Bagaimana untuk menghilangkan perasaan ketat di dalam kerongkong? Ada peluang yang anda tidak boleh membantu tetapi berasa tidak selesa apabila tekak anda terasa ketat. Adakah anda tahu sebab mengapa kerongkong anda berasa seperti ini? Jika ia tidak pernah berlaku kepada anda sebelum ini, ini mungkin menyebabkan anda berasa lebih cemas. Kadang-kadang, sesak di kawasan kerongkong meletus dengan sendirinya tetapi ada juga masa-masa apabila ia mengambil sedikit masa.

Rasa ketat dalam tekak

Punca Feeling ketat dalam Tekak

Berikut adalah beberapa sebab yang mungkin mengapa anda mungkin merasakan perasaan yang ketat di kerongkong anda:

 • Kebimbangan - Apabila anda berasa cemas, anda kadang-kadang merasakan bahawa anda tidak boleh bernafas kerana tekak anda telah ditutup rapat.Anda juga akan berasa pelbagai gejala lain seperti hampir tidak dapat bernafas dan berpeluh.
 • Alergi - Mungkin ada kalanya anda akan makan sesuatu yang anda tidak sepatutnya makan dan sistem imun anda menyerang zarah alergen, anda menjadi terlibat dalam proses.Mendapat alahan seperti ini boleh menjadi serius dan memerlukan perhatian perubatan dengan segera.
 • Gangguan tiroid - Jika anda mempunyai ketulan di tekak atau tiroid anda tidak berfungsi dan juga seperti yang sepatutnya, ini boleh menjadi sedikit masalah.Apabila nodul terbentuk di tiroid ini boleh membuat ia sukar bagi orang ramai untuk menelan.Masalah dengan tiroid perlu diperiksa dengan segera.
 • GERD  - Jika ada refluks asid yang dibawa oleh GERD maka ini boleh menyebabkan ketegangan tertentu di kerongkong.
 • Throat Cancer - Terdapat juga keadaan apabila sesak di tekak boleh disebabkan oleh sesuatu yang serius seperti kanser tekak.Biasanya, ia akan bermula seperti gejala sakit tekak lain tetapi perbezaan utama adalah bahawa terdapat juga ketulan yang mungkin muncul dalam proses.

Selain daripada sebab-sebab ini, mungkin masih ada kemungkinan lain mengapa anda merasakan perasaan yang ketat di kerongkong anda. Adalah dinasihatkan bahawa anda akan melihat sebab-sebab ini supaya anda akan mengetahui jenis rawatan yang harus anda alami untuk membuat perasaan yang ketat hilang.

Cara-Bagaimana untuk menghilangkan Feeling ketat dalam Tekak

Minum air

Jika perasaan yang ada di kerongkong anda disebabkan oleh kebimbangan, inilah hal-hal tertentu yang patut anda lakukan:

 • Minum air - Sebab utama mengapa anda berasa cemas adalah kerana anda tidak boleh bertenang dan sejak minum segelas air boleh menenangkan anda ke bawah, ini boleh membantu anda keluar banyak.Apabila anda minum air, anda juga hidrat badan anda dan ini memberikan tubuh anda rasa tenang yang anda mungkin tidak mengalami tanpa air minuman.
 • Latihan - Mereka yang berasa cemas boleh melepaskan tekanan yang mereka rasa kerana kebimbangan dengan bersenam.Bukan sahaja ia akan membantu melepaskan hormon-hormon yang boleh membuat seseorang berasa lebih baik, ini juga boleh menjadi baik untuk badan secara keseluruhan.
 • Mengambil Herba - Terdapat herba tertentu yang boleh diambil yang boleh menyebabkan anda berasa lebih tenang dan ini akan mengurangkan perasaan kebimbangan yang mungkin dapat menutup tekak anda menutup.Pastikan bahawa anda akan melakukan penyelidikan yang cukup untuk memastikan bahawa herba ini adalah selamat untuk anda untuk mengambil.Pada masa yang sama, anda juga perlu tahu sama ada ia berkesan boleh menenangkan anda ke bawah.

Jika perasaan ketat yang anda alami di kerongkong anda disebabkan oleh alahan makanan, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

Pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati sehingga anda harus terlebih dahulu mengetahui produk makanan yang harus anda elakkan sehingga anda akan mempunyai peluang yang lebih kecil untuk memperoleh alergi makanan. Pastikan anda sedar dan anda tahu produk makanan mana yang harus dielakkan.

 • Makan Out - Apabila anda makan di dalam restoran, sentiasa sebagai pelayan lebih awal mengenai bahan-bahan yang digunakan untuk makan makanan tertentu.Bahan-bahan itu boleh dikeluarkan daripada makanan yang anda ingin makan atau anda boleh memerintahkan sesuatu yang lain yang akan lebih selamat untuk anda.
 • Elakkan Makan Makanan yang Menyebabkan Alergi - Terdapat peluang yang anda benar-benar seperti rasa makanan yang anda alah kepada jadi anda mungkin mahu untuk menyelinap dan makan sedikit makanan dari semasa ke semasa.Jangan ingat bahawa ini adalah tidak digalakkan kerana kesan boleh mengancam nyawa.
 • Minum Ubat yang Ditetapkan  - Terdapat beberapa ubat yang boleh didapati untuk orang yang mempunyai alahan makanan. Ini akan mengurangkan kesan alahan dengan ketara.

Jika perasaan yang anda ada dalam tekak anda adalah kerana masalah tiroid, berikut adalah beberapa penyelesaian yang anda boleh lakukan:

 • Pembedahan - Jika sesak di tekak anda disebabkan oleh nodul tekak, maka anda boleh menjalani pembedahan untuk membuang nodul.Anda akan mempunyai untuk pulih daripada pembedahan sebelum anda boleh kembali kepada rutin harian anda normal.
 • Pemeriksaan Bawah - Terdapat peluang yang sesak di tekak adalah disebabkan oleh mempunyai hipertiroidisme atau hipotiroidisme.Sama ada cara, perasaan boleh tidak selesa.

Jika apa yang anda rasa tidak selesa adalah disebabkan oleh GERD, maka ini adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

 • Ikut ubat yang diberikan oleh doktor anda - Doktor anda akan bertanggungjawab untuk memberikan anda preskripsi untuk ubat-ubatan yang anda perlu yang akhirnya akan mengurangkan gejala GERD dan seterusnya akan membantu anda mengelakkan merasai sedikit sesak di kawasan tekak anda.
 • Ambil Makanan Lighter - Ia akan menjadi lebih sukar untuk sistem pencernaan anda untuk menghadapi jika anda akan makan makanan berat sepanjang masa.Apa yang anda perlu lakukan adalah memastikan bahawa anda akan mengambil makanan ringan.
 • Tukar Diet Anda - Jika diet anda biasanya terdiri daripada mengambil makanan berat maka anda mungkin mahu membayar perhatian yang lebih kepada diet anda dan makan makanan ringan sebaliknya.Sebagai contoh, anda mungkin mahu untuk makan produk makanan yang lebih sihat dan menjauhi makanan segera.

Menghilangkan sakit tekak

Jika ketat di kerongkong anda disebabkan oleh keadaan serius seperti kanser tekak, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda lakukan:

 • Adakah diri anda didiagnosis oleh doktor anda   - Doktor akan menjalani satu siri ujian untuk mengetahui apakah keadaan yang anda rasa benar-benar disebabkan oleh keadaan ini.
 • Meminta rawatan yang ada - Terdapat rawatan tertentu yang boleh anda lakukan untuk keadaan anda bergantung kepada peringkat mana kanser berada di Doktor anda akan menjadi benar dan akan memberitahu anda perkara-perkara yang mungkin boleh anda lakukan..
 • Pembedahan  - Ada saat pembedahan diperlukan untuk mengeluarkan sel-sel kanser pada tenggorokan yang akhirnya dapat membiak dan menyebar ke bahagian lain dari tubuh.
 • Gaya hidup Tukar - Mempunyai gaya hidup yang sihat adalah penting dalam memastikan anda cukup kuat untuk mengambil rawatan lain yang mungkin anda alami.

Ketat dalam tekak anda mungkin sesuatu yang akan hilang dari masa ke masa tetapi mungkin juga sesuatu yang perlu diberi perhatian khusus. Pastikan bahawa anda akan diperiksa setiap masa agar anda dapat kekal sihat.