Terdapat pelbagai jenis sakit kepala yang mungkin dialami oleh orang. Kesakitan ini berasal dari masalah yang berbeza. Contohnya, anda mungkin merasakan sakit kepala yang membentuk di antara dahi anda yang kelihatan menyinari kawasan hidung anda. Ini mungkin sakit kepala sinus yang disebabkan oleh sinusitis. Ini biasanya lebih biasa apabila anda menghidap selesema. Bagaimana jika anda mula mengalami sakit kepala di pangkal tengkorak anda? Apakah jenis sakit kepala yang anda rasa anda alami?

Ada sebab-sebab sakit kepala yang mungkin dirasakan di pangkal tengkorak anda. Kesakitan kadang-kadang menjadi begitu besar sehingga dapat dirasakan hingga ke bahu dan bahkan sampai ke lengan. Terdapat banyak masa apabila orang merasa bahawa kesakitan terlalu besar sehingga mereka tidak boleh bangun. Biasanya, ini adalah satu jenis sakit kepala yang menghalang orang daripada melakukan tugas biasa mereka.

Adalah penting bahawa anda akan mengetahui punca sakit kepala yang anda rasa di pangkal tengkorak anda supaya rawatan yang betul akan disyorkan oleh doktor anda.

Punca Sakit Kepala di Pangkalan Tengkorak

Punca Penyebab Sakit Kepala di Pangkalan Tengkorak

 1. Arthritis leher

Ada kalanya isu anda dengan leher anda mungkin nyata pada pangkal tengkorak anda. Ini adalah sejenis keadaan yang biasanya menjejaskan sendi leher. Oleh kerana tulang rawan menjadi meradang, ia mungkin merosot dan ini akan membolehkan tulang-tulang leher untuk menggosok antara satu sama lain. Pergeseran tulang menyebabkan rasa sakit. Sendi juga boleh menjadi cacat dan ini boleh menyebabkan kesakitan yang teruk.

 1. Trauma

Sekiranya anda baru saja mengalami kecederaan baru-baru ini atau anda telah mengalami leher kaku yang teruk kerana kedudukan yang perlu anda simpan selama tempoh yang panjang, ini boleh menyebabkan trauma. Ligamen dan sendi boleh dipengaruhi oleh ini dan ini boleh menyebabkan lehernya menjadi sakit. Sebenarnya, walaupun kawasan berhampiran tengkorak juga boleh sakit. Ini boleh menjadi tidak selesa tetapi berehat boleh memberikan kelegaan yang anda perlukan.

 1. Slipped Disc

Terdapat beberapa orang yang membangunkan keadaan ini kerana pergerakan yang mereka buat. Tulang-tulang yang melindungi saraf tunjang diletakkan di atas satu sama lain. Mereka kemudian dilindungi oleh 'cakera' atau tisu elastik yang melindungi tulang. Jika salah satu daripada mereka 'tergelincir.' Ini boleh menjadi sangat tidak selesa. Alasan utama mengapa ia tidak selesa adalah kerana ia boleh mencubit saraf yang akhirnya boleh menyebabkan sakit kepala di pangkal tengkorak.

 1. Kedudukan Tidur

Anda sudah tahu ini terutamanya selepas anda bangun pada waktu pagi dan anda menyedari bahawa banyak tempat di dalam tubuh anda menyakitkan. Apabila kedudukan tidur anda tidak terlalu selesa, anda sudah boleh mengharapkan anda akan sakit di tempat yang berbeza. Salah satu tempat yang boleh menyakitkan adalah di pangkal tengkorak anda. Sekiranya anda ingin mengurangkan peluang mendapatkan leher kaku, pastikan leher anda telah dinaikkan dengan betul. Sekiranya anda terlalu tinggi, ini mungkin menyakitkan leher, kepala dan belakang anda. Sekiranya anda meneruskan kedudukan tidur anda yang biasa, anda boleh mengharapkan rasa sakit itu akan bertukar menjadi kronik.

 1. Ketegangan otot

Akan ada masa apabila otot anda menjadi tegang kerana kedudukan yang anda tinggal sepanjang hari. Sebagai contoh, jika anda mengetuk di depan komputer anda sepanjang hari maka anda boleh mengharapkan bahu dan leher anda akan mula terluka. Sebagai ketegangan otot anda maju atau jika anda tidak melakukan apa-apa untuk melegakan ketegangan, maka keadaan akan bertambah buruk. Anda akan mula merasakan sakit kepala di pangkal tengkorak anda. Ingat bahawa jika anda ingin mengurangkan kemungkinan mendapatkan keadaan ini, anda perlu memberi perhatian pada postur anda. Peregangan dan pergerakan apabila anda mendapat peluang boleh banyak bekerja.

15 Latihan Mudah dan Peregangan Untuk Pelepasan Sakit Belakang

 1. Osteoporosis

Ada kalanya tulang anda mula merosot mungkin kerana kekurangan kalsium dan pemakanan lain yang anda dapatkan dari jenis makanan yang anda makan. Ini adalah satu keadaan yang lebih biasa pada orang tua dan bukan pada golongan muda. Biasanya, mereka yang berusia lebih dari 50 tahun menjadi lebih teruk dengan keadaan ini. Apabila tulang menjadi lemah dan rapuh, ini boleh menjadi masalah. Ini boleh menjejaskan pangkal tengkorak dan boleh menyebabkan sakit kepala.

 1. Tumor

Apabila rasa sakit dapat dirasakan di pangkal tengkorak, ia boleh disebabkan oleh pangkal tumor tengkorak. Tumor yang boleh didapati di sini biasanya tidak malignan. Apabila mereka membesar, mereka boleh menyebabkan sakit kepala dan boleh menyebabkan sakit dan sakit kepala.

 1. Waktu Berjam Panjang

Terdapat beberapa orang yang diketahui menghabiskan banyak masa di hadapan komputer mereka. Terdapat juga beberapa yang tidak perlu bekerja lagi dan mereka tidak melakukan apa-apa tetapi tinggal di hadapan set televisyen mereka. Mereka tidak mahu bersenam atau bergerak lagi. Gaya hidup yang tidak aktif yang mereka miliki boleh menjejaskan tubuh mereka. Tekanan yang akan diletakkan pada pangkal tengkorak dan leher akan terbukti. Biasanya, mereka yang mempunyai gaya hidup ini akan mengalami sakit kepala di pangkal tengkorak lebih kerap daripada mereka yang mempunyai gaya hidup yang lebih sihat dan aktif.

Bagaimana Menghilangkan Sakit Kepala di Pangkalan Tengkorak

Bagaimana Menghilangkan Sakit Kepala di Pangkalan Tengkorak

Jika anda ingin mengurangkan peluang anda mendapat sakit kepala di pangkal tengkorak anda, maka anda mungkin ingin menukar gaya hidup anda sedikit. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan supaya anda dapat menghalang sakit kepala anda seperti berikut:

 • Ambil lebih banyak minyak ikan.  Jika anda suka makan jenis ikan yang sihat maka anda tidak akan mempunyai masalah untuk mendapatkan jumlah minyak ikan yang anda perlukan agar tetap sihat. Jika anda mengambil lebih banyak Asid Lemak Omega 3, anda akan mengurangkan kemungkinan memperoleh sakit kepala.
 • Ambil halia.  Adakah anda tahu bahawa halia adalah salah satu ubat rumah yang selalu digunakan orang untuk mencegah sakit kepala? Ini adalah kerana Thromboxane A2 yang boleh didapati dalam halia. Ini boleh membantu mencairkan saluran darah dan dapat memastikan bahawa sakit kepala yang kurang akan dirasakan.
 • Kurangkan pengambilan kopi anda.  Adakah anda suka minum kopi? Mungkin anda ingin minum minuman berkafein kerana anda merasakan bahawa anda boleh bekerja dengan lebih baik dengan kafein tetapi jika anda mengalami sakit kepala, ini mungkin disebabkan oleh minum terlalu banyak kafein. Juga, jika anda sudah mengalami sakit kepala dan anda akan mengambil kafein, ini akan memburukkan lagi keadaan anda.
 • Pastikan bahawa anda akan cuba untuk mempunyai postur yang lebih baik.  Anda perlu ingat bahawa postur anda boleh menjejaskan bukan sahaja leher dan belakang anda tetapi juga pangkal tengkorak anda. Sekiranya anda tidak mahu mengalami sakit kepala tengkorak asas, anda perlu memastikan bahawa anda akan memperbaiki postur anda. Cuba untuk menjaga bahu anda lurus, dada dan perut masuk. Jenis postur ini boleh membuat perbezaan yang besar.
 • Ambil makanan tambahan yang akan membolehkan anda menjadi lebih sihat.  Salah satu mineral yang perlu anda ambil yang boleh membantu menghalang permulaan sakit kepala adalah magnesium. Jika anda mengambil suplemen yang mengandungi magnesium maka anda boleh menghentikan diri anda daripada mendapat sakit kepala.

Jika sekiranya anda telah melakukan perkara-perkara yang disebutkan di atas tetapi anda masih mengalami sakit kepala maka anda perlu mencari rawatan yang sesuai bergantung pada keadaan anda. Anda perlu memeriksa diri anda dengan teliti oleh doktor anda.

Berikut adalah beberapa rawatan yang mungkin anda alami:

 1. Relaxants Otot  - Jika kesakitan yang anda alami di leher anda dan pangkal tengkorak anda disebabkan oleh otot yang tegang, anda boleh dirujuk untuk mengambil relaxants otot untuk mengurangkan ketegangan. Terdapat ubat yang selamat dan berkesan yang akan diberikan kepada anda oleh doktor anda.
 2. Brace Neck- Anda tahu bahawa sesetengah orang yang mengalami kemalangan kadang-kadang perlu memakai sesuatu di sekitar leher mereka yang dapat menghalang leher mereka daripada masuk ke posisi yang dapat memburukkan keadaan mereka. Ini boleh dikeluarkan sebaik sahaja kawasan itu sudah sembuh.
 3. Daya tarikan leher  - Ini berbeza dengan pendakap leher. Apa yang dilakukannya ialah ia menyokong otot dan ligamen yang tegang. Ini akhirnya akan membantu menghilangkan tekanan yang dirasakan pada saraf.

Bagi sesetengah kes yang serius, pembedahan diperlukan terutama jika keadaan tidak dapat disembuhkan oleh ubat-ubatan dan rawatan yang berbeza lagi. Memimpin gaya hidup yang sihat akan sentiasa mengurangkan peluang anda untuk mendapat sakit kepala. Hidupkan gaya hidup sihat sekarang dan anda tidak akan menyesal.