Ebetapa kagum berapa banyak berat badannya? Bilakah obesiti menjadi berbahaya? Walaupun benar bahawa keindahan datang dalam pelbagai saiz, masih ada batasan. Beberapa minggu yang lalu, saya menonton rancangan TV mengenai wanita 550 paun bersiap sedia untuk pembedahan band lap. Walau bagaimanapun, dia memutuskan untuk tidak melakukannya kerana seseorang yang bekerja untuk sebuah organisasi penerimaan lemak memberitahu dia untuk memeluk orang-orang pound tambahan itu.Sekiranya masyarakat menerima orang gemuk untuk siapa mereka, atau sepatutnya kita bersetuju bahawa obesitas itu sendiri adalah masalah sosial?

Apakah Pergerakan Penerimaan Lemak?

Kadar obesitas telah meningkat sejak tahun 1980. Lebih daripada 300 juta wanita dan 200 juta lelaki di seluruh dunia gemuk.Kira-kira dua pertiga rakyat Amerika berlebihan berat badan atau obes. Wabak yang semakin berkembang ini semakin merebak di seluruh dunia. Kegemukan dan obesiti adalah faktor risiko utama untuk penyakit arteri koronari, diabetes, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, sindrom metabolik, dan juga kanser.Namun, gerakan penerimaan lemak semakin meningkat. Semakin ramai orang digalakkan untuk mencintai badan mereka dan menerima obesiti sebagai norma.

Juga dikenali sebagai gerakan pembebasan lemak atau kekuatan lemak, pergerakan penerimaan lemak semakin popular di seluruh dunia. Matlamatnya adalah untuk mengubah sikap orang terhadap individu yang berlebihan berat badan dan gemuk. Pergerakan itu mendakwa orang yang berlebihan berat badan tertakluk kepada kebencian dan diskriminasi, dan stigma anti-lemak telah membawa kepada peningkatan dalam gangguan mental di kalangan penduduk yang gemuk. Penyokongnya mempromosikan"Kesihatan pada sebarang saiz."

Pernahkah anda melihat gambar-gambar yang menggelikan yang menggambarkan orang yang gemuk obes"fat acceptance photos"berpose bogel atau dalam pakaian seksi? Gambar-gambar ini di seluruh Web. Tidak ada cara yang lebih baik untuk menerangkan pergerakan penerimaan lemak.Tekan di sini   untuk contoh konkrit.

Sejujurnya, saya percaya seseorang mesti gila untuk mengatakan bahawa menjadi gemuk cantik atau sihat.Ia seperti mengatakan bahawa anda harus mencintai diri sendiri kerana menjadi seorang perokok.   Hei, paru-paru perokok panas! Jadi bagaimana jika merokok meningkatkan risiko kanser? Merokok benar-benar normal. Saya pasti anda mendapat titik. Kenapa anda perlu mencintai dan menerima sesuatu yang merugikan anda, seperti obesiti?

Kebanggaan dalam obesitas adalah seperti mengatakan bahawa anda harus mencintai diri anda sebagai seorang perokok atau penagih dadah.

Menurut Reuters, obesiti di A.S. melebihi merokok sebagai nombor satu musuh kesihatan awam, menambah lebih daripada $ 190 bilion kepada kos penjagaan kesihatan nasional tahunan. Peratusan obesiti yang melampau atau "morbid" telah meningkat enam kali ganda sejak tahun 1960.Namun, orang gemuk digalakkan untuk tetap gemuk dan bangga dengan tubuh mereka.

Kebenaran mengenai Obesiti Sihat

Kajian terbaru menunjukkan bahawa individu gemuk boleh menjadi sihat. Sesetengah orang tidak menunjukkan bendera merah metabolik biasa walaupun berat badan berlebihan. Mereka pada dasarnya mempunyai tekanan darah normal dan tahap kolesterol, tanpa tanda-tanda kencing manis.

Masyarakat perubatan memanggil mereka"Obesiti metabolik yang sihat."   Dalam kes mereka, lemak tetap di dalam padam subkutaneus di bawah kulit, bukan di sekitar hati dan organ dalaman. Walau bagaimanapun, ini adalah pengecualian kepada peraturan.Walau demikian, orang gemuk yang metabolik yang sihat masih mempunyai risiko kematian prematur yang lebih tinggi berbanding mereka yang mempunyai berat normal.Intinya adalah bahawa obesiti dan kesihatan saling eksklusif.

Obesiti dan kesihatan saling eksklusif.

Mengapa Pergerakan Penerimaan Lemak Semuanya Salah

"fat acceptance"Tidak semua orang mahu menjadi supermodel, model kecergasan, atau atlet. Tidak semua orang mengambil berat tentang pemakanan dan sukan yang sihat. Tidak semua orang mengambil berat tentang rupa dan berat badan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa menjadi gemuk adalah baik-baik saja. Mengandungi diri anda dengan banyak makanan tidak baik."Kesihatan pada setiap saiz" adalah b ... shit.Anda tidak boleh menjadi 500 pound dan menikmati kesihatan yang baik.

Anda mungkin pernah mendengar perkara-perkara seperti:"Wanita sejati sepatutnya mempunyai keluk"  atau"Menjadi megah bermakna anda sihat." Jangan salahkan saya - Saya tidak bercakap tentang sedikit kelebihan berat badan atau gemuk. Mempunyai beberapa pound tambahan bukanlah akhir dunia dan orang tidak boleh menjadi obsessing mengenainya.  Saya bercakap tentang mereka yang membawa banyak pound tambahan dan merasa sombong dengannya.

Berat badan yang normal tidak menjamin kesihatan yang baik. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna anda perlu berhenti merawat dan menghidangkan diri dengan makanan.Ini adalah satu-satunya badan yang pernah anda miliki, jadi jangan memperlakukannya seperti tong sampah.  Tubuh anda adalah sebuah kuil yang harus anda kasihi dan dihormati. Makanan adalah bahan bakar, bukan bukti cinta.

Ini adalah satu-satunya badan yang pernah anda miliki, jadi jangan memperlakukannya seperti tong sampah.

Walaupun benar bahawa nilai anda sebagai manusia tidak ada hubungannya dengan bagaimana tubuh anda kelihatan, anda tidak boleh menggunakan ini sebagai alasan untuk mendapatkan lemak. Cara anda melihat adalah yang paling penting, tetapi fikirkan kesihatan anda.Anda tidak boleh menjadi gemuk dan sihat pada masa yang sama.  Sekiranya anda membawa lebihan lemak, walaupun penurunan berat badan sedikitpun boleh meningkatkan kesihatan anda secara dramatik.

Daripada memeluk obesiti, terima bahawa ketagihan makanan adalah masalah yang sebenar. Tidak ada yang baik untuk menjadi gemuk. Ini wabak yang semakin meningkat telah menjadi faktor penyumbang kepada lebih 400,000 kematian setiap tahun.

Setiap pound tambahan meletakkan anda berisiko untuk penyakit jantung, hati dan pundi hempedu, obesiti sindrom hipoventilasi, ketidaksuburan, osteoarthritis, strok, gout, kemurungan, dan beberapa jenis kanser. Menjadi obes boleh menjadi masalah hidup dan mati. Jika anda tidak melakukan sesuatu mengenainya, anda mungkin tidak mempunyai banyak masa yang tersisa seperti yang anda fikirkan.

Sumber:

//www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/

//www.princeton.edu/~achaney/tmve/wiki100k/docs/Fat_acceptance_movement.html

//www.reuters.com/article/2012/04/30/us-obesity-idUSBRE83T0C820120430

//thoughtcatalog.com/carolyn-hall/2014/04/6-things-i-dont-understand-about-the-fat-acceptance-movement/