Bagaimana untuk menghilangkan jerawat di bawah kulit? Terdapat sebab-sebab yang berbeza mengapa jerawat bawah kulit akan mula berkembang.Ramai orang sedar bahawa jerawat biasanya tidak berbahaya walaupun mereka boleh melakukan kerosakan kepada harga diri rakyat apabila mereka muncul di tempat-tempat di mana mereka tidak dijangka.Kadang-kadang, keradangan menjadi begitu buruk bahawa jerawat mula menjadi sangat jelas.

Apa yang membuat kulit jerawat lebih tidak menyenangkan adalah hakikat bahawa mereka boleh menyakitkan kerana mereka tidak mahu keluar dari kulit. Anda harus ingat bahawa jerawat di bawah kulit boleh dirasakan lebih banyak kerana mereka biasanya terletak berhampiran saraf kulit.

Punca Jerawat Di bawah Kulit

Punca Jerawat Di bawah Kulit

Terdapat pelbagai sebab mengapa jerawat boleh terbentuk di bawah kulit tetapi penyebab paling biasa adalah pengeluaran minyak yang berlebihan. Apabila teras menjadi tersumbat, bentuk jerawat. Mereka biasanya lebih sukar untuk muncul kerana mereka tidak mempunyai kepala putih yang biasa dengan jerawat lain. Mereka mungkin kelihatan lebih besar dengan permukaan kulit licin.

Terdapat pelbagai kawasan di mana jerawat boleh tumbuh tetapi mereka biasanya tumbuh di muka. Anda mungkin mahu menyiarkannya pada waktu yang paling cepat tetapi pada masa yang sama, anda tahu bahawa jika anda melakukan ini, anda mungkin hanya akan menyebarkan jangkitan di seluruh badan anda. Ini bukan sesuatu yang anda mahu lakukan.

Cara menghilangkan jerawat bawah kulit

Anda harus ingat bahawa jika anda ingin menghilangkan jerawat di bawah kulit anda, anda perlu memastikan bahawa anda akan menjaga diri anda bersih. Pada masa yang sama, jenis makanan yang anda makan juga boleh memperbaiki keadaan kulit semasa anda. Jika anda kurang tidur, kini adalah masa untuk anda berusaha untuk tidur lebih banyak kerana melalui ini, anda akan dapat menghapuskan jerawat anda dengan serta-merta.

 1. ubat gigi

ubat gigi

Adakah anda merasa aneh bahawa anda sebenarnya perlu menggunakan ubat gigi untuk menghilangkan jerawat anda? Ubat gigi mungkin mempunyai beberapa faktor yang akhirnya akan menyebabkan jerawat hilang. Sudah tentu, rawatan ini bukan untuk semua orang. Ada yang melaporkan bahawa kulit mereka menjadi masalah kerana menggunakan ubat gigi. Sekiranya anda mempunyai kulit yang sensitif, anda boleh mencuba remedi lain.

 • Pilih pasta gigi putih kerana ini adalah yang paling berkesan untuk jerawat di bawah kulit.
 • Meletakkan ubat gigi putih pada jerawat.
 • Meninggalkan ubat gigi putih pada jerawat semalaman.
 • Mencucinya apabila anda bangun pada waktu pagi.
 1. Lemon Juice

Lemon Juice

Lemon sentiasa dikenali sebagai baik untuk kulit.Malah, terdapat beberapa produk yang mengandungi lemon kerana asid sitrik yang boleh baik untuk kulit.Jus lemon juga boleh menjadi pembersih berkesan supaya kulit boleh menghilangkan kotoran dan bakteria dan kembali bertenaga.Pada masa yang sama, jus lemon boleh membantu dalam penyembuhan jerawat bawah kulit.

 • Pastikan bahawa anda akan mendapat jus dari satu lemon keseluruhan.
 • Celupkan bola kapas dan letakkan di kawasan yang terjejas.
 • Anda perlu meletakkan bola kapas pada jerawat yang pertama dan biarkan selama beberapa minit.
 • Anda perlu melakukan ini untuk tempoh masa yang tertentu sehingga anda mendapatkan keputusan yang diingini.
 1. Madu

Madu

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa terdapat banyak produk kulit yang berasaskan madu? Ia bukan kerana madu manis. Sebaliknya, ia adalah kerana madu adalah antiseptik semulajadi yang bermakna ia berkesan untuk menghilangkan jenis bakteria tertentu. Pada masa yang sama, ia akan membantu jerawat di bawah kulit menyembuhkan dengan cepat supaya terdapat parut yang minimum.

 • Jangan lupa untuk menggunakan madu organik kerana ini boleh menjadi lebih berkesan dalam menyingkirkan jerawat anda.
 • Sapukan madu pada kawasan yang terjejas dan biarkan selama 20 minit.
 • Basuh dengan air suam.
 • Ini perlu dilakukan dua kali sehari supaya anda boleh melihat hasil yang ketara.
 1. Susu

Susu panas

Telah diketahui bahawa susu boleh menjadi baik untuk kulit tetapi adakah anda tahu bahawa anda boleh menggunakannya untuk menghilangkan jerawat juga? Oleh kerana mereka mengandungi Asid Alpha Hydroxy, anda boleh memastikan bahawa anda akan dapat mengeluarkan kulit mati dan menyembuhkan jerawat di bawah kulit pada masa yang sama.

 • Anda perlu menggunakan bola kapas untuk meletakkan pada jerawat di bawah kulit.
 • Meninggalkan bola kapas pada bahagian kulit yang terjejas selama kira-kira 20 minit.
 • Pastikan untuk mencuci kawasan kulit yang terkena dengan air suam selepas itu.
 • Ini boleh dilakukan tiga kali sehari.
 1. Compress panas

Compress panas

Apa yang anda fikir patut menjadi matlamat utama anda apabila anda mempunyai jerawat di bawah kulit? Apa yang anda perlu bertujuan untuk menjadikan jerawat di bawah kulit keluar supaya anda boleh mengeluarkannya. Jika sekiranya anda tidak pasti bagaimana anda akan melakukannya, anda boleh menggunakan kompres panas. Apabila cecair keluar, jerawat akan mula sembuh.

 • Rendam kain di dalam air panas.
 • Memastikan bahawa anda akan meletakkan kain di atas jerawat anda untuk beberapa minit.
 • Lakukan ini beberapa kali sehari sehingga kepala jerawat keluar kerana haba.
 • Anda mungkin perlu melakukan ini selama beberapa hari berturut-turut.
 1. Epsom Salt

Penggunaan Epsom Salt

Jika anda mencari ubat rumah yang mungkin anda dapati segera di rumah maka anda tahu ituEpsom garam   boleh menjadi sangat berkesan untuk jerawat di bawah kulit anda. Apa yang dilakukan garam Epsom adalah membantu menjadikan jerawat kurang meradang daripada biasanya supaya tidak terlalu menyakitkan lagi.

 • Anda perlu membubarkan garam Epsom pada segelas air terlebih dahulu.
 • Sapukan campuran pada jerawat dengan menggunakan kain kasa atau kapas.Anda juga boleh menggunakan kain bersih.
 • Memastikan bahawa ia akan kering tanpa anda perlu untuk mengeringkan pat ia.
 • Basuh dengan air sebaik sahaja ia kering.
 • Lakukan ini beberapa kali sehari sehingga anda melihat permulaan permen untuk sembuh.
 1. Apple Cider Vinegar

Acid Reflux Apple Cider Vinegar

Anda tidak menyangka bahawa senarai ini akan lengkap tanpa Apple Cider Cuka, adakah anda? Anda perlu tahu bahawa ini masih merupakan ubat berkesan yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan jerawat di bawah kulit. Sifat antiseptik Apple Cider Cuka boleh sangat berkesan dalam membuat jerawat sembuh. Wabak juga boleh dielakkan kerana ini.

 • Anda perlu celup kapas pada cuka epal cider.Jika anda mempunyai kulit sensitif, anda boleh memilih untuk mencairkan cuka epal cider dengan air pertama.
 • Letakkan bola kapas di kawasan kulit yang terjejas dan biarkan selama beberapa minit.
 • Ingat untuk tidak melampaui 5 minit kerana ini boleh membakar kulit anda.
 • Lakukan ini setiap hari sehingga jerawat mula keluar sendiri.

Perkara-perkara yang disebutkan di atas adalah remedi rumah yang boleh anda lakukan sendiri. Jika dalam kes anda ingin mendapatkan rawatan profesional untuk menghilangkan jerawat di bawah kulit anda, anda perlu menghubungi ahli dermatologi anda pada waktu yang mungkin secepat mungkin. Dengan cara ini, anda tidak akan membenarkan jerawat menjadi semakin teruk.