Bagaimana untuk menghilangkan jerawat pada kelopak mata secara semula jadi? Sesetengah orang telah mengalami bangun, memikirkan bahawa ia akan menjadi hari yang baik hanya untuk menjadi kecewa apabila mereka melihat bahawa mereka mempunyai jerawat pada kelopak mata mereka. Jerawat pada kelopak mata tidak seperti jerawat normal yang boleh muncul di bahagian muka yang berlainan. Sebaliknya, ini dipanggil stye yang kelihatan seperti jerawat tetapi ia mempunyai kecenderungan untuk bertahan lebih lama bergantung kepada bagaimana anda akan merawatnya.

Stye tidak menyasarkan usia tertentu. Ia boleh berlaku dalam orang yang berbeza. Malah ada beberapa negara yang telah merumuskan kepercayaan mereka sendiri mengapa stye muncul. Sesetengah kepercayaan adalah lebih dari tahyul. Tidak ada fakta saintifik yang boleh menyokong pelbagai kepercayaan yang telah dicipta oleh orang-orang sepanjang tahun. Bagi orang yang prihatin bahawa komplikasi visual mungkin berlaku, tidak perlu risau kerana visi tidak akan terjejas.

Thestyetidak menyebabkan komplikasi serius. Ini adalah sebab mengapa sesetengah orang hanya menunggu. Mereka hanya menunggu hari apabila jerawat pada kelopak mata akan hilang sendiri tetapi bagi orang-orang yang perlu bergantung pada penampilan mereka untuk berbuat baik dalam pekerjaan mereka atau jika mereka perlu meningkatkan keyakinan mereka, mereka boleh melakukan beberapa ubat yang boleh membantu menghilangkan jerawat pada kelopak mata.

Langkah pertama yang perlu anda ambil adalah untuk memastikan bahawa apa yang ada di mata anda benar-benar menjadi pewarna. Anda boleh melakukan ini dengan mencari imej lain yang dapat anda temui dalam talian. Jika kelihatan sama dengan anda, maka kemungkinan bahawa jerawat pada kelopak mata anda adalah pewarna menjadi lebih mungkin. Pasti, anda mungkin telah diperiksa oleh doktor yang dipercayai.

Anda tidak perlu bimbang tentang merawat stye yang terdapat pada kelopak mata anda. Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh anda lakukan:

Dapatkan sembuh jerawat pada kelopak mata

Cara Menghilangkan Jerawat pada Tepi Mata Secara semulajadi

 1. Mampat Panas

Anda perlu tahu bahawa memampatkan hangat boleh menjadi sangat berkesan dalam membuat jerawat pada kelopak mata anda mereda. Pada masa yang sama, jika ada kesakitan yang berkaitan dengan stye atau ketidakselesaan anda, air suam dapat membantu menghilangkan gejala tersebut.

 • Pilih kain bersih.
 • Dip kain bersih di dalam air suam.
 • Letakkan kain yang dicelupkan ke dalam air suam di kawasan mata yang terjejas selama kira-kira 10 minit.
 • Rehatkan sedikit sebelum mencelupkan kain sekali lagi pada air suam sebelum meletakkan mata lagi.
 • Ini perlu dilakukan beberapa kali sehari.
 1. Pembuangan bulu mata

Terdapat kalanya salah satu sebab utama mengapa anda mengalami penyakit ini adalah kerana bulu mata yang dijangkiti. Sekiranya anda mengalih keluar bulu mata yang menyebabkan jangkitan, maka anda juga akan membuat jangkitan itu hilang.

 • Pastikan mata anda bersih sebelum anda mengeluarkan bulu mata yang menyebabkan stye anda.
 • Anda mungkin perlu mendidih penjepit yang anda akan gunakan untuk memastikan ia bersih. Ingat bahawa jika ia kotor, ini akan memburukkan keadaan semasa anda.
 • Lihat cermin semasa anda mengeluarkan bulu mata.
 • Berhati-hati mengeluarkan bulu mata dari mata anda dengan berhati-hati.
 1. Elakkan Mencincang Stye

Mencegah Stye dari Berulang

Salah satu kesilapan besar yang boleh anda buat apabila anda cuba merawat stye adalah muncul. Ingat bahawa jerawat yang muncul juga tidak digalakkan jadi mengapa anda perlu menghisap stye anda? Apabila anda pop stye, nanah yang dijangkiti mungkin tersebar di pelbagai bidang mata anda dan juga wajah anda. Anda tidak mahu berakhir dengan banyak stye, bukan? Pilihan terbaik ialah membiarkan saliran stye walaupun anda mungkin perlu menunggu sedikit.

 1. Elakkan Memakai Makeup

Sekiranya anda perlu berasa yakin kerana anda bertemu dengan pelanggan atau rakan kongsi perniagaan yang berpotensi tetapi tidak boleh kerana stye anda, ingat bahawa keyakinan anda juga harus berpegang pada pengetahuan dan kemahiran anda untuk melakukan kerja. Anda boleh meletakkan solek pada bahagian lain muka anda terutama jika ia akan membuat anda berasa baik tetapi apabila ia datang kepada stye yang telah dibangunkan di mata anda, adalah yang terbaik untuk meninggalkannya sendiri. Ingat bahawa anda juga harus bertukar menggunakan cermin jika anda adalah pengguna kanta lekap kerana terdapat kecenderungan bakteria menyebar di mata anda.

 1. Uncang teh

Teabags Hitam

Teh teabag tidak hanya digunakan untuk membuat teh. Mereka boleh digunakan untuk pelbagai sebab bergantung pada jenis teh yang anda gunakan. Jika dalam kes anda mempunyai pilihan untuk memilih teh yang betul yang boleh membantu menyingkirkan stye pada waktu yang paling cepat, gunakan teh hijau. Ini boleh mengurangkan bengkak stye dengan ketara.

 • Brew teh seperti biasa anda lakukan.
 • Selepas menyedut selama beberapa waktu, letakkan teh panas pada mata.
 • Biarkan mata rileks kerana kehangatan teh teabag.
 • Terus mata selama kira-kira 10 minit.
 1. Bersihkan Stye

Adakah anda tahu bahawa salah satu sebab utama mengapa jangkitan stye menjadi lebih buruk adalah kerana stye tidak dibersihkan dengan betul. Jika stye anda disebabkan oleh kekurangan kebersihan anda, anda perlu menukar kebiasaan anda sekarang.

 • Anda perlu membersihkan tangan anda dengan betul untuk mengurangkan kemungkinan anda menyebarkan stek dari satu tempat ke tempat lain.
 • Anda boleh menggunakan tunas kapas untuk membersihkan stye dengan betul.
 • Ingat bahawa jika anda tidak membersihkan stye dengan betul, anda akan meningkatkan peluang anda untuk menyebarkan penyakit.
 1. Lidah Buaya

Lidah Buaya

Anda perlu ingat bahawa Aloe Vera sangat berkesan dalam menyingkirkan keradangan stye anda. Ini boleh menjadi berkesan jika anda tidak mahu dilihat serta-merta. Sesetengah gaya tidak jelas pada awalnya.

 • Ambil daun Aloe Vera dan potong separuh.
 • Dapatkan gel dari bahagian tengah daun.
 • Sapukan gel dan juga pulpa di kawasan yang terjejas.
 • Anda mungkin mahu mencampur Aloe Vera dengan teh chamomile jika anda mahu menjadi lebih berkesan.
 1. Syampu Bayi

Oleh kerana terdedah kepada syampu yang kuat atau produk rambut dan kulit yang lain boleh menyebabkan stye, anda mungkin memilih untuk menggunakan sesuatu yang sangat ringan sehingga tidak akan menyakiti mata anda. Tidak perlu risau kerana syampu bayi masih boleh membersihkan rambut anda dengan betul. Adalah lebih baik untuk mencari pelbagai air mata supaya anda dapat menikmati mandi tanpa merasa tidak selesa.

 • Pilih syampu bayi yang betul yang anda akan gunakan.
 • Campurkan dengan air.
 • Lap di mata.
 • Ini boleh dilakukan setiap hari. Jika ia menjadi terlalu keras, anda boleh melakukannya setiap hari.
 1. Singkirkan Makeup Lama

Banyak wanita biasanya melekat pada solek mereka terutama jika mereka telah membeli solek untuk sejumlah besar wang sebelum tetapi ingat bahawa semua solek mempunyai kehidupan simpanan mereka sendiri terutama jika mereka sudah digunakan. Anda boleh menghilangkan solek lama anda dan melemparkannya. Dengan cara ini, anda akan mengurangkan kekacauan di sekeliling bilik anda.

 1. Sapukan Makeup dengan Betul

Solek

Oleh kerana cermin solek adalah salah satu sebab utama mengapa anda mempunyai stye anda sendiri sekarang, anda boleh membantu mengurangkan kemungkinan memiliki stye dengan berhati-hati tentang memakai solek pada pelbagai bahagian wajah anda. Apabila anda menggunakan produk yang salah, ini boleh menyebabkan anda mengalami masalah sehingga perkara terbaik untuk memastikan bilik anda dibersihkan dan terkunci. Selain dari penggunaan solek, satu lagi perkara yang perlu anda ingat adalah untuk menghadkan jumlah solek yang anda akan buat. Rias wajah yang lebih banyak, semakin mahal.

Bila Untuk Lihat Doktor

Ini adalah satu aspek yang banyak orang berminat untuk mengetahui lebih lanjut. Nampaknya tidak ada maklumat yang cukup dalam talian mengenai sama ada orang harus melihat doktor mereka pada waktu yang paling cepat atau ketika mereka dapat menyembuhkan keadaan itu sendiri. Apabila stye tidak hilang walaupun sudah beberapa minggu sejak pertama kali muncul, anda boleh segera menghubungi doktor anda.

Jika sekiranya rasa sakit stye menjadi terlalu banyak, jangan lupa bahawa terdapat banyak ubat yang boleh anda ambil yang akan membantu anda mendapatkan bantuan yang anda cari. Kebanyakan ubat-ubatan datang dengan arahan bagaimana anda perlu mengambilnya. Jika anda tidak pasti, hubungi doktor anda. Doktor anda akan lebih bersedia untuk membantu anda mendiagnosis keadaan anda tidak lama lagi.

Bergantung kepada punca penyakit anda, doktor mungkin akan menanya beberapa soalan mengenai apa yang anda fikir telah menyebabkan jangkitan. Doktor anda akan memaklumkan anda sama ada meneka yang anda buat adalah betul atau tidak.