Bagaimana untuk menghilangkan racun ivy dan ruam? Ruam yang anda dapatkan dari racun ivy dicipta oleh sejenis bahan kimia dalam sap yang dikenali sebagai urushiol. Bahan ini menyusup lapisan luar kulit sehingga ia menyentuh dermis, dan dalam dermis tindak balas hipersensitif kepada urushiol yang berlaku.

Fakta mengenai Poison Ivy dan Ruam

Terdapat pelbagai fakta yang mungkin mengejutkan anda. Berikut adalah beberapa fakta

 • Tidak semua individu mendapatkan racun ivy.Sekiranya badan anda tidak melancarkan tindak balas hipersensitif, maka anda boleh berenang di urushiol dan ia tidak akan memberi kesan.Walau bagaimanapun, sistem imun sebilangan besar tindak balas individu untuk urushiol selepas pendedahan beberapa.
 • Anda tidak boleh mendapatkan racun ivy melainkan anda berinteraksi dengan sap yang mengandungi urushiol.Namun begitu, ia adalah unfathomably mudah untuk berinteraksi dengannya.Anda boleh mendapatkannya dari tumbuh-tumbuhan itu sendiri.Anda boleh mendapatkannya dari menyentuh kasut atau seluar jeans anda pada kesempatan yang luar bahawa mereka telah disapu terhadap tumbuhan toksin ivy.Anda boleh mendapatkannya dari bulu anjing atau kucing anda jika mereka berjalan-jalan melalui bahan toksik ivy.
 • urushiol perlu memasukkan kulit untuk sampai ke dermis, jadi kulit nipis akan menunjukkan kesan sampingan sebelum kulit sukar akan.
 • Urushiol tidak merebak ke seluruh tubuh.Walau bagaimanapun, terdapat kemungkinan bahawa anda mungkin mengalami kemudian.Ia benar-benar bergantung kepada ketebalan kulit anda.Mereka tidak mengandungi urushiol.

Dapatkan menghilangkan Poison Ivy

Bagaimana untuk menghilangkan Poison Ivy dan Ruam Fast

Racun ivy boleh menyebabkan ruam jika bersentuhan dengannya. Sekiranya anda mengalami kesengsaraan yang berleluasa di dalam loji ivy yang beracun, cubalah sistem ini untuk membuang ruam yang berlaku dengannya.

Remedy cepat 1: Basuh kulit anda

Sekiranya anda berada di luar apabila toksin ivy menyerang, maka kepala untuk aliran atau garis pantai untuk beberapa air. Siram julat yang berinteraksi dengan air sejuk, sedar supaya tidak menyentuhnya dengan tangan atau bahagian badan yang berlainan. Gunakan air yang paling sejuk anda mempunyai keupayaan untuk menemui kerana ia akan membantu untuk keluar dari liang hari di kulit anda, manakala air panas mendidih membukanya dan membenarkan jumlah minyak maut yang lebih besar di dalamnya.

Sekiranya anda mengalami racun ivy ruam   dekat dengan garis pantai, berlumba dengan air dan menggunakan beberapa pasir basah untuk membersihkan di wilayah di mana ruam muncul. Pada ketika itu menyerap air laut yang sejuk. Berhenti dari mandi seluruh badan anda untuk membilas ruam itu, kerana ia boleh menyebarkan ruam ke bahagian tubuh yang berlainan dan mungkin memburukkan lagi keadaan.

Remedy cepat 2: Dab pada menggosok arak

Tarik sentuhan menggosok minuman keras ke atas kusyen kapas dan bungkusnya di rantau yang dipengaruhi. Muffling kulit dengan minuman keras menggosok boleh menghentikan penyebaran bahan toksik, dan terus ruam dari keluar menjadi jauh dan jauh lebih dahsyat di kemudian hari. Lakukan ini apabila anda mampu untuk mencegah ruam berkembang.

Remedy cepat 3: Cuci dengan hidangan pencuci

Racun dari tumbuhan ivy bahan toksik adalah minyak, dan di sepanjang garis ini tidak akan mempunyai kapasiti untuk dipindahkan sepenuhnya dengan hanya air. Gunakan pembersih hidangan yang mempromosikan pemisahan minyak untuk mencuci kawasan yang dipengaruhi. Pembersih hidangan harus membantu mengurangkan penyebaran bahan toksik dan titik pengurung ruam.

Remedy cepat 4: Pakai pek ais

Menanggalkan liang-liang anda akan memastikan kulit anda selamat dari mengasyikkan minyak beracun. Pegang pek sejuk atau pek ais ke ruam untuk mengikat liang. Melakukannya juga akan meringankan pada kulit.

Remedy cepat 5: Buang mana-mana pakaian yang berinteraksi dengan toksin

Sekiranya pakaian anda diamankan di dalam minyak dari tumbuhan, menyentuh mereka kemudian boleh menyebarkan ruam ke bahagian tubuh yang berlainan. Mengelak apa-apa pakaian yang dekat dengan julat dan basuhnya dengan serta-merta, diasingkan dari apa sahaja pakaian lain.

Remedy cepat 6: Squash sehingga permata rumpai

Cari barangan berharga, jika anda berada di luar rumah anda. Rumput permata adalah tumbuhan yang kerap mengembangkan ivy toksin yang dekat dan merupakan penyembuhan ciri untuk racun. Ia boleh dilihat sebagai pokok renek berdaun yang rendah dengan bunga acuan berwarna kuning dan oren.

Pulihkan sebahagian rumput untuk membentuk gam, dan selepas itu menyebarkannya ke atas ruam. Biarkan gam untuk apa jua masa yang anda boleh, menggantikan dengan gam tajam jewelweed apabila ia menjadi kering.

Home Pemulihan mudah untuk menghilangkan Poison Ivy

Home Pemulihan untuk menghilangkan Poison Ivy

#Easy Remedy 1: White Cuka Remedy

Cuka memenuhi jangkaan banyak keajaiban, termasuk berkhidmat untuk memperbaiki ruam ivy yang beracun. Gunakan cuka jus konsisten atau epal dan tuangkannya ke atas julat. Memberi peluang untuk duduk di ruam sehingga ia hilang. Anda juga boleh mencurahkan cuka ke dalam bola kapas dan melihatnya ke ruam untuk kawasan yang lebih khusus.

#Easy Remedy 2: Gunakan Baking Soda Remedy untuk menghilangkan Poison Ivy

barang dapur asas ini akan berusaha untuk menarik keluar bahan-bahan toksik dalam kulit dan melegakan ruam sebaik sahaja ia telah dirangka secara rasmi.campuran baking soda dengan air   untuk membentuk gam, dan selepas itu letakkannya pada ruam. Beri peluang untuk menetapkan sehingga ia kering, dan selepas itu siram dengan air sejuk. Prosedur ini boleh dirasakan beberapa kali setiap hari sehingga ruam hilang.

#Easy Remedy 3: Oatmeal Bath Remedy

Oat telah lama digunakan sebagai pengendali kulit melegakan, dan boleh ditambah untuk mandi untuk membuat memberi minuman bersantai.Membeli item pancuran oat atau kesusahan beberapa bijirin dalam pengisar anda dan menambah kepada mandi penuh dengan air suam.Menyerap campuran selama 20 minit untuk mencabut terasa gatal ruam.

#Easy Remedy 4: Gunakan Cold Kekotak Remedy untuk menghilangkan Poison Ivy

Sediakan sedikit kopi sejuk dan biarkan sejuk atau letakkan di dalam peti ais. Tuangkan ke ruam atau gunakan kusyen kapas untuk melihatnya. Espresso mengandungi yang menghakis yang bertindak sebagai menenangkan, yang mengurangkan ruam dan mengurangkan sebarang pembengkakan dan kemerahan.

#Easy Remedy 5: Sapukan pembersih Dish dan oat untuk menghilangkan Poison Ivy

Basuh julat yang tercemar dengan pembersih Dawn Dish atau apa jua jenama lain yang memisahkan minyak. Siram zon dengan air sejuk. Apabila ia kering, gunakan penyelesaian. Anda boleh mengambil kaus kaki dan letakkan oat, tutupnya. Ambil sedikit air dan panaskan selama 30 saat.

Masukkan lutut yang dipenuhi oat tinggi, hujung ke dalam air yang dipanaskan. Pada titik ketika ini telah memercikkan beberapa minit, menghancurkan dan menyentuh zon yang terpengaruh. Ini akan berfungsi sebagai pakar pengeringan. Teknik ini berfungsi mengagumkan.

#Easy Remedy 6: Cuba Teh Bath Remedy untuk menghilangkan Poison Ivy

Isi mandi air panas dengan 6-8 bungkus teh gelap. Teh gelap mengandungi tannic yang mengakis, menenangkan yang boleh membantu mengurangkan bahan beracun ruam ivy. Menyerap teh selama 20 atau lebih minit untuk hasil terbaik.

#Easy Remedy 7: Sapukan Aloe Vera untuk menghilangkan Poison Ivy dan Ruam

Flora padang pasir seperti tumbuhan ini penuh dengan gel yang kerap digunakan untuk merawat sunburns. Ia cuba menambah pengentasan kepada sensasi yang membara, seperti yang dibawa oleh bahan toksik ivy. Air mata membuka sedikit tumbuhan tulen dan menghancurkan gel, atau membeli jag dari kedai ubat berdekatan anda, mengesahkan bahawa ia tidak kurang daripada 95% Aloe Vera. Gosokkan mantel ke atas ruam dan biarkan ia menyejukkan kulit.

#Easy Remedy 8: Mohon Manzanita Leaf Tea untuk menghilangkan Poison Ivy

Pokoknya umumnya berwarna merah, kulitnya licin dan daun hijau muda. Letakkan daun ke dalam periuk air menggelegak dan biarkan selama 5-10 minit. Terikan daun dan sejuk sebelum memohon.

#Easy Remedy 9: Sapukan Sulfur Icy untuk menghilangkan Poison Ivy

Di dalam perairan atau rujulet, belerang boleh diiktiraf oleh teduhan putih atau agak biru di arus sungai. Begitu juga mencari crabgrass putih bukannya hijau. Sulfur mengosongkan teduhan keluar dari rumput dan menjadikannya putih. Ia juga boleh didapati di beberapa mata air. Sulfur adalah mineral yang boleh menghancurkan minyak ivy toksin. Sapukan beberapa kali setiap hari atau apabila kesemutan terasa teruk.

Ubat untuk menghilangkan ivy Racun dan Ruam

ubat racun ivy

 • Mengambil antihistamin. Sejak ruam toksin ivy adalah tindak balas hipersensitif, mengambil pil anafilaksis patut membantu sedikit.Pil yang mengandungi diphenhydramine, (contohnya, Benadryl) boleh diperolehi di kaunter dan memudahkan kesemutan dan penyebaran ruam.
 • Sapukan krim kortikosteroid. Anda boleh membeli krim steroid di kaunter di kedai ubat anda, dan mereka sepatutnya membantu memudahkan tindak balas hipersensitif yang menyebabkan ruam.Memohon satu atau dua kali setiap hari untuk pasangan awal hari, maka kurang kerap sebagai ruam mengaburkan.
 • Gunakan krim calamine. Pada kesempatan yang luar bahawa kesemutan adalah tertahankan, tersebar di beberapa pelembap yang terkenal ini.Calamine krim FDA-dicadangkan untuk ruam toksin ivy, dan boleh memohon semula satu atau dua kali setiap hari.
 • Dikenakan terhadap krim terasa gatal. Ini tidak menghapuskan minyak lagi membantu menentang menggaru ruam yang akan membuat ia merebak.Menentang menggaru pada ruam adalah kunci dalam memusnahkan ia.Memohon sekali-tiga kali setiap hari.Anda perlu mempunyai keupayaan untuk mencari bermusuh dengan krim gatal di kedai ubat berdekatan anda atau kedai ubat.

Langkah demi langkah untuk melindungi kulit Anda Dari Poison Ivy

melindungi kulit anda dari Poison ivy

Memikirkan bagaimana untuk membezakan tumbuhan toksin

Jauhkan dari tumbuh-tumbuhan yang mempunyai sifat-sifat yang menyertainya:

 • Racun ivy mempunyai 3 daun hijau sparkly dan batang merah.Ia berkembang sebagai pokok anggur, biasanya di sepanjang tebing sungai atau pantai tasik.
 • Poison oak berkembang sebagai belukar dan mempunyai 3 daun seperti toksin ivy.Poison oak biasanya ditemui di Pantai Barat AS
 • Sumac racun adalah belukar berkayu dengan 7 hingga 13 daun yang dirancang dalam set. Ia menjadi ramai di sepanjang Sungai Mississippi.

Mandi haiwan kesayangan anda pada kesempatan yang luar bahawa mereka telah dibentangkan kepada tumbuh-tumbuhan

Haiwan peliharaan tidak menyentuh toksin ivy atau toksin zat beracun, namun sekiranya minyak ditangkap di atas kulit mereka, maka mereka dapat memberikan tindak balas yang tidak disengajakan dalam mana-mana individu yang memeliharanya. Penggunaan pembersih haiwan kesayangan dan pakai sarung tangan elastik semasa anda memberi mereka mandi.

Membawa langkah-langkah perlindungan

Pada peluang yang anda ambil pendakian atau menikmati luar yang luar biasa dalam lingkungan itumembangunkan racun ivy , membawa bekas tambahan air sejuk dan menggosok minuman keras. Sekiranya anda terpaksa memohon kedua-duanya dengan segera selepas bersentuhan, anda akan mengurangkan penyebaran dan penderitaan yang berkaitan dengan pengenalan.

Pakaian dengan betul sekiranya anda pergi ke sebuah rantau di mana anda fikir anda mungkin mendapati ivy toksin atau bahan toksik oak

Pakai sejak lama dahulu lengan-shirt, seluar jeans panjang dan sarung kaki.Sahkan bahawa anda memakai kasut kaki ditutup, dan terus membawa perubahan tambahan pakaian hanya jika perlu ada berlakunya kesialan a.

Beberapa ketika anda tidak dapat mengelakkan tumbuhan ini. Apabila anda berakhir dalam keadaan ini, terdapat beberapa langkah berjaga-jaga yang boleh anda ambil:

 • Gunakan item kulit yang sihat yang dikenali sebagai sempadan sekeping ivy. pembantu ini menjaga kulit daripada yg mengasyikkan minyak (urushiol), yang menyebabkan ruam.barang-barang ini biasanya mengandungi bentoquatam.Anda boleh membeli barang-barang tanpa penyelesaian.Pastikan untuk memohon persegi sebelum pergi luar.
 • Memakai seluar jeans panjang, lengan panjang, but dan sarung tangan. Walau apa pun apabila anda memohon sekeping penghalang ivy yang mengandungi bentoquatam, anda perlu untuk melindungi kulit anda dengan pakaian.

Sekiranya anda berada di wilayah dengan toksin ivy, oak, atau sumac, ia berfungsi untuk mengetahui yang disertakan:

 • Semua bahagian tumbuhan ini mengandungi urushiol. Daun, batang, dan juga akar mengandungi urushiol.Menyentuh mana-mana bahagian tumbuhan boleh membawa tindak balas hipersensitif.
 • Menyentuh apa-apa yang mempunyai urushiol di atasnya boleh menyebabkan tindak balas hipersensitif.   Anda boleh mendapat tindak balas hipersensitif daripada menyentuh alat penanaman, memakai gear, dan juga menyembunyikan haiwan kesayangan.
 • Blazing tumbuhan ini melepaskan urushiol ke udara. Anda boleh mempunyai tindak balas hipersensitif jika zarah bawaan udara tiba pada kulit anda.

Pada kesempatan yang luar bahawa anda mendapatkan ruam dari toksin ivy , oak racun, atau bahan toksik sumac, anda boleh sebagai peraturan merawat ruam di rumah. Sekiranya anda mempunyai tindak balas tulen, cari pertimbangan pemulihan segera

Tips berguna untuk menghilangkan Poison Ivy dan Ruam

racun ivy tips berguna

 • Cuba untuk tidak membakar tanaman ivy racun.   Minyak itu menguap dan jika dihirup, boleh menyebabkan ruam pada tisu paru-paru membawa kekecewaan pernafasan dalam kes-kes yang hebat. Walau bagaimanapun, sangat tidak selamat.
 • Pada kesempatan yang tidak diingini bahawa seorang anak muda masuk ke dalam bahan toksik ivy, oak, atau sumac, memotong kuku jari pendeknya untuk meminimumkan bahaya kulit dari menggaru.
 • Cuba untuk tidak mengelakkan kemajuan mencuci pakaian dan peralatan anda atau mandi haiwan kesayangan anda.   Poison ivy dan toxin oak tars boleh tetap fokus selama 5 tahun, yang boleh membuat anda mempunyai respons yang lebih hipersensitif apabila kulit anda bersentuhan dengan mereka.
 • Letakkan mandi pada antiperspirant pada lengan dan kaki sebelum pergi ke luar.   Ia menghentikan liang-liang anda dan minyak toksin ivy tidak masuk ke dalam kulit anda.
 • Poison ivy dan oak dikenal pasti dengan pokok mangga. Individu yang mempunyai latar belakang ditandai dengan ivy racun atau toksik bahan oak dermatitis kerap akan menambah ruam yang sama merenung mereka di muka, sekiranya mereka dibentangkan kepada kulit mangga semasa makan.Sekiranya anda mempunyai latar belakang ditandai dengan ruam, biarkan orang lain memilih mangga dan menetapkan mereka supaya anda boleh menghargai rasa tanpa mengganggu, teresak-esak ruam merah.
 • Ambil toksin ivy atau bahan toksin oak di halaman anda dengan menemui tumbuhan kecil atau berkurangan ke paras bawah tanah. Anda juga boleh mandi mereka dengan racun herba yang mengandungi glyphosate atau triclopyr.Mengesahkan yang anda pakai sejak beberapa lama yang lalu lengan baju dan sarung tangan apabila anda bekerja dengan tumbuh-tumbuhan bahan toksik.