Tidak kira apa jenis batuk yang anda miliki, ia sentiasa sukar untuk dimiliki. Ada kalanya anda tidak dapat melakukan tugas yang anda perlu lakukan kerana anda tidak berasa sihat. Terdapat juga contoh-contoh apabila anda akan merasa agak janggal apabila anda bercakap dengan orang lain kerana anda tidak boleh menghentikan batuk kering anda dan anda tidak dapat bercakap begitu banyak.

Adakah anda tahu bahawa terdapat langkah-langkah yang boleh diambil untuk menghilangkan batuk kering? Anda mungkin tidak perlu pergi ke doktor lagi. Sekiranya batuk kering anda tidak sembuh dalam masa beberapa hari, anda mungkin perlu berunding dengan doktor anda tetapi sekiranya anda ingin mencuba untuk melakukannya terlebih dahulu, anda mungkin melakukannya.

Menghilangkan batuk kering

Sebelum mengetahui langkah-langkah yang berbeza yang dapat anda ambil untuk menghilangkan batuk kering, akan menjadi lebih bijak untuk mengetahui sebabnya mengapa anda mungkin mengalami batuk kering.

Sebab-sebab utama Batuk Kering

  1. Jangkitan virus - Apabila orang mempunyai jangkitan virus pada peringkat awal, batuk kering akan menjadi salah satu daripada gejala yang akan dirasai.
  2. Jangkitan kronik - Apabila orang mempunyai jangkitan yang seolah-olah tidak hilang atau jika mereka mempunyai jangkitan yang semakin teruk dari masa ke masa, ini boleh menjadi salah satu daripada sebab untuk mengalami batuk kering.
  3. asma   - Terdapat contoh apabila orang yang menghidap asma lebih mudah mendapat batuk kering keranaasma boleh menyebabkan kerengsaan dalam sistem pernafasan.

Alasan yang disebutkan di atas hanyalah beberapa faktor yang mungkin menyebabkan batuk kering. Terdapat sebab-sebab lain yang perlu anda ketahui lebih lanjut.

Alasan lain dari Batuk Kering

  • Alergi
  • Gastroesophageal Reflux Penyakit
  • kesan sampingan sesetengah ubat
  • Cold biasa
  • Kelembapan yang rendah
  • Penyakit paru-paru

Oleh kerana anda sudah mengetahui beberapa sebab yang mungkin, perkara seterusnya yang perlu anda ketahui adalah pelbagai langkah bagaimana anda dapat menyingkirkan batuk kering anda. Ingatlah bahawa ini adalah perkara-perkara yang boleh anda lakukan untuk merasakan kelegaan cepat dari ketidakselesaan yang anda rasa kerana keadaannya.

Bagaimana untuk menghilangkan batuk Langkah demi langkah Kering

1. membuat Pasti Yang Anda terhidrat

Minum air

Salah satu sebab utama mengapa orang mula berasa tidak selesa apabila batuk kering adalah kerana mereka tidak minum cecair yang mencukupi. Tekak akan mula merasa gatal dan teriritasi terutama selepas batuk untuk jangka masa yang lama. Relaksasi segera yang boleh menyebabkan kerongkong anda adalah minum air dari semasa ke semasa.

Anda perlu ingat bahawa jika anda tidak suka air, anda juga boleh minum jus buah dan teh. Pastikan anda hanya minum minuman yang tidak akan memburukkan keadaan semasa anda. Minum minuman yang terlalu sejuk atau yang terlalu manis boleh menyebabkan tekak menjadi lebih jengkel.

2.Gargle

Dari semasa ke semasa, anda juga boleh berkumur dengan ubat kumur yang dipercayai dan jika anda ingin menjadikannya lebih semula jadi, anda juga boleh berkumur dengan air suam dan garam. Anda disyorkan untuk melakukan ini pada waktu pagi apabila anda bangun dan pada waktu petang sebelum tidur. Ingatlah bahawa anda juga boleh melakukan ini sepanjang hari setiap kali anda merasa agak tidak selesa.

3. Gunakan Penggunaan Humidifier Anda

dehumidifier

Jika anda merasakan bahawa humidifier anda tidak akan berbuat banyak untuk keadaan anda, anda perlu ingat bahawa bernafas dalam udara kering boleh menjadi agak sukar untuk dilakukan.Apabila anda bernafas dalam udara kering, ini boleh menyebabkan udara untuk menjadi gatal dan jengkel.

Satu perkara yang perlu anda ingini ialah memastikan bahawa humidifier yang akan anda gunakan di dalam bilik adalah bersih. Terdapat contoh apabila orang menggunakan humidifier yang kotor dan ini hanya memburukkan keadaan mereka kerana bakteria dan kadang-kadang virus yang terdapat dalam humidifier.

4. Makan Makanan Kanan

Anda mungkin berfikir bahawa makan tidak akan berbuat banyak untuk membantu keadaan anda atau membuatnya lebih buruk tetapi terdapat beberapa produk makanan yang mungkin membuat anda berasa lebih tidak selesa.

Sebagai contoh, jika anda makan makanan pedas, ada peluang tekak anda akan menjadi lebih kering dan juga akan menyebabkan beberapa masalah dengan kekerapan batuk anda akan didengar.Sebaliknya, anda mungkin mahu mencuba makanproduk makanan organik   yang boleh menenangkan tenggorokan anda.

Satu contoh produk makanan yang menenangkan adalah madu. Oleh kerana ia mempunyai ciri-ciri anti radang, ia boleh membantu menghilangkan keradangan tonsil anda. Terdapat juga beberapa orang yang mengatakan bahawa mengambil madu boleh sama dengan minum ubat batuk hanya lebih organik.

5. Ambil dalam Sup

Mengambil Soup Hot

Ini bersambung dengan yang dikatakan di # 4, mengambil sup juga merupakan salah satu produk makanan yang dapat membantu menyingkirkan batuk kering dengan mudah. Apa yang boleh anda lakukan ialah memastikan anda memilih sup yang akan membantu anda melancarkan tonsil seperti sup Ayam. Uap dari sup boleh membantu membuat tonsil berasa lega dari semua kerengsaan yang telah dialami.

6.Avoid Menyedut Produk Memudaratkan

Selalu ada kemungkinan anda akan menyedut produk yang berbahaya untuk kesihatan anda seperti asap, racun serangga dan kadang-kadang minyak wangi lain.

Jika anda akan menyedut produk yang membahayakan hidung anda, tekak dan sistem pernafasan keseluruhan anda, ini mungkin membuat sistem pernafasan anda menjadi radang yang boleh menyebabkan ia bekerja lebih keras.

Untuk membantu anda, anda mungkin mahu memakai topeng sepanjang masa yang anda batuk supaya anda mempunyai perlindungan terhadap perengsa utama.

7. Letakkan Kepala Anda ketika berbaring

Menaikkan kepala anda

Sekarang bahawa anda telah dimakan dan melakukan segala-galanya yang boleh cuba untuk mengurangkan ketidakselesaan yang anda rasa, kini adalah masa yang anda akan berbaring di atas katil anda.Berbaring di atas katil boleh agak sukar untuk dilakukan kerana anda tidak akan dapat bernafas dengan baik atau anda mungkin perlu batuk berterusan yang akan membuat anda mahu untuk duduk.Meningkatkan kepala anda dengan menggunakan bantal yang boleh membantu mengurangkan keperluan ini.

8.Rest

Akhirnya, setelah anda melakukan semua yang disebutkan di atas, langkah terakhir yang perlu anda lakukan adalah rehat. Anda perlu ingat bahawa rehat adalah sesuatu yang tidak banyak orang lakukan kerana mereka terlalu sibuk. Walaupun anda sibuk, ini tidak bermakna anda tidak boleh mengambil masa untuk berehat.

Resting akan membantu menyembuhkan tubuh anda dari dalam dan ini dapat membantu sistem imun anda menjadi lebih kuat dan menghapuskan bakteria atau virus yang menyebabkan batuk kering anda supaya anda berasa lebih baik.

Perkara-perkara yang disebutkan di atas adalah langkah-langkah yang perlu diambil untuk menghilangkan batuk kering di rumah anda sendiri. Ada peluang bahawa perkara-perkara yang akan anda lakukan akan membantu tetapi ada juga kemungkinan bahawa mereka tidak akan berfungsi dengan baik. Jika sekiranya batuk anda berterusan, ia adalah yang terbaik untuk bertanya kepada doktor anda.