Terdapat banyak orang yang menderita kudis. Ada kemungkinan bahawa sebab utama mengapa anda membaca ini sekarang adalah kerana anda juga memilikinya dan anda ingin menyingkirkan kudis pada waktu yang paling cepat. Jika sekiranya anda tidak pasti mengapa anda memilikinya, anda harus ingat bahawa kudis disebabkan oleh hama yang sangat kecil. Hama ini dipanggil sarcoptesscabiei.

Selalunya, apa yang haiwan-haiwan kecil lakukan ialah mereka menggali lebih dalam ke dalam kulit dan ini boleh menyebabkan sensasi gatal yang sengit   untuk manusia. Perkara yang buruk tentang hal ini ialah ia sangat menular. Ini bermakna bahawa meletakkan satu bahagian badan terhadap bahagian yang gatal mungkin membuat bahagian tubuh yang lain gatal juga. Anda juga boleh menyebarkan kudis kepada orang lain yang menyertai anda. Berdasarkan hal-hal ini, ia boleh menjadi jelas bahawa kudis harus diperbaiki pada waktu yang paling cepat.

Menghilangkan Scabies

Pencegahan Scabies \u0026 Ketam

Jika sekiranya anda tidak pasti lagi jika anda mempunyai kudis maka anda masih mempunyai peluang untuk mengelakkannya. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk kemungkinan mencegah kudis:

 • Vakum - Perkara yang menarik mengenai memvakum adalah bahawa anda dapat menghapuskan bukan sahaja alergen tetapi juga hama yang boleh menyebabkan kudis.Jika anda akan untuk vakum, pastikan bahawa anda akan melakukan ini kepada seluruh rumah anda.
 • Mencuci kain di Air Panas - Sejak hama boleh mati di dalam air panas, anda boleh mencuci selimut anda, sarung bantal dan peralatan tempat tidur anda di dalam air yang sangat panas.Ini akan membantu menyingkirkan kemungkinan hama membiak dan merebak.
 • Pakaian kering dengan Penggunaan rambut yang - Sejak pengering biasanya sangat panas, ini secara semula jadi boleh membunuh beberapa hama yang mungkin terperangkap di antara pakaian.
 • Elakkan Mendapatkan Sentuhan dengan Sesiapa yang Scabies - Sama ada orang yang mempunyai kudis adalah ahli keluarga anda, yang anda sayangi atau rakan, anda mungkin perlu untuk mengelakkan bertemu dengan orang yang pertama kerana kudis amat mudah berjangkit.Jika anda mendapat ia dari orang lain, ini boleh menjadi satu masalah dalam jangka masa panjang.

Perkara-perkara ini hanyalah sebahagian daripada perkara yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan kudis tetapi jika anda sudah mempunyai kudis, apa yang anda perlu lakukan ialah memberi tumpuan pada mengubati.

Anda perlu ingat bahawa sebelum anda cuba menghilangkan kudis, anda harus ingat bahawa semua item yang anda gunakan tidak boleh digunakan oleh ahli keluarga dan orang tersayang kerana ia sangat menular. Anda tidak boleh membiarkan ahli keluarga anda menggunakan baju tidur dan pakaian anda. Ingatlah bahawa terdapat beberapa langkah yang perlu anda lakukan seperti berikut.

Bagaimana untuk menghilangkan Scabies \u0026 Ketam Step By Step

 1. Mengakui Gejala daripada Syarat

Anda perlu memastikan bahawa anda tahu tanda-tanda apabila anda merasainya.Anda tahu bahawa anda mempunyai kudis jika anda akan berasa gatal-gatal sengit dalam kawasan yang sama untuk tempoh minggu dan walaupun sehingga beberapa bulan.gatal juga harus menjadi sengit.Anda akan merasa perlu untuk menggaru di seluruh badan kerana hama.gejala-gejala lain yang anda perlu berhati-hati untuk adalah kecil lebam pada kulit   dan garisan kecil di antara benjolan yang muncul di kulit anda.

 1. Lihatlah Part bahawa ia adalah gatal

Anda perlu memberi perhatian khusus kepadanya kerana ia mungkin bukan gatal yang biasa anda rasakan dari hari ke hari. Ingat bahawa ada saat-saat apabila anda merasakan gatal. Beberapa detik ini adalah yang berikut:

 • Sebelum tidur pada waktu malam.
 • Selepas mandi.
 • Apabila anda berasa agak hangat kerana cuaca atau selepas melakukan latihan yang berat.
 1. Pergi ke Doktor

Apabila kamu telah melihat lebam kecil pada kulit yang mungkin terletak di bahagian yang berlainan di badan anda ditambah dengan pelbagai baris yang berbaris di antara lebam, anda boleh yakin bahawa anda sudah mempunyai keadaan dan anda akan perlu untuk mendapatkandiri anda diperiksa oleh doktor pada masa yang secepat mungkin.Selalunya, doktor akan tahu keadaan anda masa yang dia / dia memeriksa ruam   tetapi jika dalam hal itu mungkin kelihatan mengelirukan; beberapa ujian perlu dilakukan. Anda perlu memberitahu doktor beberapa butiran:

 • Anda perlu memberitahu doktor jika anda mempunyai alahan kulit.
 • Anda perlu memberitahu doktor jika anda mempunyai beberapa keadaan kulit atau penyakit lain yang mungkin tiada kaitan langsung dengan kulit.
 • Anda perlu memaklumkan kepada doktor jika anda mempunyai beberapa alahan dengan pelbagai ubat yang boleh digunakan untuk kulit.
 1. Ikut preskripsi Doktor Anda

Sebaik sahaja doktor telah menyelesaikan bahawa anda mempunyai kudis, doktor akan menetapkan ubat-ubatan yang akan anda gunakan untuk membantu anda sembuh dengan keadaan ini. Berikut adalah ubat-ubatan yang mungkin ditetapkan:

 • Sulfur Salap - Sebab utama mengapa ini adalah rawatan yang berkesan adalah kerana ia selamat digunakan walaupun oleh kanak-kanak. Ini juga murah dan hanya perlu ditempatkan pada kudis yang terdapat pada kulit.
 • Anti histamina - ubat-ubatan Anti histamine boleh membantu mengurangkan gatal yang mungkin dirasai pada kulit.Jangan ingat bahawa ini tidak boleh digunakan oleh kanak-kanak.Berikutan preskripsi doktor benar-benar perlu.
 • Krim kortikosteroid   - Jika doktor ingin anda menghilangkan tungau yang menyebabkan kudis dan membunuhnya sepenuhnya, penggunaan krim kortikosteroid boleh melakukannya dengan baik.

Selain daripada perkara-perkara yang disebutkan di atas, masih ada krim lain yang boleh diresepkan oleh doktor anda. Mungkin ada juga ubat-ubatan yang akan ditetapkan bergantung kepada keterukan keadaan anda dan apa yang anda perlukan supaya anda dapat tetap selesa.

 1. Fikirkan tentang Pemulihan Lain

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan preskripsi sepanjang masa, apa yang perlu anda lakukan ialah berfikir tentang ubat-ubatan semula jadi yang boleh membantu anda menghilangkan kudis. Berikut adalah beberapa ubat semulajadi yang boleh anda pertimbangkan:

 • Minyak neem   - Apabila ia datang kepada kudis, ini adalah salah satu ubat yang digunakan untuk menyembuhkan keadaan ini. Minyak Neem boleh membantu membunuh hama yang menyebabkan kudis.
 • Tea Tree Oil - Selain daripada fakta bahawa ini adalah sangat semula jadi, minyak pokok teh boleh berkesan kerana ia mempunyai ciri-ciri antiseptik yang boleh membantu membunuh hama.Meletakkan minyak pokok teh di kawasan itu setiap hari akan membantu menyingkirkan hama.
 • Peria - Walaupun ada beberapa orang yang tidak mahu makan peria, peria boleh sangat berkesan dalam menyingkirkan kudis.Jangan ingat bahawa ini boleh dicampur dengan jus lemon supaya ia boleh rasa lebih baik.

Sekarang anda sudah tahu pelbagai ubat untuk menghilangkan kudis dan kepiting, ingatlah bahawa ia akan tetap terbaik jika anda akan diperiksa oleh doktor dan bukannya cuba mendiagnosis diri anda berdasarkan gejala yang anda lihat. Anda masih perlu pastikan.