Bagaimana untuk menghilangkan kesakitan gas di dada? Kadangkala anda menyedari bahawa sebab utama mengapa anda mengalami sakit dada adalah kerana gas yang terkumpul di dalam perut anda? Mengalami kesakitan dada boleh menjadi menakutkan bagi ramai orang kerana mereka biasanya mengaitkan sakit dada dengan masalah jantung kongenital yang berbeza tetapi anda perlu ingat bahawa jika anda mempunyai terlalu banyak gas, gas juga boleh menjejaskan kawasan dada anda.

Bagaimana ini berlaku?

Apabila anda makan terlalu banyak dan sistem pencernaan anda mengalami masalah mencerna semua makanan atau jika anda baru saja makan makanan yang boleh menyebabkan terlalu banyak gas, gas mungkin keluar dari perut anda sehingga ke daerah dada anda. Anda akan tahu jika anda mengalami sakit dada akibat gas jika anda juga mengalami masalah penghadaman lain seperti cirit-birit dan sembelit.

Bagaimana untuk menghilangkan Sakit Gas di dada

Punca Gas berlebihan

Mengetahui sebab-sebab kesakitan gas akan membolehkan anda menyingkirkan gas pada waktu yang mungkin secepat mungkin:

Termasuk serat dalam diet anda adalah baik kerana ini dapat membantu anda merasa kenyang. Ini juga boleh menghilangkan keinginan anda untuk makanan yang mempunyai terlalu banyak gula atau natrium tetapi ketika anda mengambil terlalu banyak serat, anda juga dapat mengalami masalah pencernaan. Apabila perut mengeluarkan terlalu banyak gas, ini boleh pergi ke kawasan dada dan menyebabkan sakit dada.

 • Alahan makanan dan Intoleransi Makanan

Adakah anda alah kepada beberapa produk makanan? Jika anda kemudian anda tahu bahawa anda harus berusaha sebaik mungkin untuk mengelakkan produk makanan ini. Badan anda akan menghadapi masalah untuk menghilangkan makanan sehingga anda perlu mengetahui cara bagaimana anda boleh mencerna makanan anda dengan betul. Bergantung pada sejauh mana alergi anda, anda mungkin mengalami gejala lain bersama-sama dengan kesakitan dada yang disebabkan oleh gas.

Ambil perhatian cara anda makan. Adakah anda makan dengan cepat? Adakah anda mengunyah makanan anda dengan betul? Apabila anda makan terlalu cepat, badan akan mendapati lebih sukar untuk mencerna makanan anda. Pada masa yang sama, anda akan mempunyai kecenderungan untuk makan lebih banyak kerana anda tidak akan merasa kenyang dengan segera. Apabila anda tidak mengunyah makanan anda dengan betul, anda meningkatkan peluang makanan yang terjebak dalam kolon anda bersama-sama dengan toksin lain yang tubuh anda belum dapat melepaskannya lagi.

Marilah kita mengambil perhatian dari makanan sekarang dan memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang boleh anda minum. Adakah anda mendapati diri anda mencari minuman berkarbonat sepanjang masa? Ini mungkin kerana anda sudah ketagih minuman berkarbonat. Apabila anda mengambil terlalu banyak minuman berkarbonat, anda akan membuat diri anda lebih kasar daripada biasa. Sudah tentu gas boleh bergerak ke dada anda dan boleh menyebabkan sakit dada yang teruk.

Mungkin ada yang salah dengan tubuh awak. Anda mungkin mengalami IBS walaupun anda tidak menyedarinya. Sekiranya anda tahu bahawa anda tidak memakan apa-apa yang boleh membakar gas atau boleh menyebabkan terlalu banyak gas, anda mungkin ingin mendapatkan pemeriksaan segera supaya masalah anda dengan terlalu banyak gas dapat diselesaikan.

Beberapa Gejala Watch Out Untuk

Anda mungkin berfikir bahawa anda mengalami masalah dengan hati anda, tetapi jika anda juga mengalami gejala yang akan dinyatakan di bawah, ia adalah lebih besar kemungkinan anda mengalami gas terlalu banyak.Beberapa gejala adalah seperti berikut:

 • Sakit perut - Ini mungkin gejala yang paling biasa bahawa anda akan merasa bersama-sama dengan sakit dada anda.
 • Passing kerap Gas   - Anda mungkin dapat merasakan keperluan untuk melepaskan atau melepaskan gas selepas makan.
 • Sesak daripada Abdomen - Periksa kawasan perut anda.Rasanya sukar untuk disentuh?Jika anda tahu bahawa ia berasa dan kelihatan berbeza, ini boleh menunjukkan bahawa anda mempunyai terlalu banyak gas dalam sistem anda pada masa ini.
 • Kekurangan selera makan - Oleh kerana gejala dan ketidakselesaan yang anda rasa yang lain, anda mungkin tidak gembira tentang makan lagi sekurang-kurangnya sehingga anda mampu untuk menghilangkan gas yang menyebabkan perut dan sakit dada anda.
 • Rasa Kembung - Adakah anda tiba-tiba berasa seperti anda telah mendapat satu pek pound selepas anda makan?Ini boleh disebabkan oleh makanan yang anda makan.

Bagaimana untuk menghilangkan Sakit Gas di dada Naturally

Pain gas di dada

Untuk menghilangkan rasa sakit yang anda rasa, anda perlu menyingkirkan gas yang menyebabkan sakit pertama. Tidak perlu tertanya-tanya lagi bagaimana anda akan melakukannya kerana anda boleh dengan mudah mengeluarkan gas dengan melakukan perkara berikut:

Teh Peppermint

Peppermint dikenali sebagai salah satu ubat semulajadi yang boleh anda gunakan apabila anda mengalami masalah perut di mana gas perut adalah salah satu sebab yang mungkin. Pada masa yang sama, ini juga dikenali untuk membantu meredakan orang yang tidak dapat berehat dan tidur. Pelbagai ubat rumah yang boleh membantu anda tidak boleh diabaikan.

 • Sediakan secawan air panas.
 • Meletakkan beg teh peppermint atau jika anda mempunyai beberapa daun pudina, ketegangan selama 5 - 10 minit.
 • Mengeluarkan beg teh dan daun sebelum minum.
 • Anda tidak perlu untuk menambah lagi perisa kepada teh anda lagi kerana ia mempunyai rasa yang tersendiri.

yogurt

Anda tahu bahawa yoghurt penuh dengan probiotik hidup atau bakteria yang baik yang secara berkesan dapat menghilangkan bakteria buruk yang tersangkut di usus anda. Ia juga disyorkan bahawa jika anda mengalami sakit perut dan sakit gas di dada anda, termasuk yogurt dalam diet anda mungkin idea yang baik.

 • Makan yogurt setiap hari.
 • Adalah lebih baik untuk tetap dengan kismis jika anda tidak pasti jika anda boleh bertolak ansur dengan orang-orang yang berperisa.
 • Malah ada yang disarankan untuk minum yogurt sebelum setiap waktu makan tetapi ini akan bergantung kepada anda dan pilihan anda.

Lemon Juice

Sekiranya anda memerlukan sesuatu yang dapat membantu memecahkan gas pada waktu yang paling cepat, limau mungkin pilihan terbaik anda. Lemon mempunyai asid sitrik yang berkesan untuk menyingkirkan gas yang menyebabkan masalah dengan bahagian perut dan dada anda. Ia juga boleh memecahkan karbohidrat secara berkesan yang boleh menyebabkan badan anda membungkus pound tambahan.

 • Anda mempunyai pilihan untuk campuran jus lemon dengan air kerana ia boleh menjadi terlalu masam.
 • Jika anda perlu rasa sedikit untuk menjadikannya lebih menyenangkan, anda boleh menambah madu bukan gula.
 • Campurkan dengan betul.

Antacid

Jika sekiranya anda tidak menyedari pelbagai ubat rumah yang boleh membantu menghilangkan gas yang menyebabkan anda mengalami sakit dada, anda sentiasa boleh bergantung kepada antacid. Antacid boleh memberikan kelegaan segera kepada rasa sakit yang anda rasa.

 • Ambil antacid 30 minit selepas anda makan untuk memastikan bahawa anda tidak akan mengalami apa-apa jenis gas.
 • Anda mungkin ingin membawa antacid dengan anda setiap kali anda meninggalkan rumah anda jika anda cenderung mendapatkan gas.
 • Pilih jenama terbaik anti-asid yang akan memberi anda apa yang anda sedang mencari.

Cara Menghapus Gas Kelebihan

Jika dalam kes anda ingin mendapatkan bantuan segera, anda mungkin ingin mencari kawasan yang tidak terlalu sesak, anda mungkin pergi ke tandas jika mungkin supaya anda boleh menyingkirkan gas yang telah melanda sistem anda. Anda boleh memastikan bahawa anda akan mendapat bantuan yang cepat kerana ini.

 • Tidak dianjurkan bahawa anda melepaskan gas di tempat awam kerana ini boleh memalukan anda dan tidak selesa untuk orang-orang di sekeliling anda.

Cara Mencegah Mendapatkan Gas

Jika anda tidak mahu mengalami sakit gakit di kawasan dada anda lagi yang menyebabkan anda menjadi lebih paranoid daripada biasa, anda perlu tahu bagaimana anda boleh menghalang pengambilan gas. Bagaimanakah anda dapat melakukan ini? Jika anda akan mengamalkan perkara-perkara yang akan disebutkan di bawah, anda tidak perlu bimbang tentang gas sering lagi:

 • Makan perlahan-lahan - Badan anda mempunyai masalah mencerna semua makanan yang anda makan jika anda makan terlalu banyak tetapi ia boleh menjadi lebih sukar jika anda digunakan semua makanan-makanan dalam nama samaran masa.Adakah diri anda dan sistem penghadaman anda nikmat dengan makan perlahan-lahan.
 • Latihan - Apabila anda bersenam, badan anda mempunyai tenaga untuk membakar lebih banyak daripada makanan yang anda makan.Cuba untuk melakukan ini setiap hari kerana ia akan membuat perbezaan yang besar dengan kehidupan anda.
 • Pemanas Pad - Jika anda merasa bahawa anda adalah kira-kira untuk mendapatkan sakit kerana gas, anda boleh mendapatkan pad pemanasan anda bersedia supaya anda boleh meletakkannya di tempat yang cedera.Pada masa yang sama, haba yang akan membolehkan otot untuk berehat supaya gas berlebihan boleh dikeluarkan segera.

Dengan semua butiran ini, anda tahu bahawa menyingkirkan rasa sakit gas di dada anda akan lebih mudah dilakukan sekarang.