Bagaimana cara menghilangkan cegukan cepat? Hiccups biasanya berlaku apabila spasm mendapat diafragma, satu helaian otot yang luas yang mengasingkan rongga peremasan dari lubang perut. Ia menyebabkan kemasukan nafas yang tiba-tiba terhenti dengan penutupan tali vokal (glottis). Penutupan itu menyebabkan bunyi "cegukan".

Sebab-sebab Hiccups

Sebab-sebab Hiccups

Perut penuh boleh membawa episod cegukan yang hilang secara automatik. Perut penuh boleh dibawa oleh:

 • Memakan jumlah besar makanan terlalu cepat
 • Minum terlalu banyak minuman keras
 • Menelan lebihan udara
 • Perubahan mendadak dalam suhu perut, sebagai contoh, minum minuman panas dan selepas itu minuman sejuk.
 • Merokok
 • kebimbangan ghairah atau keseronokan

tersedu umumnya akan berhenti dalam masa 2 minit untuk beberapa jam!Rintangan yang bertahan lebih daripada 48 jam dipanggil sabar masalah.Rintangan yang berlangsung lebih sebulan dipanggil rintangan tidak terurus.Walaupun sangat luar biasa, tersedu tidak terurus boleh membawa keletihan, tiada rehat, dan pengurangan berat badan.Kedua-dua rintangan yang berterusan dan tidak terurus boleh menjadi petunjuk isu kesejahteraan yang lebih tulen dan mesti diperiksa oleh pakar.

Terdapat banyak alasan yang diketahui untuk cegukan yang berterusan atau berulang, termasuk:

 • Fokus isu-isu sistem deria, sebagai contoh, pertumbuhan, pencemaran, strok, atau bahaya.
 • Isu-isu dengan bentuk ramuan yang berlaku dalam badan (isu-isu metabolik, sebagai contoh, keupayaan buah pinggang berkurangan atau hyperventilation
 • . Gangguan saraf di kepala, leher, dan bahagian tengah (saraf phrenic)
 • Anesthesia atau pembedahan
 • emosi kesejahteraan isu-isu

Cara-cara Bes untuk Menyingkirkan Hiccups Cepat

 Bagaimana untuk mendapatkan menghilangkan Hiccups

Banyak penawar rumah digunakan untuk merawat cegukan. Sebahagian besar daripada mereka termasuk memperluas tahap karbon dioksida dalam darah, yang sebahagian besarnya berhenti cegukan. Sebahagian daripada penawar ini termasuk:

Kaedah minum

 • minum segelas air melalui straw: Isikan kaca jerami dengan air, pasang telinga anda dengan jari anda dan melulur air Tiada siapa yang benar-benar tahu mengapa ini berfungsi, namun ia.. adalah jenis sebagaimana yang anda 'tegukan down' gangguan anda strategi ini mempunyai kecenderungan untuk bekerja terbaik untuk anak-anak muda dan kanak-kanak, sementara dewasa mungkin perlu cuba ia satu atau dua kali
 • Menggunakan dua straw dan bukannya satu:. Dapatkansegelas air dan dua straw. Put satu jerami di dalam kaca seperti biasa dan jerami yang lain diperah menentang sisi kaca semua perkara yang dipertimbangkan.Meletakkan kedua-dua straw di dalam mulut anda pada double, minum air seperti anda akan kerap, mengambil sebagai besar burung layang-layang yang semunasabahnya boleh dijangkakan.
 • Minum tanpa menggunakan tangan: Meletakkan sedikit air di tempat duduk, dan duduk di atas kerusi lain di hadapannya.Curve ke bawah dan minum bagaimanapun banyak daripadanya yang semunasabahnya dapat dijangkakan tanpa menggunakan tangan anda untuk menyentuh, memegang, atau sengetkan kaca.
 • Minum terbalik: Mengisi gelas konsisten atau bekas plastik dengan air kebanyakannya penuh.Pada ketika itu, sama ada meletakkan terbalik (atas sebelah katil anda atau kerusi lounge) atau sentuhan pada bahagian pinggang.Mengambil menelan atau dua air (tidak menumpahkan) dan meluruskan.Sekiranya mereka tidak hilang, minum lagi.

Kaedah makan

 • Makan sesuatu yang manis: Lebih-membebankan hujung saraf di dalam mulut dengan rasa manis boleh berbuat perangkap.adalah merasai.Bersama-sama ini, gula lebih-beban akan pek punch yang paling.
 • Mengunyah dan menelan ke dalam hirisan lemon: Menggigit ke dalam baji, menghisap dalam jus.Gula boleh ditambah kepada lemon untuk memudahkan rasa.Rasanya membangkitkan tindak balas setanding dengan seseorang menakutkan anda.Meletakkan 4 atau 5 titik Angostura pahit pada hirisan lemon, sekiranya anda perlukan untuk bermain barkeep.Ini membantu rasa dan beberapa individu fikir ia ternyata seperti yang dijangkakan semua lebih viably.
 • Keluar jus jeruk atau cuka: Minum sekitar sebahagian besar daripada satu sudu teh sama ada setiap 7-10 saat sehingga tersedu anda berhenti.Cuba untuk tidak suka jus jeruk atau cuka?Semua perkara yang dipertimbangkan, hey, yang ketara lebih inspirasi!
 • Ambil satu sudu gula: Bukan sahaja ia membuat penyelesaian turun, namun ia boleh melupuskan tersedu anda juga.Mengambil sudu dan isi dengan gula koko (atau madu), memegang sudu itu di dalam mulut anda selama lima saat.Menelan dan mengambil rasa air.Jika ia tidak berfungsi cepat, kemudian menukar strategi pada kesempatan yang luar yang anda perlukan.
 • Makan satu sudu mentega kacang: Mendapatkan satu sudu besar mentega kacang dan letakkan di dalam mulut anda dan tahan selama 5-10 saat.Pada ketika itu, menelan penyebaran kacang tanpa menggigit.Meludah harus telah dipisahkan kacang merebak sentuhan, menjadikannya kurang mencabar untuk menelan.Sekali lagi anda boleh menggunakan Almond Butter atau Nutella.Apa-apa sahaja dengan konsisten melekit melekit seperti penyebaran pedas akan lakukan.
 • Makan smidgen garam: Menelan 1 sudu teh garam, ketinggalan oleh rasa sedikit air.Membuat satu titik untuk ekor itu dengan nafas sederhana, tinggal longgar.

Menelan dan bernafas Kaedah

Bernafas kaedah untuk mendapatkan menghilangkan Hiccups

 • Breathe In sebanyak yang mungkin: Jangan biarkan mana-mana udara keluar, menelan.Pada kesempatan yang luar bahawa anda boleh bernafas dalam beberapa lebih, melakukan seperti itu.Teruskan tegukan dan bernafas dalam sehingga anda tidak boleh menelan atau bernafas lagi.Apabila anda benar-benar tidak boleh menelan apa-apa lagi, bernafas di dalam cara yang terkawal.nafas anda patut ditetapkan semula.
 • Cuba teknik menelan terkejut: Membuka mulut anda dan memastikan ia terbuka selama beberapa minit.Pada peluang off yang anda rasa keperluan untuk menelan, melakukan seperti itu, bagaimanapun cuba untuk menjaga bibir anda dipisahkan apabila anda lakukan.Terus menelan secara berkala, terutamanya apabila anda berasa gangguan yang boleh menghampiri.Beberapa tersedu boleh lari, namun dengan menelan terus-terusan, tersedu patut pergi dalam 3 minit.Mengesahkan anda tidak memakai apa-apa yang ketat di sekitar bahagian tengah anda.Sekiranya anda berada, melepaskannya.
 • Cuba angka lapan pernafasan dalam: Seperti yang out-nafas mencapai akhir, sederhana nafas dan mengubah keadaan dengan matlamat yang ia bertukar menjadi the-nafas dalam.Pada ketika itu hanya membuat angka lapan nafas konsisten.Kami menghadapi masalah akan mati ke bawah dengan cepat.Ia biasanya ternyata seperti yang dijangkakan dalam 10 kitaran.Satu lagi pendekatan untuk gambar ini adalah untuk bernafas sebanyak yang anda boleh tahan, kemudian hembus segala-galanya kecuali langkah sedikit udara.Berbuatlah demikian untuk 15-20 saat atau sehingga kami menghadapi masalah telah hilang.
 • Cuba untuk meregangkan perut anda: Secara beransur-ansur luar sehingga anda mempunyai perasaan bahawa anda tidak boleh bernafas dalam apa-apa tambahan, cuba untuk mendapatkan vibe untuk menguatkan nafas ke bawah ke arah perut anda.Anda sedang cuba untuk melanjutkan perut anda untuk mengganggu kami menghadapi masalah.Tahan nafas anda selama 30 saat.Tarik nafas keluar secara beransur-ansur sehingga paru-paru anda adalah tidak dipenuhi.Pengulangan 4 hingga 5 kali atau sehingga anda berasa lebih baik.
 • Menggunakan lidah dan telinga anda: Bernafas dalam dan bernafas sekali beransur-ansur.Seperti yang anda menghembus nafas, menolak udara keluar sebanyak yang anda boleh (sehingga badan anda mengekang anda bernafas dalam sekali lagi).Pada ketika itu, bernafas dalam mendalam dan menonjol lidah anda.Tahan nafas anda dan rasa anda kira-kira 40 saat dengan jari anda di telinga anda.Tarik nafas keluar secara beransur-ansur.Sekiranya anda berasa seolah-olah ia tidak akan berjaya, cuba sekali lagi.Kerana ia akan berubah, 3 kali adalah rayuan itu.
 • Mensimulasikan pernafasan anda: Mengambil nafas penuh dan tahan ia.Pada masa yang sama, plug hidung anda dan tutup mulut anda.Pada masa ini mula bergerak perut anda seperti anda telah mengambil masuk dan keluar dengan cepat.Tarik nafas keluar apabila kami menghadapi masalah hilang atau anda memerlukan air yang banyak.Pengulangan jika tersedu tabah.

Bergerak Kaedah

 • Cuba strategi putaran:Di tempat pertama, memerah hidung anda bersama-sama.Teruskan ini sehingga anda telah menyanyikan lagu yang 5 kali.Menyanyi melodi adalah untuk masa dan di samping bernafas dalam dan bernafas di dalam cara yang mampu.
 • Memberi isyarat kepada badan anda: Berehat untuk jangka masa panjang.Pada ketika itu, berdiri dengan tiba-tiba.Iaitu, jika yang tidak adalah bagaimana anda mendapat rintangan dalam mana-mana!Sekiranya ini tidak berfungsi, terus berdiri untuk jangka masa yang panjang dan terletak pesat.
 • Cuba teknik teratur penerbangan: Cari tempat duduk lurus didukung dan mengambil tempat duduk dengan belakang anda sepenuhnya diperah ke belakang kerusi itu.10 saat, dan pelepasan.Secara beransur-ansur duduk turun ke bawah dan pengulangan jika penting.Ini tidak menggesa untuk mereka yang mempunyai isu-isu belakang.
 • Dapatkan bersendawa: Mula menelan udara sehingga anda sendawa.Tidak dapat tidak, udara yang akan perlu datang sebagai sendawa yang.Ia sepatutnya untuk menetapkan semula saraf vagus anda, kemasan tersedu anda.Cuba batuk.Semak kuantiti saat antara masalah.Pada masa yang gangguan itu patut datang, atau apabila anda mengusap-ngusap ia semakin hampir, hack berdekah-dekah dan menjerit!Apa alasan yang bagus untuk menjadi emosi, eh?Pengulangan 3 atau 4 kali, jika penting.
 • Hentikan aliran udara di leher anda: Ia berfungsi besar.Untuk melakukan ini, menyedut ke arah dalam dengan cepat sehingga anda tidak boleh melakukan seperti apa-apa lagi.Pada ketika itu, melihat ke bawah supaya leher anda tunduk.Ikuti seperti ini untuk 10-20 saat, mengekang udara ke bawah.Kembali kepada kedudukan biasa, dan berfikir tentang udara tinggal turun dalam paru-paru anda.Ini mengganggu kitaran gangguan, dan anda akan menghilangkan rintangan!
 • Mintalah seseorang untuk menggelitik anda: Sekiranya anda berada sensitif, iaitu.sensasi benar-benar akan pinak kamu daripada tersedu anda dan anda akan mengabaikan ia - terutamanya jika individu tersebut tidak berhenti!Tidak sejuk.Mereka mungkin perlu melakukan perkara ini selama 30 saat atau lebih.anda akan bertahan ia?Jika tidak, hanya mempunyai mereka mengerikan anda.Namun, ia mendapat peluang untuk menjadi besar!Anda mesti benar-benar kagum, jadi anda Bubar dan menetapkan semula contoh pernafasan anda.
 • Gunakan earlobes anda: Minum dianggarkan menelan biasa air, bagaimanapun tidak menelan!Meninggalkan air dalam mulut anda.Pada ketika itu, menarik ke bawah kedua-dua paras bahu anda dan sengetkan kepala anda ke belakang.Menelan!Tersedu, Vamoose!
 • Tutup segala-galanya: Meletakkan ibu jari anda pada lipatan sedikit sebelum saluran telinga, yang dipanggil tragus dan tekan dalaman, menutup parit.Pada ketika itu, menutup hidung dengan jari jari kelingking anda.Akhirnya, menutup mata anda, kemudian mengambil nafas penuh dan tahan ke tahap di mana ini akan mungkin.Cuba menyedut seperti biasa.Sambutan normal adalah untuk menyedut keras atau megap, menetapkan semula nafas anda.

Trik Berguna lain

 • Dapatkan pensil atau pen dan menggigit ke bawah pada: Ia patut duduk sama rata antara gigi anda.Pada ketika itu, minum segelas air dengan pensel masih dalam mulut anda.Minum sebagai sebahagian besar daripada air yang anda boleh tanpa pensel putus.Anda tidak perlu minum keseluruhan kaca, hanya dua atau tiga rasa akan lakukan.
 • Cuba strategi tawar-menawar: Sekiranya anda berada sahabat dengan seseorang dengan suatu unsur tersedu, memegang sehingga mereka sedak.Biarlah dia tahu atau dia maka anda akan membayar mereka $ 20 untuk gangguan pada masa ini.Mereka akan dalam semua kemungkinan menemui mereka tidak bersedia untuk melakukannya, kedua-dua menyembuhkan mereka dari rintangan dan membiarkan hidup anda $ 20, atau walaupun dari sudut pandangan pesimis memberikan wang tunai mereka sebagai selesa kerana tidak mempunyai keupayaan untuk berhenti.
 • Cuba teknik tusuk gigi: Anda hanya perlu melembutkan sugi setengah dan tempat separuh dalam segelas air.Minum air secara beransur-ansur semasa melihat separuh pencungkil gigi (dan tidak tegukan itu).Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, penetapan sementara minum mengelakkan anda daripada masalah.
 • Keluar pek kertas: Pakar mengatakan bernafas ke dalam pek kertas membina ukuran karbon dioksida anda mengambil dalam, mengekang badan anda membereskannya berbanding dengan memukul dalam kelebihan mewujudkan masalah.Pada ketika itu apabila tubuh anda mempunyai perkara yang berbeza yang boleh dilakukan, tersedu anda akan mati ke bawah.Tarik nafas perlahan-lahan dan mendalam!Perkara yang bertentangan tepat yang anda perlukan adalah untuk hyperventilate di atas mempunyai masalah.Apa satu keadaan huru-hara anda akan menjadi.
 • Whip tuala kertas: Mempunyai pergi pada mendapatkan segelas air dan meletakkan napkin atau kertas tuala seluruh bekas.Pada masa minum air melalui tuala kertas sehingga air tidak ada lagi.pemikiran adalah bahawa ia mengambil masa lebih sedutan daripada anda untuk keluar air, mengekang bit dalaman anda bekerja lebih keras, pembelotan kami menghadapi masalah.

Bagaimana untuk Mencegah Hiccups

menghilangkan rintangan

 • Elakkan alkohol, bir atau soda, terutama pada kesempatan yang luar bahawa mereka membeku.   Suhu yang rendah, bergabung dengan poket udara, membuat pelbagai gangguan yang boleh menyebabkan perut anda.
 • Jangan makan terlalu cepat.   Makan dengan cepat, anda menelan lebih banyak udara, dan itu boleh membawa cegukan dan juga membumbung.
 • Beberapa ubat-ubatan, misalnya, diazepam telah diketahui tidak lebih teratur.   Sekiranya anda berfikir ubat yang ditetapkan secara profesional adalah masalah, berbincang dengan pakar anda tentang mengambil pilihan.
 • Sekiranya bayi mempunyai cegukan, ia mungkin disebabkan dia menelan banyak air sambil menyuburkan. Supaya melaksanakan adat yang sama yang anda lakukan untuk bersendawa: Tekan kanak-kanak daripada bahu dan tanda tahniah lembut anda.Yang boleh meningkatkan udara dan menghentikan masalah.Selain itu memeriksa areola jag bayi untuk memeriksa sama ada ia membenarkan ukuran yang sempurna cecair untuk aliran keluar.Flip sekitar bekas penuh;anda patut mendapatkan menggelecek umum yang sederhana dan tidak dapat tidak berhenti.Sekiranya lebihan atau cecair terlalu minima ternyata, yang boleh menambah kepada masalah.

Bottom Line:   Hiccups adalah masalah yang sangat biasa dan anda boleh dengan mudah menghilangkan cegukan. Cegah jika anda tidak mahu merasainya!