Bagaimana cara menghilangkan cegukan cepat? Hiccups biasanya berlaku apabila spasm mendapat diafragma, satu helaian otot yang luas yang mengasingkan rongga peremasan dari lubang perut. Ia menyebabkan kemasukan nafas yang tiba-tiba terhenti dengan penutupan tali vokal (glottis). Penutupan itu menyebabkan bunyi "cegukan".

Punca Umum Hiccups

Punca Umum Hiccups

Perut penuh boleh membawa episod cegukan yang hilang secara automatik. Perut penuh boleh dibawa oleh:

 • Makan banyak makanan terlalu cepat
 • Minum minuman keras terlalu banyak
 • Menelan lebihan udara
 • Perubahan secara tiba-tiba dalam suhu perut, contohnya, meminum minuman penyegaran panas dan selepas itu minuman yang sejuk.
 • Merokok
 • Kecemasan atau kegembiraan yang ghairah

Hiccupsbiasanya berhenti dalam masa 2 minit hingga beberapa jam! Hiccups yang berlangsung lebih dari 48 jam dipanggil cegukan gigih. Hiccups yang berlangsung lebih dari sebulan dipanggil cegukan yang tidak terurus. Walaupun begitu luar biasa, cegukan yang tidak terurus dapat menyebabkan keletihan, ketiadaan rehat, dan pengurangan berat badan. Kedua-dua cegukan yang berterusan dan tidak teratur mungkin merupakan petunjuk tentang masalah kesejahteraan yang lebih tulen dan mesti diperiksa oleh pakar.

Terdapat banyak alasan yang diketahui untuk cegukan yang berterusan atau berulang, termasuk:

 • Isu sistem sensori fokus, misalnya, pertumbuhan, pencemaran, stroke, atau bahaya.
 • Isu dengan bentuk ramuan yang berlaku di dalam badan (isu metabolik, contohnya, mengurangkan kapasiti buah pinggang atau hyperventilation.
 • Gangguan saraf di kepala, leher, dan bahagian tengah (saraf frenik)
 • Anestesia atau pembedahan
 • Masalah kesihatan emosi

Cara-cara Bes untuk Menyingkirkan Hiccups Cepat

Bagaimana untuk menghilangkan Hiccups

Banyak penawar rumah digunakan untuk merawat cegukan. Sebahagian besar daripada mereka termasuk memperluas tahap karbon dioksida dalam darah, yang sebahagian besarnya berhenti cegukan. Sebahagian daripada penawar ini termasuk:

Kaedah Minum

 • Minum segelas air melalui jerami:  Isikan segelas jerami dengan air, pasang telinga dengan jari anda dan menelan air. Tiada siapa yang benar-benar tahu mengapa ini berfungsi, tetapi ia adalah seperti yang anda 'gulping' cegukan anda. Strategi ini mempunyai kecenderungan untuk bekerja dengan baik pada anak-anak muda dan anak-anak, sementara orang dewasa mungkin perlu mencuba beberapa kali.
 • Gunakan dua straw daripada satu:  Dapatkan segelas air dan dua jerami. Letakkan satu jerami di dalam kaca sebagai biasa dan jerami yang lain dimasak di sebelah kaca semua perkara yang dipertimbangkan. Letakkan kedua-dua jerami di mulut anda di atas dua kali, minum air seperti yang anda kerap, mengambil seberapa besar menelan yang boleh dijangka dengan munasabah.
 • Minum tanpa menggunakan tangan:  Letakkan air di tempat duduk, dan duduk di tempat lain sebelum itu. Curve down dan minum bagaimanapun banyak seperti yang boleh munasabah diharapkan tanpa menggunakan tangan anda untuk menyentuh, memegang, atau miring kaca.
 • Minum terbalik:  Isi kaca atau bekas plastik yang konsisten dengan air kebanyakannya penuh. Pada ketika itu, sama ada terbalik (di sebelah katil anda atau kerusi lounge) atau memutar di pinggang. Ambil menelan atau dua air (tidak tumpah) dan luruskan. Sekiranya mereka tidak pergi, minum lebih banyak lagi.

Kaedah Makan

 • Makan sesuatu yang manis: Lebih membebankan ujung saraf di mulut dengan sensasi yang manis boleh melakukan perangkap. Dapatkan satu sendok teh gula, dan sekiranya anda boleh, letakkan gula di bahagian belakang lidah, di mana "keras" dirasakan. Bersama-sama dengan ini, beban berat gula akan membungkus yang paling tebal.
 • Chomp menjadi baji lemon:Menggilap ke dalam baji, menghisap jus. Gula boleh ditambah kepada lemon untuk memudahkan rasa. Rasa ini menimbulkan tindak balas yang setanding dengan seseorang yang menakutkan anda. Letakkan 4 atau 5 tetes Angostura Bitters pada baji lemon, sekiranya anda perlu bermain barkeep. Ini membantu rasa dan beberapa orang fikir ia hidup sehingga jangkaan semua lebih mudah.
 • Keluar jus jeruk atau cuka:Minum sekitar sebahagian besar satu sendok teh sama ada setiap 7-10 saat sehingga hiccups anda berhenti. Cuba jangan suka jus jeruk atau cuka? Semua perkara yang dipertimbangkan, hei, itu lebih banyak inspirasi!
 • Ambil satu sudu gula:Bukan sahaja ia membuat penyelesaian turun, namun ia juga boleh melupuskan cegukan anda. Ambil sudu dan isi dengan gula koko (atau nektar), memegang sudu di mulut anda selama lima saat. Menelan dan ambil rasa air. Jika ia tidak berfungsi dengan pantas, kemudian beralih strategi ke atas peluang yang anda perlukan.
 • Makan sesudu mentega kacang:  Dapatkan satu sudu utama mentega kacang dan letakkan di mulut anda dan tahan selama 5-10 saat. Pada ketika itu, menelan penyebaran kacang tanpa menggigit. Lidah seharusnya telah memisahkan kacang menyebar sentuhan, menjadikannya kurang menuntut untuk menelan. Kemudian sekali lagi anda boleh menggunakan Almond Butter atau Nutella. Apa-apa sahaja dengan konsistensi melekit yang melekat seperti penyebaran nutty akan dilakukan.
 • Makan garam smidgen:Menelan 1 sudu teh garam, ditenggelami oleh sedikit air. Buat satu titik untuk memanjangkannya dengan nafas yang sederhana, kekal longgar.

Kaedah Menelan dan Pernafasan

Kaedah pernafasan untuk menghilangkan cegukan

 • Breathe In sebanyak mungkin:  Jangan biarkan udara keluar, menelan. Sekiranya anda boleh bernafas lagi, berbuat demikian. Teruskan menggelegak dan bernafas sehingga anda tidak boleh menelan atau bernafas lagi. Apabila anda benar-benar tidak dapat menelan lagi, bernafas secara terkawal. Napas anda sepatutnya ditetapkan semula.
 • Mencuba teknik menelan yang terkejut:  Buka mulut anda dan simpannya selama beberapa minit. Sekiranya anda merasakan keperluan untuk menelan, lakukan seperti itu, tetapi cubalah untuk menjaga bibir anda dipisahkan apabila anda melakukannya. Teruskan menelan pada selang masa yang tetap, terutamanya apabila anda merasakan sesak mungkin mendekati. Beberapa cegukan mungkin hilang, namun dengan menelan tanpa henti, cegukan sepatutnya hilang dalam masa 3 minit. Sahkan anda tidak memakai apa-apa yang ketat di sekeliling bahagian tengah anda. Sekiranya anda berada, lepaskannya.
 • Cuba angka lapan pernafasan dalam:  Apabila keluar nafas mencapai akhir, simpan nafas dan berikannya dengan matlamat yang berubah menjadi nafas. Pada ketika itu hanya membuat angka lapan nafas yang konsisten. Cegukan akan mati dengan cepat. Ia biasanya memenuhi jangkaan dalam 10 pusingan. Pendekatan lain untuk gambar ini adalah untuk bernafas sebanyak yang anda boleh tahan, kemudian bernafas semua kecuali satu ukuran udara. Terus melakukan ini selama 15-20 saat, atau sehingga cegukan telah hilang.
 • Cuba untuk meregang perut anda:Secara beransur-ansur mengambil sehingga anda mempunyai perasaan bahawa anda tidak boleh bernafas dalam apa-apa tambahan, cuba mendapatkan getaran untuk menguatkan nafas ke arah perut anda. Anda cuba memanjangkan perut anda untuk mengganggu cegukan. Pegang nafas anda selama 30 saat. Bernafas secara beransur-ansur sehingga paru-paru anda tidak terisi. Rehash 4 hingga 5 kali atau sehingga anda berasa lebih baik.
 • Gunakan lidah dan telinga anda: Bernafas dan bernafas sekali secara beransur-ansur. Semasa anda bernafas, tarik udara sebanyak yang anda boleh (sehingga badan anda menghalang anda untuk bernafas sekali lagi). Pada ketika itu, bernafas dengan mendalam dan menonjolkan lidah anda. Pegang nafas anda dan rasa anda kira-kira 40 saat dengan jari anda di telinga anda. Bernafas secara beransur-ansur. Sekiranya anda merasa seolah-olah ia tidak akan berfungsi, cuba sekali lagi. Kerana ia akan berubah, 3 kali adalah rayuan.
 • Simulasi pernafasan anda:  Ambil nafas penuh dan tahan. Pada masa yang sama, sapukan hidung anda dan tutup mulut anda. Pada masa ini mula bergerak perut anda seolah-olah anda mengambil masuk dan keluar dengan cepat. Bernafas sebaik sahaja hiccups hilang atau anda memerlukan lebih banyak udara. Rehash jika cegukan berterusan.

Kaedah Bergerak

 • Cuba strategi putaran:Di tempat pertama, elakkan hidung anda bersama-sama. Pada ketika itu, berbalik dalam gagang jarum jam, sambil menyanyi "Garis, lajur, tolak, kapal anda." Teruskan ini sehingga anda menyanyikan lagu 5 kali. Sebaik sahaja anda selesai dengan itu, dengan segera mula beralih dengan galas berlawanan arah sambil menyanyi "Mary mempunyai biri-biri kecil." Menyanyi melodi adalah untuk masa dan sebagai tambahan bernafas dan bernafas dengan cara yang mampu.
 • Alert badan anda:  Bersedialah untuk masa yang lama. Pada ketika itu, berdiri dengan tiba-tiba. Iaitu, jika itu bukan bagaimana anda mendapat cegukan dalam mana-mana! Sekiranya ini tidak berfungsi, terus kekal lama dan berdiam diri dengan cepat.
 • Cuba teknik teratur penerbangan:  Cari tempat duduk yang lurus dan duduk dengan punggung anda sepenuhnya dipasangkan ke belakang kerusi. Secara beransur-ansur berpusing-pusing di kedudukan tuck dengan lengan anda dilalui badan anda - sama seperti yang anda akan diajarkan oleh petugas pembawa untuk "masuk kedudukan kemalangan." Secara perlahan-lahan tekan tangan anda dan cuba menghancurkan badan anda dan tahan nafas anda selama 5 hingga 10 saat, dan pelepasan. Secara beransur-ansur duduk bergerak dan rehash jika penting. Ini tidak digalakkan untuk mereka yang mempunyai masalah belakang.
 • Dapatkan burger:  Mula menelan udara sehingga anda membungkuk. Tidak dapat dielakkan, udara itu perlu muncul sebagai bengkak. Ia sepatutnya menetapkan semula saraf vagus anda, menyelesaikan cegukan anda. Cuba batuk. Semak kuantiti saat antara cegukan. Sekitar masa cegukan sepatutnya akan datang, atau apabila anda mengucapkannya menghampiri, menggodam dengan keras dan menjerit! Apa sebab yang hebat untuk menjadi emosi, eh? Rehash 3 atau 4 kali, jika perlu.
 • Hentikan aliran udara di leher anda:  Ia berfungsi hebat. Untuk melakukan ini, tarik nafas ke dalam dengan cepat sehingga anda tidak dapat berbuat sedemikian lagi. Pada ketika itu, tengok ke bawah supaya leher anda tunduk. Tinggal seperti ini selama 10-20 saat, menghalang udara ke bawah. Kembali ke kedudukan biasa, dan berfikir tentang udara yang tinggal di dalam paru-paru anda. Ini mengganggu kitaran hiccup, dan anda akan menyingkirkan hiccups!
 • Mintalah seseorang untuk menggelitik anda:  Sekiranya anda sensitif, itu adalah. Sensasi itu akan mengalihkan anda dari cegukan anda dan anda akan mengabaikannya - terutamanya jika individu itu tidak berhenti! Tidak sejuk. Mereka mungkin perlu melakukan ini selama 30 saat atau lebih. Adakah anda akan bertahan? Sekiranya tidak, semoga mereka tidak merosakkan awak. Namun, ia mendapat peluang untuk menjadi hebat! Anda mesti benar-benar kagum, jadi anda menghidupkan dan menetapkan semula contoh pernafasan anda.
 • Gunakan earlobes anda:  Minum anggaran tipu air yang biasa, walau bagaimanapun tidak menelan! Biarkan air di dalam mulut anda. Pada ketika itu, tarik kedua telinga anda dan condongkan kepala anda. Menelan! Hiccups, vamoose!
 • Tutup semuanya:  Letakkan ibu jari anda pada lipatan kecil sebelum saluran telinga, dipanggil tragus dan tekan dalaman, menutup parit. Pada ketika itu, tutup hidung anda dengan jari-jari pinkie anda. Akhirnya, matikan mata anda, kemudian bernafas penuh dan tahan sehingga tahap ini mungkin. Cuba nafas secara normal. Sambutan biasa adalah untuk menyedut keras atau menelan, menghidupkan semula nafas anda.

Trik Berguna Lain

 • Dapatkan pensil atau pen dan menggigit di atasnya:Ia sepatutnya duduk di antara gigi anda. Pada ketika itu, minum segelas air dengan pensil masih di dalam mulut anda. Minum sebagai sebahagian besar air yang anda boleh tanpa pensil jatuh. Anda tidak perlu minum seluruh kaca, hanya dua atau tiga citarasa yang akan dilakukan.
 • Cuba strategi tawar-menawar:  Sekiranya anda sahabat dengan seseorang dengan contoh cegukan, tahan sehingga mereka cegukan. Biarkan dia tahu atau dia akan membayar mereka $ 20 untuk cecair pada saat ini. Mereka kemungkinan besar mendapati mereka tidak bersedia melakukannya, kedua-duanya menyembuhkan mereka dari cegukan dan membiarkan anda $ 20, atau bahkan dari sudut pesimis memberikan wang itu sebagai keselesaan kerana tidak mempunyai kemampuan untuk berhenti.
 • Cuba teknik tusuk gigi:  Anda hanya perlu melembutkan tusuk gigi separuh dan letakkan separuh dalam segelas air. Minum air secara beransur-ansur sambil melihat separuh tudung (dan tidak menggigitnya). Atas sebab-sebab yang tidak diketahui, penetapan semasa minum membuat anda daripada cegukan.
 • Keluar pek kertas:  Pakar berkata bernafas ke dalam pek kertas membina ukuran karbon dioksida yang anda ambil, menghalang badan anda untuk melupuskannya berbanding lepasan demi kelebihan membuat cegukan. Pada titik apabila badan anda mempunyai perkara yang berbeza untuk dilakukan, cegukan anda akan mati. Ambillah secara beransur-ansur dan mendalam! Perkara yang bertentangan tepat yang anda perlukan adalah hyperventilate di atas mempunyai cegukan. Betapa keadaan kacau anda.
 • Whip tuala kertas:  Pergi ke mendapatkan segelas air dan letakkan serbet atau tuala kertas di atas bekas. Pada masa ini minum air melalui tuala kertas sehingga air tidak lagi. Pemikirannya adalah bahawa ia memerlukan lebih banyak sedutan daripada anda untuk keluar dari air, menghalang bit dalaman anda untuk bekerja lebih keras, meninggalkan cegukan.

Cara Mencegah Hiccups

menghilangkan cegukan

 • Elakkan alkohol, bir atau soda, terutamanya pada peluang luar bahawa mereka sejuk.  Suhu yang rendah, bergabung dengan poket udara, membuat pelbagai gangguan yang boleh menyebabkan perut anda.
 • Jangan makan terlalu cepat.   Makan dengan cepat, anda menelan lebih banyak udara, dan itu boleh membawa cegukan dan juga membumbung.
 • Beberapa ubat-ubatan, misalnya, diazepam telah diketahui tidak lebih teratur.   Sekiranya anda berfikir ubat yang ditetapkan secara profesional adalah masalah, berbincang dengan pakar anda tentang mengambil pilihan.
 • Sekiranya bayi mempunyai cegukan, ia mungkin disebabkan dia menelan banyak air sambil menyuburkan.  Oleh itu, lakukan adat yang sama seperti yang anda lakukan untuk membebani: Pegang kanak-kanak itu pada bahu dan isyarat tahniah dengan lembut. Yang boleh menaikkan udara dan menghentikan cegukan. Selain itu, isola jug bayi untuk memeriksa sama ada ia membenarkan ukuran sempurna cecair untuk mengalir keluar. Flip sekitar bekas penuh; anda perlu mendapatkan dribbling umum yang sederhana dan tidak dapat dielakkan berhenti. Sekiranya cecair yang berlebihan atau terlalu kecil ternyata, ia boleh menambah cegukan.

Pokoknya:   Hiccups adalah masalah yang sangat biasa dan anda boleh dengan mudah menghilangkan cegukan. Cegah jika anda tidak mahu merasainya!