilas kawasan tersebut dan pastikan kawasan kering.
 • Lakukan ini sekali atau dua kali sehari.

Pemulihan lain untuk Pertimbangkan

rawatan kulat kuku jari kaki

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda ingin melakukan ubat-ubatan di rumah, anda perlu ingat bahawa ada juga perkara lain yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kulat kuku jari kaki yang tidak melibatkan penggunaan ubat-ubatan di rumah.

 1. Rawatan Pembedahan - Untuk menghilangkan kulat kuku jari cepat, pilihan yang mungkin anda fikirkan sedang menjalani pembedahan. Ingat bahawa ini hanya disyorkan apabila orang mempunyai kulat kuku jari kaki yang teruk. Ada kalanya orang hanya perlu mengambil sebahagian daripada kuku bergantung kepada apa yang ditimpa kulat. Ingat bahawa penyingkiran keseluruhan kuku biasanya tidak disyorkan.
 2. Debridement Kuku  - Ini adalah proses yang biasanya dilakukan oleh doktor di mana hanya tisu mati atau yang dijangkiti akan dilakukan untuk diharapkan dapat menghilangkan suntikan. Kadang-kadang, ini dilakukan dengan memangkas kuku atau menghilangkan sel-sel kulit mati di sisi kuku. Ini kadang-kadang digunakan untuk suntikan teruk.
 3. Rawatan Laser  - Terdapat beberapa orang yang memilih untuk mendapatkan rawatan laser kerana mereka percaya bahawa ia dapat membantu mereka menyingkirkan kulat kuku pada waktu yang mungkin secepat mungkin. Rasuk fokus tinggi dapat membantu menghilangkan kulat di kawasan di mana kulat terus tumbuh. Kulat boleh dikeluarkan walaupun mungkin mengambil beberapa sesi sebelum jamur dapat dikeluarkan sepenuhnya. Terdapat peluang yang mungkin memerlukan sedikit masa.
 4. Ubat Mulut  - Mungkin terdapat beberapa doktor yang akan menetapkan ubat oral untuk membantu menyingkirkan jangkitan tetapi ini tidak boleh dilakukan dengan kerap dan ia hanya bergantung kepada keterukan jangkitan yang sedang dialami.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk membantu menyingkirkan kulat kuku jari kaki. Ia mungkin mengambil sedikit masa bergantung pada jenis rawatan yang anda pilih untuk dilakukan. Selain dari ubat-ubatan rumah yang disebutkan di atas, masih ada orang lain yang boleh diperiksa dan dilakukan. Jika anda tidak mencuba beberapa ubat rumah, ada juga prosedur lain yang boleh dilakukan untuk membantu menyingkirkan jangkitan pada waktu yang mungkin.

Lebih teruk kulat kuku jari kaki, semakin sukar untuk membantu menghilangkannya. Adalah bijak untuk berbincang dengan doktor anda supaya anda tahu tugas yang betul untuk dilakukan.